Author Topic: В Родопите масово се сменят имена  (Read 276837 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Фотакиев,всеки сам за себе си решава какво име да носи или промени след като е влязъл в зряла възраст,не виждам за какво напирате и се радвате,че няколко десетки помаци са си сменили името и религията,пак казвам десетки.В световната история велики личности са го правили.Конкретно за Родопите има такива симптоми главно в Смолянско,ако се спуснеш по надолу към Чеча ще видиш че това въобще не стои на дневен ред,хората са заети с къде по важни неща да оцелеят.И не правете пиар от факта че някои е отишъл и си е сменил името или при отеца Саръев! Оставете хората сами да се самоопределят.Мустафа е прав за което.Човек трябва да познава психиката и живота на помаците в Родопите за да пише обективни неща,в случая аз и ти сме по далеко от тези хора!

fotakiev

• Guest
Кои сте вие и кой ви дава право да се борите със "заблудата" на вашите съграждани /"сънародници"/?
Първо, статията не е моя и второ, аз си давам право да не се съглася точно със заблудата.

А на Теб, кой ти дава право да заблуждаваш, че помаците се отделен народ от българският?И ако не се чувстваш заблуден, от къде черпиш информация и самочувствие за това?

Заблудата, е че националността и религията са еднакви неща, а истината е че са коренно  различни и нееднакви неща.

fotakiev

• Guest
Фотакиев,всеки сам за себе си решава какво име да носи или промени след като е влязъл в зряла възраст,не виждам за какво напирате и се радвате,че няколко десетки помаци са си сменили името и религията,пак казвам десетки.В световната история велики личности са го правили.Конкретно за Родопите има такива симптоми главно в Смолянско,ако се спуснеш по надолу към Чеча ще видиш че това въобще не стои на дневен ред,хората са заети с къде по важни неща да оцелеят.И не правете пиар от факта че някои е отишъл и си е сменил името или при отеца Саръев! Оставете хората сами да се самоопределят.Мустафа е прав за което.Човек трябва да познава психиката и живота на помаците в Родопите за да пише обективни неща,в случая аз и ти сме по далеко от тези хора!

Много добре започна постинга и бях съгласен, докато не прочетох че няколко десетки си били сменяли името и религията.
Не Назми,те си сменят имената и  си остават мюсюлмани!!! Пак оплитате нещата.И като кажеш, че е само Смолянско и само няколко десетки,
 това не показва че са малко,защото повечето помаци са в Смолянско и точно там почти всички са си с български имена без да са си ги сменяли.

Ако някой не е ходил из България и не е запознат с помаците ,влизайки в сайта ще си каже че има помаци само в Брезница,Корница,Лъжница,Рибново.А я да кежем точно тези села какви се пишат по избори..турци!?В Смолянско си казват... българо-мохамедани сме, защото продължават да са мюсюлмани.

Искаш право на самоопределяне.Имаш го.Никoй не те е спрял.Но ти не самоопределяш само себе си.Ти определяш и другите.А така вече рискъваш, ако се самоопределяш грешно,да подведеш и останалите.

Не си мисли че мустафа_б като живее в Родопите и е близо до хората , аз съм далеко и не съм наясно какво става!

Offline hmbekir

• Candidate member
  • *
Аман от разбирачи по всичко

Offline hmbekir

• Candidate member
  • *
Няма мохамедани,няма и помохамеданчване,а има лъжлива и преиначена история.Прави се всичко възможно да се прикрие истината-защо ли?

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Много добре започна постинга и бях съгласен, докато не прочетох че няколко десетки си били сменяли името и религията.
Не Назми,те си сменят имената и  си остават мюсюлмани!!! Пак оплитате нещата.И като кажеш, че е само Смолянско и само няколко десетки,
 това не показва че са малко,защото повечето помаци са в Смолянско и точно там почти всички са си с български имена без да са си ги сменяли.

Ако някой не е ходил из България и не е запознат с помаците ,влизайки в сайта ще си каже че има помаци само в Брезница,Корница,Лъжница,Рибново.А я да кежем точно тези села какви се пишат по избори..турци!?В Смолянско си казват... българо-мохамедани сме, защото продължават да са мюсюлмани.

Искаш право на самоопределяне.Имаш го.Никoй не те е спрял.Но ти не самоопределяш само себе си.Ти определяш и другите.А така вече рискъваш, ако се самоопределяш грешно,да подведеш и останалите.

Не си мисли че мустафа_б като живее в Родопите и е близо до хората , аз съм далеко и не съм наясно какво става!

Фотакиев,защо толкова държиш колко хора са си сменили имената.! По начало заглавието на темата подвежда.Има ли значение дали си с име Иван,Майкъл,Джон,Никола Анелка и изповядващ ислямска религия.Казах го и в друга тема термина" българо-мохамедани беше измислен от комунистите.Помня паспорта на моя диде аго Ахмед пишеше първо македонец,после българомохамеданин,и накрая българин.Говоря с факти,всеки от по старото поколение може да потвърди това в Родопите.Така , че не ми казвай за смяна на имена и религия,процеса винаги си го е имал.В друга една тема  съм писал за"известни велики личности приели доброволно Исляма"!

fotakiev

• Guest
  Фотакиев,защо толкова държиш колко хора са си сменили имената.! По начало заглавието на темата подвежда.Има ли значение дали си с име Иван,Майкъл,Джон,Никола Анелка и изповядващ ислямска религия.Казах го и в друга тема термина" българо-мохамедани беше измислен от комунистите.Помня паспорта на моя диде аго Ахмед пишеше първо македонец,после българомохамеданин,и накрая българин.Говоря с факти,всеки от по старото поколение може да потвърди това в Родопите.Така , че не ми казвай за смяна на имена и религия,процеса винаги си го е имал.В друга една тема  съм писал за"известни велики личности приели доброволно Исляма"!

Da niama zna4enie kak se kazvat!
Vyprosa e, 4e horata sami iskat da se kazvat razli4no ot tursko-arabskite imena a Vie se draznite ot tova.

Offline ммммммм

• Member
  • **
Много бих искала да получа компетентен отговор.Задължително ли е човек,за да е мюсюлманин да носи турско-арабско име?Какво значение има името,ако си истински религиозен?Пише ли някъде в корана,че за да си мюсюлманин не може да си с друго име ,освен с турско-арабско?Моля да ми отговори някой наистина запознат с исляма!!!Предварително благодаря:)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Първо, статията не е моя и второ, аз си давам право да не се съглася точно със заблудата.

А на Теб, кой ти дава право да заблуждаваш, че помаците се отделен народ от българският?И ако не се чувстваш заблуден, от къде черпиш информация и самочувствие за това?

Заблудата, е че националността и религията са еднакви неща, а истината е че са коренно  различни и нееднакви неща.

fotakiev, за толкова време във форума така и не разбра, че аз никога не говоря за народност. За мен всеки, който е гражданин на Република България е с абсолютно равни права и е част от българската нация. Бил съм жертва на подобни идиотски методи, като тези в статията, която си постнал по-горе. Баща ми е лежал в два затвора /Белене и Плевен/, изселван на два пъти от родното си място. Майка ми и сестра ми / на 3 годинки/ са интернирани в Плевенско без никой от роднините им да знае къде са. И всичко това само заради едно обикновено име. Разбери, че аз имам пълните основания да мразя тези, които са извършили това гнусно дело, както и всички "идеолози и поддържници на българщината" /като автора на любимата ти статия/. Но въпреки всичко, аз се чувствувам част от българската нация и се гордея с това. 

Твоята заблуда е, че генът привилегирова определена част от българските граждани. Моята идея е, че гражданството обединява и равнопоставя всички, без значение на етническия произход и вероизповедание.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Много бих искала да получа компетентен отговор.Задължително ли е човек,за да е мюсюлманин да носи турско-арабско име?Какво значение има името,ако си истински религиозен?Пише ли някъде в корана,че за да си мюсюлманин не може да си с друго име ,освен с турско-арабско?Моля да ми отговори някой наистина запознат с исляма!!!Предварително благодаря:)

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1603.msg17477.html#msg17477

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1603.msg17481.html#msg17481

Offline havallar

• Advanced member
Isyqnkar, кава е тази твоя злоба и омраза към нас помаците? Докога ще показваш отвращението си към нас и към нашата религия?  Твоят кумир Боян Саръев е един олигофрен, който трябваше отдавна да е в затвора или в психиатрията. Всеки истински помак никога няма доброволно да си смени името! Престани да лъжеш хората! Сигурен съм, че на 100% си подкрепял Взродителния процес и, че в семействто си имаш активни възродители!
Радвам се че е спрян човек ,злуопотребявящ с мои инициали по форумите.Благодарности на Админите.

Offline havallar

• Advanced member
Da niama zna4enie kak se kazvat!
Vyprosa e, 4e horata sami iskat da se kazvat razli4no ot tursko-arabskite imena a Vie se draznite ot tova.

не ИСКАТ ,принудени са .Защото в Европа е от значение не какво можеш и знаеш,какво образование имаш(доказано ,а не купено),За да си изхранват семействата.ДИСКРИМИНАЦИЯТА Е ПЪЛНА,за всички мюсулмани.Не се прави на недоразбрал.Мустафа е много прав ,но не единствен.Брат ми ,момче на 19г. каква вина има ,че се е родил мюсулманин да го убият.Това не се забравя.защо се крият убииците наследници на надъхани членове на ВМРО.Защото е тенденция да ни заличат с всякакви методи.Не се забравя да знаеш............

Offline ммммммм

• Member
  • **
Благодаря ти mustafa_b,мисля,че открих отговора,името няма значение(така си и знаех)Значи към днешно време не би трябвало това да е проблем.Аз съм на 24 години и никога не съм носила турско-арабско име,от което не би следвало,че нямам право да бъда мюсюлманка нали?Защото съм се родила с едно име и не бих искала да го сменям.

Offline havallar

• Advanced member
Благодаря ти mustafa_b,мисля,че открих отговора,името няма значение(така си и знаех)Значи към днешно време не би трябвало това да е проблем.Аз съм на 24 години и никога не съм носила турско-арабско име,от което не би следвало,че нямам право да бъда мюсюлманка нали?Защото съм се родила с едно име и не бих искала да го сменям.
Не се прави на ударена..............Все още е от значение.И нещо си объркала форума............

Offline ммммммм

• Member
  • **
Ауу колко сме груби,ами за теб нека си е от значение,не е нужно да си налагаш мнението на никой и кой си ти,че да ми казваш какво съм объркала или имаш зор да се заяждаш?