Böyle bir "Dil çalışma grubu"nun kurulmasına çok taraftarım. Burada hem türkçeyi hem de pomakçayı bilen arkadaşlara görev düşüyor. Gerek Türkiyeden ve gerekse Bulgaristandan hatta batı Trakya ve Makedonyadan arkadaşların emeklerini birleştirmesi gerekiyor.
Bunun için önerim Lofça şivesinden başlayarak Rodop-Pirin şiveleri hatta Torbeş ve Goran şiveleri arasındaki benzerlik ve farklılıkların araştırılması lazım.
Örneğin: türkçe "ben" kelimesinden başlarsak: Bu kelimenin az, yaz, ya, ye versiyonları olduğunu görüyoruz. Bu durumda biz hangisini esas alacağız.
Her bir dil başlangıçta böyle yerel şivelere bölünmüşken, bunlardan birisi temel alınarak resmi bir yazın dili çıkarılır.
Buna göre elbette pomakçanın yerel şivelerini ortadan kaldırmak değil, ama Pomak toplumunu temsil eden merkezi bir yazın dili oluşturmalıyız. Bulgarcanın dilimizden farkı: bu resmi, edebi, kültür dilini devlet desteğinde oluşturmuş olmasıdır.
Bizim arkamızda bir devlet desteği söz konusu olmadığına göre biz kendi dil kurulumuz eliyle dilimizin standartlarını oluşturmalıyız.
Pomakça şimdiki Bulgarca ile Makedonca arasında gramer özelliklerine sahip bir dil olacaktır. Pomakça bir yandan eski slavik dil özelliklerini ve bir yanda Osmanlı döneminin dil ve kültür mirasını koruyacaktır. Bu suretle nerede yaşarsa yaşasın bütün pomakların kendi diline yabancılaşmasının önüne geçip; ülkelere bölünmüş pomak toplumunu dünya nezdinde tek bir dil ve kültüre sahip saygın bir toplum yapacaktır.
Bu bir hayal değil, sadece azimli ve disiplinli bir program ile çalışmak gereklidir.