Г-н Stoianov,
според мен, няма никакво противоречие в това, човек да се чувства българин, помак, турчин и т.н., като едновременно е и мюсюлманин. Както и обратното, може да бъде и християнин.
Съгласен съм с Вас, че македонските граждани с българско самосъзнание, са подтиснати от официалните власти в Македония. Знаете, че македонските власти са все още тясно свързани със "сърбоманските" идеи и бившата УДБА. Мисля, че днес в Македония се осъществява един процес, много по-страшен от "обезбългаряването". Този процес е "връщането към античността". Създава се откровено една държава, върху базата на манипулативна и фалшива история, която обезродява всички етнически групи в Македония, не само тази, притежаваща българско самосъзнание. Идеята за "антички" македонци е контратеза на реалната история, ето защо е опасна за всички македонски граждани. Според мен, в Белград все още не са се отказали от идеята за "Южна Сърбия".
Много е трудно да се анализира македонизмът, особено през 20-ти век, когато личност като Ванче Михайлов, зае пробългарското крило...Но тази тема можем да я разискваме на друго място, ако изобщо е свързана с темите тук. Основните проблеми на ВМРО и "македонската идея" не са свързани с османците, а с гърците и сърбите. Моят род е от Костур, ето защо отлично зная кой какво е вършил, кои са били активните страни, кои са били гръцките четници и т.н. Така или иначе, Костур е вече доста различен, а някогашните околни села - разрушени. Родът ми бяга от родния си край, прогонен от гърците. Прадядо ми е заместник на Васил Чекаларов, държал е знамето, когато Васил е убит от гръцки куршум през 1913 г.
Ето и зародишът на днешната "античка" идея в Македония. Още тогава гърците им внушават, че са древни македонци, тоест "техни хора"
. Виждате, тази година откриха дори паметник на Александър Велики в центъра на Скопие?! Лично аз не смятам, че казусът на помаците и македонците е идентичен. Знаете, че помаци живеят в няколко балкански държави. Българско самосъзнание имат някои (далеч не всички) от помаците в България, но тези в останалите страни имат самосъзнание или помашко, или такова, отговарящо на самосъзнанието на мнозинството в тези страни. Това е доста по-сложна реалия, отговаряща на етно-идентитет! Докато за македонците ситуацията е очевидна отвън, но замъглена отвътре
. България не успя да даде нито един положителен пример на Македония през последните 20 години, т.е. пропусна още едно цяло поколение, което днес се оформя активно върху тезата за "антички произход". Ето защо, вече можем да говорим за българи в Македония, а не, че македонците са българи! В Македония има и още много етнически групи, знаете, като най-голяма след т.н."македонци", е албанската.
Следователно, г-н Stoianov, разликата във форматите между македонци и помаци е очевиден.
Относно помаците, които имат българско самосъзнание...предполагам, че вече изяснихме въпросът за самосъзнанието. Всеки човек, има право на самосъзнание такова, каквото сам си избере, както и на вероизповедание, което отговаря най-добре на възгледите му и душевната му нагласа. Важното е, да не се накърняват с нищо тези изконни човешки права!
Относно историческите документи за промяна на вероизповеданието по съвременните български земи...Тези процеси започват още от 9-ти век и бихме писали тук най-малко 1000 страници. Вие сам можете да се запознаете с тях, но не пропускайте християнизирането на българските мюсюлмани след 1878 г. и особено през периода 1912-1913 г. Там действително е имало насилствена промяна на вероизповеданието.
Нека направим кратък анализ на религиозните отношения в Османската империя, по-конкретно тези, свързани с данъците. Възможно ли е, според Вас, Османската империя да провежда целенасочена политика за ислямизиране на християни, т.е., насилствено да намалява данъците на поданиците си? Ако това действително е било така, излиза, че Османската империя е провеждала политика, чиято крайна цел е била собствения й фалит! Представете си, какъв ли би бил смисъла, многомилионното християнско население в Османската империя, да бъде облекчено насилствено от данъци?! Лично аз не намирам такъв, защото няма държава в историята, която да провежда подобна политика, водеща я към обедняване и фалит.
Дали има документи, доказващи насилствено ислямизиране? Говорим за документи, все пак, които би трябвало да доказват насилствени процедури, а не говорим за сказания, приказки, басни, легенди, песни, романи, филми и т.н. Знаете, че документ за насилствена промяна на религията, означава преди всичко акт на вътрешна държавна политика, носещ съответните символи, печати, параграфи и пр. Би било интересно да се запознаем със съдържанието на подобни документи, за да имаме и основанието да ги обсъждаме
.
Има документи, за доброволна смяна на вероизповеданието и от двете религиозни общности. Много от мюсюлманите след 1878 г., са сменили вероизповеданието си насилствено, ставайки християни, което също е документирано.
Аз не споделям тезата, за славянският произход на българите, ето защо ще се въздържа от отговор на въпроса Ви, свързан със славяните-мюсюлмани. Това е друга тема, която можем да обсъдим по-късно, но по-скоро в "Произход на българите", ако желаете.
Относно политическите решения, които предлагате - напълно съм съгласен с Вас. Но това засега е твърде нереалистично. Първо, защото политическите сили, нямат практическа мотивация за това, а политиката е преди всичко практика, прикрита зад мъгливи теории, произлизащи от стари програми и платформи. В тези програми и платформи, отсъстват обединителни тези, поне релано осъществимите такива. Така е в българската политика
.
Второ, доколкото съм запознат, малцината световни капацитети, занимаващи се с тези въпроси, а именно, свързани с етногенезата на Балканите, отдавна свързват произходът на преобладаващата част от помаците с печенегите. Печенегите са родствен народ на трьок-булгарите, но не и на славяните, не и от 5-ти век насам.
Напълно съм съгласен с Вас, че ако не се промени учебният материал, винаги ще се възпитават поколения с предразсъдъци!
Относно вижданията Ви за сродните на сърбите народи - за черногорците съм съгласен. За бошняците е малко по-сложно. Например, част от башняците, се възприемат като стари хървати. Други - за стари сърби. Трети, обаче, се приемат за родствени с куманите. Четвърти - босненските торбеши, смятат, че произлизат директно от печенегите. Всички тези четири основни групи, днес изграждат народа на Босна и Херцеговина
.
Едва ли има еволюционна практика, основаваща се на културен генезис, която би могла да обедини всички родствени народи в една единна държавност. Това би могло да стане донякъде, но само чрез намесата на силови лостове. Нека не изборяваме историческите примери сега, тъй като не са малко. Но намесата на силовите лостове, винаги е водела до войни и до по-късен трагичен разпад на форматите. Само един пример - СФРЮ и конкретно войната между сърби и хървати, довела до хиляди невинни жертви от два народа, говорещи един език.
Примерът Ви с Швейцария е твърде показателен, но за съжаление, е единствен подобен в Европа.
Между другото, сакралният модел при конструкцията на САЩ, е твърде сходен с този на Османската империя
.
Успех!