Author Topic: Dискриминация  (Read 232324 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline fotakiev

• Forum fan
Ynt: Dискриминация
« Reply #495 on: January 06, 2010, 14:27 »
Pomakia, ако наистина милееш за помашкото престани да даваш храна на шовинистите със своите провокативни постинги във форума!
Да определено!
Мустафа, учудваш ли се ,че има такива постинги като на Pomakia?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #496 on: January 06, 2010, 14:32 »
Все още не сме дорасли за да подминаваме с ирония подобни постинги. Вчера се опитах, но май не се получи. И ако в САЩ хората могат да си палят националния флаг необезпокоявани пред погледа на полицаите, то тук една рисунка, като тези на Pomakia, се тълкува като заплаха за националната сигурност.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #497 on: January 06, 2010, 14:52 »
sirrio, с този тон не знам до къде ще я докараш. Най-малкото един-два месеца в изтрезнителното :D 

Никой не се прави на луд. В Турция властите са преценили, че самоопределението на религиозна принадлежност е нужно да се отразява в документите за самоличност. Това е. Обърни внимание, че това е самоопределение, т.е. лицето е попитано каква религия изповядва в молба-декларацията за издаване на паспорт, а не му е наложено насила (сигурен съм, че има много случаи, където тази графа е празна, т.е. с текст "неопределен"). Нищо недемократично и дискриминиращо не виждам тук. Още повече, че документите за самоличност са неприкосновена собственост и данните в тях са защитени със закон. Лицето само решава къде и кога да показва тези документи и разгласява данните в тях.

Разбира се наличието или неналичието на една информация, сама по себе си, не може да е дискриминиращо.
Дискриминацията се появява САМО когато тази информация се използва за различно отношение към едни и различно към други. Примерно при назначаване на работа, пропускане през определен пункт, приемане във ВУЗ и т.н.
За съжаление Турция е недемократична мюсюлманска държава и наличие на такава информация в документите за самоличност създава възможност за масова дискриминация над немюсюлманите.
Като аналогия, ако си представим че в България имаше такава информация в личните карти, то какво ли щеше да е положението на нехристияните. Вашето положение?
Нали уж твърдите че т.н. масови смени на имена от мюсюлмански към християнски се правило именно заради това - уж да се изберне дискриминацията при наемане на работа.
Ето Ви същата ситуация в Турция, но с обратен знак.
Проблемът обаче е още по-дълбок.
В Турция, за разлика от България съществува и закон за имената. Даже по този закон бабата на Мустафа май беше преименувана.
Т.е. не може всеки да се именова и самоименова както си иска а само така както турската държава е определила. И това е довело до липса на разлика в имената на мюсюлмани, християни и т.н.
Ето защо е необходима и графата религия - за да се различават хората (щото от имената вече не се различават) и евентуално след различаването да се дискриминират.

Колкото до дискриминация над бежанци, емигрантските и икономически преселници, то при еднакво отношение над всички емигранти ( на всички по 2 филии ) то дискриминация няма.
Дискриминация би имало само ако на еднато част дадяха 1 филия а на другата част 3 филии.

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #498 on: January 06, 2010, 14:53 »
Все още не сме дорасли за да подминаваме с ирония подобни постинги. Вчера се опитах, но май не се получи. И ако в САЩ хората могат да си палят националния флаг необезпокоявани пред погледа на полицаите, то тук една рисунка, като тези на Pomakia, се тълкува като заплаха за националната сигурност.
Чудно ми е как си представяш животът в България след 100 години...
Кога според Теб ще дойде момента ,в който помаците ще са равноправни със сънародниците си християни?
Ще е достатъчно ли според Теб само признаване на етнос-помаци?
Има ли според теб помаци, който не чувстват Р.България ,като своя родина?
Като се вземат за примери Босна,Косово,Пакистан,уигурите в Китай и т.н и т.н според Теб няма ли да има подобни изблици и сред помаците , за отделяне?
Докато Ти и други съфорумци тук не си изясните отговорите на горните въпроси сайта няма да е обмен на култура, а сблъсък две крайности - сепаратизъм и национализъм!

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #499 on: January 06, 2010, 15:08 »
Помаците са разпръснати навсякъде по света. Дори в Турция числеността им е по-голяма отколкото в България. Никой не говори сериозно за обособяване на собствена Родина, тъй като всеки обича мястото, където живее. Светът става едно голямо село, а ние се дразниме от някакви рисунки. Помаците са феномен на Балканите и за мен е важно да не се посяга върху тяхната уникална култура и традиции. Дали са отделен етнос или не за мен няма никакво значение. Факт е, че ни има. Остава да пребъдем :)

sirrio

• Guest
« Reply #500 on: January 06, 2010, 15:09 »
Човек съм. Дете на интернирани, което не е далеч от бежанци. А ти кой си да ми държиш такъв тон?

Аз съм българин (от Своге) и също не съм съгласен с това българските граждани едвам да свързват двата края, а някой си да ми казва че трябва да гладувам, за да изхранваме бежанци! А ти очевидно не си БГ гражданин и в постингите ти прозира, че ненавиждаш тази страна! Кажи какъв си и къде живееш, ако не е тайна.
За войските в Ирак и Афганистан съм съгласен, че нямат работа там.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #501 on: January 06, 2010, 15:11 »
Помаците са разпръснати навсякъде по света. Дори в Турция числеността им е по-голяма отколкото в България.

Добре де, а защо тогава пишат толкова малко във форума?  :)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #502 on: January 06, 2010, 15:14 »
sirrio, говориш несвързани работи. За никого във форума не е тайна, кой съм и къде живея. Почти във всяка тема е ставало дума за това. Обичам Родината си, но не се възбуждам, когато говоря за това. И НЕ ОБИЧАМ НЯКОЙ ДА МЕ СЪВЕТВА КАК ДА ОБИЧАМ РОДИНАТА СИ!!!

sirrio

• Guest
« Reply #503 on: January 06, 2010, 15:41 »
sirrio, говориш несвързани работи. За никого във форума не е тайна, кой съм и къде живея. Почти във всяка тема е ставало дума за това. Обичам Родината си, но не се възбуждам, когато говоря за това. И НЕ ОБИЧАМ НЯКОЙ ДА МЕ СЪВЕТВА КАК ДА ОБИЧАМ РОДИНАТА СИ!!!

Е явно не си чак толкова известен и не всички те познават или знаят къде живееш. В Турция ли?

Offline tersid

• Adviser
« Reply #504 on: January 06, 2010, 15:54 »
Нещо не мога  да ви разбера  Исианкар ,Петер  и Сирио ,каква е тази мания за сравнение.Според мен и България и Турция са държави с незряла демокрация и това си е нормално имайки предвид, че и двете републики са в пубертета ,а и освен това всички заедно като етноси въобще не сме за завиждане или самонадценяване. Но ако все пак е интересно да се правим на велики,то продължавайте .
И не е лошо да се спре да се употребява с това изтъркано криворазбирано понятие "моята Родина ","твоята Родина" защото се доизтърква хептен  ,а и освен това Земята на която сме се родили и по която ходим си има само един собственик и е доста просташко някой да издава еднопосочни билети водейки се от мисълта ,че Родина и Държава е едно и също./имам предвид Сирио и Исианкар/

Offline muti6

• Adviser
« Reply #505 on: January 06, 2010, 16:10 »
Чудно ми е как си представяш животът в България след 100 години...
Кога според Теб ще дойде момента ,в който помаците ще са равноправни със сънародниците си християни?
Ще е достатъчно ли според Теб само признаване на етнос-помаци?
Има ли според теб помаци, който не чувстват Р.България ,като своя родина?
Като се вземат за примери Босна,Косово,Пакистан,уигурите в Китай и т.н и т.н според Теб няма ли да има подобни изблици и сред помаците , за отделяне?
Докато Ти и други съфорумци тук не си изясните отговорите на горните въпроси сайта няма да е обмен на култура, а сблъсък две крайности - сепаратизъм и национализъм!
Fotakiev,не бъди толкова краен,давай го малко по-споко.Най-лесно е да обидиш човек(това говри много) Искам да ти кажа на теб и на други от твоята групичка,че нашата Родина е България и  Ние(Помаците)сме част от тоя народ,въпреки че сме  с етнически произход.Тук се трудим и даваме своя дан за да бъде "Тя" още по- красива и по-достойна,ако щеш.Замислете се добре над това, което пишете и вече е време да се търсят пътища за търпимост,и занижаване на омразата породена от миналото.Освободете се от предразсъдъците си и гледайте трезво(реално) на нещата.Не бива така, освободи се от тази заблуда, приятелски те съветвам. Най-добре е да внимаваме как постъпваме, като непременно си даваме сметка, че Създателят е чуващ и всезнаещ и изпитва, дори тайните помисли на сърцата ни.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #506 on: January 06, 2010, 18:20 »
Е явно не си чак толкова известен и не всички те познават или знаят къде живееш. В Турция ли?

Тая Турция хептем ви е обрала акъла.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #507 on: January 06, 2010, 19:51 »
Що бе?

Едни (българи) пишат за България, други (пак българи) пишат за Турция, а трети (от същите) за някоя друга държава...

На това му се вика Международен сайт.  ;D

Регистриран

• Guest
« Reply #508 on: January 06, 2010, 20:57 »
"...Турция е нашата родина, Ахмед Доган е нашият баща.."

Offline Hat

• Moderator
« Reply #509 on: January 06, 2010, 21:03 »
РЕТЕР на теб трябва да ти е сьвьршенно ясно,че Бьлгария е страна на абсурдите.Запитвал ли си се някога,кой е допринесал най много за това.