Author Topic: В Родопите масово се сменят имена  (Read 277125 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline tersid

• Adviser
Ynt: В Родопите масово се сменят имена
« Reply #405 on: December 26, 2009, 20:05 »
Kaкво отношение има тази институция към разглежданата тема. Хептем му изтървавате нишката вече и нямате никакви елементарни скрупули като ги заръсите глупостите. Голяма суета да блеснете и да се надцакате, но всичко си има някаква граница на търпимост.
Моля модовете да изстрият тази гавра!
Няма стане . Имам основателни доводи, за да си позволя такива думи.

Субективен

• Guest
« Reply #406 on: December 26, 2009, 20:24 »
Видях за какво става дума. Заглавието има предвид доброволното сменяне на имената в наши дни, не в онези на Възродителния процес. Тук вече всеки намек за принуждаване към индивида е просто клевета. А обидите към Православната църква просто няма какво да се коментират, при все че съм помак.

Offline Петя

• Senior member
« Reply #407 on: December 27, 2009, 15:17 »
Нормално,като  не им хареса темата и веднага изопачават нещата,плюят наляво и на дясно,кадето трябва и не трябва! ;)

Offline muti6

• Adviser
« Reply #408 on: December 27, 2009, 15:35 »
Нормално,като  не им хареса темата и веднага изопачават нещата,плюят наляво и на дясно,кадето трябва и не трябва! ;)
Колкото до темата,наистина не е формулирана както трябва(понеже не отговаря на истината).
По добрият вариант е :"Сменят ли се имена в Родопите" или нещо подобно.
Защото на всички е ясно,че акцията по смяната на имена, не е МАСОВА ,а точно обратното.

Offline Петя

• Senior member
« Reply #409 on: December 27, 2009, 15:42 »
Не е масово,но и не са малко случайте!Особено в девинско и смоленско!

Offline Hat

• Moderator
« Reply #410 on: December 27, 2009, 18:30 »
Петя душицо склонна си да хиперболизираш добре,че все пак си конкретизирала поне района,защото щеше да е смешно твьрдението ти за масовост.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #411 on: December 27, 2009, 20:36 »
И добре, че в съда ги възпрепятстват, иначе вече нямаше да са останали хора с мюсюлмански имена :D

Offline Петя

• Senior member
« Reply #412 on: December 28, 2009, 14:14 »
Петя душицо склонна си да хиперболизираш добре,че все пак си конкретизирала поне района,защото щеше да е смешно твьрдението ти за масовост.
hat изобщо не хипербулизирам,в района кадето живея това е доста срещано.

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
« Reply #413 on: December 28, 2009, 15:12 »

Не съм против някой който си е сменил идентичноста.Някои родени мъже след време се чувстват че ,всъщност са жени и искат да се чувстват именно кто жени  ;D
Да разкажа един такъв случай.По турската Телевизия показваха един травестит който разказваше как се почувствал че, е жена."Бях вика- жестоко изнасилена,толкова жестоко че,после ми хареса и реших да стана жена!
Не съм против ,ако ще цяло едно село да са станали българи!Проитивното че, това е просто един орган на пропаганда!Елементарна пропаганда че, човека който от помак е решил да влезе в "правия" път и решил да стане българин.Е на това безочие съм против.Дори тук пишещитя журналист ,дълбоко в себе си се радва на това.Ако стане обратното?Еееееееееее  тогава, ДПС са виновни, а самите хора които веднага от пропагандната машина се превръщат като че,ли са най -лошите и "тъпи" и ....дори "подчовеци" защото видите ли те са избегнали прогресивното и в резултат на някого са си поискали да станат "турци" (това е нарицателно име в България) или по точно "античовеци".Погледнете самото име на темата......."масово се сменят имена"......значи и вестника и самият пишещ журналист...отразяват нещо "революционно " в "еволюцията" на тези съмнителни "балканци".Както казва и дълбокоубеденият националист Бай Митре че, дори едно малко момиченце-девойче се чувства неудобно в името си Айше....това "варварско" име....и иска да стане човек като си избере нещо "съвременно" и "достойно".Тъкмо като мен,когато на 15 години ме наградиха  за бригадния ми труд със екскурзия в Карлово за тържествата по случай обесването на Левски.Със малката си детска душа се чувствах виновен,когато всичко говореха за безумните "зверства и кланета" на турци и мюслюмани!Много трудно ми беше да се чувствам турчин.Но дълбоко в себе си търсех и се противопоставях че,медала има и другата страна.И сега като зрал човек научил много истини за самата ни култура и история, аз се гордея че, съм се родил именно със такава идентичност.Запомнете едно,казвам го на всеки.Няма малък и велик народ!Всеки народ  е творил и дал нещо!Днес крадеш културата и идентичноста на един народ и се мъчеш на всяка цена да ги изкараш като в кожата на друга идентичност.....внимавайте със законите на прородата.Същото след време може да се случи срещу вас!Ако някой ме разбрал ,казвам го на такава като Бай Митре, че, шовинистичнта пропаганда отдавна не е ефикасен метод в ерата на интернета!!! ;D

Offline muti6

• Adviser
« Reply #414 on: December 28, 2009, 15:14 »
Удоволствие е да се дискутира с теб!!!
Доста,но недостатъчно!!!Все пак Петенце,таз планина Родопи е много обширна и има много градове, селца и много помаци.
А там аз гдето живея е точно противоположня вариант на твоя.Уважавам ревностното ти упорство, но голата истина е ,че сме пристрастни и необективни.

Много мъдри думи Тео,за което ти, Благодаря!!!Не искам да им пожелавам и частица от това ,което сме преживели ние и нашите родители.

Offline rcn

• Senior member
« Reply #415 on: December 30, 2009, 06:07 »
neka vseki si opedelia identichnosta kakto iska. jalko e che s tova se pravi propaganda ot razni turkofobi i islamofobi. po tazi logika polovinata pravoslavni bulgari bi triabvalo da gi izkarame turci ili poluturci zaradi turskite familii deto nosiat. s lichna karta se stava bulgarin kogato magareto stane kon ili obratno.

Offline rcn

• Senior member
« Reply #416 on: December 30, 2009, 06:44 »
neka vseki si opedelia identichnosta kakto iska. jalko e che s tova se pravi propaganda ot razni turkofobi i islamofobi. po tazi logika polovinata pravoslavni bulgari bi triabvalo da gi izkarame turci ili poluturci zaradi turskite familii deto nosiat. s lichna karta se stava bulgarin kogato magareto stane kon ili obratno.

I malko utochnenie:

Инджи, изпий си, мама, млякото

Истерия за имена от турски сериали на бебета в Смолянско

Нова мода обхвана родителите на новородените деца в Смолянско.

Все по-често в последно време бебетата получават имена на герои от популярните турски сериали, залели отвсякъде родния ефир, сочи справка в дневника с имената на новородените в МБАЛ-Смолян.

След излъчването на нашумелите сапунки родителите масово избират за бебетата си имена като Орхан, Инджи, Онур, Аля, Берк, Кенан, Дафне и т.н., както се наричат любимците им от телевизионните саги.

“Родените в смолянската болница през 2009 г. бебета с традиционни български имена като Иван, Мария, Георги, Никола са малцинство”, уточняват от болницата пред БТА.

Оттам посочиха, че преобладаващата част от проплакалите в болницата в Смолян бебета са наречени с екзотични и необичайни за българската традиция имена – Даная, Патрисия, Раян, Ванеса, Анджела, Карина, Саманта, Мелек, Джан, Мелиса, Шенай, Стиван, Алберто, Зюмра, Айберг и т.н.

Считаните за най-популярни български имена Мария и Иван са рядкост в болницата и се срещат по изключение сред кръщелните свидетелства на родените през 2009 г. в смолянската болница.

От общо 834 раждания в МБАЛ само осем момичета са кръстени Мария.

Името Иван носят три от бебетата, докато например с името Денис са записани девет момчета.

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2009/12/29/indji-izpii-si-mama-mliakoto.83270

Offline Hat

• Moderator
« Reply #417 on: December 30, 2009, 09:28 »
Петя хайде скьпа ако мошеш удари един коментар на горе написаното и изльчено по БТВ че много имена на новородени в Смолян се крьщават на герои от турските сериали.Искам обаче да прочетеш внимателно предните си постинги.Ще ми бьде много интересно.Чакам.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #418 on: December 30, 2009, 09:36 »
Да се забранят веднага турските сериали! Няма да допуснем нова турцизация в Родопите!!! България на българите!!!!!!

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #419 on: December 30, 2009, 09:42 »
Да се забранят веднага турските сериали! Няма да допуснем нова турцизация в Родопите!!! България на българите!!!!!!
Що така Мустафа :) ,сериалите се оказаха много добър ледоразбивач.