Author Topic: Салих Ага - един от големите Помаци на Родопите!  (Read 11020 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ismetaga

• Avarage member
http://www.focus-radio.net/?s=2&do=n269904&PHPSESSID=s9hcqdbbrfr3qsohirufgi8uk6
ЗДРАВКО БЕШЕНДЖИЕВ ДА ПОЧЕТЕ МАЛКО?????????-На този човек трябва да му благодарят,че са направени десетки църкви по неговото власване.
Салих Ага (още Салих Кьорходжа или Салих Кьорходжов) е родопски помак войвода-управник на Ахъчелебийска околия (Смолянско), който управлява мирно областта в периода 1798 - 1838 година и един от най-изявените и уважавани управници от рода на Кьорходжови. През неговото управление областта постига значително развитие и напредък, запазва най-дълго време мира и спокойствието между различните етнически и религиозни общности от общото 300 годишното управление на областта от рода Кьорходжови.
Роден е през 1758 година в Смолян, тогава в Османската империя. Убит е на 22 септември 1838 година в град Гюмюрджина, от двама джелати - циганин и евреин, които се промъкват през ноща в спалнята му, сграбчават изненадващо 80-годишният войвода, стягат му един каиш около шията и след като го удушват, му изхвърлят тялото в двора. Според тогавашните сведения това убийство е станало със знанието на негови противници от Високата порта. Погребан е в гюмюрджинските гробища, край река Пошпош
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%85_%D0%90%D0%B3%D0%B0
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%8E%D0%BB%D0%B5%D0%B9%D0%BC%D0%B0%D0%BD_%D0%9A%D1%8C%D0%BE%D1%80%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B6%D0%B0
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%BD_%D0%B0%D0%B3%D0%B0

Мехмед Кьорходжа
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
МЕХМЕД КЬОРХОДЖА
местен управник

Роден:   
Чепеларе

Починал:   1779 година
Смолян

Мехмед Кьорходжа е родопски помак, войвода-управник на Ахъчелебийска околия (Смолянско), управлявал мирно областта в периода 1750 - 1779 година. Същият е един от наследниците на Исеин бей - владетелят на планината „Кесариица“ в Родопите, който през 1727 година се заселва от град Гюмюрджина в поселището „Чепеларе“, в планината постоянно, заедно със стадата си и след това се задомява, като се оженва за местна хубава вдовица - помакинята Фикрие, останала сама с две мъжки деца - Исмаил и Мехмед.
В началото на 1729 година тринадесет души помаци-мюсюлмани от съседното село Забърдо и трима преселници-християни закупуват общо 16 дяла от имот, представляващ планината „Хаджиица“ с владало (тапия), издадено от турският ефкаф (нотариус), намиращ се в Пловдив, при което след това те се заселват постоянно в землището и оттогава Чепеларе става същинско постоянно заселище, населено място с различни махали - „Горната махала“, „Долната махала“, „Шабановската махала“, „Сивковската махала“ и други. Единият от упълномощените представители за продажба на планината „Хаджиица“ е хаджи Юмер от село Чепели, Гюмюрджинска каза, продал част от дяловете на съпритежателите за 800 гроша. От 1728 година до 1750 година в село Чепеларе имало 19 семейства, 14 мюсюлмански - помашки семейства и 5 християнски, заедно със семейството на Исеин бея и Мехмед Кьорходжа съставлявали около 100 жители.
Исеин бей, който приел доведените две деца като свои, ги изпратил да учат град Пловдив, в прочутото духовно училище „Имаретджамия“. След няколкогодишно учение Исмаил и Мехмед се завърнали със звание ходжи, като към имената им местните хора прикачили и по едно прозвище. Исмаил, който още от дете бил малко прегърбен, нарекли „Камбурходжа“, а Мехмед, на който едното око, още като дете било повредено от сипка (едра шарка), нарекли Кьорходжа. Преди смъртта си Исеин бей осиновил Мехмед с пълни права на наследник, а на Исмаил дал само няколко големи къса земя в „Камбурската махала“ и околностите ѝ. Освен това Исеин бей подарил на три забърдски семейства - роднини на жена му - места за къщи и градини в същата махала. Исмаил Камбурходжа бил назначен с берат за наследствен имам на чепеларските мюсюлмани, а Мехмед Кьорходжа, след осиновяването му, се прочул навсякъде в Средна Родопа, защото бил много учен и умен, при това наследил и и големи богатства, състоящи се от хиляди овце, планини и други недвижими имоти в град Гюмюрджина. Малко по-късно Мехмед Кьорходжа се удостоил с доверието и високата чест да бъде избран за войвода - управник на Ахъчелебийската околия, а това не станало по благоволение или по натиск от големци-управници, а по волята на самото местно население на Ахъчелебийската околия. Този избор е бил одобрен и потвърден от висшите турски управници от Цариград през 1750 година, като след това той и семейството му се преселват в околийското управително седалище на Смолян - село Райково и се настаняват да живеят в горната му махала.
По време на неговото управление междуособните борби и големите злосторства в околията били прекратени. Населението, особено християнското, се успокоило и поминъкът му се подобрил. Сам Кьорходжа в качеството си на войвода и добър стопанин още повече замогнал и разширил недвижимите си имоти. Приживе той задомил всичките си синове и дъщери, но ги пръснал в няколко съседни села. Мехмед Кьорходжа управлявал околията от 1751 година до 1779 година, когато и починал. Погребан е в тогавашните райковски помашки мюсюлмански гробища до къщата на Имамци с надпис на надгробния камък „Мехмед бин Исеин - 1779“.
След неговата смърт го наследява синът му Сюлейман Кьорходжа, който се прогласява за войвода и управник на околията, но понеже конакът и постоянното му местожителство били в Пашмакли, то и управителното седалище на околията били пренесени там, по това време - все още село.
Източници [редактиране]
•   Васил Дечев, „Миналото на Чепеларе“, София, кн.I, 1928г. и кн.II, 1936г.

Тази статия за биографията на човек е все още мъниче. Можете да помогнете на Уикипедия, като я редактирате и я разширите.
Взето от „http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D1%85%D0%BC%D0%B5%D0%B4_%D0%9A%D1%8C%D0%BE%D1%80%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B6%D0%B0“.
Категории: Мъничета за хора | Помаци

СЕЛСКА ПРЕПИРНЯ   

Димитър Златев
Когато излезе от Горно Райково, погледът на Хубчо кехая срещна Корвава стена, заградила откъм заник-слънце Пашмакли. В подножието й сред бухлати орехи и чинари се белееше висок сарай – Салихаговият конак. Не за първо вървеше натам кехаята, но всеки път всичко му говореше за силата и волята на войводата, който вече тридесетина години управляваше по султанско благоволение Ахъ-челебийската кааза.
Вчера дерибеят му беше проводил хабер днеска да му се яви. “За какво ли ще да е?” – се догаждаше той. Знаеше се навред характера на господаря-ахрянин – с добра приказка ще те посрещне и хаир някакъв ще ти стори; ала и кибритлия човек беше – сурово наказваше чуждите грешки и своеволия. Имаше той Хубча за свой човек – беше му поверил стадо от три хиляди брава и никога кехаята не го подведе, нито измами. Дано и този път за добро да го вика. Дали пък няма да е за очаквания градеж? – мислеше си той, загледан над главата на коня. Лани още людете от Алами-дере изпратиха чрез скеченския владика прошение до султана за царски ферман – да си оградят черква в селото. С голям мерак Хубчо оглави общото дело и докато чакаха разрешението, се захванаха с нагодата – варница изградиха, камъни и греди взеха да дялат. Имаха му уважение съселяните и то идеше от умението, с което оправяше голямото Салихагово стадо, че и неговите близо петстотин брава. Оправен беше и кадърен стопанин, но залягането му от овчарлъка се прехвърли към градежа. Нека и те си сторят черква като гърците по Беломорието, щом властта вече разрешава, а не да живеят като хайвани, само с мисъл за хляба и за постелята. Имаше си той и друг мерак, но още се въздържаше да си го каже някому – един ден да иде до Йерусалим, хаджия да се върне. Изотзад се чу чаткане на копита по каменистия път. Докато кехаята се откъсне от мислите си, чуждият кон се изравни с неговия.
- Добра стига, Хубчо кехая! – някак насилено поздрави конникът. Гласът му неприятно жегна Хубча. Беше Турню, от срещната махала. И той беше кехая при Салих ага, и нему беше поверен толкова голям бюлюк, та двамата първи овчари в Алами-дере си съперничеха и не се дотам долюбваха.
- Накъде така, харатлик? – подхвърли Хубчо, макар да се досещаше, че пътят им е един и същ.
- Войводата ме вика – отвърна другият. – Вчера хабер ми проводи да му се явя, ама не се досещам за какво ще е. Приказката им потръгна трудно, повечето се чуваше чаткането на копитата и скърцането на самарите под валяните халища. Скоро спряха пред високата порта. Усмихнат ги посрещна Милуш, капуджията. Завърза конете им пред яхъра, а тях поведе към селямлъка. Поизтърсиха се те от праха, постегнаха се като синове, повикани от строг баща, и влязоха в широката одая.
- Буюрун, башкехаи! - стори им селям Салих ага от широкия миндерлък. - Седнете да си поемете дъх, дълъг път сте били... Как сте, поживо-поздраво ли сте?
- Берекет версин, аго! И ние сме живи и здрави, и фамилиите ни, и стадата - побърза да отвърне Хубчо. - Гледам те, и ти младееш, да ти дава Господ още хиляда години! -
Той, Аллах, си знае работата, да не му се бъркаме... Ами да ви река защо ви поруках. Хабер довтаса от Стамбул, султанско ираде чорква да си градите. Овчарлите се спогледаха и се прекръстиха неловко. Агата плесна два пъти с ръце. Влезе Исмаил ефенди, писарят, със свитък в ръка. Всички чинно се изправиха да засведетелстват почитта си към султанската воля. Писарят зачете указа, с който се разрешаваше на християните от село Алами-дере, Ахъ-челебийска кааза, да си построят молитвен дом - десет аршина надлъж и седем в ширина. Двамата кехаи слушаха изправени и задоволство се разливаше по лицата им.
- Сполай на падишаха за голямата му милост, па и на тебе, Салих ага, дето ни я извести - занарежда Турню възрадван. - Цялото село е зад нас и за четирисет дена ще я оградим. Само за едно, башо, не можем да се спогодим - на кое място да е чорквата.
- Аз смятам - прекъсна го Хубчо, - да е в долната махала, че там още се познава темелът на стар параклис. Та сега, на свято място требва да се гради!
- Немой се инати! - ядосан го пресече Турню. - Все “в долната, та в долната”. Ама вашта, долната махала, е наполовина на нашата, пък ти си тръгнал да скарваш людете. По-справедливо е новата чорква да бъде при нас, в горната махала. Така ли е, аго? Хубчо пак понечи да продължи спора, но Салих ага вдигна ръка да замълчат.
- То както започвате с кавга, дорде се спогодите къде да е, разрешеният срок ще изтече... - Войводата замълча, прокара пръсти по прошарената си брада, обмисляйки нещо. След малко вдигна глава и рече:
- Слушайте, чобанлар: Я идете на двора, та си прегледайте пищолите - турили ли сте куршуми или само барут. Вижте и кремъците - ще хванат ли от първи път... Като свършите това, проверете стегнати ли са самарите на конете, в ред ли са палдъмите и юздите. Ха сега, вървете, пък като се приготвите, ще сляза и аз. Двамата кехаи се спогледаха недоумяващо, но не се полагаше да искат обяснения за нареденото от господаря, та заднишком се оттеглиха през вратата. Като спряха пред коневръза, Хубчо - пребледнял и навъсен - се обърна към Турня:
- Сега я втасахме... Ама вие, горномахленци, да ви ядат кучета главите, ще си умрете на ината. Чувал съм, че някъде с оръжие разрешавали спора ви. Кой ли от нас сега ще плати с главата си?
- Който и да е, язък за него! Ама ти защо не отстъпи, все твоята воля да се слуша - ядно отвърна другият. - Иди сега скърши Салихаговата дума. Не помня някой да му е надделял. - и той застяга самара на коня си. Хубчо също се зае със своя, но ръцете му потреперваха; попритегне ремък, па току го отпусне замислен. Въображението му вече рисуваше кошмарна картина: яхнали конете си, застават на двайсет крачки и вдигат пищовите...
- Турньо, да знаеш, че моят пищов напразно не гърми - изтърси той, не толкова да го сплаши, колкото да си даде кураж. - Ами кажи какво да предам на кехаицата. Барем ще имаш късмет да ти прави помени в новата чорква, в долната махала.
- По-добре ти си прочети молитвата, че мене само сребърен куршум ма лови... - Но прехапаният мустак го издаваше, че само на думи изглежда сербез. Зададе се агата и пререканието на кехаите увисна като посечене клон.
- Готови ли сте, кардашлар? Насипахте ли сух барут?... Слушайте сега как да отбистрим вашата препирня. Двамата овчари отново пребледняха, тревожно вгледани в агата.
- Ще сторите кушия до вашето село. Който пръв пристигне до мястото, дето иска да е чорквата, да гръмне веднъж. Това ще е знак, че там ще се гради. Препускайте сега кой откъдето знае, но да не се изпокарате насред път, че пак ще започнете надбягването оттука. Страхин ще яха след вас за свидетел. Ясен ли съм? Кехаите кимнаха с въздишка на облекчение. Гърменето им се размина! Колкото за надбягването, всеки вярваше на коня си и на своя късмет. Те възседнаха, опънаха юздите; конете запрестъпваха нервно на място, усещайки вече надбягването. Салих ага, ведро усмихнат от добре намереното разрешение на спора, вдигна ръка и отсече: Ха, бакалъм! Конете се впуснаха по тесния планински път. Всеки от ездачите гледаше да вземе преднина, всеки премисляше по коя пътека да мине за по-накратко. Крайпътните храсталаци ги шибаха по нозете, но те не ги сещаха. Всеки вбиваше пети в корема на коня си, подгонен от мисълта пръв да гръмне. След Долно Райково се разделиха по различни пътеки и с пръхтене и подвикване се загубиха из шумака... “Няма да му се дам, ако и да е по-млад!... - думаше си задъхан Хубчо кехая. - Инат съм бил... Не съм инат аз, ами си знам силата, спечелил съм си уважението на людете. Имота си ще заложа, но каматна чорква ще вдигна в долната махала. Пък кой знае, един ден може за благодарност да ме изпишат в притвора с надпис под мене “хаджи Хубчо ктитор...” Конят дишаше уморено по стръмнините, после облекчено препускаше надолу. Ето го отсреща превалът на Кавгаджик, малко остава. “Давай, давай, Мустане, юздечката ще ти посребря!” Ръката му инстиктивно опипа заредения пищов в широкия кожен силях. Конят преко сили забърза по последното дълго нанадолнище. Виждаха се вече покривите на крайните къщи. Изведнъж откъм горната махала отекна гърмеж. Хубчо се стресна и опъна юздата. Конят силом спря; пяна капеше от юздечката, нозете му затреперяха и той падна на задницата си. Кехаята скочи от самара, но повече поразен от неочаквания гърмеж, отколкото от падането на коня.
- Ах, Мустане-хранен коньо, сега ли намери да ме предадеш! - и той диво задърпа юздата. Конят надигна глава, напъна предни нозе да се изправи, но изведнъж рухна подкосен, отмятайки глава в ниското. По плувналото му в пяна и пот тяло преминаха последни тръпки. Хубчо го гледаше изумен. Та той този кон от жребче го беше отгледал! Колко пъти го беше яхал до Бялото море пред стадата и после, по Гергьовден, назад към Алами-дере! Така ли се отплаща на верен побратим? Той мъчително преглътна поражението си и смъртта на коня. Горчива мисъл го прониза: Поличба ще е това, види се. Господ го наказва, задето захвана народно дело, а надъха себе си и хората с омраза...
Откъм горната махала се носеха радостни викове и людска врява.

http://rodopi-progled.blogspot.com/2008/06/blog-post_26.html

За Салих Ага

Запролетяваше. Белият вятър облиза с топлите си езичета снега по Кайнадина и поръси ливадите с жълта иглика. Грохотът на набъбналата и придошлата река долиташе все по-ясно и силно до Салихаговия конак. Салих ага, властник – съдник на Пашмакли, яхнал на белия си кон, чиито юлари и гемове отдалече сребрееха на пролетното слънце, влезе през полуотворената порта на конака. Нисък и набит, опасан с ножове и пищови на кръста той седеше като закован на лъщящото от сърма и кадифе седло. Салих ага се връщаше от водениците край реката, която беше излязъл да наобиколи тази сутрин.
Копитата зачаткаха по сухия калдаръм на двора, където сновяха няколко сеймени. Агата скочи пъргаво на земята и пъхна юздите в ръцете на билюкбашията Страхин.
- Доведохте ли Макрелата? – сухо попита той.
- Хванахме го, Салих ага. Ама калпав гяур! Едвам вързахме ръцете му – процеди през редките си зъби Страхин.
Салих ага извади кехлибарената си броеница, завъртя я неспокойно в ръката си и се запъти към кьошка. Там, седнал го чакаше хаджи Иван от Четак. Щом влезе Салих ага, той стана, наведе покорно глава и направи ниско темане. Агата отговори на поздрава и седна на постлания с китено халище миндер до хаджията.
- Какво има? Пак ли бунтулуци? – загрижено попита Салих ага, като пълнеше дългата си лула с тютюн.
Той потърси очите на хаджи Иван, който беше станал и любезно се усмихваше.
- Не, Селих ага. Тикълци са дигнали глава за един баир – поясни хаджията. – та намини към Четак, викни стари хора от двете страни да разплетеш тая крамола.
- Това ли било, хаджи Иване? Това е бял кахър. Ами другите бели да видя как ще разплитам. Ще хвърчи някой в урвата за леш на орлите! – заканително вдигна ръка и разярен извика: - непокорна стана раята, ала щом зарита овцата пусни й кръв!...
Хаджи Иван отправи недоумяващ поглед към агата.
- Не знаеш ли, хаджи, каква беля е направил Макреловия син от Чокманово?
- Нищо не знам, не съм чул, Салих ага.
- Отвлякъл Рада – главеницата на Теньо кехая.
- Рада ли думаш, Селих ага?...То Радиното лице грее като месечина, а на русите й плитки да те обесят, ще си благодарен – продума с въздишка хаджията.
- И ще го обеся! Не, за назидание ще хвърля Манола в урвата – строго се закани агата.
Властолюбивият Салих ага говореше истината. Той управляваше самосъдно каазата и за най-малките провинения хвърляше виновните в урвата, а за по-големи – бесеше на киселицата в двора и разстрелваше.
- Аз да си хода, да ти не преча, Салих ага – каза хаджи Иван и стана да си върви.
- Бива, хаджи, бива. Пък за тая работа ще намина към Четак да я оправя – рече агата подир излизащия хаджи Иван.
Салих ага остана сам. Той закрачи неспокойно като пушеше лулата си. Дебелата му устна нервно потрепваше. Агата плесна с ръце. Един от хайтите, едър и брадат турчин, дотича и застана покорно пред Салих ага, с килнат настрани фес.
- Доведете ми веднага Манол Макрелата! – кресна му той.
След малко четирима сеймени, водени от бюлюкбаши Страхин, доведоха Манол. Дребният Салих ага сякаш се смали още повече при вида на снажния българин. Манол Макрелата пристъпи с вдигната глава и погледна право в очите станалия Салих ага.
- Знаеш ли чий син си, Маноле? – запита го агата.
- Знам – отговори отсечено Манол.
- Баща ти е човек от оджак с ихтибар...Знае ли какво си направил?
- Той ще се научи – прекъсна го Манол.
Салих ага отметна глава назад и отново се обърна към Макрелата.
- Защо отвлече Рада?
Манол Макрелата пое дъх и каза със спокоен и твърд глас:
- Аз не съм я отвлякъл, тя сама тръгна с мен.
- Още и лъжеш! – кресна агата. – Мома сама следи ли? Да не мислиш, че щом баща ти ми е дост, та ще те оставя да ми резилиш войводството. За такива калпазанлъци хвърлям в урвата.
Салих ага даде знак с ръка. Сеймените подбраха Манол и се запътиха навън.
- Чакайте – викна след тях Салих ага. – Имаш ли да кажеш още нещо? – обърна се той към Манол.
Настъпи кратко мълчание. Манол сякаш премисляше нещо.
- Няма да казвам нищо...Само те моля, Салих ага, да ми донесат кавала. Да изляза с него на ливадката...Пък след това и сам ще скоча в урвата.
Агата ценеше храбростта. Той нареди да му донесат кавала, да развържат ръцете му и го изведат на ливадата пред урвата. Нека попее и посвири. Салих ага може да почака малко. След това сам ще излезе да види как ще полети Маноловото тяло и ще се разбие в назъбените скали.
Салих ага влезе в конака и закрачи мрачен из стаята. Къде беше се дянала аговицата и хубавата Гюлся? Свъсил вежди, той пушеше непрекъснато и бършеше запотения си врат. Червендалестото му лице беше помрачено и една отвесна бръчка между напрегнатите му вежди издаваше душевното му неспокойствие. Заслуша се. Макрела пееше. Песента долиташе ясно до слуха на агата, наситена с някаква дива и приятна мелодия:

“Момиче, бяло черноочко,
син си ми пламен нарекло
на мойно бяло сърчице,
ами кой ще го угаси
га си момиче главено...”

Салих ага се показа на прозореца и загледа с наслаждение застаналия пред страшно зейналата урва Манол. Той отместваше от време на време медения си кавал и пееше. Пролетния вятър ровеше косите му, люлееше сянката му и разнасяше песента.
Вратата леко се отвори. На прага боязливо застана аговицата, забулена с фереджето си. Салих ага не я забеляза. Тя се приближи до него и го побутна по рамото.
- Салих, чуваш ли, Салих?
- Какво има? – попита той, унесен в песента.
- Цял живот съм те слушала – продължи аговицата, - послушай ме веднъж и ти. Обещай, че ще ме послушаш.
- Как да ти обещая, като не знам за какво е – отвърна агата.
- За хубаво е, Салих, много е за хубаво – тихо го молеше тя, застанала зад него.
- Дай дума!
- Давам ти дума. Казвай сега – нетърпеливо попита той.
- Чуваш ли песента – сърце къса...
- Тя къса – прекъсна я агата, - че ще го хвърлям в урвата.
- Такъв момък убива ли се – замоли отново аговицата. – Грях ще е. Прости му, Салих. Пусни го да си върви.
- Не пускам аз такива – каза по-меко агата.
- Но ти ми даде думата си вече – не отстъпваше аговицата.
- Не Рада, ами аз да бях гяурка, та щях да го заследя... Хаир ще сториш, ага!
- Това ли било – усмихнат попита агата. – Дарявам му живота. Песента и свирката му станаха курбан.
- Здрав да си, Салих ага, здрав да си! – зацелува го аговицата по ръцете и зарадвана изскочи навън.
Салих ага повика Страхин и му нареди да пусне Манол Макрелата да си върви по живо и по здраво. Бюлюкбашията изпълни заповедта на агата и за пръв път, откакто служеше при своя господар, той не можа да разбере. Беше смутен и объркан...
Салих ага дълго гледа след отдалечаващия се Манол, докато го изгуби от погледа си.

Иван Христов

Църквата "Въведение Богородично" е построена през 1836 г. със султански ферман на мястото на стар параклис. Историята около мястото на изграждането й е свързана със спор между жителите на двете махали на село Аламидере (днес Полковник Серифимово).
Населението на село Аламидере посрещнало с радост получаването на ферман за строителството на църква. До този момент усилията били съвместни и имало пълна солидарност за строителство на църква от населението. Но когато станало въпрос за мястото се появил спор между Горната махала, водена от Райчо Травльо и Долната махала, представлявана от Васил Хубчо кехая. Докато траял спорът двете махали поотделно приготвяли строителни материали за строеж на църква върху основите на съществуващите параклиси ”Св. Никола” и “Св. Димитър”. След като спорът продължил доста време двамата “първенци” Хубчо кехая и Травльо потърсили съдействие от Салих ага от Пашмакли (Смолян) за разрешаването на спора. Двамата се явили при него и всеки поотделно изложил мотивите си. Агата се затруднил чия страна да вземе в спора, тъй като единия му е бил кехая (ръководител на животновъдното стопанство), а другия пък майстор - дюлгерин, който имал дял в изграждането и поддържането на конаците му. След като изслушал и двамата ги попитал: ”С конете ли дойдохте?”, “Да” - отговорили и двамата, “Носите ли пищовите и имате ли барут?” , “Да”- утвърдително отговорили и двамата, “Тогава препускайте от тук с конете и който пръв стигне мястото, където иска да се строи църквата да "пукне" с пищова си и това ще е краят на вашите дълъги спорове ”. Райчо Травльо първи стигнал и дал изстрел, с който известил за разрешаването на спора за мястото на църквата. Хубчо кехая закъснял и изгубил състезанието.
С неописуема радост цялото население на село Аламидере се вдига на крак за разчистването останките на малкия параклис, носещ името “Св. Никола” и на негово място се поставят основите на днешната църква. Никой не жалил сили и всеки се надпреврвал кой по-голяма работа да свърши. От сутрин до вечер се работело непрекъснато и на 6 юни 1836 год, храмът бил възстановен, като носел името “Св. Никола”. Главен майстор на църквата бил Андон Казоолу от Пещера (Пловдивско) и Стою Бълевски от с. Аламидере - известни майстори строители на църкви и манастири из цяла Тракия. Строителните работи по изграждането и довършването на храма и църковния двор участвали много местни дюлгери. Църквата е изографисана през 1885 год. от известния иконописец Георги Ксаф от Станимака (Асеновград). При голяма тържественост в присъствието на цяло село много гости от околните села е станало освещаването на църквата през 1887 год. Тогава църквата бива преименувана от “Св. Никола” на “Въведение Богородично”, тъй като църквата в Устово носела същото име. Същата година била донесена и първата камбана от Ксанти донесена на гръб, тежаща 50 оки. Открита е от гръцкият владика Кирил. Първоначално служенето се провеждало от Светогорските монаси, идващи от тези места.
През 1880-1884 год. църквата е разширена като се построява нартика (преддверието), изгражда се костница, постройка за свещенниците (канцелария) и с хубави каменни зидове се оформя черковния двор и църквата е отвършена напълно. Строителните работи са извършени със средства, набрани от доброволни дарения от самата църква и личен труд на цялото население. Старата камбанария е построена в навечерието на Балканската война върху основа от камък и дървена конструкция, сегашната е построена през 1927 година изцяло от камък върху основата на старата. Строежът е извършен от майстора на камбанарии - местния строител Никола Симеонов с участието на неговите синове. В нея са монтирани двете камбани, изляти на място от майстор Георги - Броди от Македония. Те са единствени по звучност в района поради наличието на сребро и малко злато, прибавени към стопилките - дарение от населението и овчарския еснаф (сдружение). За пръв път техният мелодичен звън се разнесъл из селото през великденската нощ на 1912 година.
Трикорабната църква "Въведение Богородично" в село Полковник Серафимово е паметник на от 1978 година (заедно със сградите на общината и училището в съседство). В двора на църквата се намира паметна мраморна плоча с имената на загиналите серафимовци през войните 1912-1918 год. и 1944-1945 год. 
http://rodopi-progled.blogspot.com/2008_08_01_archive.html

Слаба бе държавата да се справи с възстаналите, та потърси помощ от вси свои властелини. Тогава вест дойде да се съберат семейни доброволци и от Родопа планина. Пръв чу се, че сбира своя чета Кара Ибрахим в Чепеларе и сам бюлюкбашия става.
Салих ага обаче, чието воеводство в Пашмакли дълги години бе грабено от кърджалии и хайти, тайно в душата си вземаше страната на възстаналите и желаеше накрай те да излязат победители. Той беше умен човек и в тия народни бунтове виждаше края на османското царство, което бе станало царство на насилия и грабеж, които го водеха сигурно към разсипия и гибел. Право му казваше мъдрият Шех Юсен ефенди “Идва край! Горко на раята, горко и на падишаха!”
Раните, отворени на воеводството му от старите кърджалии и хайти още не бяха заздравели. Затова, когато получи вестта, махна с ръка и рече:
- Не пращам войска! Падишахът ако му е мила царщината, нека праща. От мен толкоз!
Той имаше и друга причина да не даде помощ в тоя труден за царщината момент. Той знаеше, че държавата гледа към него и целия тоя “мемлекет” не като на свой. “Помак” и “ахрянин” бяха обръщения на турските чиновници и власт към българските мохамедани, принизяващи ги по-долу и от раята, презираха ги и не им се доверяваха.
- Дьонме! – и говореха презрително за тях.
В миналото за да ги смирят, насила ги бяха помохамеданчили, но и днес, макар мохамедани, те пак не превиваха врат и се бунтуваха. Споменът за Мехмед Синап бе още съвсем пресен.
Затуй вест прати по селата, че чета не ще сбере и няма да прати.

Това като чуха гладните и голи родопски сейчени, бивши Синапюви хайти, сепнаха се и скришом възроптаха:
- Кой ще ни спре?
- Кой ще ни брани да търсим имане?
- Кой ще ни каже : - не бива?
- Никой- отговаряха си сами те.

Къщите им се бяха изпразнили и децата оголели, зер ето десет години откак под байряка на синапя и Аджи ага бяха свободно шетали из ширните полски села и богати балкански долини, та дрехи и храна по цели кервани докарвали. Годината пак беше гладна, хамбарите пак празни, затова открито роптаеха против Салих-ага и очите им жадно търсеха някого, който да ги поведе към златната моравска долина, дето доволно да се награбят и на децата си армагани да донесат.

Салих ага виждаше това и търсеше начин да ги отпъди, та...негли отидат...и се не върнат.
     СНИМКИ В ГАЛЕРИЯТА

EVROPOMAK

• Guest
Re: Салих Ага
« Reply #1 on: June 16, 2009, 13:00 »
Да, в тази тема трябваше да е!  ::)

Поредната клевета и  очерняне, пред света, на едни от най-миролюбивите и спреведливи Помаци управници - Салих Ага!   >:(  :o   

Големият родопският Помак Салих Ага - управител на Смолянско-Ахъчелебийска област, който е прочут със своя съзидателен, миролюбив, строг и справедлив характер и уникален начин на държавно и регионално управление, отново беше очернен и оплют пред света, с произволно и скалъпено писание в страниците на Агенция Фокус, най-вероятно по "разказите", отново на комунистическите възродители, или от некои като "те, таково животно нема" - "помаци-християни"!    >:(  :o    

Гъста растителност скрива от туристите „Смолянския водопад” 
15 юни 2009 | 16:54 | Агенция "Фокус" 
Смолян. Гъста растителност скрива гледката към една от най-големите забележителности в Смолян – „Смолянския водопад”, предаде репортер на радио „Фокус” – Смолян. Природното образувание се намира в „Чилингирска махала”, непосредствено под щаба на 101-ви Алписйи батальон. Водопадът е висок повече от 60 м и от него с грохот се разливат водите на Крива река, водеща началото си от подножието на връх Снежанка. От години наред природният обект не се стопанисва. Около него е израсла буйна растителност и високи дървета, които, освен че скриват водопада, правят и невъзможно стигането до него. Една от пътеките, която в миналото е водила туристите до подножието на феномена, е съборена от свлачище, а другата – застроена. В почти всички брошури за туризъм в Смолян водопадът е сочен като атракция, но туристите трудно могат да го открият, тъй като около него няма указателна табела. Освен с красотата на разбиващите се струни вода, водопадът е свързан и с миналото на Смолян. Легендата гласи, че известният Салих Ага, чийто конак се е намирал на мястото на днешното военно поделение, е избил редица първенци на Смолян, хвърляйки ги в урвата.
Здравко БЕШЕНДЖИЕВ
© 2009 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!

Проучете истината, па тогава пишете, бре умници!  >:(  :o  
Там, на този водопад са били наказвани всички нарушители на общественит ред, без значение, дали е бил, помак, ристиенини или турчин!  :o    

Аман, от простотии!   >:(  :o   

Offline ismetaga

• Avarage member
« Reply #2 on: June 20, 2009, 13:19 »
Страниците са копирани от книгата"миналото на Чепаларе.Моля да бъда извинен ако програмата ,която използувам за да се обърне всичко в word е направила някой пропуски

;)
Във 'владалото са вписани 16 куповачи, от които трима християни и 13 мохамедани. Християни куповачи са: Сивен, Гьорго и Куртю, Сивен е най-възрастният син на Волко Беля, а чии синове са Гьорго и Куртю точно не може да се установи. Гьорго е или Марчов син, или пак прадедът на Сивковци. Куртю пак е или Мар¬чов син, (бащата на Метекса), или прадедът на рода Куртювци от Долната махала. От сегашното разпреде¬ление на 16-те дяла също не може да се уясни чии синове са били Куртю и Гьорго, защото в течение на 200 години са ставали препредавания на земи не само на отделни късове, но и на половинки и цели дялове. Сега Белювци и Куртьовци притежават заедно един дял от Хаджиица, а Сивковци сами един дял. А какви ча¬сти марчовци са притежавали след изкупуването на планината, не е добре изяснено. Обаче знае се, че пра¬дедът .на Сивковци се е настанил на малкия спуск ме¬жду Горната и Шабановската махала, а прадедът на Куртювци — на стръмната присойка в Долната ма¬хала. Белчювци и Марчовци си останали в юрюшките махали. От това настаняване по махали става ясно, че след Беля и Марча в Чепеларе са се заселили Кур¬тювци и Сивковци, може би едновременно със заборд-ските преселници-мохамедани; обаче не е ясно дали прадедите на Куртювци и Сивковци са преки куповачи, та имената им са вписани във владалото, или пак са прекупили от Белювцех и Марчовцех половинки от трите християнски дяла. Във владалото за изкупуването на Хаджиица е казано, че Хаджи Юмер от село Че-пелли, Гюмюрджинска кааза (околия), от свое име и за своя сметка и по пълномощие на другите съприте¬жатели продава за 800 гроша планината „Хадър бей" на Сивен, Гьорго, Куртю и др., но имената на Волка-Беля и Марча не се споменават. Вероятно първите че¬пеларски заселници са били починали преди изкупу¬ването на планината или пак поради старост или други причини оставили синовете си да се разправят с про-дажбо-покупката. Но макар че имената на Беля и Марча и да се не споменават във владалото, те са ос¬нователите на Чепеларе и тям се дължи за настанява¬нето на християни в кутловината. Може би и без Беля
70

п Марча да се издигнеше постоянно заселище на лят¬ното юрюшко свъртище, но това постоянно заселище щеше да се сравнява по култура, особено през време на турското владичество, със сегашните села Беден, Мадан п Узундере.1'
След изкупуването на планината Хаджиица и настаня¬ването на 13-те мохамедапскп семейства, в Чепеларе се заселили първо Куртювци, сетне Сивковци, а по-късно дошли и Самарджийци, които се настанили в Долната махала до Куртювцех. От 1728 до 1750 г. в селото имало 19 семейства, от които 5 християнски и 14 мо-хамедански, заедно със семейството на Исеип бея и Мехмед Кьорходжа, или всичко около 100 жители. През това време чепеларци стъкмявали и уреждали ступан-ствата си. Първо те си изградили къщи и плевни, а след това разделили равнището и го превърнали в ча¬стни ливади и градини. Започнали 6'езмилостно да се¬кат и хубавата вековна борова гора над махалите Горна, Сивковска, Шабановска и Долна. От дърветата на тая гора дялали греди, кушецн и дъски за къщите и Ьюьорди за огради па градините и ливадите. Също и дърва за горене (топливо) са доставяли от тая гора, и то много лесно. Поваляли на земята стройните бо-рнки, скастрювали ги и цели ги свлачзали с мазонци мри къщите си. Оголваните и опожаряваните места раз-копвали с мотики и сеели на тях леща, ечмик и овес. По тоя начин са били уничтожени, в течение на 100 и повече години, горите по стръмните спускове на бър¬дото Хаджиица. До 1850 г. са се виждали тук-там на същите спускове още няколко самотни борики, а от¬тогава насам нито една борика е била запазена, ако не   за   друго,   то   поне   за   спомен.
6. РОДЪТ  НА МЕХМЕД  КЬОРХОДЖА
Исеинбеювото семейство. До 1728 г. защитници и благодетели на християните в Чепеларе са били по¬движните гюмюрджински юрюци, а оттогава до 1838 г. защитата поели Исеинбеювият наследник Мехмед Кьор¬ходжа и неговите славни потомци. Без мощната за¬щита и подкрепа на Кьорходжовци чепеларското хри¬стиянско  -население   през   време   на   турското   владиче-
71
ство не би могло толкова бърже да се намножи и да се издигне в поминъчно и общокултурно отношение. Миналото на Кьорходжовия род е неделимо от мина¬лото на Чепеларе, но за да се разбере по-добре каква е била силата на Кьорохджовци и какво те са могли да сторят за напредъка на е. Чепеларе, ще изтъкнем тук, и то колкото се може с по-малко думи, делата им в Ахъчелебийската околия, защото по-нататък техните имена често ще се споменават в чепеларските събития, а по-удобно е тия събития да се не преплитат толкова с ахъчелебийските.
По-горе споменахме, че Исеин бей е бил сестрин син на Хадър бея и Арслан бея. Лете Исеин бей дохож¬дал на планината Кесариица само със стадата и овча¬рите си, т. е. без жени и деца. Дали той е бил женен или не в Гюмюрджина, сведенията са противоречиви. Едни казват, че бил женен, но нямал деца, а други твърдят, че никакви семенни грижи го не свързвали е Гюмюрджипа. Когато Исеии бей летувал в Чепеларе, шьотали му 2—3 помакини от с. Забордо. Често той ходел и по гости на прислужниците си. Исеин бей се влюбил в една хубава вдовица, също негова прислуж¬ница; оженил се за нея и се настанил семейно в Чепе¬ларе, т. е. станал постоянен чепеларски жител. Вдови¬цата имала две мъжки деца от първия си мъж. Едното, по-възрастното, Исмаил, бил малко гърбав, а едното око на Мехмедя било повредено от сипка (едра шарка). Децата били много умни, та Исеин бей ги изпратил в Пловдив, да се учат в прочутото духовно училище при Имарет джамия.
След ияколкогодишно учение Исмаил и Мехмед се върнали в Чепеларе със звания ходжи. Чепеларци им прикачили и по едно прозвище. Исмаила нарекли Кам-бурходжа, а Мехмедя — Кьорходжа. Преди смъртта си Исеин бей осиновил Мехмедя с пълни права на наслед¬ник, а на Исмаила дал само няколко големи къса земя в Камбурската махала и околностите й. Освен това Исеин подарил на три забордски семейства — роднини на жена му — места за къщи и градини в същата ма¬хала. Исмаил Камбурходжа бил назначен с берет за наследствен имам на чепеларските мохамедани, а Мех¬мед Кьорходжа, след осиновяването му, се прочул на-
72

всякъде в  Средна  Родопа,  защото  бил   м:ного учен  и умен, при това наследил и големи богатства, състоящи се  от  хиляди  овци,   планини  и  други  недвижими  до¬ходни имоти в гр. Гюмюрджина. Малко по-късио Мех¬мед   Кьорходжа   се  удостоил   с  доверието   и   високата чест да бъде избран за войвода — управник на Ахъче¬лебийската околия; а това избиране не станало по бла¬говоление  или  по   натиск  от  големци-управници,  а  по волята на самото население в Ахъчелебийската околия. Борби в Ахъчелебийско за големство.18   През   време на турското владичество в много вилаети, санджацн и каази са се водили борби за големство, власт и управи¬телни седалища, но трябва да се признае, че първен¬ството в това отношение се пада  на Ахъчелебийската околия,  особено  през  последните   два  века    (1701   до 1913 г.), та че и до днес. След завладяването на Родопа държавните данъци и високите пасища в Смолено-Ахъ-челебийската   околия,   която  на   юг  се  простирала   до г. Ксанти, били посветени (вакъфирани)  „на двата све-г щени града Мека  и Медина". Първият турско-мохаме-дански  войвода  и  настойник на  вакъфа се е наричал Ахъ челеби, който по занятие бил хекимин-джирах (ле-кар-хирург).От неговото  име  и  презиме  е останало  и названието на околията. След смъртта на Ахъ челеби войводството се заемало от потомците му, които управ¬лявали околията почти без противници до 1700 г. Обаче след помохамеданването на по-голяма част от христи¬янското население, породили се крамоли и ожесточени борби за войводския чин и управителното седалище на околията. Борбата се водила главно между два рода: Ахъчелебийци от Смолен и Хаджи Мустафовци (X. Сю-лейманци и X.  Ибрахимци)    от село   Вълчево    (Сьой-джюк). Хаджи Мустафовци били от юрюшки произход, но се оженили за помакини в с. Вълчево и се настанили в сегашната вълчевска Караманска махала. Хаджи Му¬стафовци били много богати. Те притежавали обширни планини по планинската верига Рожен—Момина вода— Чилтепе—Енхантепе,  а  на планините пасли хиляди те¬хни овци. Хаджи Мустафовите синове X.  Сюлейман и X. Ибрахим построили със свои средства величествени сводови  мостове  на   р.  Арда    при   селата   Вълчево   и Стояново   (Стоян  кюпрюсю).  С това свое дело X.  Му¬стафовци много  се  прочули, та  пожелали да  отнемат
73
войводството на Ахъчелебийцех и да преместят упра¬вителното седалище от Смолен в с. Вълчево. Борбата между Лхъчелибийцех и X. Мустафовцех продължавала 50 години. През това време седалището на околията било местено ту във Вълчево, ту в Смолен, а няколко години се застояло и в е. Топоклу, с висш представи¬тел на властта един местен тупавичер, който управля¬вал околията от тупавицата си. Тая продължителна борба много дотегнала на населението; но висшите тур¬ски управници не могли или не желаели да я прекра¬тят, защото и двете страни имали свои защитници в Гю-мюрджина, Одрин и Цариград. Най-сетне самото насе¬ление

око¬лията избрали свои представители и ги пратили в с. Палас. Представителите се събрали под дърветата край реката и решили да пе поддържат нито Ахъчелебийцех, нито X. Мустафовцех. След това единодушно избрали Мехмед Кьорходжа за войвода и главен имам (мюфтия) на Ахъчелебийската околия. Тоя избор бил одобрен и потвърден и от висшите турски управници в Цариград (1750 г).
Мехмед Кьорходжа приел да управлява Смолено-Ахъ-челебийската околия при две условия: 1) сам да из¬бере местожителството си и управителното седалище на околията, и 2) управлението му да бъде наследствено, т. е. след смъртта му околията да се управлява по пър-вородство или по способност от синовете, внуците и правнуците му. Тия условия били приети. Мехмед Кьор¬ходжа определил за свое местожителство и околийско управително седалище не Смолен — старото седалище, а горната махала на с. Райково, и то само затова, за¬щото обширните му недвижими имоти били по-близо до Райково, отколкото до Смолен или друго някое село; а пък родното му село Чепеларе заедно с цялото зем¬лище било привързано от незапомнено време към руп-ската нахия, пловдивски санджак, и към вакъфа на Джадит Али паша.
Мехмед Кьорходжа тръгнал от Чепеларе за Райково с всичката си челяд и по пътя минал през планината Караманджа. Райковци и други ахъчелебийци го по¬срещнали много тържествено вън от селото. На посре-щачите направило силно впечатление следното: а) но¬вият  войвода    бил    облечен    с   обикновени   простички
74

дрехи, а челядта, слугите и слугините му — с гиздилна премяна; б) жените ,не били забулени като другите мо-хамеданки, а били с открити лица и наметнати бели тестемеле, и в) малките Кьорходжови деца и внучета, които не могли сами да се крепят на конете, били ту¬рени в кошове и последните привързани от страните на конските семери. Един райковец, християнин, като ви¬дял това, не можал да се стърпи, та казал с висок глас: „Родът на тоя Кьорходжа никога няма да се свърши и Кьорходжовцн ще пи управляват много го¬дини." Предсказанието на тоя райковец се сбъднало. Кьорходжовци управлявали по наследство цели 100 го¬дини.19
Мехмед Кьорходжа управлявал околията от 1751 до 1779 г., когато и починал. Гробът му и днес личи в рай-ковските мох. гробища до къщата на Имамци. На над¬гробния му камък се чете надписът: Мехмед бил Исеин 1779. През време на неговото управляване междуособ-ните борби и големите злосторства в околията се пре¬кратили. Населението, особено християнското, се успо¬коило п поминъкът му се подобрил. Сам Кьорходжа в ^качеството си на войвода и добър ступаиии още повече забогатял и разширил недвижимите си имоти. Приживе той задомил всичките си синове и дъщери, но ги пръс¬нал в няколко села. Синовете му Сюлейман и Пирага с прекор Плаши пиле си съградил конаци в Пашма-клъ и там се настанили завинаги; син му Жафер Дер-виша останал в Райково, но след смъртта му неговият син Садък се върнал в Чепеларе на дядовото и бащи¬ното си старо огнище. И т. н. В Райково останал само най-малкият Къорходжов син Исеин и няколко от дъ¬щерите му.
След смъртта на Мехмед Кьорходжа за войвода, уп¬равник на околията се прогласил син му Сюлейман; но понеже конакът и постоянното му местожителство били в Пашмаклъ, то и управителното седалище на околията било пренесено в това село. Сюлейман, също като баща си, бил учен, кротък, набожен, милостив и добър сту-панин, ло за онова време не толкова кадърен управ¬ник. През неговото 19-годишно управление борбите за слава, първенство и управничество пак се подновили в околията. Освен това избухнали размириците на „хайтит'""   (кърджалиите).   Най-силен  противник  и   съ-
75
перник в големството на Сюлеймана бил Хаджи Ибра¬хим  от с.  Вълчево   (Соучук),  също  богаташ и крупен скотовъдец, при това и в приятелски връзки с Одрин и Цариград. За да запази поне номинално властта си над цялата околия и за да  се справи по-бърже и по-лесно  с   „хайтите",   Сюлейман   разделил   околията   на два неравни по пространство и население мюдюрлюка (участъци)   —  североизточен   и  югозападен.   Сюлейман отстъпил   на   Хаджи   Ибрахима    североизточния    (Въл-чевския)    мюдюрлюк,   за  да    го  управлява,   докато  е жив, а югозападния, който бил по-голям, задържал за себе си. След тая спогодба и раздяла Хаджи Ибрахим разширил  конака  си  в  с.  Вълчево  и започнал  да  уп¬равлява  поверения  му  мюдюрлюк   досущ   самостойно, т. е. без да пита за нещо Сюлеймана или да му се под¬чинява.  Нещо повече, Хаджи Ибрахим  се стремил да завземе   властта   и   в   Сюлеймановия   мюдюрлюк;   но това не траяло дълго врше. Хаджи Ибрахим се поми¬нал   и  за   мюдюрин  на   североизточния   мюдюрлюк  се прогласил син  му Хаджи Ахмед, обаче и големството на последния не траяло дълго време. Две чети „хайти" (кърджалии)   се  вмъкнали  скришно   в  Ахъ   челеби  и една   нощ   ненадейно    нападнали    голямото    и   богато село  Вълчево.  Почнало  се  силно  сбиване  между  хай¬тите и вълчевските жители. Избити били много хайти и защитници,  между които и двамата Хаджи Ибрахи-мови  синове,   а   именно   Хаджи   Ахмед    (мюдюрят)   и Хаджи Мехмед. Хайтите надвили, влезли в селото, ог¬рабили   го  и  цяло   го   изгорили   (1797  г.).   След  това злосторство   управничеството   на   Хаджи   Ибрахимовци се свършило и селото Вълчево завинаги изгубило зна¬чението си като управително  седалище на  мюдюрлюк. /Сюлейман се поминал през  1798 г. и за войвода на цялата  Смоленсно-Ахъчелебийска околия се прогласил син му Салих ага. Сюлейман имал четири сина: Салих ага, Мустафа с прекор Аджи ага, Лиман Шишман ага и Брахом бей. Салих ага и Брахом бей си съградили нови конаци в Пашмаклъ;  Лиман Шишман  ага  оста¬нал в конака на баща си Сюлеймана, а Мустафа Аджи ага  отишел напривед   в   Смолен.  Салих  ага   и   Аджи ага   били  баджанаци  и  жените   им    били   дъщери  на Мехмед кехая от Смолен. Лиман Шишман ага и Бра¬хом бей били добри земледелци и скотовъдци, но ня-
76

мали влечения и дарби за управници. Салих ага » Аджи ага също били добри ступани, но и крайни вла-столюбцй; обаче в нравствено отношение двамата братя не си приличали. Салих ага бил умен, енерги¬чен, строг, справедлив, великодушен, милостив и ще¬дър, а Аджи ага също енергичен и смел, но жесток,, размирник и голям  плячкаджия.
След заемането па шжводството първата задача или работа на Салиха ага била да се разправи с „хай¬тите"; втората — да уипчтожи честите обириичества и злосторства в околията; третята — да изкорени или намали разврата, който в онова размирно време се бил разширил, и четвъртата — да се засили стопан¬ството и подобри поминъкът на населението. За пости¬гане на целите си Салих ага почнал да отправя до на¬селението строги заповеди и наредби и да налага тежки наказания дори и за най-малките престъпления. За разбойничество по друмовете и в горите той за¬стрелвал виновниците; за обикновени кражби и неиз¬пълнение па заповеди — бесил на „Киселката" между Пашмаклъ и Райково; за псувня, блудство или поше¬гуваме с мома и жена хвърлял виновниците в прочу¬тата урва (пашмаклийски водопад), а за втезма на добитък в ниви и ливади застрелвал виновното жи¬вотно и налагал по гърба «а притежателя му 50—100 „дряновици". От тия Салихагови наредби и наказания се изплашили хайтите, обирниците, блудниците и всички другь покварени лица в околията. Не уплашил се само Салнхаговият брат Мустафа Аджи ага. Тоя Кьорходжов внук не бил доволен от положението си в Смолен, т. е. да се занимава с овци и земледелие и да ходи на лов. На Аджи ага се пощяло да замести брата си във войводството или да извърши друг ня¬какъв голям подвиг, от който да се прочуе и още по¬вече да забогатее. С такива мисли в главата си той почнал „да рови" и да търси съчувственици и сърат¬ници. Нещо повече. Аджи ага почнал явно да се за¬канва на брата си и да насърчава хайтите, сбирни-ците и другите злосторници. Мехмедкехаица, бабата на Салих ага и Аджи ага, като разбрала какво мисли и крои „горчивият" й зет (Аджи = горчив, кисел, лют), отишла в Пашмаклъ и казала на войводата Салих ага:
— Дай ,на това куче няколко села да хми соди   (да
77
ги  управлява),  защото  инак и тебе,  и нас ще изеде. Салих ага послушал баба си и поверил Аджи агому управлението  на  североизточния   (вълчевския)   мюдюр-люк.  Аджи  ага  приел   управлението  на  мюдюрлюка, но  за   управително    седалище   не    избрал    изгорялото Вълчево, а селото Устово. Там той си построил на ху¬баво и огледно място обширен конак; назначил си съ¬ветници и сеймене   (устовци-християни  и влаховци-мо-хамедане)   и  почнал да  управлява  също  тъй,  както  и брат му в  Пашмаклъ.  За  малки   престъпления   хвър¬лял   виновниците   в   „Сурналката",   и   за   по-големи   — бесил и застрелвал. Какви са били съветниците и сей-мените на Аджи ага, представа ни дава една народна родопска песен, която започва тъй:
„.. .Таку   му   хабер   ду падна от Смолен  от Аджи  ага: Да   прави  Таку  що  прави Отбор   сеймени  да   сбира, Да   сбира,   да   хи   шгсува. Таку  са  писал  най-напреш, Ду  него  са   е  записал Торманан   каладжияна Сас  аленине поесе И   с   чифте  кобур   пищоле. .."
Аджиаговото  управление може  би  се е  аресвало  на устовцем и на околните села, но не и на самия Аджи ага. Последният мечтаел за по-големи подвизи и скоро осъществил мечтите си. Той чул, че цялото турско цар¬ство   се   е   размирило;   че   кърджалийските    главатари Мехмед Синапя, Мехмед Дертли, Емии ага,  Кара Ма-наф Ибрахим и други горят градовете и селата в Бъл¬гария,   а   когато   настъпи   зима,   се   връщат   с   голяма плячка в кулите и конаците си.   Това   се   аресало на Аджи ага. И какво прави тоя мюдюрин и Къорходжов внук? Събира бърже и скришно от Салих ага 500 „сей¬мене"   —   помаци,    българи-християни,    турне,    цигани и други — и повежда тая сбирщина към Гюшорджин-ското  поле  за  плячка  и  слава.  Аджиаговите  хайти,  в съюз с други хайти от Егридеренско, нападнали гр. Гю-мюрджина,  но  не  могли   да  го   превземат   и  ограбят. Тогава те в яростта си оплячкосали и изгорили много
78

гюмюрджински села и колиби. Късно есента Аджи ага; разпуснал четата си на южните смолено-ахъчелебий-ски граници и четниците един по един мълком се вмък¬нали в селата си. Главатарят на тия четници, „ни лук: ял, ни на лук мирише", също се върнал в Смолен и оттам в Устово, за да продължава „мирновременните" си работи в мюдюрлюка.
Постъпката и злосторствата на Аджи ага силно огорчили и разгневили Салих ага. В яда си той ску¬бал косъм по косъм брадата си и се чудил какво да стори с едноутробния си брат.
—   Ще изловя   и застрелям   всичките 500   хайти,  но
какво да направя моя едноутробен брат и баджанак? —
запитал Салих ага своя секретар Абдулах ефенди.
—   Ще простим и него, и хайтите му — отговорил Аб¬
дулах ефенди. — С това ще пожалиш няколко стотици
и хиляди жени и дечица. Но ако брат ти и хайтите се
опитат да  повторят злосторствата, тогава  бъди  безми¬
лостен и прави е тях, каквото щеш.
Така и станало. Салих ага простил брата си и хай¬тите му. Едновременно с това излязъл царски ферман, с конто били амнистирани всички родопски и други ■хайти, но при условие че те занапред ще бъдат мир,ни и послушни жители.
Аджи ага се престорил .на разкаян грешник и поч¬нал с голямо усърдие да управлява мюдюрлюка си. Но това не траяло дълго време. Мисълта за нови под¬визи го не напущала. След една година от гюмюр-джинския подвиг той събира нова чета от хайти и я повежда към Стаиимака. Тая чета сполучила да ог¬раби и изгори града. След тия лови подвизи Аджи ага се върнал в Ахъ челеби, но не вече тайно, а явно и тържествено. Четата си разпуснал в Смолен, но преди да я разпусне, помолил хайтите си да дадат добро¬волно по няколко желтици от плячката за построяване сводов мост на р. Арда в Смолен.
Салих ага не можел повече да търпи злосторствата на брата си и заповядал на бюлюкбашията си Стра-хина да уничтожи хайтите в околията и гнездата им в Смолен и Устово. За щастие, Страхиновата задача била улеснена и ускорена. След ограбването и изгоря-ването на Станимака един малък отряд редовна тур¬ска  войска,  с  един  планински  топ,  успял  да   навлезепрез Тополовския проход в коритото на р. Арда. По пътя си войската се натъкнала на няколко чети от хайти и след като ги разпръснала при Егридере и Стоян кюпрюсу, тръгнала от Топоклу нагоре по тече¬нието на р. Черна. В местността Ровина при с. Търън войската уничтожила козарника на Аджи ага и оттам потеглила за Устово. Аджи ага с не много сеймене бил в конака си. Привечер войската заела позиция до ма¬халата Влахово и почнала да отправя куршуми и гюл-лета във вратите и прозорците на Аджиаговия конак.
Аджиаговите сеймени насочили шишенетата си през мазгалите на конака и почнали да стрелят срещу вой¬ската. В това време Салихаговите сеймене под коман¬дата на бюлюкбашията Страхина влезли в Устово и почнали да минават река Черна с насока конака на Аджи ага. Стрелбата и от двете страни се засилила, но не траяла дълго време. Когато досущ се смрачило, Аджи ага и сейменете му сполучили да се измъкнат от обсадата н да избягат. Войската и Салихаговите сеймени завзели конака и го запалили. Аджи ага, по¬добно на последния испански Абенсераж, гледал от близкия горист връх Петровица как гори великолеп¬ният му конак и шепнешком казал на придружащня го сейменин: „Всичко се сворши. Еден булур" (каквото правиш, такова ще найдеш).
Аджи ага, за когото имало царска заповед да бъде заловен или убит, дълго време се скитал и крил в го¬рите, но като му се додело това скитане, една нощ скришно се вмъкнал в Пашмаклъ и помолил брата си Салих ага да го прости и скрие. Салих ага, който по природа бил великодушен и по навик давал подслон и прибежище на всеки нещастник, дори и на престъп¬ник, ако последният се разкайвал и помолвал, приел брата си и го скрил в оная част от конака, дето жи¬вяла челядта му. Но и в неволята Аджи ага си оста¬нал по душа и сърце такъв, какъвто бил и по-напред. Нему пак се пощяло да стане големец и управник и за да постигне целта си, опитал се да убие брата" си, но не сполучил. Садих ага силно се огорчил и разгне¬вил от постъпката на брата си и заповядал на сейме¬нете си да умъртвят с глад или куршум неблагодар-ника и едепсизина; но понеже никой от Салихаговите люде не посмял да стори това, т. е. да убие брата на

господаря си, сам Салих ага с един куршум прекра¬тил живота на едноутробния си брат и на страшния кърджалийски главатар   (1806 г.).
След изгоряването на Аджиаговия конак в Устово и умъртвяването на самия Аджи ага, Салих ага поел управлението на цялата околия и „заличил от спи¬съка" Устово като управително седалище на отделен мюдюрлюк; обаче това село си запазило значението като търговско средище в околията.
Как по-нататък Салих ага е управлявал Смолен-Ахъчелебийската околия и какво той е сторил в тече¬ние на 40 години за повдигането на населението в кул¬турно и политическо отношение, тук няма да се впу-щаме в подробности, а ще кажем само това. Тоя вой¬вода не е бил само строг забитин, но и отличен строи¬тел, агроном, лесничей и благодетел. Той строил с пари и ангария конаци, джамии, черкви, училища, сво¬дови мостове, чушми, калдъръмени пътища и др. За¬ставял населението да отгледва добре добитъка си и да сади в градините и по пътищата овощни дървета. Пазил като очите си горите и казвал, че ще дойде време, когато едно дърво ще струва една желтица и за да бъде отсечено, предварително ще се дангосва (маркира). Отнемал робини и прибирал деца сира¬чета — мохамедани и християни, отгледвал ги и задо-мявал със свои частни средства. Не допущал на ни¬кого да си променя вярата, дори и доброволно.
*През време на Салихаговото управляване христия¬ните в Ахъчелебийско били приравнени с мохамеда¬ните в гражданско и политическо отношение. Каквито права и задължения имали едните, такива имали и другите. Салихаговият конак еднакво е бил достъпен и за богати, и за бедни. Всеки, който имал работа или зор за нещо, свободен е бил да се яви пред лицето на войводата и да се оплаче, и то през всяко време на денонощието. Никой посетител или тъжител не е из¬лязъл от конака, преди да бъде нагостен, ако не с друго, то поне с хляб, сирене и мляко. Салих ага е държал малко званични служители <-* секретар, ков¬чежник, данъчен чиновник и бюлюкбашия (началник на сейменете). Секретарят и бюлюкбашията са били мохамедани, а ковчежникът, данъчният чиновник и по¬ловината сеймене — християни, смолени. Ковчежникът

80

•    Миналото на Чепеларе

81
е бил прадядото на Пинтийци от с. Райково, а данъ¬чен чиновник — Колю Коджабашят от същото село.
Салих ага е бил не само войвода-управник, но и едър скотовъдец и земледелец. Той притежавал ня¬колко планини, 40 товарни мулета и коне, 150 волове и крави и 6000—7000 овци. Повечето от управителите, конярите, говедарите, мандражиите и овчарите на Са-лихаговото ступанство са били християни — смолени и рупци. Салих ага имал голямо доверие в тия свои ступански служители, особено в Ткехаите си, които уп¬равлявали мандрите и стадата му. От кехаите му най-прочути са били Хубчо от Аламидере, Стамат от село Пещеря и дядото на Харбалийци от село Пашмаклъ.
Салих ага в нравствено отношение бил безупречен, дор"Я~пр"екалено строг и спрямо себе си, и спрямо всички люде в дома му и околията^ Той имал само една жена, която също била прекалено строга в нрав¬ствено отношение. Салихаговица не могла да търпи служители-ергене, та заставяла всеки 20—25-годишен ерген да се задом'и. Обаче когато някои ергени или вдовици заявявали, че не могат да си найдат или из¬берат подходящи невести, Салихаговица ставала по¬средница и често заставяла мъжа си Салих ага да се намесва в женитбените работи на служителите, слу¬жителките и на други близки тям лица. Как е постъп¬вал Салих ага в такива случаи, ясна представа ни дава следната народна хороводна песня, която и до днес се пее в средна Родопа.
Вчера  е рано  приминол Приз  Горну село  Дереке( Дерекюскиен   кулджие, Млади   аргатки  да   сбира, Салих   агому   да   жйонат На  високана   планина. Яга са таму сабраха, Жйонаха,   колко   жйонаха, Тйоваи   са   облак  зададе, Ситна   росица   посроси: Алтон-жйолтине  ракойки, Сейменски   пушки  бойлие, Кулджийски  сърма   пищоле, Аргатеки  бели ракаве.
82

Салих ага са размаха, Размаха, еще зарука:
—   Кулжие,   луди   гидии,
Аргатки,   млади   межерки,
Форлейте  сорпе  извити
И   паламарки   шерени; Сторите   хору   гулему На   широкине   хармане; Надуйте  гайди   сеслие, Запейте   песни   жетварски1 Яга се хору залюле Гана   са   фати  най-напреш, До   Гана  още  и  Стана И  Станинине дружчици, Салих ага се пувглйода ВТанкина  снашка  —   силвия, ВТанкини  коси  —  куприна; ВТанкини  вешки —  гайтане, ВТанкини  очи  — череши, ВТпикшш  бузи  —  ебалки; Че 1СН на  Гинка думаше:
—   -   Гашку  лю,  мари,  хубава,
—   Ганку  лю,  мари,  башюва,
Главена  ли  си  или  не?
■—   Главена,   башю,  главена, Ссребаран   порстен   менена, За   влюдно   младу   копеле, За   Карлуковску   терзийче.
—   Ганку  лю,   мари,   башюва,
Дйо да му,  Ганку, ворииме,
Дйо да та, Ганку, зомиме,
Моему   сияу   Тахирю.
—   Не бива,  башю, не бива;
Е  си  гиздило  ни  меням;
Е  си  вераса  ей  давам, Нашеса   вера  христенска.
—   Ганку   лю,   мари,   хубава,
Аку  Тахире ни  рачиш,
Муржюму да та зомиме,
Муржюму   Чепеларчену.
1Чуржю   е   вакал,   каматан;
Той ти е лика прилика.
—   Нищо гу, банда, нищо гу

Червена  руба  да  нося, Постра   кучия  да   ехам. Врют  сукацине  обиграх, Ниде  водица  ни  найдах. Питам  та,   брате  Лимане, На  хаир  ли  е или не?
—   Хайдър,   аго,  хайдър;
Немой  са,   аго,   кахъри!
Еще  си  думи думаха)
Агому  хабер  допадна:
Татаре  ми  са  торнали
Ут  Гюмюжюее  касабо;
Оноща   са   били   вав   Палас,
Довечера  са  в'Пашмаклъ
Агуне  глава  наведе
И   си   Шишману   думаше:
—   Лимане,   брате    Шишмане,
Нье  са   сме  с'тебе  карали;
Дйо   да   са,   брате,   сгодиме,
Дйо   да   са,   брате,   простиме.
Еще  си  дума  думаше,
Еще  Лимана   кудеше, Татарски   коне   тропнаха На   калдароме   —   сукаци; Спетали  лочки  правеха, Сгоздене   оган   венчаха. Татаре порти хлопнаха, Ут коне борже слезаха, Счизмене  вотре  влезаха, ,Агуне   мехтюп   метнаха. / Кетипче  мехтюп  пееше
|  И на   агана  думаше:
/   — Да  борзаш  ага,  да  идеш Нах   Гюмюжюпе   касабо.
!    Царен  е тебе пуслагал;
'    Царюму дуво да  вдигаш! Царен е тебе проводил Цошена   руба   червена, Сърмени   бели   поесе, Синджирли  нешан  на  шия1 Агуне  глава  клатеше. И синовем  си  думаше:
—   Сетам  са,   айол,  сетам  са,

И  да  е  вакал,  каматан, Муржю  е,  башю,  дюлгерин, Дюлгерин,   башю,   тикларин.
—   Ганку лю,  мари,  башюва
Ако  и Муржа  ни  рачиш,
Хубчюму,   кехайоиому.
—   Нищо  гу,   башю,   нищо  гу,
Хубчо е старец и вдовец.
—   Негу  щиш,  башюв,  да  зомиш
Нему   щиш   измет   да   правиш.
Тебе  е,   башюв,   писано,
Тебе   ти,   Ганку,   прилега: Кехайско  коща  да   редиш; Кехайски  дворе  да   метеш; Дребни  сираци  да  кутиш, Да  кутиш,   да  хи  милуваш; Сас  песни да  хи  приспиваш, Сас  песни  да  хи   разбудаш!
Салихаговица на времето си е задомила много момци, моми, вдовици и вдовци, и то често въпреки волята на едного от младоженците; но в замяна на това тя е давала рубата или пък е заставяла мъжа си да гради къщи на новите домовници и да им пода¬рява добитък и късове земя за градини, ниви и ли¬вади. Облагодетелствуваните от Салихаговци бедни семейства са се считали техни роднини и на големи празници — християнски и мохамедански — се сла¬гали със спредавак, а когато се раждало дете — със спонда.
Погубването (обесването) на Салих ага. И Салих ага, както всички други издигнали се лица, е имал за¬вистници, противници и неприятели; но най-големи не¬гови противници са били: а) гюмюрджинският аенин Емин бей; б) бившият бюлюкбашия Агуш от с. Тосбо-рун (сват на Салих ага); в) Аджиаговите синове Асан бей, Сюлейман бей и Брахом бей, и г) едрият ското¬въдец от с. Горно Дерекьой, християнин, с незнайно име, но с прекор Царвулан кехая.
• Всякой от тия противници бил чувствително засег¬нат от Салихаговите правнически дела, та имал ос¬нование да се бори със страшния смолвнородопски вой-вода-управник.  Гюмюрджинският аенин Емин бей бил
84

противник на Салих ага, защото последният се не под¬чинявал на по-висшите турски управници, а само¬стойно управлявал Ахъчелебийската околия. Аджиаго-пите синове били огорчени от мижа си Салих ага, за¬щото застрелял баща им — главатаря на хайтите. Са¬лих ага и Агуш били сватанаци. Едната Салихагова дъщеря била омъжена за сина на Агуша. По-рано Лгуш бил Салихагов бюлюкбашия, но Салих ага го уволнил, и ето защо: през време на гръцкото въста¬ние (1821 г.) Лгуш, по заповед от турската военна пласт, бил изпратен с една дружина родопски добро-волцн-башнбозуцн да потушава въстанието в Халкиди-ческпя полуостров (Маденкьолери). Оттам Агуш се нърнал е няколко робини — християнски момичета, от които една помохамеданил и се оженил за нея. Салих-пговица, като се научила за тоя подвиг на Агуша, на¬стояла пред Салих ага да отнеме робините от Агуша и да ги предаде на нея. Салих ага отнел робините и уполпнл Лгуша от длъжността бюлюкбашия. Салих-* «птици прибрала робините в конака си, приготвила им |>уба и ги омъжила за смолене-християни в Паш* Мйкль и другаде. Оттогава Агуш станал противник на Сплпх ига. Царвулан кехая от Дерекьой и Салих ага Гшлп близки приятели, но приятелството им не траяло дълго време. Една есен, когато Царвулановите стада отивали на знмовище в Гюмюрджинското поле, един Царвуланов син, който бил ерген, ущипал и взел кит¬ката па една устовска мома, която наливала в-харко-ммто си водя от реката; освен това Царвулановият спи казал на момата и няколко неприлични думи. Ба¬щата на момата веднага се оплакал на Салих ага. Сеймене застигнали по пътя виновника, откарали го в Пашмаклъ и по заповед на Салих ага хвърлили го в прочутата урва!
До 1830 г, Салихаговите противници „ровили" и прикрито се опитвали да свалят Салих ага от войвод-ството, но усилието им не се увенчало с успех. Обаче след издаването на прочутия султан Махмудов хати-шериф, с който се правили преобразования в турското царство, Салихаговите противници открито почнали борбата, като си служили с всякакви средства, дори и с въоръжена сила, състояща се от наемни албанци. По  всички други обвинения Салих  ага  бил оправдан
85
от висшите турски управници, но когато противниците му го обвинили, че той „леел топове и гюллета да се бие с царската войска", последицата била друга. Из¬даден бил царски ферман за погубването на Салих ага. Изпълнителят на фермана, гюмюрджинският ае-нин Емин бей, се изхитрил и писал Салих агому, че царят му е пратил скъпи подаръци и знакове за 40-го-дишна служба, но тия знакове и подаръци за отличие трябвало Салих ага да получи лично в гр. Гюмюр-.. джина. Салих ага се усъмнил в съдържанието на Еминбеювото писмо и не отишел в Гюмюрджина; но когато получил второ писмо „по татаре бумбашире", той казал на домашните си и на умния си секретар Исмаил ефенди: „Остарел сам и не ми е мил живо-тес. Ще отида, пак каквото ще да станува." Салих ага тръгнал за Гюмюрджина с 12 свои сеймене, между които бил и Райчо Пинтиев от с. Райково. По пътя си той раздавал пари на деца и бедни пътници.
Емин бей посрещнал „царски" Салих ага и го на¬станил в правителствения конак. Смоленородопският войвода останал много доволен от Еминбеювото посре¬щане и гостоприемство; очаквал само да получи „скъ¬пите царски подаръци".

Offline ismetaga

• Avarage member
« Reply #3 on: June 20, 2009, 13:21 »
През "Мора-кавгасъ" (гръцкото въстание в 1821 година) неколцина могилчани отишли под един башибозушки байрак, за да учавствуват във войната и грабежа. Когато се върнали от "сефер", заедно с другата си плячка довели в Могилица и гъркини, заробени млади момичета. Смолянският войвода Салих ага, българин-мохамеданин, човек със строга нравственост, изпратил въоръжени хора, за да отнемат робините от могилченските бабаити, и те наистина били отведени и омъжени сетне за християнски мъже от Райково и Устово. Но две или три от робинките останали. Скрити, потулени, те били "фереджосани" овреме и Салихаговите сеймени не ги намерили. Една от тях е майсторицата на модроокото халище. Потурчената втъкала в него и морето, и родните маслинени гори, и своите мечти. Втъкала и тъгата си в халището, за да я предаде и нам в чудно съчетаните цветове. Какви бои! Достатъчно е да потрепне само един лъч, за да раздвижи козината и да я превърне в маслинозеленикави талази, или пък в гори, разлюлени от зефира. Защото цветовете на това халище са окачени на такива чувствителни везни, че всеки лъч може да ги разлюлее, да промени окраската, да извърши магията пред очите ви. Залива те чувство на кротка, дълбока тъга, когато гледаш това "р о б и н с к о   х а л и щ е". Нито едно пъстро петно няма в него! Никаква надежда. "Просфорки" и "очета" - цяла решетка, но това са очи, вгледани в собствената болка, навътре, назад, очи, потънали в тихото съзерцание на онова, което е било и никога вече няма да бъде.
http://groznijat.tripod.com/litera/halishta.htm

Offline ismetaga

• Avarage member
« Reply #4 on: June 21, 2009, 13:35 »
Писах до Здравко Бешенджиев е ето и неговия отговор.
"ясно е написано, че става дума за легенда. Легенда, която знае всеки един смолянчанин и аз нямам вина, че това е така. Вижте още редица сайтове пишещи, за туризъм описват легендата. Има го и в учебниците по краезнание. Така, че не е нужно да се обиждате. Радио "Фокус"- Смолян е единствената медия в региона,доказала своята толерантност към религиите и различните етности. И ако търсите опит за някаква конфронтация, знайте, че ние сме много над това. Елате в Смолян, ще се разходим из хората и ще питаме за легендата. Ще се убедите, че всеки я знае така.За това не е редно да пишете, че се опитваме да очерним името на някои.

С Уважение Здравко Бешенджиев "

Offline ismetaga

• Avarage member
« Reply #5 on: June 21, 2009, 14:45 »
Е как уважама медия като радио Фокус е допуснала да петни  един помак дал толкова много за региона в средните Родопи ,,за етническия мир,приравнил християни и мюсулмани,създал организация за грижа на деца сираци независимо от религията,и го сравняват историците с Капитан -Петко,да се оплува на насаждани комунистически легенди..............Или проблема е др.,защото е салих и още повече бил Ага.Сериозна медия трябва да чете документи от С.Шишко,Н.Хайтов и Васил Дечов и тогава да черни мюсулманите и да ги приравнява винаги с тирани. >:(

Offline ismetaga

• Avarage member
« Reply #6 on: July 03, 2009, 12:50 »
Гледам че сте отворили темата за агушевия конак и реших да ви зарадвам с няколко снимки  на конака на Салихага-сват на Агушага.Жалко ,че е разрушен преди 100г.на авантара ми е снимка на водопада на Салихага. ;)

Offline ismetaga

• Avarage member
« Reply #7 on: July 03, 2009, 12:52 »
Ако го имаше конака ,каква атракция за туристи щеше да е? >:(

EVROPOMAK

• Guest
« Reply #8 on: July 03, 2009, 13:28 »
Само хубави думи, и евалла за снимките и информацията за Салих Ага - един от най-големите Помаци - управници, заслужили с делата си да се говори само добро за неговото и на наследниците му 300 - годишно управление на Смолянско-Ахъчелебийска област!  ::)
Браво на Помаците, най-истинският народ на Балканите!  :D

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
« Reply #9 on: April 27, 2011, 11:48 »

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
« Reply #10 on: April 27, 2011, 13:01 »
116. ПОГУБВАНЕТО НА САЛИХ АГА

Том ІІІ: Исторически песни

Сакова лято усилно,
усилно, еце притажно,
никога не е повнено,
никога не е бивало!
Ферман по ферман провадат
от Стамбол града голема;
хабер по хабер дохада
от Гюмюжюне касабо,
от гюмюжюнскен аенин,
от гелиболскен кадия.
Салихагому нарочат:
"Да прави ага, що прави,
нах Гюмюжюне да върви,
нах Стамбул града да иде;
царюму да се поклони,
царюму и везирюму!"
Легнал агуне, задремал,
задремал, тьожко заспал е,
на летен денчок Гьоргювден.
Че си ми виде вов соне:
червена руба носеше,
пъстра кучиа ехаше;
в Пашмакла вода тросеше,
капка водица не найде,
устана да си разкваси,
жьождана да си угаси.
Стрьосум са ага разбуди
и си Страхина порука:
- Страхине, билюкбашию,
морна ма дремка налегна,
та са принесах и заспах,
ала са борже разбудих...
Иди, Страхине, порукай,
моеног брата Лимана,
моеног брата Шишмана!
Шишман приборза, отиде
и си агуне попита:
- Какво е, аго, станало,
какво си, аго, упатил?
- Лимане, брате Шишмане,
нищо не ми е станало
и нищо не сам упатил,
ала ще нещо да стане!
Легнал бях, тьожко заспал бях,
че си ми видех вав соне
червена руба да нося,
пъстра кучия да ехам,
вруд сокацине обиграх,
ниде водица не найдох.
Питам та, брате Лимане,
на хаир ли е, или не?
- Хаидър, ага, хаидър:
пемой са, аго, кахъри!
Еще си дума думаха,
агому хабер допадна:
"Татаре ми са торнали
от Гюмюжюне касабо:
снощи са били вав Палас,
довечера са в Пашмакла!"
Агуне глава наведе
и си Шишману думаше:
- Лимане, брате Шишмане,
нн са сме с тебе карали,
дьо да са, брате, сгодиме,
дьо да са, брате, простиме!
Еще си дума думаше,
еще Лимана кудеше,
татарски коне тропнаха
на калдароме-сукаци;
с петали лочки правеха,
с гоздене оган всичаха.
Татаре порти хлопнаха,
от коне бърже слезаха,
с чизмене вотре влезаха,
агуне мехтюп метнаха.
Кетипче мехтюп пееше
и на агана думаше:
- Да борзаш, ага, да идиш
нах Гюмюжюне касабо,
царен е тебе послагал;
царюму дуво да вдигаш!
Царен е тебе проводил
цошена руба червена,
сърмени бели поесе,
синджир ли нешан на шия.
Агуне глава клатеше
и синовем си думаше:
- Сетам са, айол, сетам са
какви ми даре провадат,
каква ша руба да нося,
какви нешане ша имам.
Йдите, айол, идите
нах Гюмюжюне касабо,
дано на, айол, сгодите
сас гюмюжюнскен аенин,
еас гелиболскен кадия
и сас стамболскен везирин!
Ищат ли цоха алена,
давайте сърма-коприна;
ищат ли бели грошове,
давайте жьилти алтоне!
- Ходихме, буба, молихме,
ала са кимни ворнахме.
Другож с пари са воршеше,
сига парине не воршат.
Теб, буба, хабер пропадат,
ти да са сгадаш да идеш.
нах Гюмюжюне касабо,
нах Стамбол града голема,
царюму да са поклониш,
царюму и визиремнем!
Мамна са ага отиде
вав Гюмюжюне касабо
с оники киши сеймене,
сас товар жьолти алтоне,
отиде, тамо остана...
По пилце хабер проводи-
"Носите здраве нагоре,
нагоре, нах планинона;
носите здраве децамнем,
децамнем, еще людемнем;
носите здраве овчерем,
овчерем, още аргатем;
носите здраве сейменем,
сейменем, бюлюкбашием
Е ща далеко да ида,
е ща са млого забавем."
Ага хаберен допадна
в Пашмакла село голямо,
писнаха бели кадони
на високине кьошкюве,
плакнаха малки дечинки
вав аленине люлчицк;
охнаха млади овчаре
на високана планина;
тюхнаха отбор сеймене,
вав аговине конаци!
Сальо запяха имаме
на високине минаря;
пилцине форкат и пейот -
с песнине думат и плачат:
"Салихага е загинал
вав Гюмюжюне касабо,
вав пашовине сарае,
на високине чардаци!"

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
Ynt: Салих Ага
« Reply #11 on: April 27, 2011, 17:33 »
http://batitrakyacumhuriyeti.tr.gg/Galeri/pic-4.htm

Tuk moje da vidite snimka na Hafyz Salih Efendi ot Ahı çelebi (Paşmaklı - dne6no Smoliqn)
Roden 1869 po4inal 1934
Koito e bil prezident na Gümülcinskata republika prez 1913 godina.
Znae6tite turski moje da nau4at i pove4e.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #12 on: May 08, 2011, 13:25 »
Нещо малко, за Големите Помаци !  ::) :) ;)

АЛИБЕЕВИЯТ КОНАК

Малцина знаят, че в Смолян подобно на Агушевия конак в Могилица, се намира един също толкова грандиозен по мащаба си конак на рода Кьорходжови. Негов най-известен представител е Ахъчелебийския войвода Салих ага.. Пръв войвода управник от деребеите в Среднородопието, с район приблизително на сегашния Смолянски окръг, е бил известният Мехмед Кьор ходжа.

Родом бил от Забърдо, живял отначало в Чепеларе, учил в Имарет джамия в Пловдив, а е избран за управник на общородопско събрание в Рудозем, след което живял и управлявал района от Райково, където си построил и конак. Това било през 1752 г. "Мехмед Кьор ходжа бил мъдър и справедлив управник. Той защищавал намаленото от турчене християнско население и му помагал да се издигне в културно и поминъчно отношение. Умрял през 1779 г. и бил погребан в райковските мохамедански гробища, дето и досега е запазен гробът му - до Имамската къща." (Дечев 1926; 1968: 442).

Определено обаче може да се каже, че ако не той, то неговото родово управление, продължило близо сто години чрез сина му Сюлейман ага и внука му Салих ага, е оказало решително влияние, пише в изследването си Петър Маринов. Салих ага управлявал войводството си от 1798 до 1838 г., т.е. кръгло четиридесет години. Същият е един от наследниците на Исеин бей - владетелят на планината „Кесариица“ в Родопите, който през 1727 г. се заселва от град Гюмюрджина в поселището „Чепеларе“, в планината постоянно, заедно със стадата си и след това се задомява, като се оженва за местна хубава вдовица - помакинята Фикрие, останала сама с две мъжки деца - Исмаил и Мехмед.

По време на управлението му се създала дълготрайна скрита вражда между Салих ага и пашата на Гюмюрджина - Емин бей, като представител на султана, която вражда не може да няма в основата си племенна подкладка. Накрай Салих ага с измама бил привлечен да иде в Гюмюрджина, уж да му се даде награда и нишан (орден) за четиридесетгодишната му управа на мюдюрлюка, но първата още нощ от пристигането му бил нападнат и умъртвен в двора на правителствения конак. Така той станал изкупителна жертва на усилията на турците да се завърши напълно "потурчването" на Родопския край.

Той дал поврат на събитията в това направление, възпрял помохамеданчванията и негово дело е опазването на българите тук, пишат изследователите, без да умаловажават, обаче и кървавите действия на Салих ага по този край. Със сигурност за историята на тези времена може да се прочете доста.  Останалите в Смолянско конаци само напомнят за тях, както ще напомнят за нас на следващите поколения бетонните ни площади...
Автор Петя Спасова
http://www.smolyandnes.com/zabelezhitelnosti-v-oblast-smolyan/smolyanskiyat-konak