Author Topic: Батак - мит или реалност ?!?  (Read 273693 times)

0 Members and 13 Guests are viewing this topic.

Offline Hat

• Moderator
Re: Батак - мит или реалност ?!?
« Reply #135 on: October 11, 2011, 14:56 »
От много време не бях поглеждал сайта и с този пост виждам,че нещата не са се променили изобщо.
За голяма радост на много хора сайтат успя да запази типично помашкият си облик и не се отклони от трьнливият пьт по който е поел.Многото провокации,обиди и клевети по наш адрес  ни направиха по силни и единни.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Ynt: Батак - мит или реалност ?!?
« Reply #136 on: October 11, 2011, 15:00 »

2. П. Нужно ли е да са изгорят градовете: Одрин, Пловдив и Т. Пазарджик?
О. Да, трябва да са изгорят.

10. П. Какво поведение трябва да държим към ония турци от смесените села, които са съпротивят на нашите желания?

О. Клане и съвършено разорявание на техните жилища.

11. П. Как трябва да са отнесем с турското население в селата?

О. Въстаниците, без да губят време, тряба да ги нападнат и чрез огън и меч да ги накарат да стоят мирни.
___________________________________________________________________________________________________________

A sega de!!!  ;D  Znachi zverove ima navsyakade i nyama zashto da gi tyrsite po Barutin ili nadrugade. ;) Kakvoto se povikalo takova se i obadilo

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #137 on: October 11, 2011, 15:27 »
За голяма радост на много хора сайтат успя да запази типично помашкият си облик и не се отклони от трьнливият пьт по който е поел.Многото провокации,обиди и клевети по наш адрес  ни направиха по силни и единни.

За голямя радост сайта е запазил типичният помашки облик за теб с тези думи,модераторе?!
Но на Българите им е известно за нас ПОМАЦИТЕ от времето на Батак тогава са яли попарата от нас и до сега я помнят.

А това ли е помашкият дух и облик,модераторе,който не се отклонява от трънливият път?!
  Да БРАТКО мой аз се ГОРДЕИЯ с батак защо ли защото тогава за пръв път вашата история споменава за ПОМАЦИТЕ 

А многото провокации обиди и клевети са причина много хора да сте силни и единни в това?!
Като гледам тази снимка та си мисля за думата ГЯУР може би е имало причина да се измисли.

И после в сайта нямало сепаратисти и радикалисти!

Много жалко,наистина!

Offline Stanislav Stoianov

• Senior member
« Reply #138 on: October 11, 2011, 15:48 »
Какъв Ренесанс бе приятелю, какви географски открития, какви 5 леваааа брее  ;D Та какво сме щяли да откриваме изгубени острови в Черно море  :D :D или незнайни континенти в река струма  8) 

Ох човеко....  Ти не живееш ли в тази страна? Не се ли смяташ за част от тази нация? Айде няма да те моля да се смяташ за част от народа.  Защо се самопринизяваш, принизявайки положителния принос на България за Европа?
1. Световно признат е факта, че след падането на развитите изтончоевропейски царства ( Византия, България, Сърбия, Унгария) аристокрацията и интелигенцията която не е изклана, бяга в Западна Европа и Русия. По този начин дава тласък на развитието на тамошните народи. Неслучайно вековете в които тук културата и познанието процъфтяват, са наречени в Западна Европа "тъмните векове". Защото при тях е доминирала църквата и не е позволявала развитието на науката и приложните изкуства.  В средните векове Източна Европа е била по развита и цивилизована от Западна Европа. Идването на османците унищожава всичко което е градено стотици години. Световно известен е факта, че фреските примерно в Боянската църква ( една от малкото останали неизгорени) предшестващи Джото, разчупват византийския канон и носят белезите на ренесансова творба. Това е 100 години преди Джото! Това достатъчно ли ти е за ренесанса?
2. Българското царство е имало излаз на Бяло море! Това достатъчно ли ти е за мореплаването????

• Senior member
« Reply #139 on: October 11, 2011, 15:56 »
Stanislav Stoianov като имаш мозък коментираи хаде да те видя хаде.

Има неща за който не може да се мълчи има неща който трябва да се нарекът с собствените им имена има неща пред който не можиш да си затваряш очите или ушите защото ставаш съпричастник.
-Случвало ли ви се е да проклинаш някого и да не съжеляваш за това.
-Случвало ли ви се е няква мисъл да не ви напуска и да не ви дава мирът с месеци.
-Случвало ли ви се е  пред нещо думите да избледняват а мисълта да замръзва.
-Случвало ли ви се е да гледаш нещо с часове и да не можиш да направиш нищо.
-Случвало ли ви се е една снимка да ви говори с часове с нейните нюанси да заклеймява случилото се в теб че да замръзва мисълта ти.
Знам че историята се пише от хора знам че се отвращавам от историята защото историята се повтаря знам че има хора който се гордейят с историята си колкото и да е отвратителна тя.
Що за хора са тези който са са възползвали от безсилието на другия да налагат себе си да възраждат да преобщават но когато са бесилни да казват че сме братя ПОМАЦИТЕ на такива им казват много простичко от Аллах да им дойде.
 За съжеление и аз тук не мога да кажа какво мисля за тях но мисля че Аллах им е достатъчен и че историята не се пише само от тях.

Като гледам тази снимка се отвращавам в пълният смисъл на думата.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Baptizing_the_village_of_Devin.jpg/800px-Baptizing_the_village_of_Devin.jpg

На мюсюлманите не е дадено да проклинат но аз със всичката си ненавес проклинам испълнителите и за случилото се и не съжелявам за това.

http://img59.imageshack.us/img59/1598/800pxbaptizingthevillag.jpg

Като гледам тази снимка та си мисля за думата ГЯУР може би е имало причина да се измисли.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2e/Tano_Nikolov_cheta.jpg

Ти не си в ред....  И ти ме съветваш да не живея с миналото. какво има на тези снимки че да се фрапирам и отвращавам? Нито има някой заклан, нито убит. Снимка на документиран факт от историята на България. Факт от който българите християни днес се срамуват. Макар че е дело на ком партията и са участвали немалко турци и помаци от КДС. Тоест обикниовенния народ не е имал думата да подкрепи или отхвърли тези начинания. Имаше режим и диктатура! Всъщност кого обвиняваш за възродителния процес???
Случвали са ми се всички неща които емоционално описваш. И какво от това? Мога ли да променя историята? Не мога....  Аз да вадя ли гравюри и рисунки на изклани български християни? Защото са много по фрапиращи от твоите снимки. Добре че е нямало фотоапарати тогава. Да вадя ли гравюри на чуждестранни художници за насилственото ислямизиране на български християни? Ако трябва да сме като малките деца: Кой първи започна, а? ....  Само че ако имаше снимки , щяха да са в пъти по брутални. Който не иска чалма, секат му главата или го разчленяват с коне.
Ако на теб ти харесва думата ГЯУР, то трябва ли аз да си харесам обидна дума и за теб?

• Senior member
« Reply #140 on: October 11, 2011, 16:01 »
Недей да мислиш ограничено.Вземи и другата страна прочети и помисли трезво не с запалена глава.Не се поддаваи на емоциите и да мислиш, че едните са прави другите са виновни за всичко.
Станиславе това ли ти е капацитета само с напъни не става трябва да имаш малко сиво вещество в главата за да напъваш.
По твоите писания виждам че такова в твоята глава няма,и е излишно да се напъваш.Провокатори ................ незнам кой е?
Станиславе виж записките на един от организаторите и пряк учасник на събитията.
 http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=149&WorkID=5777&Level=1

Глава IV. Четата на Бенковски в Петрич, Еледжик, Сестримо и Белово

Преди да заминем обаче от Петрич, ние решихме тайно помежду си, само двама с Бенковски, да направим няколко села насилствено бунтовници; ние решихме да изгорим селата Смолско, Каменица и Раково. Причината, за да направим тая жестокост, бе оплакването на петричени, че жителите от поменатите села твърде начесто оставяли своите позиции и отивали в селата си да нагледват добитъка и хамбарите си с житото, да не би да ги ограбят турците. Тая тяхна постъпка не водеше към добри следствия; тия можеха да напакостят на работата в най-критическите минути, а други средства нямаше за изкоренявание на злото. Никой не знаеше от нашия план, който аз щях да турям в действие. Взех със себе си дяда Цвятка от Церово, познат по своята храброст, и други още десятина души момчета от хвърковатата чета, всичките конници, с които се отправих за Смолско, без да им съобщя целта на нашето пътувание. В същото това време Бенковски потегли с двете чети - хвърковатата и оная на Ворча войвода - за Еледжик, през Поибрене. Пладне минуваше, когато ние тръгнахме от Петрич за Смолско. Времето беше хубаво, слънцето печеше на пропада. Много жени и деца срещнахме по пътя от поменатото село, които пренасяха едно-друго за в Петрич.

- На добър час, синко! Като отивате нататък, заобиколете и нашето село да го запазите от душмани - говореха тил, като се отбиваха настрана да ни правят път.

Като минахме покрай укрепленията, мнозина смолчени поискаха да ни придружат - сгоден случай да заобиколят селото си, защото се научили, че имало наблизо черкези; но ние ги придумахме да останат, защото това е наша грижа. Село Смолско е чисто българско село, на един час разстояние от Петрич, откъм северна страна, със 150 къщи. То е разположено над една долина в Средня гора; имаше си черковица, помазана със синя боя, и училище, доволно хубавичко здание, построено до самата черкова.

Ние го гледахме вече отдалеч и не можехме да се нарадваме на неговите спретнати къщици и заградени дворове, които след малко трябваше да рухнат под опустошителния огън. Жестока мисия!

Когато влязахме чак в селото, тогава аз съобщих на моята дружина где отиваме ние и що ни предстои да вършим. Мнозина от тях се стреснаха и поискаха да се откажат от тая работа, че било грехота и пр.

- Где ще да ни отидат нас душите - говореше един стар калугеровчанин, - когато ние се осмелим да палим и християнските села заедно с черковите?

- Пък черкова ли е холам? Да й се ненагледаш! - възрази други.

- Ох, по-добре да не съм се раждал на тоя свят, като ми е било писано да горя на брата си къщата! - каза трети и въздъхна от всичкото си сърце и душа.

Въздъхнахме всинца.

Раздадох на всичките от приготвените запалителни вещества и се разпръснахме из разни улици на селото да палим наред, покрай която къща минем. Жива човешка душа не се виждаше из селото. Само разсърдените кучета тичаха по улицата и лаеха отчаяно. Моите другари, които аз мислех, че се решиха вече да палят, не смееха да турят още огън ни на едно здание. Тия не захванаха дотогава, докато аз не направих начало.

Подир няколко минути в селото беше вече буря. Буйни червени пламъци, размесени с дим и всякакви прегорели материали, които затуляха ясното пролетно слънце, чупеха се надолу-нагоре и най-после вземаха направление към небото. Затрещя и заплющя, рухнаха да се събарят здания, потъмня всичкото село, уплашихме се и ние сами от своите действия! Всички животни, които се намериха още из нещастното село, бягаха напредя ни, уплашени от страшния пожар, към неподпалената още махала; кучетата лаеха и виеха с дигнати към небето глави, които като да искаха пощада, жално и подозрително ни изглеждаха тия и с подгънати опашки между краката, знак на покорство, отстъпаха безсъзнателно. Биволи, биволици, волове, крави и телета, които, макар и да бяха откарани вече един път при техните стопани, но като не можеха да забравят така лесно своето жилище, бяха се върнали в селото, в старите си свърталища, сега тичаха омаяни надолу-нагоре, ревяха сърцераздирателно и като не можеха да намерят изход, хвърляха се безсъзнателно в буйните пламъци. Видях един вол, когато се метна да прескочи през оградата, натъкна се в сърцето на един остър кол и увисна на земята, заедно с плета, гдето си и остана. Патки, кокошки и други хвърковати гадини хвърчаха заедно с дима нависоко над пламъците, да търсят спасение, но задушени от гъстия дим и отмалели, падаха с главата надолу в бучащия пламък.

По-нататък из улицата срещнахме двама души от другарите си, които ни съветваха да бягаме вече към края на селото, защото после малко пожарът ще да ни загради пътя и мъчно ще можем да намерим изход. Тръгнахме из една улица към другата махала, в която се намира черковата, и намерихме останалите си другари в един дюген, който тия бяха разбили и грабеха едно-друго, кому каквото хареса, повечето за ядене.

- Бог да прости! По-добре е да го вземем ние, отколкото да стане жертва на огъня - говореше един от тях.

Пълни бъчови с вино и ракия имаше в тоя дюген и дружината беше започнала да точи от едина край. Аз им забраних, че не е време за пиянство, а дядо Цвятко потроши всичките съдове из дюгена, да няма в какво да наливал. Докато чаках навън на вратата, няколко зли кучета се бяха събрали наоколо и държаха нападателно положение. Аз извадих револвера си и прострях на земята няколко от тях.

Не ги оправдавам, но това са действията на въстанници от един народ, който 500 ( петстотин!) години е бил поругаван, измъчван и избиван. Представи си 500 години възродителен процес!!!!
Колко мъка е натрупана. Колко смърт са видели тези хора. На техни близки и роднини.... 
Ако се опитвате да съпоставяте възродителния процес със турското иго, то няма как да стане. Петстотин години нанасят 500 пъти по голяма вреда на един народ с различна култура и ценностна система от тази на поробителя, отколкото 3-4 години насилствена смяна на имената.

• Senior member
« Reply #141 on: October 11, 2011, 16:18 »
Stanislavе Stanislavе стани та си размърдаи малко меките части та ми отговори с какво се гордее Българина с Шипка ли бил ли си в музейя в Плевен бил ли си на Бузлуджа абе остави ги тези подвизи искам да те питам за подвизите на комитите в Петрич и до сега се помни лафа дядо Колю леко коле та Струма е затлачила от трупове бе аркадаш никой не е държал справка за количеството аааа това е гордост нали.
Но за Батак искам да науча истината от теб защо се е стигнало до там аз знам истината но искам да я чуя от теб мозъчният на кого отсякохте главата и я пуснахте на баща му а а а а а а кажи.

Българина може да се гордее с твърде много неща...  Аз мисля че и ти, какъвто и да се самоопределяш, трябва да се гордееш също. Ти си жител на тази земя и на тази страна. Не се знае кой твой праотец е участвал в битки или е дал културен принос за тази страна. Нали всички заедно живеем тук от хиляди години и тук винаги е била България. И през византийсктото владичество е било България. И през турско е била България. Подтисната и поробена - но се е съхранила.  Много от нашите прадеди са работили и против България - това е факт. Много еничари, помаци и т .н. са били на положение в Османската империя и са мачкали раята. Рая в която са били техните братя , сестри, бащи и майки. Но това е трагедията на Балканите. Земя на кръстопът и на нескончаеми сблъсъци.
Не се гордея с насилието , с което българите християни са отговорили на всякакви врагове на българия - гърци и гъркомани, сърби и сърбомани. И много други. България е единствената балканска страна, която е водила войни за национално обединение, а не за окупация на чужди територии. Ние ( включително и вие) сме се били за своето. На стотици надгробни плочи от войните са изписани мюсюлмански имена, редом с християнските!
За бруталното клане в Батак, прочети пътеписа на американеца Джануариус МакГахан.....

Отдолу под нас на растояние 100 ярда се намираше Батак. Отдалеч той приличаше на развалините на Херкуланума или Помпей. Нито един покрив, нито една стена не бяха останали цели; всичко представляваше една грамада развалини, над които се носеше един глух шум, приличен на воплите на ирландските плакалници. По-сетне разбрахме какви са били тия чудновати звукове. Преди да слезем в селото, ние още веднаж погледнахме на куповете човешки кости, които се търкаляха по земята, и забелязахме, че останките на дрехите, които висяха по тях, принадлежаха към женските премени. И така, всичко това бяха трупове на жени и моми. Без да слизам от седлото, аз преброих до сто черепа, които почти всичките лежаха отделно от скелетите, следователно, тия злочести жени са били обезглавени.

„ ...Ние огледахме вътре в църквата, почерняла от изгорялата дървения, но не и разрушена, не и особено пострадала. Сградата бе ниска, с нисък покрив, поддържан от тежки неравномерно разположени сводове, които, доколкото можехме да видим, поглеждайки вътре, бяха с такива тавани, колкото висок човек да стои изправен под тях. Това, което видяхме вътре, бе твърде страшно, ако човек задържеше погледа си. Огромно количество частично обгорели тела лежаха там, техните овъглени и почернели останки, натрупани до половината от разстоянието до тъмния таван, правейки го да изглежда още по нисък и мрачен, тъй като лежащите в процес на гниене тела бяха прекалено страшни за гледане. Човек не би могъл да си представи чак такъв ужас. Всички отвърнахме поглед отвратени и замаяни и се заклатушкахме навън от тази къща на страшната напаст, щастливи да се озовем отново на улицата. Обиколихме селото и видяхме същото нещо отново и отново над сто пъти. Скелети на мъже, с прилепнали към тях дрехи и все още висяща плът, гниещи заедно, глави на жени, чиято коса се въргаляше в прахта, кости на деца и пеленачета, разхвърляни навсякъде. На едно място ни показаха къща, където двайсет души били изгорени заедно; на друго място десетина момичета били изклани до едно, след като се скрили - изобилно свидетелство за което са останалите там кости. Навсякъде - ужас след ужас...

Като резултат от публикациите на Макгахан, Уилям Гладстон написва книгата „ Уроци по клане или поведението на Турското правителство във и около България. Българските ужаси и Източния въпрос.“, в която заявява: „ Обръщам се към своите сънародници, от които това зависи в много по-голяма степен, отколкото от който и да било друг народ в Европа, да изискват и настояват пред нашето правителство да промени своята едностранчива позиция и да насочи в съзвучие с европейските държави цялата си енергия към премахването на турското управление в България. Нека турците сложат край на своите безчинства по единствения възможен начин, а именно като сложат край на собственото си присъствие....“[4] Като резултат от неговите публикации може да се считат и последвалите дипломатически действия на велики сили: свикването на т.нар. "Посланническа конференция в Цариград" според декларацията на която Султанът на Османската империя трябвало да даде автономия на българите в техните етнически граници, територия, която по-късно през 1878 година, става известна като "СанСтефанска България", в границате на която не влиза Северна Добруджа, дадена от руснаците на Румъния в замяна на Бесарабия, за да може Русия да има излаз на р.Дунав.

Това е само една малка част от пътеписа....

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #142 on: October 11, 2011, 19:13 »
Какъв Ренесанс бе приятелю, какви географски открития, какви 5 леваааа брее  ;D Та какво сме щяли да откриваме изгубени острови в Черно море  :D :D или незнайни континенти в река струма  8) 

Ох човеко....  Ти не живееш ли в тази страна? Не се ли смяташ за част от тази нация? Айде няма да те моля да се смяташ за част от народа.  Защо се самопринизяваш, принизявайки положителния принос на България за Европа?
1. Световно признат е факта, че след падането на развитите изтончоевропейски царства ( Византия, България, Сърбия, Унгария) аристокрацията и интелигенцията която не е изклана, бяга в Западна Европа и Русия. По този начин дава тласък на развитието на тамошните народи. Неслучайно вековете в които тук културата и познанието процъфтяват, са наречени в Западна Европа "тъмните векове". Защото при тях е доминирала църквата и не е позволявала развитието на науката и приложните изкуства.  В средните векове Източна Европа е била по развита и цивилизована от Западна Европа. Идването на османците унищожава всичко което е градено стотици години. Световно известен е факта, че фреските примерно в Боянската църква ( една от малкото останали неизгорени) предшестващи Джото, разчупват византийския канон и носят белезите на ренесансова творба. Това е 100 години преди Джото! Това достатъчно ли ти е за ренесанса?
2. Българското царство е имало излаз на Бяло море! Това достатъчно ли ти е за мореплаването????

Точно след завладяването на заемите от тр аристокрацията приема исляма за да запази имотите и състоянието си.
А по времето на нашествието БГ е разпокъсана на няколко малки държави враждуващи между себе си. Това не е било никаква основа за бъдещ разцвет или "Велики географски открития" самото ти твърдение е смешно. Какъв флот е имала България... Ако не са били османците в това си положение България е била в опасност от други държави. Просто така са се стекли историческите обстоятелства. Разберете го НАЙ ПОСЛЕ.
 България не е била единна централизирана държава! Териториите и на запад - югозапад една по една били завземани от Сръбското царство на Душан.

За Фокаиев,  не изваждай думи и изрази от контекста за да изопачаваш истината 

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #143 on: October 11, 2011, 21:26 »
 Stanislav Stoianov Аз Ибрахим65 говоря лично от мое име ако имах тази власт тази възможност бих повторил потретил хилядатретил случилото се в Батак защото имам милиони пречини нищо не е забравено всичко се помни повярвай ми.
Но ако ти в тези снимки не виждаш нищо просто ме е жал за теб да жал защото не знам по силна дума.
Защо бе защо поне един святсен доблестен Българин не излезне и си признае че сме оделен народ оделен етнос живял много по рано от вас по тези земи и сме били винаги лоялни към всяка и една държава.
Просто ми омръзна да се доказвам омръзна ми да ме определят да ме приобщават да ме обвиняват винаги се намира някой да се изкака върху нас ПОМАЦИТЕ може би това ви прави мъже или кеф.
 Питам те защо не ми отговориш на въпросите или и ти като тези жалки същества ще бягаш от отговорите.

• Senior member
« Reply #144 on: October 11, 2011, 23:36 »
Stanislav Stoianov Аз Ибрахим65 говоря лично от мое име ако имах тази власт тази възможност бих повторил потретил хилядатретил случилото се в Батак защото имам милиони пречини нищо не е забравено всичко се помни повярвай ми.
Но ако ти в тези снимки не виждаш нищо просто ме е жал за теб да жал защото не знам по силна дума.
Защо бе защо поне един святсен доблестен Българин не излезне и си признае че сме оделен народ оделен етнос живял много по рано от вас по тези земи и сме били винаги лоялни към всяка и една държава.
Просто ми омръзна да се доказвам омръзна ми да ме определят да ме приобщават да ме обвиняват винаги се намира някой да се изкака върху нас ПОМАЦИТЕ може би това ви прави мъже или кеф.
 Питам те защо не ми отговориш на въпросите или и ти като тези жалки същества ще бягаш от отговорите.

На кое точно не съм отговорил? Посочи ми точно... Мисля , че на всичко отговорих.
За мен ти си болен човек. Имаш нужда от помощ. Моля , пуснете му на този човек едно събощение да спре да се излага.
Ако имаш властта и повториш "Батак", който е само едно малко зрънце от зверставата и насилието над християните продължили 500 години ( помисли малко над тази цифра), то бъди сигурен че историята ще се повтори и ще се стигне отново момента на отмъщението на българите християни. Що за закани от устата на мюсюлманин? Нали религията ви се основава на мир и любов? Хат , колкото и да е остър и краен, ми направи добро впечатление и демонстрира ценности и възпитание които са достойни за уважение. А ти какво ми казваш с първото си изречение - декларация? Ти ми казваш в лицето: Да , аз Ибрахим65 , ще коля мои сънародници с християнско вероизповедание, ще обезглавявам млади момичета, ще посичам и набучвам на копия пеленачета, ще паля и ще унищожавам.
Браво на момчето!
Този 'доблестен" Българин, ако въобще излезе такъв и признае това което ти се иска, ще бъде долен лъжец, предател и родоотстъпник.
Тук и аз мога да изпраскам една декларация:
Аз Станислав Стоянов, никога няма да се съглася с признаването на измислен нов етнос в родината ми, считайки и опасявайки се, че в даден момент , може след 10 или 100 години, това десйтвие би нанесло непоправими щети на родината ми, би довело до гражданкса война и би позволило на външни влияния да настройват едни групи срещу други. Аз приемам българите мюсюлмани , самоназоваващи се помаци, за мои братя, за част от народа на който принадлежа и неразделна част от България. Нямам предразсъдъци към тях. Не страня от тях. Имам приятели сред тях. Винаги ще бъда насреща за услуга и подкрепа. Който ме познава - знае това! Но аз съм национално отговорен и мислещ човек. Много добре съзнавам до какво би довело обособяването на отделен етнос. Виждаме го с Македония. Скоро го видяхме с Черна гора. Сега и Войводина е наред. Това са деструктивни процеси за държави на Европейския континент. Това не е САЩ със 300 години история. Държава на емигранти. Ние сме в Европа и още по особенно - на Балканите! Историята е наслоена с хилядолетия. Та вие пускате мост към античните траки. Просто ей така. Без аргументи и без доказателства. Къде забравяте етногенезата. Защо забравяте че сме на кръстопът? Античните народи отдавна са претопени. Кой ли не е минал оттук... 
Не е толкова просто и безобидно. Имате някаква кауза. Имате някакво вътрешно усещане за несправедливост ( илюзорна). Изпитвате копнеж да се борите и да променяте нещата. Но насоката е грешна. Като имате енергия, слезте от баира и се интегрирайте с хората от 21 век! Влезте в политката. Влезте във властта. Направете нещо за страната си. Нещо градивно , а не деструктивно... 
Не бъдете наивни, казвайки ми че сте отговорни и при евентуално признаване на отделен етнос, никога няма да разделите нацията. Няма такъв филм по нашите географски ширини. Всеки иска да е шеф, всеки иска да е най-велик, всеки иска отделна държава. Не можете да гарантирате за всички помаци.....Не можете.
Така че...българската вътрешна национална политика и червена линия е ясна. Нов етнос никога няма да се признае. Ни помашки, ни македонски ( ужас...), ни шопски и т.н. Ако можеше, досега да беше станало. Натисне ли ни Европа - излизаме веднага. Това е пряка заплаха за целостта на нацията и територията.
Така че , не се хабете напразно бих казал аз.... Вземайте в ръце живота си и се развивайте.

• Senior member
« Reply #145 on: October 11, 2011, 23:51 »
Точно след завладяването на заемите от тр аристокрацията приема исляма за да запази имотите и състоянието си.
А по времето на нашествието БГ е разпокъсана на няколко малки държави враждуващи между себе си. Това не е било никаква основа за бъдещ разцвет или "Велики географски открития" самото ти твърдение е смешно. Какъв флот е имала България... Ако не са били османците в това си положение България е била в опасност от други държави. Просто така са се стекли историческите обстоятелства. Разберете го НАЙ ПОСЛЕ.
 България не е била единна централизирана държава! Териториите и на запад - югозапад една по една били завземани от Сръбското царство на Душан.

За Фокаиев,  не изваждай думи и изрази от контекста за да изопачаваш истината 

Тази аристокрация , която е останал жива след погромите. Недей неглижира. Има документи! Знае се колко са избити и къде.
Националните държави в Западна Европа се появяват едва в 18-19 век. Преди това са градове държави, временни търговски образувания и много но малки държавици, подчинени на определени благородници. Я виж една карта на средновековна европа. Виж днешна Италия на колко държавички е била. Виж Испания. Виж Германия. Второто българско царство просто е било в крак с процесите на разпокъсване в цяла Европа. И падането на България става с помоща на Византия и Сърбия. Не си мислете че турците са били толкова печени че сами да бият българите. Прочетете за битката при Никопол, където обезглавяват Иван Шишман. Прочетете кой обръща хода на битката. Българите са надделявали! България е била разпокъсана и е щяла ( може би) да попадне във владенията на някоя западноевропейска империя. Нотова е 1000 пъти за предпочитане отколкото завладяването и от османците - диваци с коренно различна и враждебна култура и религия! Я виж как изглежда Унгария, Хърватска и Словения, които са били под властта на Австрийската империя и виж България и Гърция които са били под властта на османците. Ние сме като долнопробно село в сравнение с тях. Архитектура, култура и прочие. Горещо съжалявам че са ни завладяли османците а не австрийците! Стефан ДУшан е наполовина българин. Майка му е сестрата на Смилец! Отношенията със Сърбия преди идването на османците са били добри.
Приемаш ми примера със Италия и Испания нали? Може една държава да е разпокъсана, но да е состатъчно културна и цивилизована да се развива. А не като Османската империя. Пъкъл и преизподня на народите в нея! Говоря примерно за Венеция, Генуя, Флоренция и т.н. Флот са имали , нали...:)
Приятелю, май ти трябва да разбереш някой неща вече. Но дявола чете евангелието както на него му изнася....

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #146 on: October 12, 2011, 00:28 »
 Stanislav Stoianov много ли си умен или така си мислиш надраскал си някой работи повечето бяха патриотрични преличат на националистически но не се притесняваи всичко е наред.
Едно време си мечтаех за собствена държава очертавах и границите измислях и име като Помакистан или Балканска Република и т.н. Но сега взе да ми харесва шяла България да защо не времето работи за нас руйм се като пчелички нали някой се топи ама някой се руй.
А та според твойте драскотини се вижда че има ПОМАШКА етност ама ако се признае а това според теб е невъзможно щяло да се наруши сигурнустът на държавата вай вай вай как го съчини било ти е доста трудно.
Интересни неща се случват имаш право да се само-определиш ама само както ни е кажим както на нас изнася циганите имат по голямо право от нас ПОМАЦИТЕ нали нали.
Абе кардеш казваш ми слез от баира и се занимаваи с политика абе пак няма да ти уидиса да знаеш турците направиша ДПС абе ще ги изедете живи тези хора пишман са хиляда пъти защо са са захванали с политика.
Аз на теб ще ти предложа друго ти излезни малко от това панелно апартаменче и се разкарай не на далече а до Турция и виш как там са признали цели 19 националности и Турция си е цяла бе кардеш цяла ама има Д-Е-М-О-К-Р-А-Ц-И-Я бе кардеш.
И когато лепиш епитети и етикете помисли малко  кардеш.

• Senior member
« Reply #147 on: October 12, 2011, 10:18 »
Stanislav Stoianov много ли си умен или така си мислиш надраскал си някой работи повечето бяха патриотрични преличат на националистически но не се притесняваи всичко е наред.
Едно време си мечтаех за собствена държава очертавах и границите измислях и име като Помакистан или Балканска Република и т.н. Но сега взе да ми харесва шяла България да защо не времето работи за нас руйм се като пчелички нали някой се топи ама някой се руй.
А та според твойте драскотини се вижда че има ПОМАШКА етност ама ако се признае а това според теб е невъзможно щяло да се наруши сигурнустът на държавата вай вай вай как го съчини било ти е доста трудно.
Интересни неща се случват имаш право да се само-определиш ама само както ни е кажим както на нас изнася циганите имат по голямо право от нас ПОМАЦИТЕ нали нали.
Абе кардеш казваш ми слез от баира и се занимаваи с политика абе пак няма да ти уидиса да знаеш турците направиша ДПС абе ще ги изедете живи тези хора пишман са хиляда пъти защо са са захванали с политика.
Аз на теб ще ти предложа друго ти излезни малко от това панелно апартаменче и се разкарай не на далече а до Турция и виш как там са признали цели 19 националности и Турция си е цяла бе кардеш цяла ама има Д-Е-М-О-К-Р-А-Ц-И-Я бе кардеш.
И когато лепиш епитети и етикете помисли малко  кардеш.
Само с мечтите ще си останеш провокаторче.... Граници можеш да чертаеш само на двора или нивата си. Странно как човек с толкова лош правопис, ми внушава че съм нискоинтелигентен?! И аз не съм цвете, особенно когато пиша бързо в интернет, но ти си доста зле.
Кой се рои? Роят се циганите. Българите , турците и помаците са с отрицателен прираст. Циганите които се пишат за турци, просто не са турци!
Циганите в днешната конюнктура на държавата имат повече права от всички! Изтървани са.
Има разлика от това да създадеш етническа партия или да си в партия , в която всеки който има качества , може да членува и да гради кариера. Без значение на етноса. Помашка партия - лошо и недемократично! Партия в която членуват българи християни, българи мюсюлмани ( помаци), турци, цигани, арменци и др. - добро и демократично решение.
Турция е най-лошия пример за демокрация. Там всеки етнос има проблеми. Особенно кюрдите. Може да вземем пример от Турция и всеки в България да е със славянско име. Защото в Турция, който иска да е гражданин на републиката, трябва си смени името. Това познато ли ви е? В "демократична" Турция е легализиран възродителния процес. Тоест - аз ако искам турско гражданство, трябва да си променя името си от българско на турско. Това сте го дискутирали и на този сайт! Все още ли искаш да вземем пример от Турция???
Турция е цяла защото САЩ я държат цяла. Ако Турция стъпи накриво, ще я разпарчедисат, както направиха с Югославия. Веднага отделят Кюрдистан, който е 1/3 от Турция!
Слез от баира и се поинтересувай малко от живия живот. Недей черта граници, че току виж си се озовал на кафе в ДАНС:)))

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #148 on: October 12, 2011, 13:37 »
Тази аристокрация , която е останал жива след погромите. Недей неглижира. Има документи! Знае се колко са избити и къде.
Националните държави в Западна Европа се появяват едва в 18-19 век. Преди това са градове държави, временни търговски образувания и много но малки държавици, подчинени на определени благородници. Я виж една карта на средновековна европа. Виж днешна Италия на колко държавички е била. Виж Испания. Виж Германия. Второто българско царство просто е било в крак с процесите на разпокъсване в цяла Европа. И падането на България става с помоща на Византия и Сърбия. Не си мислете че турците са били толкова печени че сами да бият българите. Прочетете за битката при Никопол, където обезглавяват Иван Шишман. Прочетете кой обръща хода на битката. Българите са надделявали! България е била разпокъсана и е щяла ( може би) да попадне във владенията на някоя западноевропейска империя. Нотова е 1000 пъти за предпочитане отколкото завладяването и от османците - диваци с коренно различна и враждебна култура и религия! Я виж как изглежда Унгария, Хърватска и Словения, които са били под властта на Австрийската империя и виж България и Гърция които са били под властта на османците. Ние сме като долнопробно село в сравнение с тях. Архитектура, култура и прочие. Горещо съжалявам че са ни завладяли османците а не австрийците! Стефан ДУшан е наполовина българин. Майка му е сестрата на Смилец! Отношенията със Сърбия преди идването на османците са били добри.
Приемаш ми примера със Италия и Испания нали? Може една държава да е разпокъсана, но да е состатъчно културна и цивилизована да се развива. А не като Османската империя. Пъкъл и преизподня на народите в нея! Говоря примерно за Венеция, Генуя, Флоренция и т.н. Флот са имали , нали...:)
Приятелю, май ти трябва да разбереш някой неща вече. Но дявола чете евангелието както на него му изнася....

Човече ти изобщо не си добре, това че живота ни в България е скапан не ти е виновна Т Ю Р К И Й Е , държиш се параноично приятелююююю!!!
 Сами сме си виновни за състоянието на родината ни. САМИИИИ. Слаба нация сме, нямаме никаква култура. Висша цел за нас е да прее**м някого... не мислим за другия. Ние всички българи част от българската нация мислим само за себе си. Не мислим за нищо друго. Смещен си, глупав си, наивен сиии сто пъти ще ти го напиша щом наистина си мислиш че тази държава (на която вече няма да й пиша името щото ми писна всичко свързано с живота ни да ГО въртите около това име!!!) е виновна за нашата МИЗЕРИЯ. Живеем в такава държава ЗАЩОТО всички сме от ЕДИН дол дренки!!! Ти си тъъъъъъъъъъъъъъъп бе скъпи приятелю! Аз не те познавам не знам на кого отправям тези думи но моля те не се обиждай!!! Просто последният ти пост е супер смешен и наивен и незнаммммм какво да кажаа!!!! Това че цялата нация сме тъпи "манерки" ни прави да живеем в слаба държава. И не искам да казвам че името на тази държава е БЪЛГАРИЯ защото намен лично сърцето не ми дава да говоря лоши неща за самото име (България), но държавата ни е скапана заради нас!!! НЕ знам колко пъти вече пиша това.
 Погледни България по времето на Ст. Стамболов и Борис ІІІ - стопанско чудо на балканите! За каква Хърватия за каква Словения ми говориш камо ли пък за Гърция! Ти живееш в някакъв измислен свят!
 Поздрави и остани си със здраве. Не приемай думите ми лично!

• Senior member
« Reply #149 on: October 12, 2011, 15:41 »
Човече ти изобщо не си добре, това че живота ни в България е скапан не ти е виновна Т Ю Р К И Й Е , държиш се параноично приятелююююю!!!
 Сами сме си виновни за състоянието на родината ни. САМИИИИ. Слаба нация сме, нямаме никаква култура. Висша цел за нас е да прее**м някого... не мислим за другия. Ние всички българи част от българската нация мислим само за себе си. Не мислим за нищо друго. Смещен си, глупав си, наивен сиии сто пъти ще ти го напиша щом наистина си мислиш че тази държава (на която вече няма да й пиша името щото ми писна всичко свързано с живота ни да ГО въртите около това име!!!) е виновна за нашата МИЗЕРИЯ. Живеем в такава държава ЗАЩОТО всички сме от ЕДИН дол дренки!!! Ти си тъъъъъъъъъъъъъъъп бе скъпи приятелю! Аз не те познавам не знам на кого отправям тези думи но моля те не се обиждай!!! Просто последният ти пост е супер смешен и наивен и незнаммммм какво да кажаа!!!! Това че цялата нация сме тъпи "манерки" ни прави да живеем в слаба държава. И не искам да казвам че името на тази държава е БЪЛГАРИЯ защото намен лично сърцето не ми дава да говоря лоши неща за самото име (България), но държавата ни е скапана заради нас!!! НЕ знам колко пъти вече пиша това.
 Погледни България по времето на Ст. Стамболов и Борис ІІІ - стопанско чудо на балканите! За каква Хърватия за каква Словения ми говориш камо ли пък за Гърция! Ти живееш в някакъв измислен свят!
 Поздрави и остани си със здраве. Не приемай думите ми лично!
Охули не , обрули ме мъжката и искаш да не се сърдя... Ок, няма да се сърдя. Само заради теб.
Пак както винаги говорим за различни неща.
Умни ми приятелю.... аз не говоря за моментното състояние на нацията. Аз разсъждавам по глобално върху възможностите на страната ни в исторически аспект. Ти не знаеш ли че всичко в този живот е циклично. Всяка нация има пикове и падове. Всяка нация има златни векове и тъмни векове. Ние 20 години сме в поредния цикъл на падение. След това ще следва развитие и благоденствие. След това всичко пак ще се повтори. Ако трябва да погледна историята на България, имали сме 30-40 години на разпад на държавата след Омуртаг. изредили са се десетина царе за по няколко години. След това идва Крум и получаваме златния си век при Борис и Симеон. След това пак долу. След това златен век при Иван Асен II, след това 500 години гипс. След което Стамболов и Батенберг, след това национални катастрофи. Идва комунизма, имаме отново прогрес при Вълко Червенков и Бай Тошо. Сега пак сме на дъното.

Защо си плюеш народа не мога да разбера....   В момента се превръщаме в западноевропейски модел общество. Я питай някой англичанин, харесва ли му сега в Англия? Тинейджърите са изтървани. Бият полицаи, палят, громят. Нискообразовани....  Огоромен е там процента на нискообразованите хора. Ние се сравняваме с нашето образование през тоталитарния строй. Да , процента на образовани хора беше огромен. Но това остана в миналото. Светът се промени. Навлязоха IT технологиите. Децата се интересуват вече от други неща и не ги вълнува много ученето. Всеки у нас ще се развие в някаква област доклкото може и ще разбира само от нея. Така е назапад. Тук всеки разбираше от всичко, но вече няма да е така. Тук в България е добре! Спокойно е. Може да не сме много богати, но лека полека се движим напред. В Лондон , моите приятели ги е страх да излезнат след 9 часа вечерта. Само боеве, кражби и изнасилвания по улиците!

Елементарен въпрос: Според теб, при кой завоевател бихме се развили по добре - Османската империя или Австроунгарската империя? Кой би ни наложил по европейски манталитет? Справка: Сравни Хърватска с България.....
И още един въпрос: Но искам безпристрастен отговор: Народът по нашите географски ширини нямаше ли да просперира в пъти повече, ако не беше поробен от Османската империя?....