Author Topic: Makedonyadaki pomak köyleri  (Read 13323 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Тоска

  • Charter member
  • *****
  • Posts: 2348
  • Gender: Male
  • % 100 + POMAK
Makedonyadaki pomak köyleri
« on: April 18, 2008, 23:57 »
Makedonyadaki pomak köyleri* ve adları kırmızı kutucuk içerisine alınmıştır.

*Pomakların hristiyan bulgarlarla beraber yaşadıkları köylerde gösterilmektedir.

Червени кутии показват помашко** села в Македония

** С християнски българи












Offline çaparovski

  • Member
  • **
  • Posts: 26
  • Gender: Male
Ynt: Makedonyadaki pomak köyleri
« Reply #1 on: April 21, 2009, 00:55 »
Pomaknet.org sitesinde bu resmin aynısı vardı sanırım, yanılmıyorsam oraya melnica ve vranovci köylerinin torbeş köyleri olduğunu yazmıştım.Melnica köyü torbeş köyüdür, bazı yerlerde pomak diye geçer.

Bu ayrıntıyı belirtmek istedim, ayrıca torbeşler hırıstiyan makedonlarla aynı kökenden gelirler, Makedonyadaki torbeşler-pomaklar balkanlardaki pomakların bölgesel farklılıklar sonucu birbirlerinden ayrı olduklarını gösteriyor.
O yüzden bunu belirtmek istedim yani balkanların heryerinde pomaklar aynı değiller, aralarında farklar da var.
Ayrıca bulgarca forumdaki yazılarıda okudum, beni çok şaşırtan ve katılmadığım bilgilerle karşılaştım, bir çok kişi siyasi düşünüyor.

Örneğin bir yazıda torbeşim diyen bir kişi şunu diyordu din yüzünden bizi makedonlar tanımıyor, dil ve köken yüzünden türkler ve arnavutlar tanımıyor.

Tabi ki tanımayacaklar sen kendi kökeninden insanları satarsan seni tanırlarmı ?
Yani ne yapacaklarını bilemeyen ortada kalmış bir kitle köken olarak makedon din olarak müslüman iki tarafta tam olarak kendinden görmüyor.

Ben uzun zamandır, olayı dinsel ve siyasi olarak düşünmüyorum sadece kültürel-tarihsel olarak düşünüyorum ve tarihimize baktığımda sadece 300 yıllık bir tarihi değil binlerce yıllık köklü bir tarihi görmek istiyorum çünkü biz 300 yıl önce yerden bitmedik, yada bizi leylekler getirmedi.

Şahsen din benim için önemli değil o yüzden düşünce yapımda belli yani din ve siyaseti karıştırıp kendime bir yön çizmiyorum.

Fijat canoski Makedonyada torbeşlerin lideri ama hiç bir zaman torbeşler o şekilde belli bir yere gelemezler madem amaçları siyaset o zaman yanlış yoldalar diyebilirim.

Olaya dinsel yaklaşanlar treni uzun zaman önce kaçırmışlar hadi biz Türkiye de ortada kalıyoruz ama orada anavatanda ortada kalmak bizden çok daha zor durumdalar Allah kolaylık versin onlara.

İşte böyle ortada kalan,oradan oraya göç eden bir topluluk olduk.Hep daha rahat yaşamak adına...
Tabi geçmişteki arnavut baskıları, osmanlı politikaları buna neden oldu.
Ya bizi arnavutlar sömürmeye çalıştı yada Osmanlı...
Olayın sonucuda budur.
Ben bu ne zaman sona erecek diye düşünmekteyim...

Ne köklerimizden kopabiliyoruz nede sonradan kabul ettiğimiz şeylerden, Torbeşler umarım kendilerine bir yol çizerler çok zor olsada...

Köken Makedon, din müslüman gerçekten zor....
Ben bunu aştım, benim sorunum değil ama böyle olanlar için büyük sorun.

Ben Makedonyadaki torbeşlerin geleceğini, Makedonlarla birleşmelerinde görüyorum.
Çünkü köken aynı,dil aynı,kültürel olarak çok çok aynı bazı dinsel etkiler hariç...
Ama torbeşler makedonluğu ve köklerini savunup,sahipleniyorlar mı ki ?
Makedonyadaki Torbeşlerin oturup düşünmesi gerekir.

 

Offline bogutevolu

  • Charter member
  • *****
  • Posts: 999
  • Gender: Male
Ynt: Makedonyadaki pomak köyleri
« Reply #2 on: April 21, 2009, 10:15 »
Haritalar özellikle 19. yüzyıl balkan haritaları elbette masum ve objektif değiller. Hepsi gerçeği kendi açılarından eğip büken çarpıtan propaganda araçlarıdır. zaten haritanın sağ üst köşesinde kaynak yazıldır. Sitemiz elbette haritayı yayınlar ve onun tartışılması bizlere aittir. Bu verileri tek doğru budur diye yayınlamıyoruz. Bu harita kabataslak Makedonyadaki Pomak köylerini yansıtmaktadır. Bunlar içinde karışık olanlar olduğu gibi yada hatalı belirtilmiş olanlar da olabilir.

Çaparovski kardeşimizin yazısındaki düşüncelerinden bir kısmına katılmıyorum. Bana göre belirgin bir ön kabuller zinciri içinde olay ve olguları açıklamaya çabalamış. Özellikle Makedonya ulus temelini sağlamlaştırmak için Torbeşler konusunu iğnelemesi ilgimi çekti. Galiba Torbeşler makedonyalılaştırılmakta zorluk çıkarıyorlar diye anladım. Kelimesi kelimesine Pomaklara olan Bulgar bakış açısını yansıtıyor. Bulgar bütünlüğü içinde asimile olmak varken "siz ne diye Pomakız diye ortaya çıkıyorsunuz" demenin Makedoncası açıkça..

Makedon resmi sitelerinde Makedon ulusunun oluşumunda 200 000 hristiyanlaşmış Anadolu Türkünün Bizans döneminde Vardar boyuna yerleştirildiğini insaflı biçimde kabul etmişler. Bulgarlar Makedonlara zaten siz bizdensiniz diyorlar. Ama gerçek ise aynen Pomak tanımımda yararlandığım gibi Makedonlar da etnik ve kan bağı açısından farklı ama kültür açısından bütünlük arzeden bir yapıdır. Demek makedon oluşumunda hepsinin hakkını vermek gerek. Safkan kökenler aramanın beyhudeliği ortada. Farklı kökenlerden gelen insanların şimdi ortaya koyduğu bütünlük; kan değil kültür birliğidir.

Kültürün en önemli bileşeni de dindir. Bosna ve Sırp kan bağı açısından bir iken sonuç düşmanlıktır. Bosna ve Sırbistan aynı ulustur diyebilirmisin? Torbeşler hristiyan Makedonlara galiba din farkından dolayı sorun çıkartıyor anlaşılan. Onun için din faktörü size birleştirici değil ayırıcı bir faktör gibi geliyor. Kan kardeşliği mi yoksa inanç kardeşliği mi daha güçlüdür siz tercih edin.

Bunlar uluslaşma süreci içindeki Makedonyanın sancılarıdır. O sancıları Bulgarlar da çekiyor ve o yüzden biz pomaklara çektirmediği zulüm kalmamış. 7 kere isim değiştirme kampanyası bu yüzden.. Bizi pomak olarak kabul etseler sorun kalmayacak. Torbeş te Torbeş olarak kalsın ne çıkar. Ama ulus devlet ideolojisi var olan realiteyi kabul etmiyor, onu güç kullanarak yeniden şekillendirmek ister. Asimilasyon işte budur.

Osmanlı zulümleri tiradı tamamen Balkan uluslarının kendi ulus devlet stratejileri gereği kendilerini mahkum hissettikleri bir aşağılık duygusunun eseridir. Osmanlı dönemi ile Osmanlı sonrasını karşılaştırın demek bile gereksizdir. Ortada Balkan faciaları unutulduysa yakın dönemin Bosnası var. İşte kardeşin kardeşe ettikleri. İşte bize kardeşlik iddia eden Bulgarın bize yaptıkları.  Sizi zorla müslüman ettiler öyle ise doğal olarak sizde hristiyanlığa dönün derler. Onun için islamiyet benim pomak olarak kalmamın güvencesidir. O gidince Pomaklık da kalmıyor. Onun için benim pomak tanımımda din çok önemli faktördür. Çünkü benim Bulgar ile bütünleşmek diye bir derdim yok.

Offline çaparovski

  • Member
  • **
  • Posts: 26
  • Gender: Male
Ynt: Makedonyadaki pomak köyleri
« Reply #3 on: April 21, 2009, 17:56 »
Sn. Bogutevolu evet ben torbeş diye adlandırılan halk kitlesinin Makedonlarla bütünleşmesi gerektiğini söylüyorum, ben dünyaya agnostik bakan bir insanım, sorgularım,anlamaya çalışırım, her dinden insana saygı duyarım, dini farklı diye ona sen bizden değilsin demem.İsterse Ateist olsun yani benim için sorun yok biz onunla aynı pesnaları söyleyip, aynı yemeği yiyorsak, aynı oyunları oynayıp özde aynı isimle adlandırılıyorsak ben onu kendimden ayrı görmem.
Ben kültürel açıdan % dilimlere baktığımda dinin payı az ama diğer kültürel ölçütleri daha fazla görüyorum.Bu kişisel düşüncemdir.Modern dünyada medeni bir görüş açım varsa eğer olaya dinsel olarak yaklaşmam.Çünkü beni makedon yapan özellikler var ama beni torbeş yapan özellikler yok.Çünkü bu kelimeyi biz hiç bir zaman kullanmadık bizim üzerimize arnavut-torbeş-pomak etiketleri yapıştırıldı biz bunlara karşı hiç bir şey demedik sorun orada bugün bu etiketleri kabul etmediğimizi makedon olduğumuzu kişisel olarak söylemekteyim.Bu şekilde düşünen kendi insanlarımla da her zaman birlikteyim, onların yanındayım.Ben çocukluğumdan beri arnavut etiketiyle anıldım.Benim büyüklerimede öyle denildi ve şimdi bu etiketin kalkma zamanı geldi çünkü biz arnavut değiliz.
Makedonların sorunları zaten şu ne olmadıklarını biliyorlar ama ne olduklarını tam olarak ifade edemiyorlardı, yada etmelerine izin verilmiyordu, Yunan,arnavut ve bulgar siyasetini çok iyi bilirsiniz.Halen bizim makedon ismimizi kullanmamızı istemiyorlar çünkü politikalarına ters.

Sn.Bogutevolu bizlerin pomaklardan farklarımız var, bunlardan bahsetmiştik.
Öncelikle bizim insanlar tek kelime Türkçe bilmeyen insanlar biz bugün Makedonyadaki akrabalarla Türkçe konuşamıyoruz tarihin hiç bir döneminde bizim insanlarımız Türkçe konuşmadı.
1800 lü yıllarda bizim bölgenin insanları nasıl arnavut sömürüsüne ve osmanlı politikasına maruz kalıp nasıl müslümanlaştıklarını kayıtlara geçirmişler.
Tarihin hiç bir döneminde Hırıstiyan Makedonlarla, Müslüman Makedonlar savaş içinde olmadı, birbirlerini katletmedi, isim değişikliği yada farklı baskılar olmadı.Bize hıristiyan makedonlar isim değiştirtmedi!
Değiştirirsekte kendi isteğimizle makedon isimler alırız...
Fakat bulgarlar ve pomaklar arasındaki sorunları biliyoruz o yüzden benim düşüncelerimide aynı bulgarların pomakları bulgar yapma çabası anlamında görmeyiniz, aynı olması söz konusu olamaz, çünkü bir yerde baskı-zulüm olmuş bir yerde olmamış.
Hırıstiyan Makedonlar, müslüman makedonları dinden dolayı ayrı gördükleri doğru ama ayrılmayı isteyen bizimkiler onlar bizi hiçbir zaman ayrı görmediler, ben makedonyadan bazı makedon forum site yöneticileriyle görüşüyorum ve çokta iyi anlaşıyorum bana brate-kardeşim diyorlar.Çünkü ben onların karşısına dinle çıkmıyorum onlarda benim karşıma dinle çıkmıyorlar.Banada hiç demediler müslümansan bizden değilsin diye.Yok böyle birşey...Onlarla aramızda sorun yok, sorunu olanlar varsa bilemem.

Hadi bunları geçtim yakın değil uzak zamana da bakarsam biz arnavutlardan ve osmanlıdan çektik.Hırıstiyan Makedonlarla aramızda sorun olmadı!
Ben kişisel olarak bir sömürü düzeni içinde kaldığımızı söylüyorum çünkü tarihe baktığımda bunu görüyorum, kaynaklarda da bunların hepsi var.
Osmanlı sömürüsünü ben kabul ediyorum, kapitalist bir düzen sömürücü düzenidir sadece osmanlı değil, tüm imparatorluklar kapitalist ve sömürücüdür.
Bu dediğime katılmayabilirsiniz.

Bizde ağır basan torbeşlik değildir bu kelimeyi benim akrabalarım bilmez bile, bu kelimeyi biz kullanmıyoruz o yüzden bizi torbeş yapan hiç bir şey yok.Ortada torbeş bilinci yok.
Bizde arnavut yanılgısı var buda arnavut sömürüsünün sonucu üzerimize yapışan kötü bir etikettir.

Benim çabalarım bu arnavut etiketini üzerimizden kaldırmak zaten ortada torbeşlik bilincide yok.
Yani aslında ortada torbeş yok...Bizimkiler kendini Türk olarak değil arnavut olarak görüyor, sorun budur.
İstanbulda torbeşliği kabul eden bazı kesimler var ama bu kelime bizim için aşağılayıcı bir kelime biz hiç bir zaman bu kelimeyi kabul etmedik.

Bizi tek ifade eden doğru kelime Makedon ifadesidir.Farklı ekler yada farklı etiketler değil.