Г-н Stoianov, ако сте обърнал внимание, моят произход е от Костур. Въпреки това, аз не твърдя, че съм македонец, тъй като съм българин. Относно религията ми - християнин съм. Фактът, че съм българин-християнин, обаче, не ме прави славянин. Аз отлично зная историята на трьок-булгарите, ето защо смятам, че съм именно такъв - трьок-булгар. Някога сме били тюркоезични и тенгристи, после са ни "превърнали" в славяноезични и някои от нас - в християни. Това, че съм българин-християнин, не ме прави по-различен от останалите граждани на България, а напротив - всички ние сме част от една общност, която живее тук. Именно поради това, трябва да се открият механизмите за разбирателството и добруването на всички български граждани, независимо от техния етнически произход и вероизповеданието им! Аз не акцентирам върху конкретен произход или религия, а върху човешките права и ценности. Основната ми мотивация е, да търся историческата истина и логика. Това ме улеснява, когато се поставям на мястото на другите етноси и погледна през техните очи. Изучавал съм дълги години и история на религиите, ето защо мога да погледна и през очите на религиозните общности в България, преди всичко през основните - християни, мюсюлмани и евреи
. Аз не поставям една религия над друга, нито даден етнос над друг! Опитвам се да бъда обективен изследовател. Не се боря за конкретна истина, а за Истината по принцип! Ако днес тръгнем да разплитаме гените на всеки един от нас, едва ли ще стигнем по-далеч от някое психиатрично заведение. Генотипите са нещо относително и дават най-обща информация, макар и полезна като цяло, но твърде архаична и недоказуема, когато изследваме генотипът на всеки отделен човек
. Ето защо, аз съм привърженик на културо-концептуалните миграции в еволюцията.
Всяка общност, независимо къде живее по Земята, в един момент желае да установи своята идентичност. Произходът, обаче, не определя задължително самосъзнанието, знаете това.
Относно печенегите...да, те са били сроден народ на трьок-булгар по език, религия, обществена култура, митология...Разликата е, че печенегите са най-известните шаманисти сред тюркоезичните народи. Живели са в отделни от булгарските общини, т.н. огури, типични за западните тюрки. Просто номерацията на огурите им е била друга, както и известни географски отстояния. Нека уточним, обаче - езикът ни е бил еднакъв, защото навремето е бил тюркски. Религията ни е била еднаква, защото навремето всички сме били тенгристи. След християнизацията на Балканите и въвеждането на кирилицата, което ни насочва към някои славяно-езични форми, се появяват и по-големите разлики, довели до възприемането на богомилството от печенегите, а по-късно и до масовото приемане на исляма от тях. Във всичко това има съответна еволюционна логика, така е станало, това е исторически и, донякъде, не по-малко политически процес. Днес не можем да върнем еволюцията назад, а единствено да я анализираме, но по начин, който би бил задоволителен за всички страни, спазвайки задължително изконните човешки права и свободи на индивида! Ето и основната ми мотивация, да пиша тук - търсенето на истината, както и защитата на човешките свободи
.
С две думи за църквите - законът не е бил, църквите да се "вкопават", а да не надвишават по височина останалите релгиозни храмове - джамии и синагоги. Според мен, това е демократично решение, особено когато е взето в една полиетническа и мултирелигиозна държава, като Османската империя
.
Успех!