Author Topic: Батак - мит или реалност ?!?  (Read 277754 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Re: Батак - мит или реалност ?!?
« Reply #375 on: January 12, 2012, 12:52 »
Коментарите на некои са много далеч от темата за "Батак", затова глейте да не идете в батака, ако се продължава така!!!  ???

Offline Turas

• Forum fan
« Reply #376 on: January 12, 2012, 14:26 »

Molq,prestanete  da Spamite,temata e za Batak!

Напълно ви разбирам страха и оптимизма породил се от измененията в световния силов баланс който е в полза на бързо развиващите се икономики и страни с положителен прираст на населението си. Страхът никак не в полза за съдбата. Аз мога само да ви съчуствам и да ви пожелая по-добри дни, но това не става с ксенофобия или завист.
Гърците вече идват и се заселват по Истанбул и островите, намират си добе заплатени работи и правят бизнес. Световни известни гръцки футболисти идват и играят в турските клубове. Просто трябва само да изоставите завистта и умразата и да се възползвате от ситуацията. Политиката е за развитите страни които регулират световния баланс. В тези страни няма ксенофобия или спорове кой какъв е а се гледа кой какво може. Научете се да гледате на нещата от по-високо.
  ;)  ::)

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #377 on: January 14, 2012, 11:05 »

Уважаема Светлина,

за голямо мое съжаление, никога не съм изучавал науката "геология", което считам за свой пропуск. Вие, очевидно, сте проследила "нещо" из Гугъл, но там може да се "открие всичко"  :). Позволявам си тук да поместя две снимки с един от моите учители, основателят на науката "Геополитика" в Сорбоната - проф.д-р Франсоа Драйфус, както и една снимка с доскорошния премиер на Франция - Жан-Пиер Рафарен. Проф. Драйфус е внук на генерал Алфред Драйфус, за когото можете да се информирате и от други източници, не единствено от Гугъл.
  Уважаема Светлина, никога не е късно, човек да изучи и геологията, за което дори вече се замислям.
  Желая Ви успех!

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #378 on: January 14, 2012, 13:52 »
Гост на сутрешния блок на БНТ бе геологът и поет Стоян Динков, който в съавторство с Гергана Турийска - също поет и автор на текстове на популярни български песни, написа "Приказка за вечността" - книга, родила се като разговор във Фейсбук. Заедно с него в студиото бе и Милена Фучеджиева - писател и драматург, която коментира силата и влиянието на социалната мрежа.

Целия разговор вижте във видеофайла.

http://bnt.bg/bg/news/view/37703/flameCandle70x80px.swf

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #379 on: January 14, 2012, 14:01 »
   Уважаема Светлина, благодаря Ви за рекламата, която ми правите!

Но и в БНТ са гледали в Гугъл, откъдето са взели подобни "данни"  ;). За първи път ме нарекоха "геолог" в Events, ако не се лъжа. Бих се гордял, ако притежавам и геоложко образование, но за съжаление не е така. Геологията е изключително трудна наука, вероятно поради това съм я пропуснал...
  Желая Ви хубав ден!

Offline Svetlina

• Forum fan
« Reply #380 on: January 14, 2012, 14:24 »
Странно поведение имате, Г-н С.Д., били сте на място, в БНТ, пък не сте опровергали журналистите публично.

Странно е също, че и разпространявате мита за избитите болярски родове при християнизирането на България, които дори украсявате в интервюто си пред в."Новинар":

http://www.pravoslavieto.com/history/09/852_sv_tsar_Boris/52_roda.htm

Удивена съм с каква лекота употребявате думата "АКО" в историческите си писания. Всъщност специалността "геополитика" не означава "специалист по българска история", нали?

Напомняте ми много на френския езиковед Б.Лори, който също изглежда е "голям специалист" по българска история.

Приятен ден Ви желая.

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #381 on: January 14, 2012, 14:39 »

Уважаема Светлина, истината е, че никой от тези журналисти, не ме е попитал за образованието ми. Предпочели са, да проверят нещо в Гугъл, подобно на Вас, за което не им се сърдя, разбира се ;)
   Лично аз, не разпространявам никакви митове, уважаема Светлина. Съвсем скоро, предполагам още тази година, ще излезе една автентична книга на български език и за българската история, в която ще бъдат описани твърде интересни събития, умишлено премълчавани векове наред  ;). Относно "специалист по българска история"...ако лично познавате някой "голям специалист", бихте могла да се поинтересувате, дали ме познава лично, както и за мнението му върху моите познания  ;).    Геополитиката, уважаема Светлина, включва освен науката "история", също и науката "география". Лично аз съм "специалист" по древна история на света, което е доста по-натоварено и сложно "понятие" от "съвременна българска история", все пак  ;). Надявам се, че не възприемате българската история за нещо по-сложно и неусвоимо, от древната световна история?
  Хубав и успешен ден!

Offline Svetlina

• Forum fan
« Reply #382 on: January 14, 2012, 15:21 »
Разпространявате, Г-н С.Д. и то съзнателно, например този, а той е един от многото, които разпространявате, служейки си със съюза "АКО", ето един пример:

- Казвате, че славянският език е наложен насила. Как става това?
- Когато се приема християнството, са избити над 100 хиляди българи. .....

Горното е откъс от Ваше интервю, затова Ви посочих връзката към сайта православие.бг:

На 2 май 2007 г. се навършват 1100 години от кончината на св. княз Борис, основателя на българската християнска държава във всичките й измерения: духовност, словесност, писменост, изкуство, култура, строителство, законодателство и пр. Честването на подобни юбилеи е национална кауза, подкрепяна от главните държавни институции и подготвяна години наред. Понастоящем, стотина дни преди юбилея, липсва раздвижване в тази насока. България е все още неблагодарен длъжник спрямо паметта на своя Покръстител. Една от причините за това недостойно отношение са натрупалите се лъжовни митове, свързани с неговата личност, неговото време и неговото дело. Сред тях важна роля играе митът за мнимото "избиване на 52 болярски рода".

Този мит се е вкоренил дълбоко както в историческата наука, така и в множество художествени произведения, които пресъздават Покръстването на българите. Залегнал е съответно и в обществената мисловност на българството още от времето, когато то се самоосъзнава и изгражда своята идеология през ХІХ век, а в хода на този процес преоткрива и личността на Покръстителя.

Въпросният лукав мит гласи, че при потушаването на бунта на болярите скоро след Покръстването св. Борис уж бил избил не само главатарите на бунта с техните синове – на брой общо 52 души – но изклал и целите им родове с жените, децата и пр.

Убиването на двигателите на бунта е действително историческо събитие. Но само по себе си то не грабва въображението и не прави мит. Убитите са виновни в извършването на най-тежкото престъпление във всяка държава – въоръжен опит за насилствена смяна на законната власт и убиване на законния държавен глава. Според законите на всички държави, откак свят светува такова престъпление се наказва със смърт. Князът е длъжен да изпълни законността, която сам той въплъщава. Следователно има екзекуция, а не клане. Няма нещо, което да задейства въображението и да подхрани митотворна драматургия.

Offline Svetlina

• Forum fan
« Reply #383 on: January 14, 2012, 18:57 »

Уважаема Светлина,
за голямо мое съжаление, никога не съм изучавал науката "геология", което считам за свой пропуск. Вие, очевидно, сте проследила "нещо" из Гугъл, но там може да се "открие всичко"  :). Позволявам си тук да поместя две снимки с един от моите учители, основателят на науката "Геополитика" в Сорбоната - проф.д-р Франсоа Драйфус, както и една снимка с доскорошния премиер на Франция - Жан-Пиер Рафарен. Проф. Драйфус е внук на генерал Алфред Драйфус, за когото можете да се информирате и от други източници, не единствено от Гугъл.

Г-н С.Д. вашият "преподавател по история"  в университета Париж-Сорбона е специалист по история на Германия и има славата на плагиат (за което е осъден във Франция и официално го е признал) и боравещ доста произволно с историческите факти, според доста френски историци.

Не се учудвам, че е бил "преместен" да преподава история на НЕ-специалисти, в случая бъдещи геополитици със спец. "география" като Вас. Името на този "учен с вкус по-скоро към полемиката" (както го окачествяват френските историци) е опетнено и от неточностите, които той е допускал в трудовете си.  Явно му е помогнало роднинството с кап. Драйфус и 100 години след "делото Драйфус".

Очевидно прилагането на "теория на вероятностите" (в стил "Ако Ботев се беше навел....") в боравенето с исторически факти сте усвоили доста добре от него, когато той е бил поне 75-годишен.

Явно е, че търсите начин да станете известен заради други цели.

Offline С.Д.

• Historian
« Reply #384 on: January 15, 2012, 12:23 »

Уважаема Светлина, аз никак дори нямам намерение и желание, да водя сериозна дискусия с Вас, повярвайте ми. Бих водил наистина сериозен разговор с хора, когато разкрият името и лицето си, но във Вашия случай това е неосъществено досега  ;) Както и да е, оставям без коментар написаното от Вас, тъй като е крайно несериозно празнодумство. Ще спомена единствено заради останалите участници тук, че проф. Драйфус бе председател на Световния съвет за отбрана до 2008 г.
   Уважаема Светлина, пожелавам Ви весели занимания! Бъдете така любезна, обаче, да не ме занимавате повече със себе си, както и да не празнодумствате по адрес на хора, които никак не познавате  ;) Още повече, когато самата Вие не сте разкрила нищо за себе си, а си позволявате да коментирате и квалифицирате непознати, едно подобно поведение би било определено като твърде лошо възпитание, как мислите?
   Хубав ден!

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Ynt: Батак - мит или реалност ?!?
« Reply #385 on: January 15, 2012, 12:42 »

Уважаема Светлина, аз никак дори нямам намерение и желание, да водя сериозна дискусия с Вас, повярвайте ми. Бих водил наистина сериозен разговор с хора, когато разкрият името и лицето си, но във Вашия случай това е неосъществено досега  ;) Както и да е, оставям без коментар написаното от Вас, тъй като е крайно несериозно празнодумство. Ще спомена единствено заради останалите участници тук, че проф. Драйфус бе председател на Световния съвет за отбрана до 2008 г.
   Уважаема Светлина, пожелавам Ви весели занимания! Бъдете така любезна, обаче, да не ме занимавате повече със себе си, както и да не празнодумствате по адрес на хора, които никак не познавате  ;) Още повече, когато самата Вие не сте разкрила нищо за себе си, а си позволявате да коментирате и квалифицирате непознати, едно подобно поведение би било определено като твърде лошо възпитание, как мислите?
   Хубав ден!

Уважаеми С.Д.
Не е трудно да се подсети човек за мисията която и е възложена и за това е анонимна. Иначе би ви се представила поне на вас.
Аз любезно ще ви помоля да не ни оставяте насаме с подобни хора които се страхуват от истината.
Благодаря ви предварително. Хубав ден ви желая!

Offline Svetlina

• Forum fan
« Reply #386 on: January 15, 2012, 20:31 »
   Хубав ден!

Г-н С.Д., затова ли си позволявате да разпространявате измислици във вид на исторически писания?

Странно поведение имате, Г-н С.Д., били сте на място, в БНТ, пък не сте опровергали журналистите публично.

Странно е също, че и разпространявате мита за избитите болярски родове при християнизирането на България, които дори украсявате в интервюто си пред в."Новинар":

Удивена съм с каква лекота употребявате думата "АКО" в историческите си писания. Всъщност специалността "геополитика" не означава "специалист по българска история", нали?

Напомняте ми много за редица български политици, уредили се през задната врата да завършат някоя специалност в Страсбург, както на времето ДОСТА ХОРА ВЛИЗАХА БЕЗ ИЗПИТИ В СПЕЦИАЛНИТЕ СРЕДНИ И ВИСШИ учебни заведения у нас и по света.

И на края ще добавя, че данните за Вашия преподавател по история са ПУБЛИЧНО ДОСТЪПНИ, както и учебната програма по специалността "геополитика" , СЪЗДАДЕНА през 2002 г. ЗА НУЖДИТЕ НА МЕСТНИТЕ ОРГАНИ във Франция, МВнР на

Франция, ПРЕДПРИЯТИЯ  и прочие.

http://fr.wikipedia.org/wiki/François-Georges_Dreyfus

Condamnation pour plagiat[modifier]

François-Georges Dreyfus est condamné en 1992 pour « contrefaçon partielle » (qualification juridique du plagiat d'auteur)[16] de l'historien Pascal Ory : François-Georges Dreyfus avait recopié mot pour mot des passages d’un ouvrage de ce dernier. Plusieurs historiens ont relevé, preuves à l'appui, de nombreux autres plagiats, y compris dans d’autres ouvrages de François-Georges Dreyfus[17]. L'écrivain Pierre Assouline parlera à ce propos de « cynisme de la photocopie »[18]. En conséquence, les Presses universitaires de France ont décidé de mettre fin à leurs relations avec lui[19].

François-Georges Dreyfus a pour sa part reconnu des emprunts, qu'il impute, par « maladresse et imprudence », à l'usage de photocopies destinées à des cours[20].

Разбира се, въпросният учен е много заслужил и носител на няколко награди, както си му е реда във Франция.

Добре сте се изучили по европейска линия, отнели сте мястото на някой, Г-н С.Д., за да сътворявате историческа фантастика по поръчка, както и да разпространявате всякакви лъжи.

За Ваше сведение скоро ще излезе от печат една книга със съдействието на Ватикана, в която измишльотините на доста френско-турски автори ще бъдат пометени.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #387 on: January 15, 2012, 21:45 »

За Ваше сведение скоро ще излезе от печат една книга със съдействието на Ватикана, в която измишльотините на доста френско-турски автори ще бъдат пометени.

Vatikana , gnezdo na naukata :D ;D :D

Offline Svetlina

• Forum fan
« Reply #388 on: January 15, 2012, 22:39 »
Vatikana , gnezdo na naukata :D ;D :D

О, нещастний балъко, толкова ли не загряваш, че Ватикана притежава една от най-богатите БИБЛИОТЕКИ С АРХИВИ в света?!

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #389 on: January 15, 2012, 22:57 »
О, нещастний балъко, толкова ли не загряваш, че Ватикана притежава една от най-богатите БИБЛИОТЕКИ С АРХИВИ в света?!

Манипулацията не ти минава. Не се прави на щраус забил главата си в пясъка и нищо да не вижда. Нима не знаеш че Ватикана е центъра на антитурската пропаганда.
Кой ти е казал че нямат архив. Интересното че ще се издава книга със съдействието на Ватикана. Горкичката пак се хвана в заблуда чрез ''Ватикански архив'' :D ;D :D

http://www.urunlu.com/BelgeOku2.aspx?ykod=80

http://csa-team.foruma.biz/t5817-baty-ulkeleri-ve-vatikanyn-turklere-kary-tutumu