Шумаров, аз никога не съм вярвал в гените. Според мен те предразполагат (в малка степен), но не и разполагат (в най-огромна степен). Циганската престъпност е вече социотермин (може би расистко избран, но както в америка - негърската неофициално) - и в нея се включват именно онези убийства за 5 лв и пр. Съгласен съм, че в контингента на циганската престъпност има и 10-20% нецигани. Но това е един социокрими термин или не знам как да го нарека. Мога да го нарека и "Неграмотната престъпност" - все тая - пак може някой да се обиди, че дискриминирам неграмотните. Винаги ще има дискриминирани.
Въпроса е обаче защо когато във Велики Преслав става едно най-обикн циганско убийство, изведнъж някой решава, че убиеца не е циганин, а българин и започват едни "етнически сметки" ... Нима не може да има бедни и неграмотни българи, които да са в контингента на "неграмотната (или циганската - по твой избор) престъпност" ? Защо дори съмнението, че не е циганин - привлече вниманието на държавата, а когато става ясно, че е циганин - всички едва ли не си отдъхват...
Нещо се бъркам вече кой кого дискриминира...Май трябва да се моля занапред всяко убийство, грабеж и пр. на етнически турци да е извършено от етн цигани, а не от етн българи, че иначе война ще настане. На циганите им е простено, но на българите не.
ЕЙ това стана ясно от цялата исто/ерия покрай това битово-криминално-(интимно дори според мнозина) убийство.