Author Topic: Батак - мит или реалност ?!?  (Read 277975 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline IvayloIvanov

• Member
  • **
Re: Батак, мит или реалност?
« Reply #105 on: May 15, 2011, 20:36 »
Имах предвид съвременен българин, Хадж.
А и Вазов продължава в същия куплет:
"...и татко, и мама веки не станаха."

Живели сме заедно - и живеем заедно. Понякога историята си прави експерименти - често много кървави. Но мисля, че по-градивно е да се възприемем напълно и взаимно. А пролятата кръв да ни е урок - какво става, когато не се възприемаме.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
Ynt: Батак, мит или реалност?
« Reply #106 on: May 15, 2011, 20:44 »
Gönderen: Hadj
Вазов го е признал "Клахме ги и ние ,както те ни клаха" -и то са изклани не едно а десетки помашки села.

Gönderen: IvayloIvanov
интересно заключение или самопризнание.
Не мога да разбера ко е било първичното като онази приказка с кокошката и яйцето.

Offline IvayloIvanov

• Member
  • **
« Reply #107 on: May 15, 2011, 20:57 »

Не мога да разбера ко е било първичното като онази приказка с кокошката и яйцето.
А кому е необходимо? Счупиш ли яйцето, за да провериш дали в него има кокошка, разпориш ли кокошката, за да видиш дали има яйце - оставаш и без двете.
Не е ли по-добре да имаш и кокошка, и яйце? :)

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #108 on: May 16, 2011, 05:01 »
Малки извадки от батака в препирните по другите форуми !  ???  ??? ???

"След въстанието Ахмед ага е заточен за малко в Мала Азия и после се връща в Барутин. В онези години той е един от най-богатите хора в Доспатско. Има много стока - стада, пари. Най-хубавата къща в селото е неговата. През 1881 г. обаче се разболява от проказа. Постепенно го изоставят и най-близките му хора. Остава сам. Никой от селото не иска да му помогне. През 1885 г. някаква вътрешна мъка и вина го кара та праща човек до Батак да потърси и повика да дойде при него войводата Ангел Керелов /сина на Трендафил Керелов изгорен на клада/ спасил се по чудо през 1876 г.
Било месец май, когато Ангел възсяда коня и отива в Барутин. Когато влиза в къщата на Ахмед ага, вижда мрак, пустош и един призрак, стопен от болестта човек, който го гледа с горещи като факли очи. На поздрава му агата тихо отронил “Евалла, чорбаджи”. Така оценил постъпката на Ангел и му сторил евет. Макар и трудно, разговорът тръгнал. Говорел повече Ахмедаа, а Ангел слушал. Разкайвал се агата за това, че на доброто, сторено от Трендафил Керелов за него лично, отговорил с лошо и за него, и за Батак. Жалвал се, че никой не го поглеждал.
“Удари му един чакмак на този дом, Ангел чорбаджи, видело да стане на всички, та да се свърши...” Излязъл Ангел навънка, намерил в селото ламба някаква, купил газ, върнал се, запалил ламбата. Дошли с Ахмедаа до същината, причината за повикването му - прошка за прегрешенията си поискал от него Барутанлията. Сгъстило се времето и пространството в собата, огън сякаш ударил по Ангел Керелов - не била лесна тази работа. Претеглил и преценил пак всичко коравият и прозорлив батачанин, виждал какво е сега дереджето на агата, сълзите в очите му. Като че ли Господ му връщал за стореното зло. Казват, че изрекъл: “От мен и от Батак да ти е просто! Дано и Аллах ти прости...” Разридал се агата и после разговорът тръгнал по-леко. Поканил Ангел да преспи в къщата. На другия ден чрез ходжата Ангел Керелов изнамерил и близките на Ахмед ага, почистили къщата, измили и преоблекли агата. На раздяла Ахмед пак го помолил ихтибар да му стори - като умре, хабер ще пратят да възседне коня и да дойде, искал като го заровят, Ангел Керелов да присъства. През лятото дошъл човек от Барутин, потропал на вратата и съобщил за смъртта на Ахмед ага. Оседлал коня Ангел и заедно с пратеника стигнал в Барутин по обед. Погребали агата подир обяд. Когато го свлекли в гроба, мъртвият се обърнал по очи. Значи Аллах не му е простил... Ангел Керелов им рекъл да влязат да го обърнат, ходжата не давал. Тогава той влиза и го обръща... "

От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?
Хе, там зад горите... много е далече,
нямам татко, майка: ази съм сирак,
и треперя малко, зима дойде вече.
Ти Батак не си чул, а аз съм оттам:
помня го клането и страшното време.
Бяхме девет братя, а останах сам.
Ако ти разкажа, страх ще те съземе.

Като ги изклаха, чичо, аз видях...
С топор ги сечеха, ей тъй... на дръвника;
а пък ази плачех, па ме беше страх.
Само бачо Пеню с голям глас извика...
И издъхна бачо... А един хайдук
баба ми закла я под вехтата стряха
и кръвта потече из наший капчук...
А ази бях малък и мен не заклаха.

Татко ми излезе из къщи тогаз
с брадвата в ръцете и нещо продума...
Но те бяха много: пушнаха завчас
и той падна възнак, уби го куршума.
А мама изскочи, откъде; не знам,
и над татка фана да вика, да плаче...
Но нея скълцаха с един нож голям,
затова съм, чичо, аз сега сираче.

А бе много страшно там да бъдеш ти.
Не знам що не щяха и мен да заколат:
но плевнята пламна и взе да пращи,
и страшно мучеха кравата и волът.
Тогава побягнах плачешком навън.
Но после, когато страшното замина -
казаха, че в оня големи огън
изгорял и вуйчо, и дядо, и стрина.

И черквата наша, чичо, изгоря,
и школото пламна, и девойки двесте
станаха на въглен - някой ги запря...
Та и много още дяца и невести
А кака и леля, и други жени
мъчиха ги два дни, та па ги затриха.
Още слушам, чичо, как пискат они!
и детенца много на маждрак набиха.

Всичкий свят затриха! Как не бе ги грях?
Само дядо Ангел оживя, сюрмаха.
Той пари с котела сбираше за тях;
но поп Трендафила с гвоздеи коваха!
И уж беше страшно, пък не бе ме страх,
аз треперех само, но не плачех веки.
Мен и други дяца отведоха с тях
и гъжви съдрани увиха на всеки.

Във помашко село, не знам кое бе,
мене ме запряха нейде под земята.
Аз из дупка гледах синьото небе
и всеки ден плачех за мама, за тата.
По-добре умирвах, но не ставах турка!
Като ни пуснаха, пак в Батак живях...
Подир две години посрещнахме Гурка!

Тогаз лошо време и за тях наста:
клахме ги и ние, както те ни клаха;
но нашето село, чичо, запустя,
и татко, и мама веки не станаха.
Ти, чичо, не си чул заради Батак?
А аз съм оттамо... много е далече...
Два дни тук гладувам, щото съм сирак,
и треперя малко: зима дойде вече.

"Много бременни жени биват разпаряни живи, а християнските младенци се раждат не на майчиния одър, а върху остриета на щикове и ятагани На 4 май предводителят на башибозуците Ахмед-ага от село Барутино издава заповед клането да се прекрати. Той се колебае, как да постъпи с оцелелите. Изпраща срочно питане до Татарпазарджишките бейове и получава отговор: “да се изсуши гяурският корен”! Начева се ново клане. 300 мъже са закарани до моста на старата река. Турят дръвник върху дървения мост срещу опожареното училище. Свиват се на куп обречените, някои издават изпълнени с болка, прилични на молба вопли. Някои от тях се прекръстват и сетне прекланят глави тихо и спокойно пред смъртта. Отново руква християнската кръв и Старата река поаленява... Тъй биват изклани още триста баташки мъченици – пред очите на своите майки, съпруги и сестри. За да не бъдат потурчени или убити децата им при това сетно клане, някои майки ги хвърлят в реката. Върху оцелелите батачанки се нахвърлят със скотски намерения башибозуците. И отново за небето се раждат нови мъченици – моми и невести."

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #109 on: May 16, 2011, 05:15 »
Априлското въстание

От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?
   ??? ::) ???

Проектът "Митът Батак" патриотично ме задължава да опиша  накратко бойните действия в Батак, за да се разбере и от зложелателите, че борбата на Батак не е "мит", а жестока реалност.
Известието за въстание в Четвърти революционен окръг пристигнало в Батак на 21.IV./3.V. Още през нощта Петър Горанов свикал членовете на комитета, които решили да се обяви общо въстание. Комитетът се превърнал във военен съвет, в който били привлечени двамата петстотници - братята Стефан и Ангел Керелови, стотниците Ив. Божин, Тодор Нейчев и др. Секретар на съвета бил Ангел Горанов (Бойчо). Под оръжие били събрани около 1100 души, разделени на две петстотни, а те - на стотни и десетки. Сформирана била конна група от 30 въстаника, със задача да обикаля позициите, да се извършва разузнаване и да пази реда в селото. Щабът на въстаниците се настанил в къщата на П. Горанов. Само той имал право да отдава заповеди и разпореждания, задължителни за всички въстаници и за населението на Батак.
Селото било разделено на два главни сектора - единият от черквата до горния край и другият от нея до долния край - с военни ръководители петстотници Ангел и Стефан Керелови.
Отбранителната система била кръгова, като главните въстанически сили били съсредоточени за преграждане на направленията откъм Пещера и Доспат. Най-добре била организирана позицията на хребета Св. Георги, охраняваща пътя от Пещера и свързана с позициите на височините Царев комин - Кънева борика и Св. Троица. И все пак отбраната не била изградена на по-далечните хребети, което се оказало твърде неблагоприятно по време на бойните действия.
В южната посока била изградена позиция главно по Петрово бърдо и Беглишки харман, преграждащи пътя откъм Доспат. Имало и други второстепенни позиции, опасващи селото - Биглата, Гробето, Св. Никола, Галогонката. Пред Пещерската и Доспатската позиция били поставени стражеви охранения.
Според плана на Четвърти революционен окръг, някои от въстаналите селища от Родопския район трябвало да се съсредоточат за обща борба в Баташката котловина, както и за съгласувани действия на брациговските и баташките въстаници. Батак трябвало да е център на няколко села, но поради преждевременното вдигане на въстание много селища не въстанали, а ония, които се вдигнали на борба, не успели да изпратят своите сили в Батак. Направен бил опит да се прехвърлят въстаници и жители само от Брацигово. За целта Батак изпратил 50 души със 180 коня, които стигнали до с. Чанакчиево (дн. Розово) били нападнати от башибозук. Около 60 коня били отвлечени, част от хората избити, а другите се върнали обратно в Батак.
Още щом избухнало въстанието в Копривщица и Панагюрище, турската власт в Пазарджик предписала на доспатския полицейски началник Ахмед ага Барутинлията и на неврокопския каймакам да съберат въоръжени отряди и да ги изпратят към Пазарджик, за да се използват за потушаване на Средногорското въстание. В изпълнение на тази заповед Ахмед ага Барутинлията събрал "многобройна въоръжена мюсюлманска тълпа", от която 250 души под командването на Ахмед чауш от с. Карабулак (дн. Борино) отишли през Енимахле (дн. Нова махала) към Батак. На другия ден Барутинлията, начело на други 200 души също се озовал пред Батак. Но неговите сили били недостатъчни и той не посмял да го нападне, а на 26 и 27 април (8 и 9 май) провел преговори с делегации от селото. На 9 май военният съвет решил жителите на Батак да се изведат на безопасно място в планината, а въстаниците да преминат към активни действия. Но докато се осъществи този план, противникът обкръжил селището.
На 11 май вечерта предната стража в района на Биглата забелязала башибозук по пътя откъм Доспат. Петър Горанов усилил, с още 30 души, охраната и заповядал да се задържи преходът, докато дойде нова помощ. Наскоро пристигнали още 300 въстаници. Но Ахмед ага не настъпил фронтално, а минал с башибозука по един страничен път, през местността Търновица, достигнал на 1 км. югозападно от Батак и се настанил на Петрово бърдо. Оттам той предложил на батачани да сложат оръжие и да предадат ръководителите си, но те му отказали. Боят станал неизбежен. П. Горанов взел от Царев комин и храма "Св. Георги" стотина души и с тях заел висотата Кънева борика, срещу фланга на башибозука. Противникът от Петрово бърдо атакувал въстаниците на Кънева борика, но П. Горанов вдигнал въстаниците в контраатака и принудил башибозука да се разколебае и премине към отбрана на висотата Св. Троица. Въстаниците заели позиция срещу противника и не позволявали да се доближи до селото. Положението на отбраната се влошило от поведението на чорбаджиите Ангел Кавлаков и Георги Серафимов, които изиграли пораженска роля. Някои от въстаниците от Св.Георги, Царев комин се прибрали в селото. Това подействало демобилизиращо върху останалите. П. Горанов върнал част на позициите им, но всичко това станало пред очите на Ахмед ага, който се убедил, чевъстаническите редове са разколебани.

На 12 май в помощ на Ахмед ага пристигнали големи башибозушки попълнения. Башибозукът от Чепинското корито, който нарушил дадената от по-рано дума, че няма да напада Батак, се появил на север от селото, а башибозукът от Енимахле, Фотен и Осеново (от 1947 г. заличено) заел позиция срещу източната страна на Батак. Доспатският башибозук значително нарастнал, като от селата Настан (дн. квартал на Девин), Карабулак (дн. Борино) и Грохотно пристигнали много турци. Общо противникът около Батак нараснал на близо 10 хил. души.
Петър Горанов заел с 40 въстаници висотата Гробето, която се издига северно от Батак. Там било изкарано едно черешово оръдие. Стрелбата от двете страни се усилила. Положението на въстаниците се влошило, защото били обстрелвани с флангов огън. В същото време под командването на Стефан Тр. Керелов група въстаници заели Беглишки харман, спрели противника от юг и югозапад, но при повторна атака, с голямо превъзходство на турците, защитниците се оттеглили в Кереловата и Дамбазката къща.
На позицията на Галагонката, източно от Батак, се отбранявали въстаници под командването на Колю Църпев и Тодор Койчев. Срещу тях противникът провел силна атака. Въстаниците оказали отчаяна съпротива, стигнало се до ръкопашен бой, в който били поразени 5 турски знаменосци, но противникът овладял висотата и застрашил защитниците на Гробето. Понасяйки големи загуби, защитниците на тази позиция се оттеглили в селото. Така противникът овладял всички висоти около Батак и насочил целия си огън върху училището, черквата, Кереловата къща в горния край на селото, а в долния край - срещу Богдановата и Келешовата къща, където се укрили въстаниците.
П. Горанов и Ст. Керелов с няколко въстаници разузнали обстановката в долния край на слеото, където все още обръчът не бил сключен. Те изпратили един въстаник към този край, откъдето могли да се изтеглят в тъмнината и да се спасят. Но населението не пожелало да го последва. Тогава Ангел Керелов предложил да се атакува противника на Беглишки харман с цел да привлече вниманието му върху своята група, за да може П. Горанов да изведе хората от долния край. Атаката била проведена от голяма група, което принудило противника да отстъпи. В същото време стотникът Ив. Божин атакувал турците на Кънева борика и също ги отхвърлил. След тези успешни действия около полунощ на 1/13 май П. Горанов атакувал слабата противникова отбрана в долния край на селото и извел около 300 души от населението. След него Ст. Керелов с 20 въстаника се врязал в охраната на башибозука и превел нови 350 батачани. Те се отправили за месността "Дъбето", където се укрили в гората и така се спасили.
Обаче оголеният от въстаниците долен край на селото дал възможност на част от башибозука на 1-13 май да нахлуе в Батак. На другия ден енимахленските и фотенските башибозуци атакували от север и достигнали Богдановата и Келешовата къща. Те предложили на въстаниците да се предадат заедно оръжието си, тъй като Ахмед ага нямало да им стори нищо лошо. Поддали се на тази измама и предали оръжието си, с което невъоръжените турци се въоръжили и започнали сеч. На три дръвника те избили много мъже, жени и деца. Майките сами повеждали децата си под ятагана, за да не бъдат помохамеданчени.
На 2-4 май военният съвет на Ахмед ага обсъдил положението. Той се опитал да измами останалите непредали се въстанически огнища. И този път преговорите с него за уточняване на условията за прекратяване на съпротивата на въстаниците се водели от пораженеца Ангел Кавлаков. Той успял да въздейства върху една част от въстаниците, които си предали оръжието. На 3-15 май
башибозукът се нахвърлил върху училището
и го подпалил. Част от хората изгорели, други били избити и съвсем малко се укрили в черквата. Следващият обект на озверената тълпа била черквата. В нея имало много хора - жени, деца и възрастни, които оказали съпротива. Някои от въстаниците къртели камъни, изтръгвали кръстове от гробовете в двора на черквата и с тях събаряли нападателите, които се опитвали да се прехвърлят през стената. Тогава башибозуците направили отвори  в оградата и започнали оттам да стрелят, но защитниците издърпали пушките им или ги чупели с камъни. В черквата хората се задушавали, въздухът не достигал. Възрастните държали децата на раменете си, квасели устните им с масло от кандилата или с кръвта наранените. Положението станало наудържимо и на 4-16 май вратите на черквата били отворени. Хората излезли и башибозукът започнал дива разправа с тях.

Загинали над 700 души, само стотина се спасили,

укривайки се между труповете. С това Батак бил покорен. Противникът се отдал на зверства и грабежи.
Мъченически загинал гордият и непреклонен батачанин Трендафил Керелов, баща на двамата петстотници. Преди да бъде изгорен, при него довели деца от Батак, на които той пророчески изрекъл: "Чеда мои, не е страшна смъртта. Страшно е робството...!"
Заканата на Ахмед ага да изтреби до крак населението на Батак и вече да не се чува българска реч, не се сбъднала. Макар изпепелен и окървавен, Батак продължил да живее - символ на национална гордост и безсмъртие!
Та къде е тук "Митът Батак"? Историческата истина налага поклон пред човешкия подвиг, който роди свободата на България!...

Полк.о.з. д-р Генчо Камбуров

28.05.2007

http://old.duma.bg/2007/0507/280507/iskam/isk-7.html

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #110 on: May 16, 2011, 05:26 »
Страшната пролет/Korkunç Bahar  ??? ::) ???

By Editör– September 22, 2010
555555555Get Shareaholic for Internet ExplorerЕвгения Иванова/Evgeniya İvanova

“Комшулукът между нас и вас се свърши”- казват в Родопите след “страшната пролет” на 1876-та.

“Страшната пролет” започва така: “Предчувстваха последиците и българохристияните, и българомохамеданите, които, ако и задружно и братски да си се занимаваха с индустрията, земеделието и търговията, неволно очакваха наближаващия проклет час.”1″Проклет час” нарекъл Априлското въстание “българохристиянинът” Христо Попконстантинов – възрожденец, интелектуалец и родолюбец. От многото възможни квалификации – тогавашни и следващи, запълващи диапазона от “връх” до “катастрофа” – за пролетта на 1876 г. Попконстантинов избрал квалификацията “страшна”. Може би – защото я преживял в Родопите. В Родопите – за разлика от Средногорието, където жертвите и палачите били чужди едни за други – жертвите и палачите се познавали… Делял ги само комшулукът, през който векове споделяли ежедневния си живот, произвеждали заедно – “индустрия и земеделие”, празнували заедно – Великдени и Байрями. И чакали – в някаква застинала, трупана и тя векове, катастрофичност – “другите” да ги изколят – на Великден или на Байрям… Чакали “проклетия час”, когато комшулукът ще се “свърши”.Ще разгледам колебанията на комшулука, отварянето и затварянето на българите – християни и мюсюлмани – едни към други през историята на две селища, които Априлското въстание направи емблематични: Батак, известно тогава по целия свят, и Барутин, неизвестно и досега дори у нас. Батак, чиято световна известност – именно като катастрофа, а не като връх – причинява българската свобода, и Барутин, чиято неизвестност се разбулва само от спомена за Ахмед ага Барутинлията, причинил с башибозушката си орда баташката/българската катастрофа.Комшулукът между Батак и Барутин “започвал” и “свършвал” стотици пъти. До днес.”Батачене – пише Ангел Горанов, син на въстаническия предводител Петър Горанов – не са правили никакви отстъпки на съседите-потурнаци – напротив, не са изпущали ни един случай по темните гъсталаци на балканите да не им заявят своето презрение и своята мощна неустрашимост. Ако те са стояли нащрек пред постоянното поощряване на ходжите и софтите, за да се колят християните, то и помаците във време на рамазаните и байрямите са туряли далечни стражи от страх да не отидат батачени да ги изколят.”2 Преди въстанието също имало жертви – и от двете страни – конкретни човеци, непривикнали да различават свое от чуждо. Кавгите между конкретните човеци най-често избухвали заради някоя нива, ливада или крава. Част от жертвите – и в самото въстание – също били бастисали нива, ливада или крава, собственост на палачите. Нали от векове се познавали…Най-честият повод за стълкновения между батачани и околните мюсюлмански села била мерата около Баташкото блато (батак на турски значи блато). За тази мера се извършвали грабежи и убийства, представени отпосле като убийства “за вярата”.(Баташкият язовир е “препъникамък” и за сегашните жители на Батак и околните села. Предишният областен управител на Пазарджик беше заявил, че няма да даде язовира на “тези башибозуци” от община Батак, в чийто общински съвет водеща сила е ДПС, следвана от ВМРО. Това се съобщава в доклад на баташкия кмет – българин, избран предимно с гласовете на ДПС.)Все заради “вярата” вероятно са произведени драматичните очаквания за клане на Великден или на Байрям. Освен “индустрия и земеделие”, българите – християни и мюсюлмани – произвеждали заедно и митове… През вековете съвместно живеене митовете започнали да произвеждат катастрофичност. Решение за обявяване на въстанието било взето на 21 април – само ден след преждевременното му избухване в Копривщица. Същата вечер синът на Ахмед ага – беят на Барутин, под чиято “юрисдикция” се намирал Батак – отседнал с компания у един батачанин. Въодушевени от току-що взетото съдбоносно решение, няколко от по-буйните комитетски дейци решили да убият “чалмите” и така да ознаменуват началото на бунта. Подобни убийства, чиято цел била преди всичко ритуална – за да няма “връщане назад”, се случвали и другаде. Поради липса на турци или българи мюсюлмани, копривщенци избили няколко цигани.Синът на Ахмед ага успял да избяга, подпомогнат от един батачанин – конкретния човек Горю Вълюв – единствения, когото Барутинлията пощадил от клането. Няколко дни по-късно пратениците на агата, дошли да проверят дали наистина в Батак има въстание, не могли да избягнат смъртта. Това е разказано от Ангел Горанов – батачанин.3 Версиите на барутинци (и мюсюлмани от други села – в Доспатско, Гоцеделчевско, Велинградско) са по-различни. Те и до днес твърдят, че баташките комитаджии заклали (обесили, нарязали на парчета, опекли на шиш) сина на Ахмед ага.Въстанието “избухнало”, както навсякъде другаде – с всеобщ възторг и празнично преобличане. Понеже нямали специални униформи и калпаци с лъвчета, като копривщенци, батачани си ушили потури от шарени чували и така маскирани (“като дъждовници” – казва Ангел Горанов), застанали по укрепленията, недалеч от къщите.4 Впрочем, дори в Копривщица не всички имали униформи. Един от главните апостоли – учителят Найден Попстоянов – се преоблякъл в костюма на граф Глостер от “Многострадална Геновева”…Батачани зачакали.Дочакали Ахмед ага от Барутин.Събитията, последвали дочакването, са известни. Разказват ги дори в някои детски градини.Не е известна другата гледна точка – на палачите от околните мюсюлмански села. И на техните потомци.В разказите от Доспатско, Велинградско и Гоцеделчевско на преден план излизат жертвите, дадени от мюсюлманите – застреляните заптии, войници-отпускари, кираджии, причакани от батачани на позициите и избити. Има опити за оневиняване дори на самия Ахмед ага, който не искал да предвожда ордите, но бил принуден от повилнялата тълпа, искаща отмъщение за смъртта на сина му.Има и песен за това как мюсюлманските първенци от Доспатско и Чепинско писали писмо след писмо до Батак – да ги питат какво искат, а батачани отговаряли, че искат да се бият. Чак след това ордите на Барутинлията нападнали… Песента съдържа към 800 стиха. Написали я двама песнопойци от с. Чепино Баня (сега квартал на Велинград) – няколко дни след клането…Споменавам “другите” разкази, не за да оспорвам истинността на клането и чудовищната му жестокост. (Оспорвам само драматичното му препредаване в детските градини.) “Другите” разкази свидетелстват за осъзнаване на вина. Осъзнатата вина е път към отваряне на комшулука. Целият мюсюлмански фолклор от района около Батак е “оправдателен” – от първите дни след клането до ден днешен. Няма гордост от разправата с “враговете на правата вяра”. Напротив – интерпретациите на извършеното са мотивирани моралистично и рационално: в тях клането изглежда като крайна мярка, към която палачите са принудени от непокорството и злодеянията на жертвите…Рационално са мотивирани и действията на един-двама конкретни човеци – конкретни палачи, спасили конкретни жертви… Имало и такива. Останалото е ирационалност. Ангел Горанов я нарича “предсмъртна каталепсия”: “…една невидима мъртвешка ръка налягаше еднакво всички в несъзнателна сънна почивка, на всички еднакво съхнеше устата, затъпяваше чувствата и ги обръщаше в живи мъртъвци. Малцина се намираха на сборните места да стрелят срещу башибозуците и те неусетно задрямваха над оръжието си. Мнозина от по-енергичните момци стреляха по силата на привичката.”5″Предсмъртната каталепсия” на катастрофичното съзнание, чиято водеща мъдрост е “Така ни било писано”, сковала доскорошните наперени бунтовници в черквата и училището и те отказали да придружат водача си Петър Горанов в бягството му от Батак. Катастрофичното съзнание е лишено от морални опозиции. В него добро и зло се изравняват, за да изчезнат – подчинени на колективната обреченост. Катастрофичното съзнание не се нуждае от комшулук, защото не се нуждае от спасение.Една рефлексия на катастрофичното съзнание – десет години по-късно – е описана от полския фотограф и художник Антони Пьотровски, нарисувал картината “Баташкото клане”, за която са позирали “истинските” палачи и жертви.”Няколко по-млади хора бяха изпратени до околните помашки селца да докарат най-свирепите колячи от 1876 г. След няколко часа пристигнаха на магарета или на малки кончета над десетина от тях. Бяха облечени по турски, доста окъсани и мръсни, но говореха на български също така, както и братята им християни. А най-чудното беше това, че за съществена ненавист не можеше да става и дума. Нещата са станали така, както е трябвало да станат, защото не е могло да бъде иначе. Християните и мюсюлманите смятали, че така трябва да бъде, и край.Един от колячите, възрастен човек, славянски тип, с побеляваща брада и малки, примигващи очички говореше, показвайки кинжала, който стърчеше от пояса му:- Ей, колко заклах с този нож.- Казват, че ти си заклал майка ми и сестрите ми – обърна се към него един бакалин.На това се намеси друг помак:- Боже мой, не той, а аз заклах майка ти. Тя викаше: “Пощади дъщерите ми!” Но Пехливаноглу вече беше започнал да ги коли – главата на по-голямата падна, а малката клечеше със скръстени ръце ей така.Такава била съдбата – няма какво да се прави. Всички присъстващи кимаха с глави.Инсценирахме сцената на клането при училището. Християните наклякаха, скръстиха ръцете си, а помаците, навили ръкавите на своите турски дрехи, стояха разкрачени, държейки в ръцете си ятагани, кинжали и саби. Някои дори се стараеха да придадат жесток израз на лицата си. У християните забелязах израз на страх и молба – струваше ми се, че наистина всеки момент ще се полее кръв…”6Цитирах толкова подробно описанието на Пьотровски не само защото е непознато и не само защото е потресаващо. “Инсценирането” на клането с “истинските” участници и катастрофичното поведение на палачите и жертвите поставят под съмнение всякакво по-нататъшно отваряне на комшулука, обезсмислят самия комшулук. Поне на теория.Практиката е по-разнообразна. В практиката “започващият” и “свършващият” комшулук се редуват непрекъснато, а Батак и Барутин остават неизменно обвързани.”Преди 9 септември имаше много партизани от Батак. Един от командирите на жандармерията беше от нашите. (Теренен запис, информаторът е мюсюлманин.) Пуснал ги (партизаните) да избягат, били приятели с командира на отряда – батачанин. След 9 септември го потърсили да го награждават, а той се изплашил, че ще го съдят, и избягал в Гърция. После ония партизани от Батак станаха големи хора, ама лошо от тях не сме видели. Даже като затвориха някои от нашите по смяната на имената, имаше надзиратели от Батак – нищо не им направиха.”Партизанският и жандармерийският командири, надзирателите и затворниците били конкретни хора, които не се припокривали с емблематичната опозиция Батак/Барутин. Комшулукът е възможен за конкретните хора, през него не могат да преминат цели селища. Напротив – опозицията Батак/Барутин (извън конкретните хора) остава емблематична и през “възродителния” процес. Барутин е блокиран от войска и милиция през март 1972, в Барутин са дадени най-много жертви (за Смолянски окръг). При работата си върху книгата за “възродителния” процес7, неизменно задавах въпроса защо са започнали преименуването от Барутин, а не от Доспат, който е общински център. Получих различни, общо взето, не много убедителни обяснения, зад които витаеше неизречената или полуизречена увереност, че причината е споменът за Ахмед ага. “Да доведем батачани да ги изтрепят!” – викал един от оперативните работници, докато товарели барутинци в камионетките. Оперативният работник бил конкретен човек, но не бил от Батак. От Батак били надзирателите, които “нищо не им направили”…В интервютата, които направих с част от жертвите и с един от палачите, се усещаше катастрофичността, описана от Пьотровски. Тя се допълни от самоубийството на един друг палач – няколко дни преди да го интервюирам… Някои информатори смятаха, че се самоубил от угризения на съвестта, други твърдяха, че имал неизплатени дългове… Отварянето/затваряне на комшулука набираше шеметна скорост.Преди месец, когато в Барутин се честваше 30-годишнината от погромите, емблематичната опозиция Батак/Барутин се опита да стане комшулук. Батачанинът Ангел Марин поиска прошка от барутинци за “възродителния” процес. Не се разбра дали я поиска като конкретен човек, като вицепрезидент на държава, в която официалната религия е православието, или като батачанин… Това разбиране е важно. От него зависи дали е възможно опозицията Батак/Барутин да се превърне в комшулук. Или комшулукът – с всичките си колебания – е отворен само за конкретните хора…

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #111 on: May 16, 2011, 05:38 »
Нещо и от сайта на "Военна академия - Г.С.Раковски"  ??? ::) ???

Съдбата на намиращото се по-навътре в планината село Батак е още по-ужасна. Свирепите башибозуци на кръвожадния Ахмед Ага Барутинлията подлагат на сеч цялото население. Из-клани са около 4000 мъже, жени, старци и деца. И до днес по стените на старата каменна църква могат да се видят кървавите петна и следите от пожара, а в музея на Батак се съхраня - ват дръвниците, на които са били клани беззащитните жертви. Труповете на мъчениците за българската свобода са оставени непогребани. Цветущото някога селище е превърнато в руини и задълго става свърталище на гарваните и лешоядите.

От въстаналите родопски селища оцелява единствено Брацигово. Тук въстаниците успяват да отбият атаките на башибозуците и слагат оръжие едва когато въстанието в цялата страна е потушено. Водачът на брациговските въстаници Васил Петлешков е измъчван между два огъня, за да съобщи имената на съучастниците си, но той предпочита смъртта пред предателството.
http://rdsc.md.government.bg/BG/About/VoennaIstoria/2_18_1786.php

Offline IvayloIvanov

• Member
  • **
« Reply #112 on: May 16, 2011, 08:41 »
Дошли с Ахмедаа до същината, причината за повикването му - прошка за прегрешенията си поискал от него Барутанлията. Сгъстило се времето и пространството в собата, огън сякаш ударил по Ангел Керелов - не била лесна тази работа. Претеглил и преценил пак всичко коравият и прозорлив батачанин, виждал какво е сега дереджето на агата, сълзите в очите му. Като че ли Господ му връщал за стореното зло. Казват, че изрекъл: “От мен и от Батак да ти е просто! Дано и Аллах ти прости...”
Ето, на: прошката е поискана - и е дадена.
Какво повече?
Белегът от раната ще остане, но на кого му трябва да я човърка - пак ли да зейне?

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #113 on: May 16, 2011, 10:21 »
Ето, на: прошката е поискана - и е дадена.
Какво повече?
Белегът от раната ще остане, но на кого му трябва да я човърка - пак ли да зейне?

Какво лошо има в това - истината , каквато и да е тя, а не все едностранно представяна, да излезне един път завинаги, наяве и на мегданьа, за показ на всички!  :)
Истината - както за 1876-година за Баташкото клане , първопричините за това събитие, така и за онази скритата и тъмна 1912-година  на Помашките кланета!  ;)

"Совите не са, това, което са! "

„In a town like Barutino-Batak no one is innocent.“

„ Понякога — нека да кажем винаги — нещата се променят. Ние сме съдени като човешки същества по това как се отнасяме с нашите близки хора. Вечер, точно преди да заспим, както лежим в тъмното, как се чувстваме вътрешно? Гордеем ли се с държанието си? Или се срамуваме от него? Знаем в сърцето си, ако сме наранили някого — знаем. Ако сте наранили някого, не чакайте утрешния ден, за да му се извините. Света може да свърши с тъга междувременно.“ (Епизод 24)

Цитати от "Баташко-Помашкия"  Туин Пийкс !  ??? ::) ;)

??? ::) 8) :-[ :( :-X ;D :-\ :D :'( ;) ???

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #114 on: May 16, 2011, 13:51 »
Имах предвид съвременен българин, Хадж.

Живели сме заедно - и живеем заедно. Понякога историята си прави експерименти - често много кървави. Но мисля, че по-градивно е да се възприемем напълно и взаимно. А пролятата кръв да ни е урок - какво става, когато не се възприемаме.

Именно там според мен е проблема ,че постоянно на съвременния българин се внушава за кланета и пожарища.Що се отнася до това че трябва да живеем заедно аз не веднаж съм писал че на мен най-добрите приятели са българи- и то повечето добри християни.Разбира се,че историята трябва да се знае най-вече да се поучаваме от грешките и да не ги повтаряме.Ако живеем само с настроенията от историята обече е не е добре.Още повече,че в предаването на исторически събития винаги има доза субективизъм,а в българската история този момент е в повече.
         Според това което съм слушал за събитието в Батак/имал съм възможност да записвам хора които за живери с преки свидетели на онова време/ нещата са някъде по средата.Ето няколко въпроса по които  ти предлагам да се позамислиш:
     1.Баташкото събитие междуетничиски или междуселищен проблем е?
     2.Чувал ли си за местността "Ратайчово гробе".чии ратаи са заклани там и от кого?
     3.Имало ли е разбичени в дъсрорезница хора и от кого?
     4.По какъв повод и къде е заклан сина на Ахмедага?
    Аз не отричам че имало насилие в Батак,имало и жертви но ако разглеждаме нащата с по-малко емоции ще намерим истината по средата.
       Пък каквотои да ми говориш с нищо не е управдан гиницида спямо помаците 1912-13 г.,защото моето село нямало никакво отношение по повод нещо случило се в Батак а поименно съм записал  хора които са били изгорени живи,заклани, даже има случай ва набучена на плет жена.Така че ако сме искрени и ще си прощаваме взаимно историята еднакво да разкаже за събитията а ние да помним,че насилието ражда насилие .

Offline tersid

• Adviser
Re: Батак - мит или реалност ?!?
« Reply #115 on: May 16, 2011, 16:33 »
Да ,обаче наистина ли  има причина Барутанлията да иска прошка от когото и да е било, защото ако се е чувствал виновен ,то той нямаше да остане да живее в царство България , а щеше да мине по каналния ред през Капъкуле.
Приживе , до края на живото си той живее вБългария и се радва на чести посещения от българските власти,ако беше наистина виновен дали щяха да го оставят жив и дали той щеше да заяви саркастично ,че "ако не бях аз Европа немаше да си  затвори очите за Руското Турската война и ти сега момче немаше да носиш царски еполети"
В изнесените по горе материали има основно само патос , като изключим материала на Евгения Иванова която я смятам за що годе безпристрастен изледовател, работещ въз основа на факти.
Но щом и тя  си позволява да каже ,че ръководителят на баташкото"въстание" е ИЗБЯГАЛ  от Батак , а не казва истината ,че всъщност той е бил пропуснат въз основа на договорка  ,със ПОЧТИ ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ на Батак през фланга който е бил охраняван от Чепинските помаци,значи тя знае че никой няма да е чуе или ако някой я чуе най много да почне да плюе.
Всъщност този факт ,въобще не е скрит и т. н.и го  има записан във самата книга на самия ръководител на въстанието ,само че има ли кой да ти чете.
Няма достоверни данни колко хора не са напуснали Батак ,а остават да се бият ,по интересно е защо не напускат и защо стават жертви ведно със жените и децата си.Доколкото съм чел  , съм разбрал ,че хората които не са били пуснати да напуснат са били   посочени поименно от Барутанлията и им е било предложено да се предадат, останалите съвсем спокойно са преминали през загражденията в посока Каменица. Същите тезипоименно посочени хора не позволяват на семействата си да напуснат,което е неразбираемо ,лично за мен.
Далеч съм от мисълта да се омаловажава приноса на Батак за свобода на България , но мисля ,че е доста пресилено да се издигат в ранг на мъченици за вярата или пък национални герои.
Получава се такъв исторически парадокс , всички що годе запознати СВЕСТНИ български историци знаят истинската история , но не смеят да кажат истината за да не им изтинат местата и са прави може би ,защото гладът е по силен от тока ,  но това,че  си пазят хляба , не оправдава бездействието им.,макар че едва ли има значение  истината ,защото като цяло Баташката история се ползва само от една ултратъпа националистическа клика, а нормалния български народ се бори за оцеляването си.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #116 on: May 16, 2011, 18:13 »
Нещо по реалистично за Батак-а !  ???

Интерпретацията на събитията от 1876 г.

http://anamnesis.info/fonts/versiq.1.3/journal/flash_journal/broi9-A.Vezenkov/A.Vezenkov.pdf

Offline IvayloIvanov

• Member
  • **
« Reply #117 on: May 16, 2011, 22:33 »
Баташкото събитие междуетничиски или междуселищен проблем е?
Междуселищен щеше да бъде, ако мюсюлманите сами, без никой да ги е подсещал, са тръгнали към Батак. Но те са били изпратени там - от държавната власт. Която се е възползвала от не особено добрите отношения между тях и батачани по онова време.  Т. е. - тези хора са употребени.
Да се определя то като междуетнически проблем е хем невярно, хем много опасно. Макар, че тогава - парадоксално, но и двете страни са имали интерес от междуетнически конфликт. За османската власт - да покаже на непокорните кой командва и какво става, ако някой се бунтува. Но преди това Бенковски има интерес от такъв междуетнически конфликт. И корените на този интерес са отпреди самият той да се роди: по времето на султан Махмуд ІІ (1808-1839) положението на християните се подобрява много. Той е султанът-реформатор, който ликвидира еничарския корпус, премахва тимарската система и ни дава някои права. И ние започваме да забогатяваме. До този момент християните не са могли да носят цветни дрехи, плащали са девширме и диш-хакъ, били са длъжни да ходят с наведени глави и дори са нямали право да строят нови къщи (данните са от Николай Мизов). Затова се е създала традиция старата къща да се достроявя, разширява и в нея да живеят големи фамилии. Но колкото и тежко да е било до този момент положението на българите – все пак ние не сме били заплашени от изчезване: нито могат да вземат всички деца за еничари, нито пък могат да изколят всички – макар и всеки правоверен е имал право да убие неверник, без да носи отговорност; да не говорим, че и никой не би изклал толкова много данъкоплатци.
Махмуд ІІ отменя всичко това. Получаваме право да произвеждаме – и хоп: маса занаятчии и еснафски дружества, а в Сливен – първата фабрика. Точно по времето на Махмуд ІІ. Получаваме право да търгуваме – и българските търговци хукват по цяла Европа. Получаваме и право да носим огнестрелно оръжие – за да браним себе си и онова, което сме спечелили.
За по-малко от 50 г. българското население се замогва сериозно. В много случаи се оказваме по-предприемчиви, по-инициативни и в крайна сметка – и по-богати от мюсюлманите, които са формалните господари.
На пръв поглед това изглежда прекрасно, но… именно то вече заплашва самото съществуване на българите като народ. Махмуд ІІ въвежда и познатия ни червен фес, който в началото стъписва и самите мюсюлмани, но после се налага. Не ви ли е правило впечатление колко много българи са носели фесове? Даже наши възрожденци имат снимки с фесове. А до този момент е било немислимо българин да сложи "турска шапка". Българите обаче са се замогнали. Такъв човек трудно ще го накараш да въстане. Неговата грижа е първо да запази онова, което има и да го умножи – а не да го рискува наведнъж, заедно с главата си. На такъв му е все едно кой ще го управлява.
В резултат на реформите на Махмуд ІІ, у нас започва онова, което днес наричаме интеграция: и турски знаем, и фесове носим, и пари имаме… а за да добием и възможност да влезем в държавната власт, оставало е да се направи само едно – да се приеме исляма. Такъв е бил законът. Т. е. - уловката. Защото замогналият се винаги иска и власт. И някои започват да го приемат – доброволно. Вярно – и доста еничари са ставали везири, но еничаринът е нямал право да притежава собствена земя (по тимарската система цялата земя е на султана).
Друг е въпросът, че Махмуд ІІ прави тези реформи не от любов към християните, а от желание да запази Османската империя. Страната, която е наследил, е изтощена от войни, натрупала е сериозни дългове а като капак: народите, живеещи в нея, не могат да се понасят един друг - от северна Африка до източна Европа. Без значение каква религия изповядват. На такава империя не й остава дълго. И Махмуд ІІ се захваща първо да помири поданиците си. И християните получават доста лични права. За да имат обаче своя земя поданиците - пречи му тимарската система. Премахва я. Което му навлича проблем с еничарите - защото тъкмо по тази тимарска система те управляват земите на падишаха. Ликвидира ги. И девширмето премахва - вече не му трябват толкова много войници. Създава редовна армия. И в нея постепено започват да служат всякакви - в т. ч. и българи. Даже в Ботевата чета е имало бивши турски низами.
Махмуд ІІ е действал доста умно - защото в резултат на реформите му започва интеграция на християнското население. Даже голяма част от арабите започват да се турчеят, въпреки, че до този момент в Османската империя няма ясно разграничаване между националностите на мюсюлманите. Гърците усещат накъде духа вятъра (тази стратегия им е позната - самите те са я използвали успешно по времето на Византийската империя), организират завери, намират си западни съюзници, вдигат въстание и се освобождават. Ние обаче сме се ориентирали към не толкова ефективен за случая съюзник - Русия. От една страна - да имаш на своя страна Руската империя е голяма работа, но имперските й амбиции не свършват с Балканите. Тя също иска пай от неовладените напълно територии в Африка, Америките и Океания (има и руски мореплаватели - Семьон Дежньов, Иван Крузенщерн, Юрий Лисянски и др.). И също иска да сложи ръка върху бъдещия Суецки канал. И именно заради заплахата от Русия западните държави подкрепят Османската империя. Тя им трябва - като източник на нестабилност. Затова не жалят сили и средства да й помагат във всички руско-турски войни. И нашето освобождение се забавя. И докато се бави - българите се замогват, започват да мислят повече за имуществото си, отколкото за политическо освобождение, а българските възрожденци тръгват с фесове.
Това пръв го усеща Левски. Затова изоставя стратегията за освобождаване "отвън", и затова така скита из цяла България да основава комитети. Току-виж българите забравили за идеята за собствена държава.
В тази ситуация за Бенковски просто няма друг избор, освен да намери начин да се забие нож между християни и мюсюлмани.
Всъщност не той го забива - но с Априлското въстание провокира държавната власт да го направи с ръцете на мюсюлманското население.
Естесвено, че след насилието над цивилно население, предизвикало такова негодувание в Европа, западните съюзници на Османската империя не могат да се намесят официално в Руско-турската война. Я, да си помислим - колко часа би издържал на "Даунинг стрийт" английски премиер, който даде нареждане за военна намеса? Щото опозицията само чака гаф. А Русия воюва под девиза "Да спасим братята християни". Всъщност тя воюва за проливите, след тях следва Суец - и пътя по море към Индия е открит. А за да си я върнат, английските кораби ще трябва да заобикалят цяла Африка - руските обаче ще ги чакат при Сомалия.
И всъщност - Англия се намесва. В последния момент - докато руснаците умуват кога да щурмуват Цариград, се получава нота: продължите ли, ще срещнете английски войски. Един вид: освободихте си братята християни, хайде стига толкова!
Така, че Батак е брънка от една много голяма политическа игра от онези времена.
Но ако ги нямаше жертвите от Батак - за Англия нямаше да има пречка да се намеси. И дали поредната руско-турска война би станала Освободителна - кой знае? Най-вероятно - не.
И Ахмед ага с пълно основание е казвал "... и ти сега момче немаше да носиш царски еполети".

Всъщност - не Батак е проблемът.
Проблемът е, че Батак сега се използва с цел извличане на политически дивиденти. И лошото не е национализмът, а извратеният национализъм на Волен и компания, подкрепяни от разни лумпени.
Но още по-лошото е, че се намират такива, дето му вярват - и са убедени, че национализмът е "Атака". Ами... не е.
Намират се такива, за които Батак е едва ли не най-важното нещо в убежденията им.
... и други - които пък да отричат описаните събития.
Всъщност по този начин и първите, и вторите се хващат на политическа въдица. И за политиците са само шарани.

Не съм чувал за "Ратайчово гробе". Не знам за разбичени в дъзкорезница хора. Предполагам, че убийците са българи - и това не ме учудва.
Османската власт навярно не е разрбала, че Априлското въстание всъщност е провокация - то не е имало никакъв шанс да извоюва българска независимост. И е пратила едни свои поданици срещу други. После другите са започнали да отмъщават. От този порочен кръг трябва да се излезе!
Не мога да обвинявам никой съвременен мюсюлманин за Батак. Нито за Стара Загора. Нито за Каварна. Нито даже за Армаганската долина - въпреки, че там има заклани и мои роднини. Нито лично, нито като народ.
И очаквам никой да не вини нито мен, нито народа ми за жестокостите на мои единоверци.
Затова пък мога обвинявам такива, които използват тези неща за собствени популистки цели - защото политикът си гони само интереса, без да го е еня, че именно заради политици като него е станало всичко това. А оня, който не си взима поука от историята, е осъден да я повтори.

Offline Hadj

• Adviser
« Reply #118 on: May 18, 2011, 13:43 »

Не съм чувал за "Ратайчово гробе". Не знам за разбичени в дъзкорезница хора. Предполагам, че убийците са българи - и това не ме учудва.

Не мога да обвинявам никой съвременен мюсюлманин за Батак. Нито за Стара Загора. Нито за Каварна. Нито даже за Армаганската долина - въпреки, че там има заклани и мои роднини. Нито лично, нито като народ.
И очаквам никой да не вини нито мен, нито народа ми за жестокостите на мои единоверци.

Няма как и да си чувал или прочел за неща които са се случили с помаците.Никъде няма да прочетеш и за изкланите ,изгорените и прогонените помаци.Баща ми не помнеше майка си защото бягайки като родилка тя умира някъде в Драмско.Бългалските "историци" са ангажирани на базата на легенди и недоказани приказки да ни убеждават как сме били "потурчени" с огън и меч а мълчат за огньове и ножове за които до неотдавна имаше живи свидетели.
         А относно това дали трябва да се обвиняваме взаимно приветствам разсъжденията ти и напълно те подкрепям.Дано мислештите като теб да ставт все повече.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #119 on: May 18, 2011, 16:46 »
Нещо и от сайта на "Военна академия - Г.С.Раковски"  ??? ::) ???

Съдбата на намиращото се по-навътре в планината село Батак е още по-ужасна. Свирепите башибозуци на кръвожадния Ахмед Ага Барутинлията подлагат на сеч цялото население. Из-клани са около 4000 мъже, жени, старци и деца. И до днес по стените на старата каменна църква могат да се видят кървавите петна и следите от пожара, а в музея на Батак се съхраня - ват дръвниците, на които са били клани беззащитните жертви. Труповете на мъчениците за българската свобода са оставени непогребани. Цветущото някога селище е превърнато в руини и задълго става свърталище на гарваните и лешоядите.

Не, че ми е работа , но щом тук се пише другата история - в синхрон със податъците на Мартина Балева и др. които ще пишат за Батак ,намирам че раноили късно  България и българите щеразберат ,че всъщност в Батак не е имало клане , болшинството батачени са освободени и изведени от Батак от Петър Горанов ,със знанието на Барутанлията, и че самият Барутанлия трябва да бъде реабилитиран и награден посмъртно със орден "Герой на България" заради несправедливите обвинения.
Има един лаф , "че човек става  свободен когато търси истина и се докосне до нея" ,в този смисъл  Митовете рано или късно се развенчават и хората се освобождават от заблудите си ,страховете си и преубежденията си.