По-различен ли е от представеното в темата за диалектите? Аз само съм го слушала многократно, но не мога да преценя особеностите му спрямо другите говори от региона.
А относно религията, въпросът ми беше провокиран от впечатлението, което оставиха у мен други постове на автора относно християнската религия.
vlad, името няма неоспоримо отношение към религията и както е отговорено, само лицето може да ти каже. Моят приятел от Слащен е християнин.
Naistina slashtenskia dielekt e uniklen.Po princip sqko edno pomashko selo po nasha kria ima razli4en dialekt.
Vzemi Breznitsa i Kornitca.
Az imam tam rodnini i sme na pet kilometra edni ot drugi , razbira se imame dosta obshti nesha , moje bi te daje dominirat.
No ima pone 30 procenta ot dialektnite formi koito sa nepovtorimi v ednoto i v drugoto sela, sashtevremenno razli4ni.
Multikulturnia model sashtestvuval predi 120 godini i na4ina na obshtuvane se e transvormiral po lokalen na4in.
Toiest vsako edno pomashko selo se zatvarq v sebe si i po4va da razviva vatre v sebe si opredeleni ili sobstvenia dialekt.
Imenno zatova ima takiva unikalni razliki.
Pribavi i tova 4e po vreme na razpada na Osmanskata imperia v nashite sela sa bili oazis za bejanci ot semeistva i dezertiori ot Osmasnkata armia,Ot po4ti vsi4ki kraishta na Balkanite.
a pak za slashtenskia dielekt, nai dobre e da imash priatel ot tam ili da idesh tam.
No tuka sashto imash vazmojnost.
V nashia forum ima edin pomak koito se kazva - Snake, toi e ot slashten i jivee v USA.
Mojesh da mu pishesh