Български > Помаци
ПОМАЦИТЕ - ПРАВО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ !
fotakiev:
--- Quote from: Shumarov on August 29, 2009, 23:19 ---Fotakiev, po sveta sigurno ima milioni hora, koito sa kosmopoliti. Stoqt nad ponqtiq, kato koreni, rod, nacionalnost.Tqhnata rodina e planetata Zemq, i na neq ima samo edna rasa, i edna nacionalnost-choveshkata.
--- End quote ---
Напълно съм съгласен с теб!Светът се отваря и глобализира.Затова няма смисъл да се споменава даже създаване на нов етнос "помаци" и да се делят изкуствено хората.Съгласен ли си с това?
--- Quote from: Shumarov on August 29, 2009, 23:19 ---Pravi mi vpechatlenie, che iznasqsh citati na ucheni.
--- End quote ---
Много не разбрах какво искаш да кажеш,но да използвам цитати на учени .... Това проблем ли е?
--- Quote from: Shumarov on August 29, 2009, 23:19 ---Eto ti edna pesen na edin pokoen mechtatel, koito beshe nad ponqtiqta, kato etnos, rod, naciq! Pozdravqvam te!
--- End quote ---
Благодаря за поздрава,страхотна песен!
Shumarov:
--- Quote from: fotakiev on August 30, 2009, 02:31 ---Напълно съм съгласен с теб!Светът се отваря и глобализира.Затова няма смисъл да се споменава даже създаване на нов етнос "помаци" и да се делят изкуствено хората.Съгласен ли си с това?
Много не разбрах какво искаш да кажеш,но да използвам цитати на учени .... Това проблем ли е?
Благодаря за поздрава,страхотна песен!
--- End quote ---
Az izkazah moe mnenie, i se radvam, che go spodelqsh.No ne spodelqm mnenieto ti, che se syzdava nov etnos.Pomacite syshtestvuvame, i ne smqtam, che tozi fakt doprinasq za razdelenie.Tova e po-skoro razlichie po moe mnenie, i e hubavo da sme razlichni.Spomnqm si edno nedalechno ravenstvo, i edinstvo nalojeno ni sys sila.Beshe sivo, i otvratitelno.I se vidq, che e izkustveno, i nqma bydeshte.Ne znaq kakvo imashe v predvid, kato kazvash, che se delqt izkustveno horata?Kak syshtestvuvaneto na pomashki etnos deli horata!?
fotakiev:
--- Quote from: Shumarov on August 30, 2009, 10:43 ---Az izkazah moe mnenie, i se radvam, che go spodelqsh.No ne spodelqm mnenieto ti, che se syzdava nov etnos.
--- End quote ---
От скоро си тук и не знаеш,че точно това се иска!
Между другото само ме апострофираш,а не си казваш позицията.Помаците българи-мюсюлмани ли са или са отделен етнос?
--- Quote from: Shumarov on August 30, 2009, 10:43 ---Pomacite syshtestvuvame, i ne smqtam, che tozi fakt doprinasq za razdelenie.Tova e po-skoro razlichie po moe mnenie, i e hubavo da sme razlichni.
--- End quote ---
Най-хубавото, е че сме различни.
Различието обаче често се използва от недобронамерени хора....така те допринасят за разделението.Помаците съществуват и дано да продължават да си пазят красивите традиции.
--- Quote from: Shumarov on August 30, 2009, 10:43 ---Spomnqm si edno nedalechno ravenstvo, i edinstvo nalojeno ni sys sila.Beshe sivo, i otvratitelno.I se vidq, che e izkustveno, i nqma bydeshte.
--- End quote ---
Така е!
--- Quote from: Shumarov on August 30, 2009, 10:43 ---Ne znaq kakvo imashe v predvid, kato kazvash, che se delqt izkustveno horata?Kak syshtestvuvaneto na pomashki etnos deli horata!?
--- End quote ---
Има тук например в сайта,хора които доказват арабски,тракииски,славянски,турски,помашки произход.Даже един от колегите на Метка ,ще обикаля из България да доказва различието на помаците от българите-християни.Това се прави изкуствено и няма как да не се получи разделение и да няма реакция,нали?
Dimitar_st:
Здравейте, на 22 съм и сигурно нямам "мъдростта" на тук дискутиращите, но не мога да не изкажа мнение по подобна тема.
Виждам, че се опитвате да водите някаква абсурдна пропаганда с този форум а още повече и с целия сайт. Аз също живея в Родопите и се гордея, че съм се родил на такова място, но ми става смешно когато някой заговори за помаци като за отделен етнос. Винаги съм приемал за етнос: цигани, турци, арменци - хора, на които ясно личат отличителни белези (цвят на кожата, език, обичаи) и не мога да приема хора, които за това, че се молят (или не се молят) на друг бог се самоопределят за етнос.
Абсурдно е също толкова, колкото българските католици да се смятат за друго освен българи. Не мога да оправдая и мнението, че непременно "помаците" са бедни и те по някаква причина трябва да бъдат разграничавани .
Според мен, употребата на понятието ПОМАК по начина по който го показвате освен да навреди на вашите и поколенията след вас социални контакти не може с нищо да ВИ помогне.
Направи ми впечатление и телевизията, която сте публикували. Ами за един час от времето което отделих да гледам освен български родопски песни и танци друго не можах да видя. Защо тогава е необходимо да я кръщавате ПОМАК ТВ, а не РОДОПСКИ ФОЛКЛОР ТВ. Аз мисля, че тези деца, които ги дават по тези клипове могат да поискат да имат други социални контакти (най-малко да учат другаде), ако тези абсурди се гледат от хората, тези деца ще бъдат презирани или най-малко сочени с пръст.
Вместо да се опитваме да се интегрираме, тук се насажда пропаганда.
Shumarov:
--- Quote from: fotakiev on August 30, 2009, 13:30 ---От скоро си тук и не знаеш,че точно това се иска!
Между другото само ме апострофираш,а не си казваш позицията.Помаците българи-мюсюлмани ли са или са отделен етнос?
Най-хубавото, е че сме различни.
Различието обаче често се използва от недобронамерени хора....така те допринасят за разделението.Помаците съществуват и дано да продължават да си пазят красивите традиции.
Така е!
Има тук например в сайта,хора които доказват арабски,тракииски,славянски,турски,помашки произход.Даже един от колегите на Метка ,ще обикаля из България да доказва различието на помаците от българите-християни.Това се прави изкуствено и няма как да не се получи разделение и да няма реакция,нали?
--- End quote ---
Razbira se, che moje da ne se poluchi takava reakciq, kakto pri tebe, fotakiev-mene ne me byrka koi kak se opredelq.Tova, che pri tebe predizvikva takiva reakcii si e tvoi problem.Ili na psihiatrichnite slujbi v tvoeto naseleno mqsto.Ti primerno, ako se samoopredelish, kato zimbabviec, i tygnesh da agitirash i drugi da se opredelqt, kato takiva-mene ne bi me pritesnilo.Ostavam sys vpechatlenieto, che iskash da ubedish vsichki pomaci, che sa bylgari.Zashto go pravish?Kakvo kato sa bylgari?Kakva e polzata ti ot tova? Moralna, ili materialna?Predstavi si, che nqkoi zapochne da te ubejdava sys citati ot sorta na tezi, koito ti publikuvash ti, che si ne bylgarin da kajeme, a Iranec, ili rusnak, ili ariec-hubavo li shte ti byde?
Az veche gledam sys visokomerno prezrenie na takiva meraci.A ne znam dali si davash smetka, che izpadash vyv jalkoto systoqnie na vyzroditel sys dyrjanieto si, i pomakofobiqta si.Az sym pomak, i nqmam nujda nqkoi da mi kazva kakyv sym-az go reshavam-ne ti, nito otpadyci, kato Bojidar Dimitrov, ili Anton Donchev.Ako tova ti predstavlqva problem-preporychvam ti da se lekuvash.Mislq, che ti kazah, da dyrjish dobyr ton.Ako ne umeesh da go pravish-qvno ne si za tozi forum.Ne iskam da byda chenge!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version