Author Topic: В Родопите масово се сменят имена  (Read 276863 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Kaplan

• Adviser
Ynt: В Родопите масово се сменят имена
« Reply #465 on: February 04, 2010, 19:37 »
Не знам дали повечето тук го осъзнавате, но възродителният пеоцес си ''свърши работата". Такава е била целта на другарите комунисти, - след време ние сами да си сменяме имената. Не вярвам те да са били толкова вманиечени и да са вярвали, че ще побългарят огромната маса мюсюлмани в България...те просто са ни настроили към нов тон в живота ни...  Помислете и ще разберете, сега някои си казват "какво толкова ще стане, като съм с чуждо име- та нали веднъж съм бил.... пък така и по-добре ще ме приемат в държавата''.
Нашите предци се срамуват от ''новите'' помаци, продаващи си бащиното име, за едно чуждо име, което им звучи модерно и добро прекритие в големият град...! Аз се гордея с моя край в който, помаците са успяли да оддържат на  заплахите и атаките на "другарят" и помнят корените и традициите си. ''Новите'' помаци с новите имена си мислят, че ще бъдат приети като равни... но така само странят и се очуждават от рода си... А от тези от които чакат похвала - получават същото отношение, каквото към "върлите" помаци.....презрение и ненавист....!!

Заптието

• Guest
« Reply #466 on: February 04, 2010, 23:58 »
Ми то ако тъпчехме на едно място, нямаше и крушки да имаме бе, племе заспало! Сигурно цивилизацията щеше да дойде при нас със сто години закъснение, както това се случи на нашите братя в Гърция.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #467 on: February 05, 2010, 09:40 »
"Събуди се, племе заспало!" - Мустафа Шарков.

Вива, дружба "Родина"!!!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #468 on: February 05, 2010, 09:45 »
"Събуди се, племе заспало!" - Мустафа Шарков.

Вива, дружба "Родина"!!!
Мустафа, аз от смолянските помаци не съм чул една лоша дума против Родина. Нямам предтсва за методите и за действията, но факт е че в Смолянско хората си спомнят с любов за нея. Не вземам ничия страна, а просто казвам какви са фактите на изток от Доспат.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #469 on: February 05, 2010, 09:48 »
Не знам дали повечето тук го осъзнавате, но възродителният пеоцес си ''свърши работата". Такава е била целта на другарите комунисти, - след време ние сами да си сменяме имената. Не вярвам те да са били толкова вманиечени и да са вярвали, че ще побългарят огромната маса мюсюлмани в България...те просто са ни настроили към нов тон в живота ни...  Помислете и ще разберете, сега някои си казват "какво толкова ще стане, като съм с чуждо име- та нали веднъж съм бил.... пък така и по-добре ще ме приемат в държавата''.
Нашите предци се срамуват от ''новите'' помаци, продаващи си бащиното име, за едно чуждо име, което им звучи модерно и добро прекритие в големият град...! Аз се гордея с моя край в който, помаците са успяли да оддържат на  заплахите и атаките на "другарят" и помнят корените и традициите си. ''Новите'' помаци с новите имена си мислят, че ще бъдат приети като равни... но така само странят и се очуждават от рода си... А от тези от които чакат похвала - получават същото отношение, каквото към "върлите" помаци.....презрение и ненавист....!!
Сюлеймане, само да те попитам как разбра, че предците се срамуват??? Може би си спиритист и контактуваш с отвъдното? Ако е така евала!

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #470 on: February 05, 2010, 10:11 »
балканжи,на това ли му викаш любов-,,Едва през 1943 г. е приет закон за промяна на турско-арабските имена с български.Специално внимание се обръща за премахването на външните белези на турската принадлежност в облеклото - фесове и чалми за мъжете и шалвари, фереджета и мехтените при жените българомохамеданки, и заменянето им с шапки и забрадки. Първоначално това става доброволно, но поради малкия брой на „разбулените“, по-късно се прибягва и до насилствени мерки.След влизането на България във Втората световна война (1941) и установяването на българско управление в Македония и Беломорието членове на "Родина" стават инициатори за смяна на имената на българите мохамедани от турско-арабски на български. Акцията е за доброволна смяна на името като символ на съзнателно приобщаване към българската нация. През юли 1942 г. в Народното събрание е гласуван Закон за изменение и доълнение Закона за лицата. За трите военни години (1942 - 1944), при пълно включване на гражданските и релегиозни институции на българската държава, около 90 хиляди българомохамедани от Родопите подават заявление за смяна на имената си. На много места доброволността е заменена с груба принуда от страна на държавата. Независимо от това, оказаният натиск отблъсква българомохамеданското население на членовете на дружба "Родина" като инициатори на акцията.След 09 септември 1944 г. дружбата е обявена за "фашистка" организация, а П. Маринов, имамът Светослав Духовников и др. са изправени пред Народен съд в Асеновград. На него български мюсюлман от с. Кошница, Смолянско свидетелства как П. Маринов работел да кара децата на помаците да ходят на училище и т.н. Народният съд оправдава родинци, но на П. Маринов му е забранено да посещава Родопите и т.н. Местният смолянски родински водач Камен Боляров, който е мюфтия в гр. Ксанти, после работи в органите на МВР и накрая е осъден и убит като враг на народа. Разбира се, отделни членове на дружбата са стигали до крайности и с насилие са въвеждали новостите, като премахване на старото облекло например.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%80%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B0_%22%D0%A0%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%22

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #471 on: February 05, 2010, 10:29 »
Иса аз казах, че за мерките и средствата на Родина не знам, но факт е че хората в Смолянско си спомнят с добро за нея. А и не виждам как по смолянско са забранявали шалварите, като те никога не са присъствали в облеклото на смолянската помакиня.

ЕvroPOMAK

• Guest
« Reply #472 on: February 05, 2010, 10:48 »
Разбира се, както винаги, като и тези Помаци от "Родина" са били използвани и експлоатирани не за полза на тяхната родина , а единствено и само за асимилационни политики и отдалечаване от техната естествена среда и бит!   8)
Едва ли трябва да се бърка - образованието, ограмотяването с чисто насилиственото смяна на имената и облеклото, като "цивилизационен" метод! :o
Някъде беше споменато, че точно тогава българската царица е имала малко по-различно мнение и заявява: "Оставете помаците е не се намесвайте и разрушавайте техният душевен свят и бит"!  :o
Но, по-голяма част от действията на "Родина" - "Културата", са почти тотално погрешни използвайки предлога за "модернизация" на Помаците!  :o
Но, това е доста дълга и сложна тема!  8)
Факта, че правиш опит да налагаш смяна на имена и облекло против волята на хората, говори вече за съвсем друго - насилие!  >:(
Като основен пример тогава дори са давани, действията и на един друг помак - Кемал Ататюрк, където в Турция преди това е провеждал подобни реформи за "модернизация" на облекло и религия!  :o
Жалко, че в България с тази доброзорна политика, отново са противопоставяни Помаците срещу Помаци, едни срещу други и отново пак са използвани с користни цели дори и онези Помаци от тази организация, които май, че са понесли двойни старадания и от едната и от другата страна!  :(
"Насила, хубост не става!"  :(  ;)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #473 on: February 05, 2010, 11:02 »
В болшинството от случаи " Реформаторите на съвременно облекло и красиви имена на помаците" идваше  от местните си хора,/ доносници,натегачи,дори и непартийни членове/ ,които си мислеха,че майката БКП и бай Тошо ще са вечни.Във всяко едно помашко селце хората си знаят кои сменяха имената.Да не би от София или Тутракан бяха хората дето чупеха гробове и сменяха имената!? Местните натегачи под прикритие" Родина" колеха и бесеха наред за лична изгода!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #474 on: February 05, 2010, 12:11 »
Когато говорим за "насилствената ислямизация в Родопите" исторически доказателства обикновено няма. Но не така стои въпросът за "българизацията" на помаците. Фактите сами говорят:

Все пак ЦК на БКП продължаваше да се занимава с въпроса за народностното осъзнаване на българите мохамедани. Но освен него действаха и смоленските ръководители начело с Палагачев, подслонили се под неговото крило, в обратно направление. Въпросът постоянно се затягаше. Затова през април 1962 г. Политбюро пак се бе занимавало и излязло с ново Решение № 101. То бе насочено против "турчеенето" на мохамеданските групи в България, в това число на първо място и българите мохамедани.

"Нужно е убедително да се разяснява - казваше се в решението, - че религията и личните имена не са признак за национална и народностна принадлежност, да се подчертава липсата на основание за турчеене и вредата от тази тенденция".

Бях се снабдил с препис от това решение.

Значи, поставяше се официално въпросът за имената!... Дадени бяха и директиви: духовните учреждения да вземат мерки за пресичане турчеенето; БАН да съдейства с публикации за осъзнаването, като при Института за история се създаде секция за проучване миналото на българите мохамедани, а при ЦК да се създаде комисия за грижи и изучаване на тези проблеми и пр.

Като се запознах със съдържанието на това решение и като взех предвид, че случайни хора ще се занимават с изпълнението му, които не ще са ориентирани какво да правят, написах и изпратих в ЦК препоръки: да се сложи на преоценка дейността на дружба "Родина", като се използват кадрите и примера й; да се свикат на съвещание родинци за обмисляне план за усвояване на имената; да се наградят с медали заслужилите от тях като културно-просветни работници; да се отпечата очеркът ми "По възродителното движение", който да се разпространи безплатно; да се въведе българският език в джамиите; да се разпространи картината на худ. Анастас Стайков "Родопска сватба" в цветни репродукции; да се издава пропагандна книжнина; да се създаде филм по романа "Ариф и Рамзина" от Бончо Несторов и др.

От тия ми препоръки обаче, при ръководството на Никола Палагачев, нищо не излезе. Той парираше всичко.

* * *

По това време Ангел Спасов от Райково, бивш партизанин от смоленския отряд, подобно на Станислав Сивриев беше осъзнал грешката, направена с разтурянето на дружба "Родина" и бе разгледал дейността й, като изпратил в Политбюро на ЦК на БКП - София изложение, с което анализираше причините за неприобщаването на българите мохамедани, анализираше и цялата дейност на дружба "Родина", която квалифицираше, че не била фашистка, а културно-просветна и възродителна организация, правеше цитати от сборниците, оправдаваше обвиненията срещу нея, отчиташе грешките при разтурянето на дружбата от смоленските ръководители и накрая завършваше с предложение: ДА БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕНА ДРУЖБА "РОДИНА", КОЯТО ДА ПОЕМЕ И ДОВЪРШИ ДО КРАЙ ПРЕДПРИЕТОТО ДЕЛО.

Един екземпляр от това изложение той изпрати и до мен. По едно време, около месец след това, ме намери в Пловдив и каза, че имал отговор от ЦК. Пишели му, че е прав, дето препоръчва осъзнаването да се осъществи от самите българи мохамедани, но е неправилно да се възстановява дружба "Родина", защото тая работа можела да се върши от съществуващите организации: Партия, Отечествен фронт, Комсомол, читалища, училища и др. Това значеше, че пак са под Палагачево влияние. Затова работите си тръгнаха постарому.

Асен Зеров от Рудозем пък, като бе научил за предложението на Анг. Спасов, ми писа: "...Няма нужда да се възстановява дружба "Родина", ами да извикат нас - родинци, ние се знаем по селата, та ще отидем в общините, ще намерим регистрите отпреди Девети септември, ще извлечем имената и ще ги обявим на нашето население: "Ето нашите имена!", та да няма нужда да се занимават толкова организации, партии и хора! Бедата е, че са се настанили за главатари по организациите наши противници, които са ни гонили и изтезавали! Те не гледат да се върши работа, а мислят как да спъват работата по културната революция!..."

Така пишеше Зеров, защото се бе създало положение - неосъзнатите българи мохамедани, носещи турски имена, да се считат за отечественофронтовци, а осъзнатите, каквито бяха родинци и носеха български имена - за фашисти!

Неразбрани интереси и опъки имена!...

Из "Някога" на Петър Маринов - http://liternet.bg/publish20/p_marinov/niakoga_4/3.htm

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #475 on: February 05, 2010, 12:14 »
Мустафа, можеш ли да българизираш някого, който се чуства българин?? Лек парадокс се получава. Да смолянските помаци 1913 са християнизирани, но за за българизация не можем да говорим защото няма как да направиш краставицата зелена, тя просто си е зелена ;)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #476 on: February 05, 2010, 12:36 »
Мустафа, можеш ли да българизираш някого, който се чуства българин?? Лек парадокс се получава. Да смолянските помаци 1913 са християнизирани, но за за българизация не можем да говорим защото няма как да направиш краставицата зелена, тя просто си е зелена ;)

Може. Чрез 100-годишна пропаганда, насилствена и "доброволна" асимилация, "културно-просветна революция", милиони за благоустроайство и т.н. И току виж, някои помаци взели да се "чувствуват" българи.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #477 on: February 05, 2010, 12:37 »
Може. Чрез 100-годишна пропаганда, насилствена и "доброволна" асимилация, "културно-просветна революция", милиони за благоустроайство и т.н. И току виж, някои помаци взели да се чувствуват българи.
А какви са били преди да захванат да се наричат помаци?

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #478 on: February 05, 2010, 13:40 »
  Излишния спам не по темата,както и нарушение на лични данни засягащи наши форумници не са позволени и са изстрити!

Offline tersid

• Adviser
« Reply #479 on: February 05, 2010, 13:54 »
Мустафа, аз от смолянските помаци не съм чул една лоша дума против Родина. Нямам предтсва за методите и за действията, но факт е че в Смолянско хората си спомнят с любов за нея. Не вземам ничия страна, а просто казвам какви са фактите на изток от Доспат.
Бълканжи,оти ,понеже ,обаче,защото  ясъ воде смоленски памак , да ти река лоша прикаска за Родинъ:
-Дружбата "Роднината " да са ..... в газината "
и ония дето си спомнят с любоф.А и това не е лъжа ,че повечето хора дори не знаят кфо е ейтва жувотно дружбъ" Роднина" и   дружба ли е на хас.
Амъ и вам млого ви са ще ,пак да са извре нящо таков като онази мила дружба, аа май галиба  нема как да стане .