Author Topic: Dискриминация  (Read 232243 times)

0 Members and 15 Guests are viewing this topic.

Offline Беглик

• Advanced member
Re: Dискриминация
« Reply #165 on: July 28, 2009, 11:18 »
Гелина, поздравления, за "Който се смее ...." Една илюстрация на това е смехът на родителите към белите на децата.

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #166 on: July 28, 2009, 16:23 »
Метка, специално за теб : В българският език няма думи в множествено число завършващи на "й".

Sajyalyavam, no tuka ne e tema za urok po balgarski ezik...

Offline oruch

• Senior member
« Reply #167 on: July 28, 2009, 18:45 »
Метка, специално за теб : В българският език няма думи в множествено число завършващи на "й".
Това е помашки сайт, и ний си обичаме диалекта.Апа Вий бари, свиквайте ;).

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #168 on: July 28, 2009, 18:55 »
Робът не мечтае за свобода, а за свои роби.
Дискриминирания не мечтае за равноправие а да дискриминира другите.

Шабане,
нахално е да искаш оня, който се осигурява на цялата си заплата да се извинява на оня дето хитрува и се осигурява на МОС.
Нахално е да искаш оня, който е влязъл във ВУЗ на общо основание да се извинява на оня приет по квота за малцинства.
Нахално е да искаш оня, който сключва граждански брак да се извинява на оня дето не сключва, за да взема детски помощи.
Нахално е да искаш оня който си плаща данъците да се извинява на оня който ги крие.

Нахално е САМО КОГАТО ви дискриминират да ви е гадно, а когато Вие дискриминирате да Ви е густо!

И недей да ме цитираш избирателно. Прав си САМО ЗА ТОВА че съм гледал 96-та г. другото си е същото.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #169 on: July 28, 2009, 19:38 »
Робът не мечтае за свобода, а за свои роби.
Дискриминирания не мечтае за равноправие а да дискриминира другите.

Шабане,
нахално е да искаш оня, който се осигурява на цялата си заплата да се извинява на оня дето хитрува и се осигурява на МОС.
Нахално е да искаш оня, който е влязъл във ВУЗ на общо основание да се извинява на оня приет по квота за малцинства.
Нахално е да искаш оня, който сключва граждански брак да се извинява на оня дето не сключва, за да взема детски помощи.
Нахално е да искаш оня който си плаща данъците да се извинява на оня който ги крие.

Нахално е САМО КОГАТО ви дискриминират да ви е гадно, а когато Вие дискриминирате да Ви е густо!

И недей да ме цитираш избирателно. Прав си САМО ЗА ТОВА че съм гледал 96-та г. другото си е същото.

Незнам за какво мечтае робът,никога не съм бил , а ти бил ли си.Същото се отнася и за мечтите на дискриминирания.
Ти не можеш да знаеш за техните мечти Петре. Но все пак в мечтите на някои настоящи и бивши роби , е възможно да се таи реваншизъм,ако ме разбираш правилно.

Петре ,
за теб нахално ,за мен реално,още повече ,че показа некомпетентост,неактуално познание и  едностранчиво размишление и надменност .
Да ,искам да се извиниш защото ,кой на колко и как се осигурява не е твоя работа.Работа е на държавата.Какво е това МОС.Пак ли измисли икон. абревиатура която е известна само на тебе.Запомни за реалното осигуряване  "Не е виновен работника, виновен е РАБОТОДАТЕЛЯ. На теб сигурно не ти е е известно, че в България в редица сектори законово определения осигурителен доход за доста категории е по  висок от реално изработената заплата.

Петре
Мен не ме интересува кой ,как и кога е влязъл,интересува ме единствено как е излязъл. Ако визираш мен ,важиш ,но това не пречи да познавам по добре от теб материята ,която се опитваш да я дъвчиш със наизустени фрази ,клишета ,локуми др. такива неаргументирано .

Не съм ти искал извинение за ВУЗове,Граждански бракове,данъци и т. н.
Исках просто ,да се извиниш на строителите и фермерите на България  за твърдението ти ,че те те подяждат и те дискриминират.Божке ,божкее.
Все още не ни се е удавало случай да бъдем Дискриминатори.
Да ,не е необходимо да те цитирам избирателно ,ти си достатъчно избирателен.Прав съм за това ,че си гледал 2006 , а не 1996 год. когато хората в цяла България ,с изключение на администрацията се осигуряваха на минимална работна заплата.Прав съм и за това ,че годината е 2009 год. и икономическите и всякакви други измерения са доста по различни и отдалечени от твоето разбиране за устройството на нещата.
Бях писал, че предполагам ,че ще се извиниш ,но и аз бъркам понякога. Съжалявам за безплодния опит. При теб всичко си е едно и също,никаква промяна.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #170 on: July 29, 2009, 13:14 »
Шабане,
Не те знам какви познания имаш по актуалните закони, но показваш  липса на икономическо мислене, теоретична подготовка и неумение (или нежелание ;) ) за вникване в същността на една теза.

Икономиката не са познания по приетите в момента закони, а преди всичко
наука за разпределяне на ограничените ресурси към неограничените потребности.”  
Когато се разпределят ограничени ресурси (примерно пенсии) попадаме в отношение на разпределяне.
Когато това отношение на разпределение е различно към различните бенефициенти (пенсионери) имаме  дискриминация.
Критерият, по което отношението различава бенифициентите, определя вида на дискриминацията.
Дискриминира не тоя който има полза, а тоя който разпределя и задава критерия. Който има власт.

Това са азбучни неща в икономиката.

Да се върнем сега на осигуряването върху МОД.
Никъде не твърдя че осигурения върху МОД дискриминира.
Твърдя че пенсионната система, позволяваща на едни осигуряване върху МОД , а на други осигуряване върху пълна заплата, дискриминира.
Тази система дискриминира и тези за които осигурителен доход е по  висок от реално изработената заплата.
Елементарно е за схващане.

Къде обаче е вината на осигурения върху МОД, влезлия във ВУЗ по привилегия и т.н.?
Ами в това че той подкрепя тази система защото има конкретна полза от нея.
Сигурно, ако навлезем в дебрите на пенсионното осигуряване ще може да се изчисли и числовото изражение на тази конкретна полза.
Не това за мен е същността на проблема.
Проблема е че никъде от тебе не съм прочел и ред че е несправедливо едни хора да се осигуряват на МОД, а други на реална заплата.
Никъде от тебе не съм прочел и ред че е несправедливо едни хора да влизат във ВУЗ с привилегии, а други на общо основание.

Говорих ти за пенсионната система в Чили. За Хосе Пенейра. За  справедливостта на спестовно-касовата система пред несправедливостта на приходно-разходната система…
Ти обаче искаш извинение.
Един вид съвременен “диш-хакъ” за това че част от доходите на едни хора са преразпределени несправедливо от държавата към други.
Ми това няма как да стане. Чувството ми за справедливост не го позволява.

Дискриминацията не е само етническа.
Има и полова, икономическа, политическа, религиозна и т.н. … критерии бол.
Всеки от нас е дискриминиран за нещо си, и е несправедливо да пищим само когато дискриминацията е в наша вреда, а пък да мълчим когато  дискриминацията е в наша полза.
Това е тезата ми. :)

Или ще проявяваме нетърпимост към дискриминацията въобще, или ще затъваме във взаимна дискриминация.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #171 on: July 29, 2009, 22:11 »
Петре ,
По определение ,икономиката е  наука за производство разпределение на ограничени  ресурси към неограничени потребности. Но ,това са общи понятия на дневен ред е състоянието българската икономика ,а не чилийската ,българската пенсионна система , а не чилийската.
Икономиката се движи от субекти- производители и потребители и Регулатор – Държавата в ролята си на „репресивен” орган върху обществения живот в частност икономическите процеси и закони.
Пенсионното и здравно осигуряване е съобразено със Европейските директиви и е функция на Българската  държава  в ролята на репресивен орган върху събирането на средства за удовлетворяването на постоянно растящите потребности на постоянно увеличаващия се брой пенсионери.

До тук си прав.
 Обаче реалнатата икономика се прави от реални икономическите субекти – производители на ресурси върху които държавата налага данъчни и осигурителни тежести за да си напълни ковчежето със средства за задоволяване на социални потребности.
При условие :
- че българското ковчеже е празно от десетилетия .
- че икономиката  на България  е със  слабо производителни сили  и съответно не може да прави необходимите отчисления за задоволяване на дъжавните потребности.
-Прозводителните сили в България са не ефективни и с относително ниска възможност за възпроизводство поради факта ,че България е малка държава, и  е с ограничени суровинни ,материални ,производствени ,трудови ,технически и като следствие финансови възможности които да задоволят потребностите..
- че събираемостта на отчисленията в държавата е ниска и като капак на всичко, целта на икономическите субекти е да прецакат Разпределителя на благата,макар ,че и за това си има логично обяснение ,а то е че ,реалния субект  е ставал свидетел на какви ли не престъпления с начина на събиране и изваждане на парите от ковчежето.Но, такава е практиката навсякъде и  този път на промени се изминава еволюционно ,бавно и бързо.

Бях ти дал едни сламки за които да се хванеш за да разбереш системата на пенсионното осигуряване. Но ти не рачи.
Предпочете да ми говориш за  видове пенсионно осигуряване –видите ли в България  осигурителната система за пенсиониране била солидарна ,а пък в Чили била спестовно касова , на базата на научено преди около десет години

Бях ти препоръчал да се запознаеш какво означават и за какво служат фондовете  ДЗПО/УПФ/ Допълнително Задължително Пенсионно осигуряване /Универсаленн Пенсионен Фонд/и ДДПО-Доброволно допълнително Пенсионно осигураване.. Ако беше се замислил за какво служат тези фондове щеше да разбереш ,че пенсионната система в България е от смесен тип ,такъв какъвто е в Германия ,Испания и въобще във Европейския съюз ,тоест тя е хибрид от тъй наречените от теб солидарна и спестовно касова система . Щеше да разбереш че средствата по тези фондове са си само твои и се капитализират и те чакат ,дано да дочакат и са пряко вързани със твоя осигурителен доход.
Но на теб повече ти харесват чилийски латиноамерикански сапунени ,частни фондове които могат да се спукат всеки момент като балони,особено при финансова икономическа криза която генерира безработица и срив на всякакъв вид пазари най вече фондови и където възрастните хора  ненатрупали вноски се влачат по гетата.
Петре ,не забравяй все пак че макар и страната ни да си е  е почти латиноамериканска , сме европейци и сме Европейските съединени щати и следваме Европейските директиви  за социалното осигуряване  и където е  залегнал смесения тип на пенсионно осигуряване:

Ето ти го юлистриран по долу:

http://www.fsc.bg/events/diskusii/prezentacii/V_Dinkova_bg_1310.ppt#341,3,Slide 3

а ето ти и малко материали:

http://www.fsc.bg/events/diskusii/prezentacii/V_Dinkova_bg_1310.ppt

Твое право е  ,да се чувстваш дискиминиран от системата на пенсионното осигуряване , но защо насочи протеста си към строителите и фермерите и работниците от реалния сектор който произвежда ресурсите ,които работят по 10-12 часа при определени  законово определени 8 часа ,за да могат да достигнат минималния осигурителен доход и да го надминат за да могат да получат релана заплата със която могат да си покрият потребностите от ресурсите .
Нещата са много по дълбоки Петре.
Едно е в България ,някое държавно ведомство или някоя монополна структура или някой голям външен инвеститор да те осигурява ,съвсем друго е да те осигурява работодател от частния сектор  и още по интересно е да те осигурява работодател от производствения сектор където доходът е вързан със реални икономически  показатели –себестойност на продукцията и световни пазарни цени и минимална норма на печалба.

Да ,прав си че пенсионната система  повлияна от икономическата среда в България леко дискриминира в настоящия момент  ,но този момент ще се променя с течение на времето ,нагледно вноските за ДЗПО тръгнаха от 3 % ,минаха ,през 4% ,сега са 5% ,догодина ще са кой знай колко, но колкото и да са те ще бъдат пряко вързани с размера на твоя осигурителен доход и от тях ще се позваш само ти,
 Ще ме извиниш но малко ми приличаш на едни мастити макроикономисти които всяка вечер се появават по телевизията и дърдорят че трябва да се намалят с 5% осигуровките. И те като тебе не знаят ,че има минимален осигурителен соход за всяка професия според икономическата дейност. И какво ще стане ,ще намалят с 5 процента осигуровките , а ще увеличат миналните осигурителни прагове за 2010 г. с 10 %.

Задаваш ми въпроса:

-Къде обаче е вината на осигурения върху МОД ?

Отговора е: във функцията  на държавата да събира отчисления безогледно , във осигурители ,а не във строители ,фермери и какви ли не още.
Казваш ,Петре:
-Никъде от тебе не съм прочел и ред че е несправедливо едни хора да влизат във ВУЗ с привилегии, а други на общо основание.

Аз ти казвам,допреди около 20-23 години във ВУЗ за последно влизаха с привилегии хора от най различни етноси ,и от турския и от българския, но това си имаше обяснението , но това не е важно , важно е как излизаха. Сега се влиза без изпити във ВУЗ , но как се излиза. Между впрочем ,най много са платените фалшиви дипломи от хора които в момента заемат служби във държавната администрация.

Петре,
спора тръгна от твоето твърдение ,че строителите от помашкият сой  дето живеели по мизерните таванчета се осигуряват на минимална работна заплата 240лв.
Опровергах те и ти сам се убеди ,че те се осигуряват най малко върху  минимален осигурителен доход определен от Държавата ,който е значително по висок от минималната работна заплата.

Ето за това исках твоето извинение към всички строители и фермери в България , а  не да ми разтягаш употребявани дъвки.

Цитирам те ,Петре:

"Всеки от нас е дискриминиран за нещо си, и е несправедливо да пищим само когато дискриминацията е в наша вреда, а пък да мълчим когато  дискриминацията е в наша полза.
Това е тезата ми. "
и казвам ,че съм съгласен със цитата .

Offline RIBNOVO

• Senior member
« Reply #172 on: July 30, 2009, 23:33 »
nqma kakvo da sporim;
                            mn 4udno!!!!!!
1-za6to kogato edna monahinq e pokrita ot glava do peti e uvajavana jena,samo za6toto se e otdala na boga,a kogato edna muslimanka go pravi se smqta za potisnata?
2-za6to kogato edin evrein ostavi brada se kazva,4e prosto praktikuva religiqta si,a kogato muslumanin ostavi brada nepremenno e terorist,ekstremist,ili fondamentalist?
3-za6to kogato jenata na zapad si stoi v ka6ti i se e otdala na semeistvoto i decata si,se smqta za dobra maika,a kogato muslimankata pravi tova "'ne e svobodna, ravnopravna i trqbva da bade osvobodena"?
4-za6to kogato edno dete se otdade na sporta,ili dr deinost,ima potenciql,a kogato se otdade na islqma e beznadejden slu4ai?
5-zato kogato 4ovek razli4en ot muslimanite obie dr. 4ovek,ne uprekvat religiqta mu,a kogato muslumanin napravi tova,se sadi islqma?
6-za6to iznevqrata,prostituciqta,homoseksualizma,lezbiistvoto i dr takiva na zapad se s4itat za seksoalna svoboda,a kogato majat muslimanin sklu4i brak s pove4e ot edna jena se s4ita za otvratitelna poligamiq?

Offline abc

• Forum fan
« Reply #173 on: July 30, 2009, 23:46 »
Рибново, това съм го разпращал като слайдшоу преди години ;) Признай си, че не си го измислил ти. Мисля даже, че мога да го намеря в някоя от пощите си.

А за въпросите има отговори.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #174 on: July 31, 2009, 08:32 »
Чел съм доста по въпроса защо мюсюлманите са виновни по дефиниция и не съм открил по-обективен и аргументиран отговор за това от книгата на Джон Еспозито "Ислямската заплаха - мит или реалност".

В периода след “студената война”, много търсачи на нови демони тръбят за ислямската заплаха за западната цивилизация или за неизбежния сблъсък на цивилизациите.(33). . . Понякога изглежда така, сякаш отношението на Запада към комунизма се пренася или копира при издигането на една нова заплаха – “ислямския фундаментализъм”.(34) Еспозито смята, че отрицателният образ на исляма е резултат от преднамерени интерпретации от страна на определени политически кръгове на Запад. Скоро след това негативната представа за ислямската религия и нейните носители заливат западните средства за масова информация, като по този начин в американското и европейското обществено съзнание се утвърждава митът за “ислямската заплаха”. Приравняването на исляма с ислямския фундаментализъм, екстремизъм и тероризъм първоначално разкрива целенасоченото демонизиране на ислямската религия, което на един по-късен етап ще ограничи възможностите за вникване и обективно изследване на процесите с ислямска компонента. Широко тиражираната теза за “глобалната панислямска опасност, монолитна по своята природа и идваща от исторически враг”, се превръща в аксиоматично твърдение, което не подлежи на доказване поради своята безпогрешна достоверност. “Избирателният, и следователно предубеден анализ, само увеличава нашето невежество, вместо да ни даде повече знание; стеснява нашия кръгозор, вместо да разшири разбирането ни; утежнява проблема, вместо да разкрие пътищата към намиране на нови решения. Подобен анализ допринася за създаването на климат, в който на всяко становище, различно от простото отричане на ислямския активизъм, се гледа като на пристрастие или съчувствие към врага, подобно на отношението към комунизма по времето на макартизма.(35) . . . Избирателният подход при повечето анализи на ислямския активизъм пропуска, подценява или отхвърля аргументите, изтъквани от активистите (както и от много араби и други мюсюлмани), които ги карат да критикуват и отричат Запада – империализма, американското предразположение към Израел, подкрепата на западните правителства за потисническите режими.(36)”

Според редица западни наблюдатели и анализатори ислямът представлява тройна заплаха за Запада – политическа, демографска и цивилизационна. “Тройната ислямска заплаха” провокира и “тройния отговор на Запада”. Политическата опасност, идваща от исляма, трябва да бъде преодоляна от “войната срещу тероризма”, демографската – посредством ислямофобията, а цивилизационната намери обяснение в трактатите за сблъсъка на цивилизациите. Най-новата политическа история на ислямския свят обаче сама по себе си опровергава легендата за “монолитната ислямска заплаха”. “В най-добрия случай някои мюсюлмани, постигат мимолетно единство пред лицето на общ враг, както по времето на иранската революция. Но това е една солидарност, която колкото бързо се формира, толкова бързо и изчезва, щом опасността е отминала и съперничещите си интереси отново излязат на преден план.”(38) Арабското единство е романтичната мечта на арабския национализъм и арабския социализъм на Насър, която никога не бе реализирана. Ислямската революция в Иран изненадващо не можа да се разпростре из целия ислямски свят, въпреки трансграничните й амбиции. Предвожданата от Ирак Арабската коалиция на страните от Персийския залив се разпадна след края на ирано-иракската война и само след няколко години Саддам предприе военна агресия срещу бившия си съюзник Кувейт. Еспозито заключава, че именно “многообразието, а не панислямското политическо единство е отразено във външната политика” на мюсюлманските страни.

“Неразделимо от схващането за ислямската заплаха е и убеждението, че ислямът по природа е антидемократичен и нетолерантен или в най-добрия случай “негостоприемен към демокрацията.”(39) В действителност проблемът за съвместимостта на исляма с демокрацията открива широки възможности за теологични екзегезиси и разнообразни интерпретации (иджтихад) от страна на мюсюлманските религиозни авторитети и ислямистки политически водачи. Религията не предлага еднозначен отговор на този въпрос и днес обществено-политическите реалности в ислямския свят...

http://www.mesbg.org/index.php?option=com_content&view=article&id=125:2008-10-10-11-40-13&catid=48:studies&Itemid=55

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #175 on: July 31, 2009, 09:31 »
Мустафа, има си тема за тоя спор.  ;)

Шабан,
спора тръгна от това дали има келепир в дискриминацията и дали е дискриминация отпускането на средства предимно за села и градове, където една етническа партия държи властта.
Дали това е вид етническа дискриминация?
И от това че като съвестен данъкоплатец имам право да знам и ме засяга как другите си плащат данъците, и как държавата ги преразпределя.

От там се отплеснахме по пенсиите и понаучихме (щото и ти понаучи ;)) че осигуряването на МРЗ се заменило от осигуряване на МОД... нюанс някакъв, а принципа същия...
Само дето изчислението на пенсията един ден ще е по целия осигурителен стаж.
Т.е. включват си и онези години когато осигуряването е било на МРЗ. ;)

Както и да е ... извинявам се че съм казал за строителите че още се осигуряват на МРЗ, но не се извинявам и продължавам да твърдя че осигуряването на доход по-малък от пълната работна заплата, дискриминира онези които се осигуряват на пълна работна заплата.

Не случайно НОИ е на дефицит.
http://frognews.bg/news_14061/NOI_otchete_rekorden_defitsit/

Аналогично е и със здравните осигуровки.
6% (не се хващай за цифрата ;)) от МОД, е едно, а 6% от осигурителен доход от пълна работна заплата, друго.

Аналогично е и с помощите за безработни.
С помощите за деца, където умишлено не се сключва граждански брак,за да се взема по-голяма сума.
С образованието, макар че с приемането на делигираните бюджети нещата се пооправиха.
И т.н. и т.н. да не се отплесваме пак.

Но основното беше онова с което се съгласи. :)
Поздрави!

Offline RIBNOVO

• Senior member
« Reply #176 on: August 01, 2009, 16:46 »
da abs imam go ot mnogo odavna razbira se ne sam go izmislil az  :)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #177 on: August 01, 2009, 17:01 »
Мустафа, има си тема за тоя спор.  ;)

За теб целия форум се върти около този спор.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #178 on: August 02, 2009, 09:23 »
Полицаи пребиха млад мъж до смърт Млатили го 5-има, човекът бере душа  

Снимка Евгени Горанов

събота, 01 август 2009

Плевен

Културистът от ромски произход Одисей Василев бере душа в неврохирургията с разбит череп. Той е най-тежко пострадалият във снощното меле в плевенската дискотека „Бижу”, където се стигна до намесата на спецгрупата за борба с безредиците и жандармерия.

Вторият настанен в болницата е Владимир Любенов, който е със счупена ръка. Състоянието на 35-годишният Одисей обаче е критично. Той е с няколко фрактура и с мозъчен кръвоизлив. Според специалисти ще бъде чудо ако оцелее.

По данни на очевидци мъжът е млатен с палки от 5-6 полицаи, които нахлули в заведението с каски и щитове.

Завърнал се наскоро от Испания, където бил на гурбет дълги години. Негови роднини направиха аналогия със "случая Чората".

С по-леки следи от побой са още роми от съседното с. Буковлък.

До употреба на помощни средства от силите на реда се стигнало заради неподчинение на 30-тина пируващи роми, заявиха преди малко от полицията и прокуратурата.

Около 2 ч. през нощта бил получен анонимен сигнал за бомба в заведението, който впоследствие се оказал фалшив. Циганите първоначално отказали да напуснат чалга-залата на дискотеката. Според тях това било претекст да ги изгонят. Те заплашвали и обиждали полицаите, затова се наложило на патрула да извика подкрепление.

Одисей Василев бил намерен в безпомощно състояние, каза наблюдаващия прокурор Николай Пачевски. Задържани са 4 души от компанията. Между тях е бившият общински съветник Методи Петков. Второ РПУ от сутринта е окупирано от близо 200 роми, които протестират от полицейски произвол и расова дискриминация.

Евгени Горанов

http://www.standartnews.com/news/details/id/39632/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4-%D0%BC%D1%8A%D0%B6-%D0%B4%D0%BE-%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82

Offline abc

• Forum fan
« Reply #179 on: August 02, 2009, 09:38 »
Къде е тук дискриминацията?
Попитай Снейк, Боян или Назми какво се случва ако откажеш да изпълниш полицейско разпореждане?!