Author Topic: Батак - мит или реалност ?!?  (Read 277733 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Mariana

• Forum fan
Ynt: Батак - мит или реалност ?!?
« Reply #525 on: May 23, 2012, 16:54 »

Марианче има доста достойни български семейства(имам много приятели).Но като се погледне назад в тия 130 г ние помаците сме родени врагове на държавата си.Три поколения от моя род са се били за каузата "България" за да разбера че е безмислена тази кауза ако си роден помак(помакиня).Като не ни цени нас ромите ще се справят с това и ние ще гледаме като зрители. ;) Защо да ми пука за държава която ме е дангосала мен и децата ми като врагове-управяйте се ;)
Държавата сама кара помаците да са родоостъпници. ;)

Защо да ти пука ме питаш?

Ами защото все някога трябва да почнем начисто.
Без търсене на врагове - не само от едната страна, а и от другата, от двете.

И защото, колкото и рехава и пълна с икономически хаос да е днешната ни демокрация; колкото и не дълго време да е минало от ноември 1989 г. (20-23 години не са много в исторически аспект), в това време е трябвало да почнем да се оттърсваме малко по-малко от стари страхове, нагласи или идеологеми.

Ако не го направим, не само индивуално, но малко по-широко, за Балканите, където и да отидем да живеем в тях, винаги ще има риск. Защото този полуостров е кръстопът между Изтока и Запада, между Европа и Азия, между християнство и ислям; сблъскване и препритане на култури, вери, традиции, етноси и пр. от много векове. Тук (не, че е само тук разбира се) не е толкова трудно дори и днес (колкото и да не би ни се искало) някой отново да тръгне с големи амбиции, да иска да завладява и преразпределя. Не е толкова трудно да се пролее кръв на Балканите и днес. И нямаме достатъчно време да се оттърсим от стари пропагандни едностранчивости, когато ни/ви заливат нови.

Offline SIVEK

• koгато орелът е ранен полита към върха на планината
  • Moderator
Re: Батак - мит или реалност ?!?
« Reply #526 on: May 23, 2012, 17:39 »
Тая тема съмсем се "забатачи" 8). Не е тук мястото, но вие всъщност какво искате от другите българи, че нещо не ми е ясно? Да собявим ВМОРО за криминални разбойници,да ви дадем културна, а може би и политическа автономия или направо да приемем шериата за основен закон вместо конституцията.Или най- добри за се върнем в Хиндукуш,Памир или там някъде в Средна Азия и да постигнете пълно блаженство.Ще има ли някой от вас куража да напише конкретно по точки какво точно ви липсва и искате да получите от българската държава или искате чисто и просто да се разкараме.
,,Да обявим ВМОРО за криминални разбойници''-защо не те са били такива!!!
           - ,, да ви дадем културна, а може би и политическа автономия''-защо не вие да не се мислите за богове и да разпределяте кое на кого да давате??
           - ,, да ви дадем културна, а може би и политическа автономия''-ако мислиш че това е по правилно-защо не???
           - ,,Или най- добри за се върнем в Хиндукуш,Памир или там някъде в Средна Азия''-кои ще ви приеме???Там няма да са толкова гостоприемни като помаците!!!
,,обаче такива са фактите за ваше съжаление и в близко бъдеще няма как да ги промените освен да емигрирате.''

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #527 on: May 23, 2012, 18:29 »

Наименованието помаци е възникнало преди няколко века.
Преди това никой не се е наричал така.
Моля не пишете глупости все пак.

Да, стига глупости, щото некаде, тука по тейя Помашки територии, като срещнета думата Помаци или Помаки, се сещай за думата  Траки или за техните деди или поне за 70 % от техните генни прадеди, така, че всичко останало което е дошло от незнам къде си при Помаките (Траките) са едни пришълци, вагабонти, разбойници и грабители на култура и територия, която е досъсипват и до днес, а не се знай и докога ще продължава така с тез нашественици, хаймани и пантаджии!  :o ;D  :o ;D
А, и в края на краищата темата тук е за прекалената митология и големи лъжи на забатачения Батак, за хилядите "избити" или "избягали", за помаците "главорези", за българите "светци" и за турците "сеирджии" в Батак-а, така, че давай конкретно по заБатачването , а не за, "помъчените", "по-Мъчените", "по-мъчните", "по мъките", "по-мъките", "помаките" или "помагачите", или за по-просветените в Исляма, щото става дума за отколешните и сегашните ПОМАЦИ, а не за некьви си там Ахмаци от раята !  :D 8) ;)   

Offline onegavon

• Forum fan
« Reply #528 on: May 23, 2012, 18:39 »
,,Да обявим ВМОРО за криминални разбойници''-защо не те са били такива!!!
           - ,, да ви дадем културна, а може би и политическа автономия''-защо не вие да не се мислите за богове и да разпределяте кое на кого да давате??
           - ,, да ви дадем културна, а може би и политическа автономия''-ако мислиш че това е по правилно-защо не???
           - ,,Или най- добри за се върнем в Хиндукуш,Памир или там някъде в Средна Азия''-кои ще ви приеме???Там няма да са толкова гостоприемни като помаците!!!
,,обаче такива са фактите за ваше съжаление и в близко бъдеще няма как да ги промените освен да емигрирате.''

Значи, да се изясним за последно! Да се махаме ли и колко време ни давате, ако това е последното ви желание!Трябва ли да ви оставим всички активи на БНБ или ще може да си задържим някакъв минимален процент за из път?Въпросът за шериата явно е намерил положителен оггвор щом оставате само мюсюлмани в вече не знам как да я  нарека може би нещо подобно на БЮРМ - Бивша Република България.Така харесва ли ви, пък вие после ще си сложите име каквото ви се харесва?

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #529 on: May 23, 2012, 20:04 »
Да, стига глупости, щото некаде, тука по тейя Помашки територии, като срещнета думата Помаци или Помаки, се сещай за думата  Траки или за техните деди или поне за 70 % от техните генни прадеди, така, че всичко останало което е дошло от незнам къде си при Помаките (Траките) са едни пришълци, вагабонти, разбойници и грабители на култура и територия, която е досъсипват и до днес, а не се знай и докога ще продължава така с тез нашественици, хаймани и пантаджии!  :o ;D  :o ;D
А, и в края на краищата темата тук е за прекалената митология и големи лъжи на забатачения Батак, за хилядите "избити" или "избягали", за помаците "главорези", за българите "светци" и за турците "сеирджии" в Батак-а, така, че давай конкретно по заБатачването , а не за, "помъчените", "по-Мъчените", "по-мъчните", "по мъките", "по-мъките", "помаките" или "помагачите", или за по-просветените в Исляма, щото става дума за отколешните и сегашните ПОМАЦИ, а не за некьви си там Ахмаци от раята !  :D 8) ;)   

Драги ми ЕвроПомак,

Ти си наследник на траките толкова, колкото и аз.

Наистина не ми се четат глупости. Нямам време за чак такива.

Как, кажи ми, ще разделиш, проследиш и пр. колко тракийска кръв има в тебе или в мене, колко славянска примерно и колко от т.нар. прабългари? (Може и от други етноси и народи да има разбира се, даже би било чудно ако няма.) Имаш ли представа какво става с траките, след като ги завлядява и разпределя в своите провинции Римската империя? Можеш ли да си представиш сложността на всички процеси и етногези, и да отделиш „твоите” траки от „моите” така да се каже, пред достатъчно много векове, от тракийския през римския, през византийския, та до българския период на държавност по тези земи. Всички тези периоди започват или свършват много векове преди да дойде, на свой ред, и османският период. Много векове, в които са изчезвали (като идентичност и наименование поне) едни народи и са се формирали други. Османският период започва през ХІV-ми век, българският – през VІІ-ми, византийския (другото име на Източната римска империя) – малко преди това; римският (преди Римската империя да се раздели на две) започва преди н.е. и свършва няколко века след нея; тракийският започва разбира се още по отдавна и края му е свързан с постепенното романизиране на траките от влиянието и управлението на Рим.  Опитът да се свържат траките пряко и само с помашката общност, да се прескочи, така да се каже, славно един период по-дълъг от 15 века, е не по-малко тъжен и смешен от опитът на македонците да се изкарат преки потомци на Александър Велики (както те и направиха вече, впрочем).

Ако помаците днес тръгнат по подобен път, не знам точно на кой тракийски цар трябва да изровят името и да го обявят само за свой... (По-трудно би им било и от македонците даже.) Това е смешно и тъжно, ЕвроПомак. Смешно и тъжно е, и печално.

Колкото до темата за Батак, целият проблем е, че докато има помаци, които искат да не е имало клане в Батак, искат това да е митология, а то е горчива и съвсем автентична истина – та, докато има помаци, които никак не искат да приемат тази факт, не бива точно тези помаци да се сърдят на онези българи, които имат резерви към тях.

(Не искам да мисля, че напразно съм се хабила, участвайки в тази тема, но коментари като твоите ме карат да се съмнявам, че имало какъвто и да било смисъл да го правя.)

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #530 on: May 23, 2012, 20:12 »
Ало, отгоре, не чети глупости, ами си провери гена и модификациите му, ако искаш да оспорваш нещо неоспоримо, а и тук в тази тема не място за лабораторни проби и анализи на генома и гено-типа на македонците и великите болгари, все от почти един християнски езиков дол дренки!  ::) ;D  :)

Кой (по)каза истината за Батак  ??? 8) ;D :D ;)

"Според Джеймс Кларк – първия чужденец, посетил Батак два месеца след началото на погрома – всички 529 къщи на селото били разрушени, а жертвите възлизали на 1900 души. Опустошението на Батак е започнало на 12 май (30 април стар стил) и е продължило до пристигането на международната комисия по разследването на погромите в Тракия, Средногорието и Родопите в селото през август 1876 г., а и след това. Броят на разорените села в този период е възлизал на около сто, а общо жертвите на около 15000. По данни на гръцкия консул във Филипопол само в Татар Пазарджик в същия период са се намирали 12000 бежанци, предимно жени и деца от засегнатите села на едноименната кааза. Поради липса на безпристрастни източници до този момент не е възможно да се установят извършителите."

http://www.kultura.bg/bg/article/view/11756

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #531 on: May 23, 2012, 20:19 »

Въпросът не е в това колко точно души са били избити.
Въпросът е да имаш доблестта да признаеш, че е имало клане.
Да приемеш този факт, вместо да го отричаш.
(Вместо да ти се иска да бъде мит, да не е случвало никога)

Останалото са подробности.

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #532 on: May 23, 2012, 20:27 »
Ало, отгоре, не чети глупости, ами си провери гена и модификациите му, ако искаш да оспорваш нещо неоспоримо, а и тук в тази тема не място за лабораторни проби и анализи на генома и гено-типа на македонците и великите болгари, все от почти един християнски езиков дол дренки!  ::) ;D  :)

Ако това се отнася за мен, а така изглежда - аз никога не съм говорила за "велики българи" и за "християнски езиков дол" (каквото и да означава това глупаво съчетание).

Писна ми обаче от хора, които могат само да мразят.
И нищо друго.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #533 on: May 23, 2012, 20:32 »
Въпросът не е в това колко точно души са били избити.
Въпросът е да имаш доблестта да признаеш, че е имало клане.
Да приемеш този факт, вместо да го отричаш.
(Вместо да ти се иска да бъде мит, да не е случвало никога)

Останалото са подробности.

Другият въпрос също е ..., а какви са били причините за тези убити, колкото и неоправдателни да са, както и защо преди това е имало убити помаци, а няколко години след това, защо е имало хиляди избити помаци и стотици опожарени помашки села, а историята и национал-историците мълчат по този въпрос кать заклани, а то е ясно, че най-големите главорези на Блаканите според тех са Помаците, то две мнения немате по тоз въпрос със шовинистите и нацистите!  :o
Такива, като Вас, все са ве клали, все са ва бахтали и все  другите са ви виновни за всичко, освен сбърканите ви патриотични държавници, които от векове до днес унищожават таз територия и разбирателството между различните хора и народи в нея, особено с забърканите от самите си тях "батаци"!  ???   8)

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #534 on: May 23, 2012, 21:12 »
Другият въпрос също е ..., а какви са били причините за тези убити, колкото и неоправдателни да са, както и защо преди това е имало убити помаци, а няколко години след това, защо е имало хиляди избити помаци и стотици опожарени помашки села, а историята и национал-историците мълчат по този въпрос кать заклани, а то е ясно, че най-големите главорези на Блаканите според тех са Помаците, то две мнения немате по тоз въпрос със шовинистите и нацистите!  :o
Такива, като Вас, все са ве клали, все са ва бахтали и все  другите са ви виновни за всичко, освен сбърканите ви патриотични държавници, които от векове до днес унищожават таз територия и разбирателството между различните хора и народи в нея, особено с забърканите от самите си тях "батаци"!  ???   8)

Стига глупости, Европомак.
Стига изхвърляния.

Какви "най-големите главорези на Балканите" (кой нарича помаците така...)
и какви хиляди избити помаци през 1876 г.?

Остава само да напишеш, че е имало клане по тези земи през 1876 г., но в него са били клани мюсюлмани, не християни. А през туй време империята е спала или е викала на българите християни: "Ашколсун, бре, все така я давайте!"

Не знам и какви национал-историци четеш.
Но вероятно са от онези, които твърдят например, че и геноцид над арменците не е имало.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #535 on: May 23, 2012, 21:32 »
Аз искам да се разкарате.
Mariana това не се отнася за теб  8) но ако си му разрешила да говори от твойо име
или ако си и ти от тази ксенофобска група тогава се отнася и за теб.

onegavon-чо, защо не говориш от собствено име,
защото никой не ти е разрешил да говориш от негово име.
Ти и групичката ти, може да се разкарате от този сайт, от България, от земното кълбо доже.
Никой не те задържа и не си мисли че си толкова умен.Провокаците си ги запази за себе си.  8)

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #536 on: May 23, 2012, 23:59 »

Колкото до темата за Батак, целият проблем е, че докато има помаци, които искат да не е имало клане в Батак, искат това да е митология, а то е горчива и съвсем автентична истина – та, докато има помаци, които никак не искат да приемат тази факт, не бива точно тези помаци да се сърдят на онези българи, които имат резерви към тях.

Така формулирано,твърдението ти подсказва,че има българи,които пък се радват на Баташкото клане.За да могат да имат основание за своята резервираност към помаците.Да,но тези  хора по принцип имат резерви към всички небългари.Което означава,че проблемът е при тях.
  Ако не беше Баташкото клане,пак щеше да сме сочени с пръст.Най-малкото защото сме различни.
 Във връзка с това отговарям и на Онегавон - лично моето желание е да не бъдем третирани като различни и поради тази причина сочени като хора "втора ръка".Защото лично на мен ми е казвано,че съм прост помак и то от човек,който е доста под нивото ми.

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #537 on: May 24, 2012, 19:07 »
Аз искам да се разкарате.
Mariana това не се отнася за теб  8) но ако си му разрешила да говори от твойо име
или ако си и ти от тази ксенофобска група тогава се отнася и за теб.

onegavon-чо, защо не говориш от собствено име,
защото никой не ти е разрешил да говориш от негово име.
Ти и групичката ти, може да се разкарате от този сайт, от България, от земното кълбо доже.
Никой не те задържа и не си мисли че си толкова умен.Провокаците си ги запази за себе си.  8)

Не знаех, че трябва да обяснявам, че за своите думи всеки сам отговаря.
И че мога ти приличам на активистка от ксенофобска група.

Offline Mariana

• Forum fan
Ynt: Батак - мит или реалност ?!?
« Reply #538 on: May 24, 2012, 19:16 »

Така формулирано,твърдението ти подсказва,че има българи,които пък се радват на Баташкото клане.За да могат да имат основание за своята резервираност към помаците.Да,но тези  хора по принцип имат резерви към всички небългари.Което означава,че проблемът е при тях.
  Ако не беше Баташкото клане,пак щеше да сме сочени с пръст.Най-малкото защото сме различни.

Не знам да има българи, които да се радват на Баташкото клане.

Колкото до това, че сте различни....

и аз съм различна.

Моля се все пак да ми помага поне от време по някой българин и никой помак.

Защото иначе всички ще са еднакви в неспособността си да започнат приемат, вместо да отхвърлят.
Тази работа може да стане само ако има повече хора - и от едната, и от другата страна, които да са способни да вървят към другия, а не срещу.

Сам човек в това отношение нищо не може да направи.

Offline asparuh7777

• Senior member
« Reply #539 on: May 24, 2012, 20:19 »
"Според Джеймс Кларк – първия чужденец, посетил Батак два месеца след началото на погрома – всички 529 къщи на селото били разрушени, а жертвите възлизали на 1900 души.
;) :D Голяма лъжа! В една къща да не са живели по 20 човека!!!

Опустошението на Батак е започнало на 12 май (30 април стар стил) и е продължило до пристигането на международната комисия по разследването на погромите в Тракия, Средногорието и Родопите в селото през август 1876 г., а и след това. Броят на разорените села в този период е възлизал на около сто, а общо жертвите на около 15000. По данни на гръцкия консул във Филипопол само в Татар Пазарджик в същия период са се намирали 12000 бежанци, предимно жени и деца от засегнатите села на едноименната кааза. Поради липса на безпристрастни източници до този момент не е възможно да се установят извършителите."
Е как искате сега да се установят виновниците за възродителния процес? ;)

По данни на гръцкия консул във Филипопол
Това няма и да го коментирам! :D :D :D

Родоотстъпници ли  :o най-големите родоотстъпници в тази държава, май, са си самите болгари, дошли са отнякъде тук, заграбили са земята на местните Помаци
:D :D :D :D :D :D :D :D :D