Петре ,
По определение ,икономиката е наука за производство разпределение на ограничени ресурси към неограничени потребности. Но ,това са общи понятия на дневен ред е състоянието българската икономика ,а не чилийската ,българската пенсионна система , а не чилийската.
Икономиката се движи от субекти- производители и потребители и Регулатор – Държавата в ролята си на „репресивен” орган върху обществения живот в частност икономическите процеси и закони.
Пенсионното и здравно осигуряване е съобразено със Европейските директиви и е функция на Българската държава в ролята на репресивен орган върху събирането на средства за удовлетворяването на постоянно растящите потребности на постоянно увеличаващия се брой пенсионери.
До тук си прав.
Обаче реалнатата икономика се прави от реални икономическите субекти – производители на ресурси върху които държавата налага данъчни и осигурителни тежести за да си напълни ковчежето със средства за задоволяване на социални потребности.
При условие :
- че българското ковчеже е празно от десетилетия .
- че икономиката на България е със слабо производителни сили и съответно не може да прави необходимите отчисления за задоволяване на дъжавните потребности.
-Прозводителните сили в България са не ефективни и с относително ниска възможност за възпроизводство поради факта ,че България е малка държава, и е с ограничени суровинни ,материални ,производствени ,трудови ,технически и като следствие финансови възможности които да задоволят потребностите..
- че събираемостта на отчисленията в държавата е ниска и като капак на всичко, целта на икономическите субекти е да прецакат Разпределителя на благата,макар ,че и за това си има логично обяснение ,а то е че ,реалния субект е ставал свидетел на какви ли не престъпления с начина на събиране и изваждане на парите от ковчежето.Но, такава е практиката навсякъде и този път на промени се изминава еволюционно ,бавно и бързо.
Бях ти дал едни сламки за които да се хванеш за да разбереш системата на пенсионното осигуряване. Но ти не рачи.
Предпочете да ми говориш за видове пенсионно осигуряване –видите ли в България осигурителната система за пенсиониране била солидарна ,а пък в Чили била спестовно касова , на базата на научено преди около десет години
Бях ти препоръчал да се запознаеш какво означават и за какво служат фондовете ДЗПО/УПФ/ Допълнително Задължително Пенсионно осигуряване /Универсаленн Пенсионен Фонд/и ДДПО-Доброволно допълнително Пенсионно осигураване.. Ако беше се замислил за какво служат тези фондове щеше да разбереш ,че пенсионната система в България е от смесен тип ,такъв какъвто е в Германия ,Испания и въобще във Европейския съюз ,тоест тя е хибрид от тъй наречените от теб солидарна и спестовно касова система . Щеше да разбереш че средствата по тези фондове са си само твои и се капитализират и те чакат ,дано да дочакат и са пряко вързани със твоя осигурителен доход.
Но на теб повече ти харесват чилийски латиноамерикански сапунени ,частни фондове които могат да се спукат всеки момент като балони,особено при финансова икономическа криза която генерира безработица и срив на всякакъв вид пазари най вече фондови и където възрастните хора ненатрупали вноски се влачат по гетата.
Петре ,не забравяй все пак че макар и страната ни да си е е почти латиноамериканска , сме европейци и сме Европейските съединени щати и следваме Европейските директиви за социалното осигуряване и където е залегнал смесения тип на пенсионно осигуряване:
Ето ти го юлистриран по долу:
http://www.fsc.bg/events/diskusii/prezentacii/V_Dinkova_bg_1310.ppt#341,3,Slide 3
а ето ти и малко материали:
http://www.fsc.bg/events/diskusii/prezentacii/V_Dinkova_bg_1310.pptТвое право е ,да се чувстваш дискиминиран от системата на пенсионното осигуряване , но защо насочи протеста си към строителите и фермерите и работниците от реалния сектор който произвежда ресурсите ,които работят по 10-12 часа при определени законово определени 8 часа ,за да могат да достигнат минималния осигурителен доход и да го надминат за да могат да получат релана заплата със която могат да си покрият потребностите от ресурсите .
Нещата са много по дълбоки Петре.
Едно е в България ,някое държавно ведомство или някоя монополна структура или някой голям външен инвеститор да те осигурява ,съвсем друго е да те осигурява работодател от частния сектор и още по интересно е да те осигурява работодател от производствения сектор където доходът е вързан със реални икономически показатели –себестойност на продукцията и световни пазарни цени и минимална норма на печалба.
Да ,прав си че пенсионната система повлияна от икономическата среда в България леко дискриминира в настоящия момент ,но този момент ще се променя с течение на времето ,нагледно вноските за ДЗПО тръгнаха от 3 % ,минаха ,през 4% ,сега са 5% ,догодина ще са кой знай колко, но колкото и да са те ще бъдат пряко вързани с размера на твоя осигурителен доход и от тях ще се позваш само ти,
Ще ме извиниш но малко ми приличаш на едни мастити макроикономисти които всяка вечер се появават по телевизията и дърдорят че трябва да се намалят с 5% осигуровките. И те като тебе не знаят ,че има минимален осигурителен соход за всяка професия според икономическата дейност. И какво ще стане ,ще намалят с 5 процента осигуровките , а ще увеличат миналните осигурителни прагове за 2010 г. с 10 %.
Задаваш ми въпроса:
-Къде обаче е вината на осигурения върху МОД ?
Отговора е: във функцията на държавата да събира отчисления безогледно , във осигурители ,а не във строители ,фермери и какви ли не още.
Казваш ,Петре:
-Никъде от тебе не съм прочел и ред че е несправедливо едни хора да влизат във ВУЗ с привилегии, а други на общо основание.
Аз ти казвам,допреди около 20-23 години във ВУЗ за последно влизаха с привилегии хора от най различни етноси ,и от турския и от българския, но това си имаше обяснението , но това не е важно , важно е как излизаха. Сега се влиза без изпити във ВУЗ , но как се излиза. Между впрочем ,най много са платените фалшиви дипломи от хора които в момента заемат служби във държавната администрация.
Петре,
спора тръгна от твоето твърдение ,че строителите от помашкият сой дето живеели по мизерните таванчета се осигуряват на минимална работна заплата 240лв.
Опровергах те и ти сам се убеди ,че те се осигуряват най малко върху минимален осигурителен доход определен от Държавата ,който е значително по висок от минималната работна заплата.
Ето за това исках твоето извинение към всички строители и фермери в България , а не да ми разтягаш употребявани дъвки.
Цитирам те ,Петре:
"Всеки от нас е дискриминиран за нещо си, и е несправедливо да пищим само когато дискриминацията е в наша вреда, а пък да мълчим когато дискриминацията е в наша полза.
Това е тезата ми. "
и казвам ,че съм съгласен със цитата .