Author Topic: Dискриминация  (Read 232070 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

B1iB2

• Guest
Re: Dискриминация
« Reply #225 on: August 08, 2009, 18:43 »
До тук самоМетка и Боян имат достойни мнения,макар и да са противоречиви.Овации и за двамата. :)
Не говорят глупости и подържат своите теории с факти-БРАВО,това е дискусия................. :)
Макар, че спорят иса противници в спора ,и двамата запазват етиката на общуването !

Offline Serif mkd

• Adviser
« Reply #226 on: August 08, 2009, 19:33 »
Според мен  понякога малко дискриминация може да действа стимулиращо  - да бъдем по- усърдни в учението, да правим невъзможното възможно (което е  заложено в гените на помаците ;D ) и да успяваме ,въпреки всичко и всички  ;)
            Potpolno si vo pravo ile ! Narod koj e vo dlabok son(letargija ) mozat da go probudat samo silni udarci !!  Nie,toa mora da se priznae, sme vo edna takva letargija taka sto diskriminacijata moze da deluva stimulativno.

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #227 on: August 08, 2009, 19:56 »
Radvam se 4e go kaza tova Rahmie!
Vreme e ve4e da go razkajesh. Tazi tema e za tova.
Imash moqta li4na podkrepa.... ;)
Neznam no moje da se u4udish mnogo, ama imalo e slu4ai i na diskriminaciq sreshtu bylgari ot Breznitsa ot strana na drugi bylgari!
Az imam priateli hristiqni koito sa maltretirani ot drugi bylgari v kazarmata samo za tova 4e sa ot Breznitsa!
Drugiq primer e etni4eskiq tur4in - Djavdjet Ziq koito prez 1964 godina e smenial imenata na horata v Breznitsa, predpolagam tvoqt bashta znae za nego, prosto go pitaj.
Djavdjet Ziq e bil daje i nasilnik , mnogo hora togava sa qli boy ot nego..

Blagodarya Metka,
Moje bi edin den i tova shte stane, a moje bi nikoga nyama da stane...
No, pone za sega ne oshte... :)

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #228 on: September 09, 2009, 15:30 »
Маркират с печат българските роми във Франция
http://dnes.dir.bg/2009/09/09/news5041735.html#sepultura

И после пак българите сме били расисти... :)

Offline daczo

• Forum fan
« Reply #229 on: September 09, 2009, 18:01 »
Az kato bylgarin,biah prisledvan v Bylgariia.Na kandidatstudenskite izpiti deca na malcinstvata s privelegii,selianite,rabotnicite i deca na iataci, syshto.Vsichki pomoshti vzemat mnogodetnite cigani.Kakva diskriminaciia ima i na kogo.V smesinite rajoni naj-malko pravo imat bylgarite.Bylgaria e dyrzhava na malcinstvata.Dobrata Evropa da priemi vsichki prisledvani.Da im dade azil.

Offline daczo

• Forum fan
« Reply #230 on: September 09, 2009, 19:18 »
 Bylgarite sa fashisti.                                                    

Offline todor

• Avarage member
« Reply #231 on: September 09, 2009, 20:22 »
v balgariq ima diskriminaciq opredeleno
no pak glavno kam pomacite mislq 4e nqma

musov

• Guest
« Reply #232 on: September 16, 2009, 19:34 »
Гледам тука, че се водят спорове за дискриминацията, дали е етническа или религиозна, или е еднаква както за християните, така и за помаците. И то по-конкретно за дискриминацията в казармата-дали е на етническа основа, или просто старите войници си тормозят новобранците. Освен това се твърди, че дискриминацията е била повече през комунизма и сега е, ако не хич, то сведена до минимум.
 Ще дам пример с мене, тъй като моята казарма беше малко по-специална. От една страна е по-добре друг да разказва, за да не излезе като самоирония, но пък от друга, кой знае по-добре от мен!?  
Детската ми мечта беше да стана военен. За нея още в училище започнах да работя здраво, учех математика, стараех се да имам висок успех, тренирах за изпитите по физическо. Още тогава нашите работеха здраво за да ме откажат от това, водени от същите „предразсъдъци”, че ние сме помаци и мястото ни не е там, и опасявайки се , че може да се окаже опасно дори, ми забраниха.  Казваха ми също, че с турско име никога няма да бъда приет и бяха прави. Целта ми беше в началото ВВВУ „Г. Бенковски” в Долна Митрополия, но в последствие се отказах и реших да кандидатствам във ВВОВУ „Васил Левски във Велико Търново сега Военен университет.  И така, убеден от многото съвети, които ми бяха дадени, аз си смених името с предишното ми българско , направих инат на родителите ми, кандидатствах и бях приет. Тогава, 17 годишен, все още не осъзнавах какво точно означава да си помак.  Дори се мислех за стопроцентов българин, възпитан от тогавашния строй. И това че съм мюсюлманин, мислех, че е някаква подробност. Постепенно с течение на времето, те започнаха да разбират какъв съм в действителност. Трябва да призная, офицерите се държаха изключително предпазливо с мен, но колегите ми не пропускаха да ми направят мръсно в първият удобен за тях момент.  Когато имаше нещо за чистене аз бях винаги в групата по почистване.  На караул ме слагаха почти винаги на неудобните смени, например втора смяна на нова година. Дневален по рота също през почивните дни много пъти съм давал дежурство. Въобще, имаха ли възможност, използваха я и мене ме набутваха в неудобните им смени. Опитвах се и опитвах да се сприятелявам, но уви-без успех. Едвам с двама-трима поддържах връзка, и то защото спяхме в едно спално помещение. Дежурните по роти нарочно ме държаха на смяна (както му викат,на стойка) повече от два часа. Понякога показвах повече умения в дадени области и това много ги учудваше-как така помак ще знае повече от нас!? Мога да изреждам до утре сутринта случки, показващи дискриминация. Това беше ежедневие.  И там това се случваше само на мен и то защото бях помак. И то само аз бях помак. Някои офицери също се опитваха да правят някои такива неща, но аз се опълчвах директно и не позволявах да ме малтретират.  Накрая ми писна и реших да подам рапорт за напускане. По принцип преди напускане се прави събеседване с началника на училището, като последният се опита да вразуми напускащият да размисли.  В моя случай това не се случи. Заповедта пристигна за няколко часа, разписана и подпечатана.

musov

• Guest
« Reply #233 on: September 16, 2009, 19:39 »
Не видях никъде да се посочват Строителни войски, като една дискриминация в много голям мащаб. По-голямата част от помаците са служели именно там. Също и циганите и т.н. Работели са безплатно в полза на държавата. Даже се чудя, дали в случая думата дискриминация приляга добре или трябва да се употреби друга дума.

Offline jemal

• Historian
« Reply #234 on: September 17, 2009, 19:53 »
Musov, поздравления за това,че си успял да споделиш толкова лични горчиви преживявания, за съжаление такава е била ситуацията с всеки един от нас и в казармата и в училищата където сме учили. Спомням си подигравките на учитела по химия Тумбалев от Неврокопската гимназия към един от моите съученици, когато го хвана, че не си е написал домашното като му каза: "Абе ти що не си остана там в Чеча да си пасеш овцете ами си дошъл тук науки да учиш". За съжаление това не бяха единични случаи на унижение а беше повсеместна практика навсякъде.Да се надяваме, че нещата ще се променят, заслужава си да се работи за това.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #235 on: September 17, 2009, 22:34 »
Musov, поздравления за това,че си успял да споделиш толкова лични горчиви преживявания, за съжаление такава е била ситуацията с всеки един от нас и в казармата и в училищата където сме учили. Спомням си подигравките на учитела по химия Тумбалев от Неврокопската гимназия към един от моите съученици, когато го хвана, че не си е написал домашното като му каза: "Абе ти що не си остана там в Чеча да си пасеш овцете ами си дошъл тук науки да учиш". За съжаление това не бяха единични случаи на унижение а беше повсеместна практика навсякъде.Да се надяваме, че нещата ще се променят, заслужава си да се работи за това.

След като искарах школата за млад сержанти през 1983 година в поделението на Град Сливница ме командироваха в прочутият Черен Полк в град Гоце Делчев.
Там заедно с още няколко мой колеги ни зачислиха като инструктори -обучители на цяла рота Новообранци.

Младите войници бяха от различни места на България - София,Перник Враца..
Имаше и връзкари от град Гоце Делчев.Те бяха синчета на учители,директори и какви ли не партийни функционери - комунисти.
И така цалата рота, лека полека почнахме да я обучаваме на бойни и строеви умения.
Те разбира се младите войничета всеки от тях се справяше по различен начин, едни по бързи други по бавно.
Спомням си вечерно време след вечерна проверка имахме традиция - по най бързия начин трябваше цялата рота да се изнесе в спалното помещение , да си скатае войнишките дрехи  и преди да си легнем трябваше всички -40 човека да си измием краката си, за да се пъхнем под чаршавите чисти.

Това се налагаше поради факта че вонишките обувки бяха - цинтарки с челезни кабърчета на подметката,стара черна кожа и при положение че бяхме и с партенки.
От лъскането на обувките  всеки ден се получаваше чернилка , плюс потта от краката се получаваше воня която разбира се изчезваше само с усърдно миене на краката ни.
И така всяка вечер.
Но бдителните и изпълнителни войничета една вечер ми казаха че един мързелив новообранец не си мие краката, и лягя с мръсни крака в леглото си.
Аз проследих тази работа и съмнението ми се оправда.
Да, наистина един новообранец не си миеше краката.
За назидание вдигнахме цялата рота след като бяха легнали..
Знам че е несправедливо , но какво да се прави - военни временна.Всички за един и един за всички - такава беше поговорката.
И така дигнахме ротата и ги стройхме на пътеката пред леглата им по бельо.
Аз излезох отпред пред тях и дадох следната заповед -

- Редник Тумбалев, излез две крачки пред строя!

- Да Джемал това бе войник с фамилия Тумбалев от Гоце Делчев, синът на учителят ти по химия които е тероризирал не един и двама помаци в гимназията и не една и две помакини.
Той бе известен ксенофоб помакомразец в елитната Гоцеделчевска гимназия където си учил.
Та след като излезе редник Тумбалев, аз го накарах да си погледне черните като сажди крака, миришещи на "умрели лебеди", както казвахме тогава.

Цялата рота  се засмя и погнуси.
Пак несправедливо но по традиция заради него с мойте колеги млад сержанти дадохме заповед цялата рота да си измие наново краката само за 30 секунди!

Макар че тва не бе възможно но в тези команди се търсеше ефект на които му казвахме - "шашкане".
Със шашкането се целеше новобранците да се объркат до степен при която да станат по лесни за манипулиране и изпълняване на заповеди.

И така този случай привидно премина, Тумбалев бе "опозорен" пред ротата заслужено , макар че бе син на "елитен" учител в местната гимназия.

Но след около месец аз получих призовка да се явя в щаба на полка.
И то лично при командира на полка - Капитан Пандев.

Отидох за първи път в стаята на командира на Полка ми.
Капитан Пандев се славеше като много дисциплиниран офицер и много строг командир.
Като влязох той ме покани да седна.
Попита ме ти ли си млад сержант - Боюклиев?
Аз одговорих - Тъй вярно другарю капитан!

После той изкара едно писмо, отвори го и почна да го чете.
Докато се усетя, от устата на командира прозвуча следното изречение което си спомням - "Млад Сержант Боюклиев прави терористичен тормоз на синът ми!"

Аз онемях и впоследствие се усетих че оня Тумбалев младши които не си миеше краката се е плачкал на баща му - известният учител ксенофоб които е тормозил и нашия съфорумник Джемал в гимназията.

След като командира ми прочете писмото му , той ме накара
да стоя цял ден в стаята му и ми даде 10 празни листа в които трябваше да напиша обясненията ми за редник Тумбалев, писаното яйце което не си миеше краката си.

Когато свърших аз предадох написаните листове на Командира.
Той ги прочете и ми каза че ще провери със собствено разследване дали това одговаря на истината.
И така случаят отшумя.
Новообранците след като разбраха че редник Тумбалев се е оплакал от мене , го подложиха на вторичен натиск тормоз, при които той почна да се разкайва и да чуства вина за това че ме е наклепал за извършван от мене "терористичен" тормоз.

След като разбра грешката си той се опита да се сприятели с мене.
Аз му дадох рамо и му простих по военному.
Но връзкарят се оказа връзкар.
След клетвата , редник Тумбалев бе пройзведен в чин ефрейтор и назначен като пазач на ГеСеЕма.
Лека и много приатна службичка.На Рахат.

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #236 on: September 17, 2009, 23:08 »
Хахаха, какво съвпадение с този Тумбалев, светът е малък, много малък

Offline RIBNOVO

• Senior member
« Reply #237 on: September 17, 2009, 23:26 »
da

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #238 on: September 29, 2009, 20:00 »
Неонацисти се събират в библиотеката в Асеновград

Кметът разбрал по набъбналата сметка за ток

Международна сбирка на неонацистки поклонници се оказа домакинствана от общински клуб “Библиотеката” в Асеновград, пише пловдивският в. “Марица”. Водещият на сбирката е бил с белите дрехи на Ку-клукс-клан. Сцената е била украсена с нацистки флаг, а присъстващите яки момчета периодично вдигали ръка за поздрав “Хайл Хитлер”. В срещата са участвали и неонацисти от Канада и Швейцария.

5-часов концерт заформила група “Родна защита” и участници от Канада и Швейцария. Сред песните били ” Жидов гроб”, “Убий евреина”, “Ген. Христо Луцов”. Особено активен бил канадският музикант Рене, който дълго говорил за “Нашата борба”, а присъстващите били призовани да събират средства за спасяването на “другар на всички националисти” от Бургас, застрашен от влизане в затвора.

Скандалното в историята е, че сбирката се е провела в общинско помещение. По повод публикацията в пловдивския всекидневник кметът на Асеновград д-р Христо Грудев обясни, че е получил информация, че “помещение в сградата на Градската библиотека, което би трябвало да е празно, черпи електроенергия”. “Разпоредих проверка и искам писмени обяснения от служителите в библиотеката и получавам информация, че това помещение е отдадено за ползване на група “Млади таланти”, които според обяснението срещу това са направили ремонт на помещението с доброволен труд”, разказа пред журналисти кметът. Той допълни, че специализираните служби разследват проведено мероприятие. Патронът на вратата на помещението, приютило неонацистите, вече е сменен.

Проверката установи, че помещението е преотстъпено през 2005 година, когато с решение на Общинския съвет библиотеката, която е публична общинска собственост, се отдава за ползване от дирекцията й. Но обособени помещения от тази публична общинска собственост не могат да се преотстъпват и дават под наем без решение на Общинския съвет. “За първи път изтече до мен информация, че това помещение се използва, дори не знаех, че има такова помещение там. Разбрах го по ползването на електроенергията”, обяснява д-р Грудев. Той допълни, че вече е разговарял с двамата младежи, които са държали ключа за помещението. “От разговора с тях разбрах, че най-вероятно не са очаквали, че ще се стигне до това, което се е случило”, уточни кметът.

“Не е приемливо и не трябва да се стават подобни неща. Защото, ако се върнем назад в историята, именно така е започнало всичко в Германия, за да се стигне накрая до световна война. Затова тези неща трябва още в началото, в зародиша им да се вземат мерки и да не се допускат”, категоричен е кметът на Асеновград.

“Преди четири години момчета и момичета, които се занимават с музика, се обърнаха към нас в библиотеката и поискаха помещението, тъй като нямало къде да репетират. През цялото време, докато бях в библиотеката, държах връзка с тях, като в залата само се репетираше, тъй като няма втори вход, а двата концерта, които се организираха, бяха в друго помещение в библиотеката”, обясни пък бившият главен библиотекар Екатерина Христова, която тогава е отговаряла за помещението. “Твърдо убедена съм, че не нямат нищо общо с каквато и да е неонацистка организация. Бих искала специалните служби да разследват това, което се е случило, за да се разбере кой, кому и за какво е дал ключа и какво е станало вътре”, допълва тя.

вторник, 29 септември 2009

www.vsekiden.com

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #239 on: September 30, 2009, 08:11 »
 :)Ами тя жандармерията и ДАНС са в Рибново,явно за там не са останали полицаи! :D