В България ,не е подминато нито едно помашко село без да бъде опожарено след 1878г и след 1912г.Помакините изнасилвани .От четите на ВМРО.Гоце Делчев подпалил днешния град Доспат ,но нашите историчари мълчат Само Батак та Батак......... Прадядо ми е разказвал как терористичните групи на ВМРО са карали хората да гълтат негасена вар по поречието на р. Арда . Но се гледа само едната страна.Трябва децата да ги изучават в учебниците и тези зверства.Да са запознати.Не само мюсюлманите да се дангосватНяма нито ред за тези зверства..
От друга страна попаднах на материали за тези въстания.Подтикнати са от Руски икономически интереси.В тези години се откриват двигателите с вътрешно горене и Русия имат интереси да преминават петролни трасета през балканите(Варна). За да обявят война на Турция им трябва повод.Събират се организаторите БРК в Сърбия с високопоставени политици на Русия за подготовка на такова въстание.Жалко ,че са се жертвали наивници за руски интереси.Това в днешно време е все едно да воюваш с прашки срещу F15 и F16 ВВС на САЩ .Според мен жертвите били пресметнати предварително от руските подстрекатели.
Така че тези интереси са актоални и днес.Бялото не е бяло ,и черното не е черно.
Да не се чете от наивници с предрасъдаци!!!
Така доникъде няма да стигнем.
И ако някой е "дамгосвал" мюсюлманите, това лично аз никога не съм го правила.
А в тази тема изобщо нямаше да вляза, ако в една друга тема друг член на този форум не беше отворил въпрос, свързан с Батак, и после администраторите са преместили и неговия коментар, и моя, тук.
Хич даже нямаше да дебатирам за Батак.
Понеже можеш да кажеш на някого нещо, само ако е поне малко готов да те чуе.
Но някой сложи линк с публикация, касаеща въпроса дали церквата-костица трябва да бъде действащ храм или музей. Това беше поводът.
Този въпрос, впрочем, не мисля, че касае мюсюлманите въобще, но както и да е.
Така или иначе, въвплечена бях в темата за клането в Батак.
Което не е никакъв мит, за съжаление.
Моля, не ме карайте да си губя времето в нея, ако от това няма да има никаква полза.
--------------------------------------
Що се отнася до Русия, или по то-точно до Руската империя, и тя разбира се е имала своите интереси.
Има ли обаче завладян народ, завладяна страна, която да не е искала завоевателият да си тръгне от нея?
Разбира се, че бялато не е само бяло и черното не е само черно.
Но клането в Батак може би ще престане да бъде толкова болезнена тема за мюсюлманите или за помаците, ако веднъж поне помислят и за неговите жертви.
И се опитат да си обяснят защо е била възможна подобна жестокост.
Както и всяка друга жестокост, към когото и да била насочена.
Иначе все другите ще са лоши...
А няма само добри или само лоши, или - по-точно - лоши и добри е имало и вероятно ще има и сред едните, и сред другите.
Впрочем, както и да съдят съвременници или родени по-късно за което и да било насилие или трагично събитие, отговорността за делата на всеки човек пред Бога не е обща. Тя винаги е лична.