Да, стига глупости, щото некаде, тука по тейя Помашки територии, като срещнета думата Помаци или Помаки, се сещай за думата Траки или за техните деди или поне за 70 % от техните генни прадеди, така, че всичко останало което е дошло от незнам къде си при Помаките (Траките) са едни пришълци, вагабонти, разбойници и грабители на култура и територия, която е досъсипват и до днес, а не се знай и докога ще продължава така с тез нашественици, хаймани и пантаджии!
А, и в края на краищата темата тук е за прекалената митология и големи лъжи на забатачения Батак, за хилядите "избити" или "избягали", за помаците "главорези", за българите "светци" и за турците "сеирджии" в Батак-а, така, че давай конкретно по заБатачването , а не за, "помъчените", "по-Мъчените", "по-мъчните", "по мъките", "по-мъките", "помаките" или "помагачите", или за по-просветените в Исляма, щото става дума за отколешните и сегашните ПОМАЦИ, а не за некьви си там Ахмаци от раята !
Драги ми ЕвроПомак,
Ти си наследник на траките толкова, колкото и аз.
Наистина не ми се четат глупости. Нямам време за чак такива.
Как, кажи ми, ще разделиш, проследиш и пр. колко тракийска кръв има в тебе или в мене, колко славянска примерно и колко от т.нар. прабългари? (Може и от други етноси и народи да има разбира се, даже би било чудно ако няма.) Имаш ли представа какво става с траките, след като ги завлядява и разпределя в своите провинции Римската империя? Можеш ли да си представиш сложността на всички процеси и етногези, и да отделиш „твоите” траки от „моите” така да се каже, пред достатъчно много векове, от тракийския през римския, през византийския, та до българския период на държавност по тези земи. Всички тези периоди започват или свършват много векове преди да дойде, на свой ред, и османският период. Много векове, в които са изчезвали (като идентичност и наименование поне) едни народи и са се формирали други. Османският период започва през ХІV-ми век, българският – през VІІ-ми, византийския (другото име на Източната римска империя) – малко преди това; римският (преди Римската империя да се раздели на две) започва преди н.е. и свършва няколко века след нея; тракийският започва разбира се още по отдавна и края му е свързан с постепенното романизиране на траките от влиянието и управлението на Рим. Опитът да се свържат траките пряко и само с помашката общност, да се прескочи, така да се каже, славно един период по-дълъг от 15 века, е не по-малко тъжен и смешен от опитът на македонците да се изкарат преки потомци на Александър Велики (както те и направиха вече, впрочем).
Ако помаците днес тръгнат по подобен път, не знам точно на кой тракийски цар трябва да изровят името и да го обявят само за свой... (По-трудно би им било и от македонците даже.) Това е смешно и тъжно, ЕвроПомак. Смешно и тъжно е, и печално.
Колкото до темата за Батак, целият проблем е, че докато има помаци, които искат да не е имало клане в Батак, искат това да е митология, а то е горчива и съвсем автентична истина – та, докато има помаци, които никак не искат да приемат тази факт, не бива точно тези помаци да се сърдят на онези българи, които имат резерви към тях.
(Не искам да мисля, че напразно съм се хабила, участвайки в тази тема, но коментари като твоите ме карат да се съмнявам, че имало какъвто и да било смисъл да го правя.)