Author Topic: В Родопите масово се сменят имена  (Read 269064 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Lany

• Member
  • **
Re: В Родопите масово се сменят имена
« Reply #330 on: November 10, 2009, 19:00 »
Suleiman ,този човек е починал 2001г,ако е искал е можел да си смени името съвсем свободно.

Offline gulizar

• Member
  • **
  • Аз съм като роза-красива, но бодлива!
« Reply #331 on: November 10, 2009, 19:15 »
Браво Гюлизар! И аз смятам че нищо не пречи и не бива да пречи да има мюсюлманин с името Петър. И то не един ден или някога, а сега.
Но явно на някои хора им пречи. Виж пак това.
http://pomaks.blogspot.com/2007/03/blog-post_5610.html
Има и други такива примери.
Какво ще кажеш за тях? :)

За мене това не може да бъде доказателство, Петер. Линкът го отворих и разгледах, като видях и другите неща там ми стана жал за тебе задето посещаваш и даваш ухо на подобни писаниници.
# Десет човека, които говорят, създават повече шум, отколкото хиляда, които мълчат - Наполеон I Бонапарт

Shumarov

• Guest
« Reply #332 on: November 10, 2009, 19:31 »
Доколкото разбирам, целта на ПЕТЕР и компания е да ни накара да порицаем това поведение на самозабравили се и полуграмотни хора!Аз лично го порицавам.Тази случка е от 1995-или поне вчера линка беше с такава дата.Порицаването на такава случка е нормално по мое мнение, защото покойника няма вина за гаврите на, които е бил подлаган приживе.Случка с подобен характер имаше в моето родно село-ходжата не искаше да погребе един покойник, защото бил с българско име.Близките на покойника бяха принудени да идат до съседно село за да докарат ходжа, който да го погребе.Бил съм свидетел как на погребение ходжата си позволява да води пред подготвеното за погребение тяло на покойника пропагандни речи за възвръщане на майчините имена!
Обяснявам си това поведение на тези ходжи с ниската им религиоза култура.Те нямаше откъде да имат висока таква, защото бяха минали 45 години на атеизъм и неверие!
Предполагам (и се надявам), че сегашните поколения от ходжи стоят над такива понятия и всичко е наред.И, ако ислямът наистина повелява такова разделение, те не биха постъпили така грозно, както са постъпили през 1995г в гробищата на Джебел!
А Що се отнася до българските имена на помаците в Припек...тези български имена бяха насилствено сложени от държавата-помаците по традиция сме с арабско-турски имена.Факта, че някой помак не е намерил за необходимо да си върне майчиното име не прави всички помаци с български имена!

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #333 on: November 10, 2009, 19:33 »
Ами то има мюсюлмани с български имена и то не един и двама .Пак казвам,голяма част от помаците в Джебел,Припек,Смолян,Златоград  и не само там са с български имена .Те са си мюсюлмани,отбелязват всички религиозни празници,които и вие и съм убедена,че не са по-лоши мюсюлмани от вас.Човекът,чийто гроб са изместили-също .От къде е това правило,че тези които изповядват исляма,трябва да са с арабски имена ?Ще ми бъде интересно да прочета и ще съм благодарна ако някой ме осветли.

Lany  всеки мюсюлманин трябва да се нарича със мюсюлманско име!
Правилото иде от Корана, кадето пише, че първо задължение на бащата е да нарече със мюсюлманско име своето дете, иначе то ще търси сметка за това негово деяние (на баща си) на съдния ден!

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #334 on: November 10, 2009, 19:47 »
Доколкото разбирам, целта на ПЕТЕР и компания е да ни накара да порицаем това поведение на самозабравили се и полуграмотни хора!Аз лично го порицавам.

Благодаря. Точно това е. Друго не искам.  :)

Сюлейман,
а къде го пише това правило в Корана? Цитатче, плиииз. :)
Истината е въпрос на гледна точка, или на точна гледка.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #335 on: November 10, 2009, 20:07 »
Ето още една история, специално за Гюлизар.  :)
С имена, съдби и възможност да се провери, ако не се вярва на подобни "писаници".

Юлиян, който стана Сюлейман, и внукът му Микел
Георги Кулов*
18 Юли 2007

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=130404&srcpos=5

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #336 on: November 10, 2009, 20:09 »
Благодаря. Точно това е. Друго не искам.  :)

Сюлейман,
а къде го пише това правило в Корана? Цитатче, плиииз. :)

Цитирам ти директно от Книгата:

"    -Пратеникът на Световете е повелил:
-Децата имат следните три права, които родителите са задължени да ги изпълняват:
1. Първото е да назовават децата си с мюсюлмански имена.
2. Второто е да научат децата на религията си ислям и да им кажат задълженията им.
3. третото- да му помогнат да си намери вярваща съпруга и да му покажат пътя на исляма.
 Значи родители, които не са назовавали децата си със мюсюлмански имена, които не са го научили на религията си и не са му показали верния път, не са изпълнили задълженията си спрямо децата си. И те ще бъдат отговорни и ще им се потърси сметка пред Всевишния на Съдния ден." (край на цитата)

Shumarov

• Guest
« Reply #337 on: November 10, 2009, 20:16 »
Благодаря. Точно това е. Друго не искам.  :)

Петер, такива гимнастики за такова елементарно нещо, като неодобрение на самозабравили се хора не се по реда си-не мислиш ли? Значи всеки нормален човек би порицал това! А шикалкавенето и ваденето на генерални заключения от тази случка за целия ислям са непочтени, като речите на ходжите пред покойниците!

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #338 on: November 10, 2009, 20:18 »
Коя е сурата и айета, Сюлейман?  Не се будалкай с тълкования. :)

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #339 on: November 10, 2009, 20:25 »
Петре цитирам ти от книгата "Златни страници от ислямската история" от Ахмет Шахин, и за съжаление не е означено от коя сура и айет е. Но и без това не мисля, че писателят на книгата публикува фалшифицирана информация!

Shumarov

• Guest
« Reply #340 on: November 10, 2009, 20:25 »
Коя е сурата и айета, Сюлейман?  Не се будалкай с тълкования. :)
В Корана не вярвам да е предвидено варварското сменяне на имена и да има специални айети за възстановяване на простотиите на възродителния процес!

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #341 on: November 10, 2009, 20:39 »
Петре цитирам ти от книгата "Златни страници от ислямската история" от Ахмет Шахин, и за съжаление не е означено от коя сура и айет е. Но и без това не мисля, че писателят на книгата публикува фалшифицирана информация!

Коя е сурата и айета, Сюлейман?   ;D

До колкото знам валидни в Исляма уж са Корана и Сурата.
Какво мислиш и какво не мислиш за фалшифицираната информацията няма значение.
Цитатчи плииз.

Явно според този автор ("Златни страници от ислямската история" от Ахмет Шахин), турците не показват верния път и не изпълняват задълженията си към децата си, като им дават турски вместо мюсюлмански имена.
Забележително.Евала!

А Шумаров не вярвал за нещо си ... в Корана. То и аз не вярвам, така че не се учудвам. :)

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #342 on: November 10, 2009, 20:42 »
А турските имена според теб какви са???

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #343 on: November 10, 2009, 20:45 »
Коя е сурата и айета, Сюлейман?   ;D

Според мен ,"суратът" си ти.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #344 on: November 10, 2009, 20:47 »
Ами според Ататюрк турските имена са си турски.
Мен за това не бива да питаш. :)