Към ibrahim65. Пак ще направя същото както миналия път и ще копна твоите въпроси така както си ги задал към мен. Въпреки всичко ти не отговори на нито един мой въпрос с който да обориш моята теза за помаците с български и арабски имена. Дори не ми отговори на един малко личен въпрос, но елементарен: На каква възраст си?, за да знам как да се обръщам към теб с "Аго" или "Чоджум". Защото аз съм възпитан да уважавам старите хора и да помагам на младите. Както искаш го приемай. Сигурен съм, че пак няма да си доволен, защото сигурно те гони "параноята" с твоите "Товаришчи", "Редници", "Комунисти", "Родинисти","Килимявки", "Кандила". И така да започваме Ибраиме /Имам братовчед, който е със същото име и ние в нашия край така го изричаме/ с твоите въпроси.
1. Таварищ sergei от това което каза излиза че се познаваме доста добре и причината за това е партията на прф. Али Палов.
+ За наречието"Таваришч" няма да ти обеснеявам, защото в предишния постинг ти обясних и щом не си го разбрал, сигурно и сега няма да разбереш. То и другото което ти пиша не го разбираш, но не знам кина ищиш ра да ти думам /Това е част от моя роден диалект, да не се обидиш нещо/.
От къде се познаваме и защо се криеш. Ти за мен вече знаеш много неща. Ти твърдиш, че причината за да се познаваме е партията на професор Палов, значи си бил на някои от срещите с мен и с професора и не ми казваш Кой си ? и какво искаш? , За какво се бориш? и За какво иде реч?
2. затова искам да те питам защо се стигна до там с партията след като си бил в първите реденици и не носиш ли някаква одговорност за неиното и състояние.
+ Щом твърдиш, че си навътре в отношенията си с професор Палов мисля, че ти по добре знаеш от мен защо не бе регистрирана такава партия.
За моята отговорност ще ти обясня за пореден път въпреки, че ти продължаваш с твоето твърдоглавие.
Три бяха сдруженията в Кърджали, които желаеха да се обединят и да подкрепят Професора. И това продължи и на националната среща в Юндола и на учредителното събрание в Пловдив, където групата от област Кърджали беше най-голяма. Това беше и последната среща с професора, от тогава с него само сме се чували по телефона. Разговорите бяха свързани с хода на делото по регистрация на партията. За което разбрах, че в Софийски градски съд има регистрация, но се е получило обжалване. От къде е то, за него не получих отговор. И до там бяха нещата. На една почивка във Велинград се срещнах с д-р Орце Орцев и него попитах, но и той не ми даде смислен отговор.
Каква е моята роля в тази история? Аз наистина бях в първите редици и не се страхувах, въпреки тогавашния натиск от всички политически субекти и помагах с каквото можех. С мен в първите редици бяха много хора от област Кърджали, всички председатели на сдруженията на помаците, представители от Благоевградския край, Смолянския, Пазарзжишкия, Тетевенския и т.н. Можеш да попиташ Професор Палов, че дори не съм и в списъка приет на учредителното събрание за ръководството на партията. Защото по това време нямах право поради това, че работех в държавна структура. Работех за създаване на тази партия, въпреки риска от увълнението ми.
Не нося никаква отговорност за това, че не се създаде партия, създадох си само проблеми в последствие и в бизнеса и в работата, за което не съжелявам. Преодолях ги защото ние помаците с български и арабски имена сме такива борбени, падаме ставаме и продължаваме да вървим напред. И сега пак съм стъпил на крака и просперирам.
За неуспеха да се регистрира партията се обърни, към професор Палов, д-р Орцев и адвоката на партията Трендафилов. Както веждаш всичките са с български имена и няма лошо в това.
3. Казваш че Дружба "Родина" отдавна не съществува мислиш ли че някой тук ти вярва на това.
+ Господа съфорумци, аз не съм историк и ви моля от мое име да обяснете на господина за Дружба "Родина", за нейната ролята и дали още съществува. Ако господина има в предвид буквалния смисъл. Кога е закрита, доколкото аз знам тя е забранена от Комунистите в началото на соца.
4.За пръв път виждам ПОМАК така да се гордее с християнското си име и да се натрапва на какво дължиш тази патриотичност, изглежда в училище та са подготвели доре но за похлупак ти препоръчвам една калимявка а за окраса едно кандило повярваими само това ти куца.
+ Някъде по моите писания да си прочел, че се гордея с това име. Обяснил съм ти подробно защо принудително го нося. Това, че ти четеш това, което на теб ти харесва е друго. Не знам дали и нещо ти харесва на теб, защото си пропит с негативизъм.
Да в училище съм бил добър ученик за това съм постигнал всичко в живота си. Един ученик с лош успех знаеш какво място заема в обществото.
А за килимяфката. Дай тогава, тури на всички помаци с български имена килимявки, на помаците с арабски имена сложи фесове/Феса е вид арабска шапка не турска, така мисля аз/ и тогава ти ще решиш въпроса на всички помаци. Кандилото се чудя къде да го сложа, а да кандилото е ползвано от всички етноси за осветление. За да задоволя любопитството ти, ще ти кажа, лично аз съм го ползвал, като малък за четене, защото в моето село по това време нямаше прокарана ел.мрежа./А може би имаш в предвид кадило, не знам аз все още не разбирам за како се зяждаш, като инатов помашки катър на кюприя/
5.Това че името ми е едно от най-ползваните от мюсюлманите не ме прави нито арап нито турчин но си помисли за твоето.
+ Не помня да съм засягал твоето име, аз също имам арабско име. Сигурно знаеш, че всички помаци с български имена имат и арабски, но се правиш на китаец, да не се обидиш, ако е така предварително се извинявам. Това, че съм с християнско име също и мен не ме прави християнин, напротив аз си почитам мюсюлманската религия. Тази теза за името ти я лансираш прочети погоре.
Аз не се гордея с това име аз го нося принудително. Обяснил съм ти защо, няма да се повтарям. Уважавам всички имена и много мои приятели и роднини са с арабски имена, включително и баща ми и майка ми, вече рахметлия. При тези факти мислиш ли , че аз не обичам арабските имена и се гордея с християнското. Пък това никъде на съм го подчертавал. Ти от къде го измисли да ти се чуди човек.
7. Иди в което и село и кажи аз искам да гласувате за Сергей и стой та послуши ама пак ти казвам това си е твоя работа но не говори от името на 70 80 процента че ако бяха толкова нямаше да батърдисате тази прекрасна партия. Гледам че от арабските имена се срамуваш кажи още от какво се срамуваш та да допълниш картината си кажи та се успокой. Ние стеб майче сме на различно мнение за демокрацията според твоите разсъждения не аз а ти си караш по старо му аз си върнах името защото имам това право но ти продължаваш да се нагадаш и не преимаш че нещата са се променили та трябва тези за който говориш от Кърджали да се смеят на теб а не на мен.
+В което село да ида на община Джебел, защото аз отговарям в сдружението на помаците "Развитие", гр. Кърджали,, конкретно за този район /забележи не съм дори и председател, а районен отговорник-отговора на това е за натегачеството в което ме обвиняваш/ ще ми обърнат нужното внимание. Ти за това не се грижи. Ние помаците и с арабски и християнски имена в област Кърджали водим организационен живот и не се делим. Напротив помагаме си взаимно.
А за срама ще ти кажа, че бих се срамувал от такива които са със средновековно мислене и не виждат по далече от носа си. Сега времената са други, технологиите са напреднали, ние трябва да мислим да се развиваме, да не изоставаме от другите етноси. Младите хора това ги вълнува.
Ние ще сме им полезни с това да ги възпитаме да тачат религията, която са ни оставили дедите, да уважават помашката ценностна система.
С тези разсъждения, които излагам някой освен теб ще каже ли, че аз я карам по старому.
А за демокрацията поне ти не говори.
Накрая ще ти кажа, че не одобрявам всичко което пречи на помаците с арабски и християнски имена и спъва тяхното развитието, включително и атрибутите които ползват като облекло. Дори в Турция някои атрибути не се ползват. Да не би турците в Турция да са по малко мюсюлмани от нас.
Да не говорим за турците в България. Те са далече напреде от нас в развитието си.