Български > Дискусии
Българският народен календар.
kasmet70:
заглавие"български нараден календар"-така пише.
Пламен Пасков:
--- Quote from: kasmet70 on December 04, 2008, 18:21 ---заглавие"български нараден календар"-така пише.
--- End quote ---
Какво ви смущава в заглавието?
Имате ли какво да кажете по същество по празниците, или само разводнявате темата нарочно?
pomak BG:
Мъчениците били патрони на много от езическите празници, които по някакъв начин навлезли в християнството. Иначе раните християни празнували само два празника- Пасха и Петдесятница. По време на Пасхата Муса или Мойсей оспял да изкара евреите от Египед, на пдесет дена след това му бил низпослан закона. В раното християнство по време на Пасхата се смятало че Иса или Иисус бил разпнат, а на петдесятница, че е слязал въображяемия му приятел светия дух под формата на огнени езици.
Пламен Пасков:
--- Quote from: pomak BG on December 04, 2008, 18:45 ---Мъчениците били патрони на много от езическите празници, които по някакъв начин навлезли в християнството. Иначе раните християни празнували само два празника- Пасха и Петдесятница. По време на Пасхата Муса или Мойсей оспял да изкара евреите от Египед, на пдесет дена след това му бил низпослан закона. В раното християнство по време на Пасхата се смятало че Иса или Иисус бил разпнат, а на петдесятница, че е слязал въображяемия му приятел светия дух под формата на огнени езици.
--- End quote ---
Още веднъж уточнявам: става дума за НАРОДНИЯ календар, за НАРОДНИТЕ празници, обреди и дати, не за църковните, християнските, юдейските или каквито и да е други.
Най-малкото което е, надявам се да разкажете какви не-религиозни празници честват помаците в Тетевенско и Ловешко, ако ги знаете и ви е на сърце да го споделите.
pomak BG:
Пасков добре ще прочета постинга ви ама сега си имам друга работа която смятам за по-важна. Иначе за обичаите на тетевенските помаци съм писал в следващата книга която мисля да издам след време. Не е проблем и тук да го вкарам материала. Но нека да е утре или в другиден.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version