Author Topic: Батак - мит или реалност ?!?  (Read 277738 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline asparuh7777

• Senior member
Re: Батак - мит или реалност ?!?
« Reply #510 on: May 22, 2012, 20:29 »
Сивек, не си запознат с хронологията на събитията около балканската война. Не знам защо наричаш освобождението на Македония и Родопите национална катастрофа! Та нали в родопския отряд е имало помаци и е бил изцяло подпомаган от тях, защо? Убитите помаци от турци са в пъти повече, защо? Защо турците до ден днешен мразят помаците? Защо турците година преди балканската война изселват цели села от Родопите в Гърция (като Селце - между Девин и Фотиново) като ги плашат, че ще бъдат избити от Българите и като не се е случило същите се завръщат по родните си места няколко години след това? Кажи едно село опустошено от българската армия? Напротив - помагалиса на местните тъй като в родопския отряд са били повечето родопчани,  голяма част от който мюсолмани! След девети септември в Българската Народна Армия също на редовна служба има и помаци - сержанти, старшини, офицери! Това не го пиша за теб а за четящите тоя форум млади помаци - да знаят, че ги лъжат и то много здраво!!!

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
« Reply #511 on: May 22, 2012, 21:06 »
Сивек, не си запознат с хронологията на събитията около балканската война. Не знам защо наричаш освобождението на Македония и Родопите национална катастрофа! Та нали в родопския отряд е имало помаци и е бил изцяло подпомаган от тях, защо? Убитите помаци от турци са в пъти повече, защо? Защо турците до ден днешен мразят помаците? Защо турците година преди балканската война изселват цели села от Родопите в Гърция (като Селце - между Девин и Фотиново) като ги плашат, че ще бъдат избити от Българите и като не се е случило същите се завръщат по родните си места няколко години след това? Кажи едно село опустошено от българската армия? Напротив - помагалиса на местните тъй като в родопския отряд са били повечето родопчани,  голяма част от който мюсолмани! След девети септември в Българската Народна Армия също на редовна служба има и помаци - сержанти, старшини, офицери! Това не го пиша за теб а за четящите тоя форум млади помаци - да знаят, че ги лъжат и то много здраво!!!

Помаците през периода 1912г- 2012г винаги са пращани за пушечно месо на първа линия. ;) Но паметници липсват за загиналите за България защото  е "антибългарско"(според БПЦ) да има герой с мюсюлмански имена. Ковача докато има клещи защо да си гори ръцете   ;)
Много помаци се вързаха на илюзията ,че ще ги приемат за равноправни като се отдават на празни каузи на кръстоносците и се опариха-наивници  ;D
Турците не мразят помаците! Има помаци министри към днешна дата(които познавам) .В България ще те смачкат с репресия ако се опиташ да си по-отгоре.А помаци бол по талант и интелект ;)

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #512 on: May 22, 2012, 21:11 »
Защо турците година преди балканската война изселват цели села от Родопите в Гърция (като Селце - между Девин и Фотиново) като ги плашат, че ще бъдат избити от Българите и като не се е случило същите се завръщат по родните си места няколко години след това? Кажи едно село опустошено от българската армия?

Tova sa sela ot predelite na Tymra6kata republika i osnovatelno naselenieto ot tam e bilo premesteno po na iug s cel negovata za6tita.

Offline havaika

• Adviser
« Reply #513 on: May 22, 2012, 21:13 »
Американци искат да пренапишем турското робство
Американци искат да пренапишем турското робство
Историчарите да мълчат за творенията граничещи с фантастика и художествена измислица.Да се заемат да вкарат в учебниците разбойничествата на ВМРО -разбойническа шайка безчинствала,мародерствала и палила   по мирните селища. >:(

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #514 on: May 22, 2012, 21:14 »
Не се карайте кой е "по-велик".

Никакво величие няма в това да призоваваш някого да емигрира едва ли не (откъде-накъде подобен призив?), нито в изкушението да бъркаш историята с митология.

Не се презирайте взаимно.

Не знам, впрочем как ще разделим тракийските царе примерно и тракийските племена (кой тракийски цар „наш”, кой „ваш” :)) , нито Родопите или Пирин как ще ги разделим – коя планина „наша”, коя „ваша”.

Недостатъчното знание в известен смисъл е по-лошо от това да не знаеш нищо.

Помаците имат своя специфика, която е много интересна, за която българите християни или атести не познават или познават само повърхностно.

Много от тях смятат или вярват, че тази специфика е спецификата на отделен етнос от 1000 или примерно 2500 години. (Колкото и това да е по-съмнително и от "античния" произход на днешните македонците, чийто "родоначалник" Алекандър поне се е казвал Македонски.)

Те искат да бъде така.

Но защо го искат?

Само защото са мюсюлмани ли?
Или защото имат специфична култура, развила се с преплетането на различни обстоятелства в историческата им съдба.

Съмнявам се.

Те смятат така, струва ми се, и защото са свикнали да се бранят, да се затварят, да не вярват, че ще ги приемат такива, каквито са.

Ако всички ние бяхме способни с по-чисти възприятия, нагласи, сетива, разум да подхождаме едни към други; ако не се оставяхме толкова лесно на изкушението да превръщаме разми спорове в интернет форуми в някакво "надцакване", вместо в диалог; ако, когато и в реалния живот не тръгвахме априори с предразсъдъци едни към други, може би тогава всеки един от нас щеше да стане мънично "по-велик".

Едно време, преди повече от 130 години, един мъж, получил прозвището Левски, живял по времето на Османста империя, мечтаел за това българите никога повече да не бъдат смятани за "втора ръка" хора и да възвърнат изгубеното си достойнство и държавност. Но не само за това мечтаел той. Мечтаел и за това "всеки роб, който стъпи на тази земя, да стане сводобен човек" и всички хора, които ще живеят в чистата му и свята република (която така и не се случила напълно) да са равни пред законите. Този мъж имал приятели българи, турци, всякакви. И врагове, които също не били само от един етнос и вяра. Империята преследвала разбира се този мъж, понеже бил революционер, създавал тайни комитети, не искал да е под властта на султана. Накрая го хванали и го обесили. Само че никое бесило не може да съкруши, да убие мечтите и идеите му.

Не е нужно, впрочем, да се правят някакви грамадни паметници на Левски.
(Той не е някакъв измислен национален герой - като Александър Велики за днешните македонци примерно, но въпреки това не точно грамадните статуи са най-добрата историческа памет.)

По-добрата памет, поне според мен е, да си зададем въпроса защо Васил Иванов Кунчев, поданик на Н.В. султана; живял във време, когато никакви права и свободи на човека не са били приети за официална идеологема; българин, който е дал всичко от себе си за народа си, за другите, но не делящ хората на такива и онакива и имал приятели не само сред българите и не само сред християните; е могъл да бъде такъв в едно друго време, през ХІХ век. При това, докато властта го е гонила и преследвала.

А някои и през ХХІ не могат.

Offline havaika

• Adviser
« Reply #515 on: May 22, 2012, 21:25 »
Марианче има доста достойни български семейства(имам много приятели).Но като се погледне назад в тия 130 г ние помаците сме родени врагове на държавата си.Три поколения от моя род са се били за каузата "България" за да разбера че е безмислена тази кауза ако си роден помак(помакиня).Като не ни цени нас ромите ще се справят с това и ние ще гледаме като зрители. ;) Защо да ми пука за държава която ме е дангосала мен и децата ми като врагове-управяйте се ;)
Държавата сама кара помаците да са родоостъпници. ;)

Offline havaika

• Adviser
« Reply #516 on: May 22, 2012, 21:31 »
И днешни "патриот" припознаващи се като съвременния Левски имат  единствена кауза да мразят нас мюсюлманите(в Анадола и на сапун) с какво да го припозная за идол.Да не съм садо-мазохистка?? ???

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #517 on: May 22, 2012, 23:36 »
Марианче има доста достойни български семейства(имам много приятели).Но като се погледне назад в тия 130 г ние помаците сме родени врагове на държавата си.Три поколения от моя род са се били за каузата "България" за да разбера че е безмислена тази кауза ако си роден помак(помакиня).Като не ни цени нас ромите ще се справят с това и ние ще гледаме като зрители. ;) Защо да ми пука за държава която ме е дангосала мен и децата ми като врагове-управяйте се ;)
Държавата сама кара помаците да са родоостъпници. ;)
Родоотстъпници ли  :o най-големите родоотстъпници в тази държава, май, са си самите болгари, дошли са отнякъде тук, заграбили са земята на местните Помаци и вече почти 1300 години я доунищожават и съсипват, а Помаците едвам им задържат техните разрушителни действия, хептен да не я вкарат в батака, но май, ще е най-добре да се остави всичко това на произвола на циганите, те и без това им имат голям зъб и да се види тогава кинньа има да става!   ??? :o

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #518 on: May 23, 2012, 00:37 »
Не знам защо наричаш освобождението на Македония и Родопите национална катастрофа!

А Родопите и Македония някой питал ли ги е дали искат да са освободени от Българската армия?
Не че съм чел много,но знам,че вътрешните македонски чети за обезоръжавали четите,навлизащи от територията на Княжеството.И онези,които не са си давали доброволно оръжието са били екзекутирани.

Offline SIVEK

• koгато орелът е ранен полита към върха на планината
  • Moderator
« Reply #519 on: May 23, 2012, 04:22 »

asparuh7777 за какво освобождаване за какви пет лева става въпрос.Тези държави – Сърбия, Гърция и България, се борят да придобият нови територии от империята, за да си осигурят национално обединение и икономически просперитет.В първите години на XX век отношенията на България със Сърбия и Гърция са враждебни, тъй като и трите страни се стремят да завладеят Македония. Белград има претенции за т. нар. „Стара Сърбия“ (Косово и Северна Македония, някогашни средища на царството на Стефан Душан), а Атина – не само към земите с етническо гръцко население (Епир, Южна Македония), но и към общините, подопечни на Цариградската патриаршия. Всяка от двете страни развива въоръжена пропаганда, за да прокара влиянието си в районите, които иска да присъедини (виж статиите Гръцка въоръжена пропаганда в Македония и Сръбска въоръжена пропаганда в Македония) и това води до непряк сблъсък с България, която поддържа четите на ВМОРО.На 16 юни българската армия атакува позициите на сърби и гърци и с това дава началото на Междусъюзническата война (Втората балканска война).[Междусъюзническата или Втората балканска война е въоръжен конфликт между България, от една страна, и Сърбия, Гърция, Черна гора, Румъния и Османската империя, от друга, през лятото на 1913 година.

Причина за войната е спорът между членовете на Балканския съюз за разпределяне на земите, отнети от османците по време на Първата балканска война. Бойните действия избухват в Македония след безуспешен опит на 2-а и 4-а българска армия в нощта на 16 срещу 17 юни (29 срещу 30 юни по нов стил) да изтласкат сръбските и гръцките войски от оспорваните територии. След ожесточени боеве при Кочани и Кукуш в първите дни на войната българите са принудени да отстъпят на изток покрай Брегалница и на север покрай Струма. В стремежа си към териториално разширение за сметка на България на 28 юни (11 юли) Румъния се включва в конфликта на страната на нейните противници. На 6 (19) юли се намесва и Османската империя, чиито войски преминават граничната линия Мидия - Енос и завземат Одрин. В резултат на сраженията при Калиманци и Кресненския пролом настъплението на сърби и гърци в Македония е спряно, но междувременно румънските войски прекосяват Дунав, достигат околностите на София и принуждават българското правителство да иска примирие.

С Букурещкия мирен договор от 28 юли (10 август) България е принудена да отстъпи на бившите си съюзници по-голямата част от Македония, а на Румъния – Южна Добруджа. Сърбия и Гърция затвърждават и разширяват придобивките си от Първата балканска война, в резултат на което почти удвояват териториите си. С Цариградския договор Османската империя си връща Източна Тракия. Населението в завладените земи е подложено на етническо прочистване, стотици хиляди българи, гърци и турци са принудени да напуснат домовете си в Македония и Тракия.

Offline onegavon

• Forum fan
« Reply #520 on: May 23, 2012, 10:03 »
Тая тема съмсем се "забатачи" 8). Не е тук мястото, но вие всъщност какво искате от другите българи, че нещо не ми е ясно? Да собявим ВМОРО за криминални разбойници,да ви дадем културна, а може би и политическа автономия или направо да приемем шериата за основен закон вместо конституцията.Или най- добри за се върнем в Хиндукуш,Памир или там някъде в Средна Азия и да постигнете пълно блаженство.Ще има ли някой от вас куража да напише конкретно по точки какво точно ви липсва и искате да получите от българската държава или искате чисто и просто да се разкараме.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #521 on: May 23, 2012, 13:08 »
Аз искам да се разкарате.

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #522 on: May 23, 2012, 16:17 »
Родоотстъпници ли  :o най-големите родоотстъпници в тази държава, май, са си самите болгари, дошли са отнякъде тук, заграбили са земята на местните Помаци и вече почти 1300 години я доунищожават и съсипват, а Помаците едвам им задържат техните разрушителни действия, хептен да не я вкарат в батака, но май, ще е най-добре да се остави всичко това на произвола на циганите, те и без това им имат голям зъб и да се види тогава кинньа има да става!   ??? :o

Наименованието помаци е възникнало преди няколко века.
Преди това никой не се е наричал така.
Моля не пишете глупости все пак.

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #523 on: May 23, 2012, 16:36 »
  А Родопите и Македония някой питал ли ги е дали искат да са освободени от Българската армия?
Не че съм чел много,но знам,че вътрешните македонски чети за обезоръжавали четите,навлизащи от територията на Княжеството.И онези,които не са си давали доброволно оръжието са били екзекутирани.

В планината Родопи живеят и много българи, от много поколения.
Тази планина не е "ваша" или "наша"...
И песните й даже са наши, общи... с една стилистика, на един език...
ама нейсе.

Колкото до Македония, много братоубийствени неща са се случвали там, много мъка и много въстания и битки. Македония, както е известно, остава в пределите на Османската империя след Берлинския конгрес от 1878 г. Всички войни, който младото българско княжество, а после и царство води през първата половина на ХХ век, са все заради Македония. Така или иначе македонците от Вардарска Македония (които тогава са нищо друго освен македонски българи), след като престават да бъдат поданици на Османската империя, стават "южни сърби" след края на Първата световна война. А тези в Егейска Македония стават "славяногласни гърци". "Южните сърби" си стоят като "сърби" във Вардарска Македония (наречена тогава Вардарска бановина) до началото на Втората световна война. А след края на тази война все пак успяват вече да не са сърби, а македонци. (Само и единствено македонци разбира се - преди славнски, после - антични?!... и така). Македонските българи и във Вардарска, и в Егейска Македония, по-точно - някаква част от тях, са били поданици на царство България само в пожара на двете световни войни. Те от османски стават, едните - гръцки, а другите - сръбски поданици. И по-късно едните - гръцки граждани (в Егейска Македония), а другите - югославски македонци (във Вардарска; в СФР Югославия). След разпадането на Югославия бившата съюзна република Македония обявява и тя независимост (призната първо от България), но независимост от тайните служби на бивша Югославия и техните местни слуги и наследници в тази млада държава изобщо няма.

Offline Mariana

• Forum fan
Ynt: Батак - мит или реалност ?!?
« Reply #524 on: May 23, 2012, 16:40 »

Аз искам да се разкарате.

Само аз ли не искам никой от никъде да се разкарва?