Български > Дискусии
Българският народен календар.
Пламен Пасков:
--- Quote from: pomak BG on December 04, 2008, 18:59 ---Пасков добре ще прочета постинга ви ама сега си имам друга работа която смятам за по-важна. Иначе за обичаите на тетевенските помаци съм писал в следващата книга която мисля да издам след време. Не е проблем и тук да го вкарам материала. Но нека да е утре или в другиден.
--- End quote ---
С удоволствие!
Ще ви бъда истински благодарен!
Радвам се да обменяме мнения и да се обогатяваме взаимно, а не да спорим кой добър, кой - лош!
Беглик:
Ето един есенен народен празник:
"Пак е този сезон- от балконите се носи носталгичната миризма на печени чушки. Чуват се гласове Митко, изкорми и другите и ми ги донеси да ги изпека докато е топъл чушкопека. Българският народ успокоява шока от началото на новия работен сезон с печени чушки, домати и домашна ракия.
Може и да не сме дали компюръра на света, футболът ни е пълен боклук, а че сме втората най-интелигентна нация в света вярва само Волен. Но пък сме изобретили чушкопека- уред и институция, есенна метафора на семейното огнище в бетонните комплекси.
И докато го има чушкопека, ще има и с какво да се гордеем. Защото докато другите режат чушката на кръгчета и я слагат на блудкавите си сандвичи, ние я изпичаме, белим я и я правим част от пищната зеленчукова фиеста, наречена салатка. А салатката в цялата си сложност и изящество казва повече за българската нация отколкото хиляда учебника по история.
Чушкопекът е уникален за нашите географски ширини. Като основен уред за постигането на салатката, той е всъщност истинският символ на всяка българска есен."
dim56:
;D ;D ;D
Very cool!
Navigation
[0] Message Index
[*] Previous page
Go to full version