Благодаря за коментарите!
Досега не бяха ме обявявали за прокомунист, но явно и това доживях. Първо ме направихте християнин, после съботянин, сега и комунист. Явно много неща не съм знаел за себе си.
Тук има явно разграничение на два лагера. Тези, които са получили религиозно образование в арабски страни, с арабски стипендии и кръга им от приятели се опитват да прокарват проарабски идеи и позовавайки се на емоции и омраза, се изкарват жертви на гадните и конспиративни българи и мразят всичко, което по някакъв начин навежда на мисъл за връзка между помаците и българите. Всичко що не им оттърва се заклеймява като комунистическо, великобългарско, възродителнопроцесно и т.н и т.н
Останалите, които сме получили светско образование в нормални университети се позоваваме на признати исторически източници в търсене на нашите корени и истината за помаците.
Добре дошли са всякакви гледни точки, документално и фактологически обосновани.
Всички знаят, че не съм съгласен с изложените хипотези от Дорсунски и Мехмед относно произхода ни от араби, тъй като досега не са предоставили никакви преки доказателства.
Но никъде няма да видите да критикувам нещата, които са писали и които са документално обосновани.
Всички сме тук за да се учим един от друг и да споделяме различните си мнения.
Здравей, Бояне!
Позволявам си да се обърна към теб с лично местоимение в ед.ч., така както се обръщам към всички в този форум. Не те познавам лично. Нямам много мнения във форума, макар, че съм регистриран от преди повече от година. Започнах да пиша повечко през последните дни, провокиран от някои модератори, които триеха всяко второ мое мнение. Няма как да не забележа, че твоите мнения и труда, който влагаш в този форум са на особена почит сред определен кръг от участниците. Но, естествено, не всички са съгласни с твърденията ти. Аз също съм от последните. Искам да ме разбереш правилно - не се противопоставям на фактите и доказателствата, които излагаш /защото тогава излагам себе си/, а на позицията, която защитаваш и функциите, които се опитваш да изземаш във форума.
Подразних се от горния ти постинг, в който твърдиш, че тук има два лагера. Единият е на религиозните фанатици с проарабска ориентация. Вторият е лагерът на модерната интелигенция, тези които са завършили престижни светски университети. Не знам каква религия изповядваш, но мисля, че бъркаш исляма с християнството. Ислямът не е в конфронтация с науката, напротив от ислямска религиозна гледна точка тези, които са завършили университет и притежават знания са с цяло ниво над онези, които са се ограничили единствено в религиозните постулати. По твоето определение религиозните хора не биха последвали учените, според исляма обаче, е тъкмо обратното.
Да се твърди, че помаците са потомци на арабите и нямат нищо общо с българите е форма на расизъм. От друга страна - тезата, че помаците са чисти българи е вид шовинизъм. Лично за себе си мога да кажа, че съм мюсюлманин по вероизповедание, помак по култура и българин по националност. Какви са били моите деди, едва ли мога да докажа. По тези земи през миналите векове са странствали десетки племена и народи - все някой е оставил по нещо. Помашките фамилии - Бошнакови, Турчинови, Арнаутинови, Маджарови, Мъсърлии и прочие доказват, че сред нас има всякакви. И все пак, чувствам, че нямам никакво право да определям кой какъв е. Това би било кощунство!
Това, което ме обединява с останалите помаци, е религията и културата ни. Тези, които залагат на произхода са на много грешна позиция. Така е според моето скромно мнение.
Поздрави!