Author Topic: Dискриминация  (Read 233025 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sirrio

• Guest
Ynt: Dискриминация
« Reply #510 on: January 07, 2010, 08:46 »
Имам един въпрос. Има ли статистика и някой знае ли колко са помаците по света, имам предвид приблизителния брой и на каква база е пресметнат?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #511 on: January 07, 2010, 08:49 »
Ако може да се вярва на Wiki - около 600 000 - http://en.wikipedia.org/wiki/Pomaks

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #512 on: January 07, 2010, 09:05 »
Цифрата може и да не е реална, тъй като преселилите се в Турция преди време едва ли са броени правилно.Като се има предвид и това, че много от потомците на тези помаци дори не говорят помашки - станало е нещо като сливане.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #513 on: January 07, 2010, 09:15 »
Цифрите в уикито са писани от такива като нас. Може да е така, може и да не е. Уикито не източник, но винаги трябва да се търси алтернативен източник.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #514 on: January 07, 2010, 09:31 »
Тук някъде във форума имаше таблица от преброяване 1989 г в България. В таблицата имаше графа "българо-мохамедани". Не си спомням точната цифра.

ПС - В следната статия доц.Сашо Станев споменава, че броят на помаците в България през 1990 год. е 268 971

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1486.msg16120.html#msg16120

Isyankar

• Guest
« Reply #515 on: January 09, 2010, 20:27 »
Снощи във шоуто на Слави излъчиха кадри от дома за бежанци в Бусманци.Показаното бе ужесяващо и не знам тук спорещите като какво ще оценят случващото се -като дискрименация или като ужесяващо нечовешко отношение към хора които са потъркили убежище в демократична държава????!!!!
       Надявам се някой хора да не обвинят Слави Трифонов в българофобизъм!

http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/01/09/839834_afrikanski_imigranti_predizvikaha_ulichni_sblusuci_v/

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #516 on: January 10, 2010, 00:21 »
Любимците на Метка:

Тихата етническа вражда взе жертва

Цигани и турци на нож
събота, 9 яну 2010 г.

Албена Русева

Тихата етническа вражда, за която мнозина не подозират, взе жертва в Лудогорието. Войната е между роми и турци. 23-годишен циганин катастрофира, докато преследваше четирима младежи с тумба от двайсетина свои.

Циганите на сапун! Турците на сапун! Такива надписи няма да видите в Лудогорието.

В районите с преобладаващо етническо население обаче се води неподозирана война. Сблъсъци между роми и турци в регионите, където съжителстват двата етноса, а българите са на изчезване, вече има почти всяка седмица. Спречкванията са стигнали границата на етническата омраза и най-дребните "закачки" придобиват междуетнически измерения, поне за хората там.

Преследваните

19-годишният Бирол Касим се прибира към Исперих. Тръгва от Разград, откъдето е качил в сеата си трима свои приятели - тийнейджъри от Спортното училище в града. Учениците се прибират за уикенда при родителите си в Исперих и близките села.

Блокада!

Микробус и три коли, натоварени с двайсетина роми,  препречват пътя им в разградското селце Ясеновец.  Засадата на сеата не успява, Бирол се изплъзва от нападателите и продължава с висока скорост към Исперих.

Бързи и яростни!

Почва гонка на живот и смърт. Известният местен ромски богаташ Туло (23-годишният Б.Б., както съобщават от полицията) продължава преследването с мерцедес. Настига сеата, блъска го и опитва да изпревари, за да му пресече пътя. Двете коли се удрят при скорост 180-200 км в час,  Туло губи контрол, излиза от пътя и се удря челно в дърво. 

Смърт!

Това е финалът на една излишна вражда, която е била породена в дискотека преди почти месец между  младежи от турски и ромски произход. Закъснялото петъчно отмъщение завърши с кръв.

"Аз да бях, не бих спрял. Тумба цигани те гонят, а в колата са били хлапетии", коментира пред BNews съгражданин на участниците в екшъна.  Подобни спречквания има всяка седмица. Турци и българи вече почти не смеят да стъпят в градските дискотеки в региона, забавляваме се в по-забутани селски клубове, за да не се засичаме с ромите, разказват хората от Разградско. 

Тихата етническа война между турци и роми остава встрани от погледа на управляващите.

Встрани остава и въпросът - откъде ромските новобогаташи, пръкнали се в смесените региони, които не плащат данъци и осигуровки, имат пари за палатите си. Без да работят. Не е тайна за никого, че един от най-сериозните бизнеси на мургавите в региона са телефонните измами.

А след бързото и престъпно забогатяване често идва чувството за безнаказаност и агресията.

http://www.bnews.bg/article-3943

Isyankar

• Guest
« Reply #517 on: January 10, 2010, 00:24 »
 :o :o :o

Isyankar

• Guest
« Reply #518 on: January 10, 2010, 00:26 »
Аз бих искал да пусна коментарите под статията, с риска, че знам, че са малко крайни, но са твърде интересни по много линии. Надявам се с уговорката, че са цитат да останат:

Станислв - 23:35, 9 яну

Добре се е подредил мангала мръсен, дано не пострада турчето.

Петър Цигов - 23:26, 9 яну

Циганите са змия в пазвата на скапаната ни държава.Управляващите ги научиха да крадат,лъжат и убиват, само и само да събират гласовете им по избори. Наглостта им минава всякакви граници. Турците са толкова кротки и добри хора. Ако не ги предизвикаш никога няма да тръгнат на нож. Даже смятам, че българите сме по- близо като манталитет до циганите.

shashi - 23:04, 9 яну

Работата с циганите е мног зле.. да забрпанят да раждат повече жт 2 циганчета

Десо - 17:45, 9 яну

Преди 20 години в Бургас мангали,цигани или роми не смееха да преминат моста до стадион Черноморец.Сега града е пропищял.Да не говорим за дискотеки и заведения .На където и да се обърнеш Ром.Или проси илирови по кофите или дебне нещо като гларус баничка.По автобусите неможеш си чу мислиоте от мангалски викове и смях.Преди време не си плащаха и билетите,че и на бой налитаха.Сега вечер видиш ли мангал се оглеждаш за още поне петима. Те по сами несмеят да налитат,ама повечко ли са им никнат крила.И тези наши мили,родни партии и организации за защита на техните права ни докараха до там.Ако на мангал посегнеш може и в панделата да отидеш.Ама око ти пострадаш няма кой да ти помогне.Няма организация ни държава.Жалко за турчето.Ще се наложи да емигрира.

плановик - 17:29, 9 яну

При турците циганските номера не минават.

бай Мангау - 17:19, 9 яну

Турците за ралика от циганите са работливи и честни(не говоря за политически партии), а циганите само гледат да гепят нещо.

слави - 17:15, 9 яну

Всички управляващи през последните 20 години оставиха циганите да правят каквото си искат, а те решиха, ме са ненаказуеми. Не е само в смесените райони. Хората от Северозападна България също плачат от циганските набези, но никой няма интерес да се справи с техните престъпления, тъй като политическите партии са зависими от техните гласове.

Морук - 16:04, 9 яну

Българите няма да избият циганите дано турците го направят.

Isyankar

• Guest
« Reply #519 on: January 10, 2010, 00:31 »
Питам се аз - общ враг ли имаме, за да може ДОРИ И В ИНТЕРНЕТ ФОРУМИТЕ българи и турци да се обединят ? (Визирам коментарите под статията)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #520 on: January 10, 2010, 00:33 »
Постингите след 515 на Isyankar i PETER ще бъдат Изстрити!!! Сайта няма нужда от такива постинги за конфронтация.Обръщам внимание тук да спазвате толерантност,в противен случай ще заключа Темата!

Isyankar

• Guest
« Reply #521 on: January 10, 2010, 00:45 »
Странно мислех, че темата е за дискриминация, ама явно дискриминираните цигани и дискриминираните негри нямат права.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #522 on: January 10, 2010, 00:54 »
Isyankar,виж си постинг 519 и помисли дали е полезен и е за тук в сайта!!! От такива постинги НЕ се показва истинската дискриминация,а по скоро сее вражда между турци и цигани.За Дискриминация може да се говори много в зависимост от каква гледна точка е основата.Ако вземем икономическата страна е едно,друго е за насаждане на омраза свързана с религии.Така или иначе" тиха" дискриминация има по света не отричам,само че публично не се показва.Оставете дразгите с други форумисти и говорете по същество за истинската дискриминация такава каквато е заглавието на Темата! За съжаление постингите по долу/ визирам не само теб/ говорят обратното!!!

Isyankar

• Guest
« Reply #523 on: January 10, 2010, 01:02 »
Добре де, аз за 519 обясних, че са коментари и са малко грубички, ама изтрий го, но за мен е важно да се изведе поуката от него, че НЕ ТРЯБВА САМО КАТО ИМА ОБЩ ВРАГ ДА СЕ ОБЕДИНЯВАТ БЪЛГАРИ И ТУРЦИ ... в смисъл целта ми е положителна да публикувам тези неположителни коментари, но щом смяташ изтрий ги. Ама двете статии, които са постнати - те са си точно по въпроса за дискриминация и колкото цялата тема подбужда или не дискриминация - толкова и двете статии го правят - нито повече, нито по-малко. Щом има таква тема - имат място подобни въпроси да се обсъждат, за да се търси разковничето - от къде идва и защо тази дискриминация и вражда. А за коментарите ти казах каква ми е целта да ги пусна, но щом настояваш ги изтрий тях. Знам, че са малко груби, но са твърде показателни как за лоши поводи и лоши каузи се обединяваме :(

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #524 on: January 10, 2010, 01:29 »
izrazıt ''obşt vrag'' e krayno provokativen i separativno nasoçen. Nikoy ne moje da opredelya cyala grupa ot hora, obştnost ili etnost kato vrag. Tova e opasno zaştoto e predizvikatelno i e vrazrez kakto s obştestveniya mir taka i s nacionalnata sigurnost. Podobni termini ne tryabva da se izpolzvat i neka bıdem po-vnimatelni.