Български > Помаци

SARNICA- krasota i nash narod tam!!!

<< < (4/30) > >>

Chechliya:
Името не е показател за религията. Днес се запознах с един Абдул (името означава "раб на Аллах") от Иран, който не е мюсюлманин, обаче и там, както при нас през комунизма, всички са длъжни да носят имена, характерни за традиционната религия на страната.

Иначе Сърница е един много хубав град, къдео ислямът и помаците са на едно много високо ниво. Просто там са истински помаци и се гордеят с това.

ЖАРКО ЖЕГЛЕВ:
Kato stava duma za Iran i az sam hodil tam. Spokoino razgovariah s Iranski grajdani te na azerski (zashtoto v Iran golyama çast ot zapaden Iran e naselen s Azerbadjanci) i az normalno gi razbirah i si govorehme po mejdu spokoino.
V Iran golyama chast ot jitelite i sa ot Turski proizhod  Azerbadjanci , Turkmeni, Ozbeki i drugi.

Kumuk:
Назми цифрата 250 000 Помаци може да е малко преувеличена за Маниса но знам че покраи Маниса в Балъкесир, Бандърма Чанаккале, Къркларели, Бурса някои малки селца и градчета в Едирне общата цифра на Помаците е около 350 000 - 450 000. За мое голямо съжаление обаче доста от нашите не говорят езика си забравят традициите си. Не можеш да видиш картини като снимките на Гелина от годежа в Рибново. Може би единственото което ме радва е че въпреки миналите няколко поколения и въпреки че са забравили езика си Помашкото самосъзнание е запазено. Когато попиташ един младеж какъв си веднага ти отговаря Помак съм.

Rahmie:
Nazmi moje bi e imal v predvid naselenieto na Manisa, koeto nabroyava blizo 300 000, a ne pomatsite ot i okolo Manisa. Makar che i te sa dosta i ne samo izselnitsi ot BG a i ot drugite Balkanski strani kato Bosna, Kosovo, Albaniya...  :)

Ednoto selo krai Manisa e Karagac, kadeto treta godina shte se sastoi sabora na Balkanskite musulmani ili turtsi. Jelaeshtite sa pokaneni, idvat mnogo folklorni grupi, kakto ot Turtsiya,  taka i ot Balgariya... :)

Imame snimki ot predisnite dva sabora vav "Galeriya" ottdella...  A tuka e i obyavata za tazgodishniyat sabor....

http://www.pomak.eu/board/index.php?topic=1571.msg14498#msg14498

Kumuk:
Само да добавя Rahmie и Помаците от Гърция. Които са втората по големина Помашка популация след Българските Помаци. Както и да е истината е че наи много Помаци живеят в Турция. Но и наи лесно на асимилация се подават Помаците които живеят в Турция. Дано да се лъжа.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version