Author Topic: Dискриминация  (Read 233944 times)

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Offline Беглик

• Advanced member
Re: Dискриминация
« Reply #390 on: November 20, 2009, 15:05 »
Метка и аз те уважавам.
Забележи обаче, че думите омраза, търтей, дебелашки подигравки, дебели хора не са мое произведение. На кой са, мисля, че сам можеш да определиш. Да, с наднормено тегло съм и се боря с него. Борбата почна след многобройни забележки. Ако и ти си с такова и се бориш, пожелавам ти пълен успех.
Благодарен съм ти, че зад въпрос от 5 думи видя циганите, развитите страни, как съм възпитан, езикът на омразата, глобален проблем, светът днес и т.н.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #391 on: November 20, 2009, 17:14 »
да се издигате до високи държавни постове ;D :D ;D
Az sım pırviya general vıv vızduşnite sili a brat mi e mayor v kontrarazuznavaneto ;D :D
Svetıt e ocelyal imenno poradi takiva şegi :D

Offline Hat

• Moderator
« Reply #392 on: November 20, 2009, 20:21 »
Az sım pırviya general vıv vızduşnite sili a brat mi e mayor v kontrarazuznavaneto ;D :D
Супер си аз сьм директор на правителствена болница.

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #393 on: November 20, 2009, 20:37 »
[/color]

ако има място обаждаите се :D

Shumarov

• Guest
« Reply #394 on: November 20, 2009, 21:00 »
Поради независещото нито от вас, нито от нас историческо наследство, с което трябва да се примирим и да живеем заедно (визирам руско-турската война преди 131 години, която за България е освободителна война от османско робство), мога да ви кажа какво дразни българите в случая със новосъздадения Мюсюлман-демократичен съюз - това е изразеното от братя Юзеирови желание (публикувано в pomak.eu) да се дават турски имена на улици, училища, читалища и др. Нали разбирате, че никоя страна или народ не би позволил да се преименуват примерно улиците им с имената на бивши поробители?! Това е анти-логика. Ако някой рече да ме обори за думата "поробители", ще му припомня историческите доказателства и артефакти за кланетата в Батак, Перущица, Априлското въстание, кап. Петко войвода и много други.

Нито намирам за нормална необходимоста от промяна на имена на улици и местности, нито намирам за вярно това, че никой не слага имена на "поробители"!
В Испания арабите са били в продължение на близо 8 века и има множество улици с арабски имена, има населени места, чиито имена са арабски и никой няма проблем с това! Дали епохата на Османската империя в България е било робство не зная, но тука в Испания със сигурност не го наричат робство.Мисля, че този статус се определя от епохата, а не от географските особености на територията, която е била завладявана от различните империи!
Така, че уважаеми sirrio, аз не намирам за много нормално да се гледа толкова негативно на турски имена на улици, села, читалища и т.н. Но за да не се гледа толкова негативно е необходимо обществото да си излекува предразсъдъците, а това за жалост се оказва, че не е толкова лесно!

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #395 on: November 21, 2009, 17:05 »
Имам един въпрос към знаещите?

Случаят е деиствителен и се случва по време на възродителният процес.

През седемдесетте години, когато на новородените деца помачета още при раждане се дават български имена. Но по някои случаиности, на нйкои от тези новородени деца не се сменят имената.

Въпросът е следният какв е човека също помак, които като научи, че на дадено дете не е записано c българско име при раждане а е c мусулманско, отива да каже в общината че еди на кого си не са му сменили името в българско? Как бихте нарекли този човек-помак?

Благодаря...

Offline Kaplan

• Adviser
« Reply #396 on: November 21, 2009, 17:12 »
Не че съм знаещ ;) ;)
  но това е моето мнение...

Rahmie въпроса според мен е идентичен на: на българин детето са го записали с българско име, а тои се е оплакал, че не са му сложили турско име. Този човек българин ли е?

Хващаш смисъла нали...

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #397 on: November 21, 2009, 17:30 »
Suleymane,

Ами да, не ме бива много с писането..

Човекът, които отива да досносничи в общината е помак/киня, детцата са и двете новородени помачета, като на едното по някаква случаиност не са му писали българско име в акта за раждане, а на другото са писали българско, както беше практика през седемдесетте при новородените помашки деца... Сега малко по ясно стана ли...? :D :D

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #398 on: November 21, 2009, 17:49 »

Имам един въпрос към знаещите?

Случаят е деиствителен и се случва по време на възродителният процес.

През седемдесетте години, когато на новородените деца помачета още при раждане се дават български имена. Но по някои случаиности, на нйкои от тези новородени деца не се сменят имената.

Въпросът е следният какв е човека също помак, които като научи, че на дадено дете не е записано c българско име при раждане а е c мусулманско, отива да каже в общината че еди на кого си не са му сменили името в българско? Как бихте нарекли този човек-помак?

Благодаря...[/size]

рахмие,да му кажеш-изрод,гад,доносник,подметка,....лизец-малко му е.
аз ще ти кажа за друг случеи в асеновград.по време на възродителния процес84г.турчин-партиец.гони и кара хората да си сменят имената,сваля кърпите на жените ,абе изобщо изрод.само че един ден идва и тои умира.погребват го.в момента в които хората започват да хфърлят пръста ,започва да пуши,да се тресе мястото.какво го чака тоя човек, аллах да пази.

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #399 on: November 21, 2009, 18:35 »
Да, наистина  Isa, няма точни думи за такива доносници, но и те трябва да излязат на яве, па нищо че си са наши. Лично ще имам задалжението един ден да срещна майката на това дете за което е докладвал доносника-помак със наща уважавана членка Дилмана, за да напише случая точно...

Offline Hat

• Moderator
« Reply #400 on: November 21, 2009, 19:39 »
Такива мрасници е имало, има и ще има.В почти всички краища са известни  фрапантни случаи,които никога не се забравят а извьршителите са наказани чрез някакьв вид изолация от почтенните хора.Бьдещето е пред нас,колкото по малко се обрьщаме назад за да тьрсим такива случаи толкова по добре за нас.Нека у тези хора извьршили тези перверзии потьрсим нещо друго по хубаво,нека им дадем шанс да осьзнаят това което са извьршили и го поправят ако е вьзможно чрез вьзпитанието на децата си.Човешко е да се греши божествено е да се прощава.Нека бьдем по добри за в бьдеще.

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #401 on: November 22, 2009, 10:26 »
Толокова години в сайта говорим за дискриминирането върху помаците нанасяно от другите етнически групи. Мисля че е време вече да се обърнем и към самите нас. Да почнем да изкарваме на бял свят неморалните деиствия извършвани от самите помаци.

Тука се обръщам специално към Метка да поразпита, поразучи, понеже аз съм много дълго, много далеко.

Метка искам ти спетциално да поразпиташ за нелегалният публичен дом държан от една помашка фамилия в село Климент през комунизма.

Не трябва да се споменават фамилий, не е нужно, но за неморалните деиствия вършени и от нас трябва да излезе на бял свят!

Благодаря

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #402 on: November 22, 2009, 10:40 »
Hat,

Така е, но нека не забравяме и се постараем такива предатели трябва да се разобличават. "Да простим, но да не забравяме"...

Offline alaeddin

• Member
  • **
« Reply #403 on: November 22, 2009, 11:01 »
Немалко злини на помашкото население са направени от други помаци, хора, които са се вмъкнали в БКП , и по всякакъв начин се опитваха да угодят на режима. В моето село само имената са сменени от българи, но всичко започва след това. През 1975г. започва късане на фереджета, шалвари, кърпи, малко по-късно започва и гаврата с мъртвите - изпочупени са надгробните камъни на хора, живели преди стотици години, на погребенията пък задължително се изисква съблюдаване на ,,комунистическия " обряд. Във всички изброени деяния основни изпълнители са помаци от селото. Повечето от тях получиха своето възмездие, Аллах не ги остави да живеят безнаказано. В някои села дори и джамиите бяха съборени пак от такива наши сънародници.Аз съм се срамувал заради деянията на такива лица, защото все пак те са част от нашия народ, наши близки, съседи и т.н..

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #404 on: November 22, 2009, 11:26 »
Толокова години в сайта говорим за дискриминирането върху помаците нанасяно от другите етнически групи. Мисля че е време вече да се обърнем и към самите нас. Да почнем да изкарваме на бял свят неморалните деиствия извършвани от самите помаци.

Тука се обръщам специално към Метка да поразпита, поразучи, понеже аз съм много дълго, много далеко.

Метка искам ти спетциално да поразпиташ за нелегалният публичен дом държан от една помашка фамилия в село Климент през комунизма.

Не трябва да се споменават фамилий, не е нужно, но за неморалните деиствия вършени и от нас трябва да излезе на бял свят!

Благодаря

Крайно време  беше Рахмие.
Но по хубаво късно отколкото никога.
Това което мога да ти обещая е да се подготвим много добре , именно за разобличаването на това негативно явление в Климент по време на комунизма.
Този вид престъпления нямат давност.
Аз съм слушал някой неща , преди 1989 година от една моя роднина която в момента е покойна, не е жива.
Тя често идваше у нас на гости когато идваше от село Климент в Брезница.Беше снаха във въпросният род.
Аз съм бил дете, но когато си разговаряха с майка ми усещах за какво ставаше въпрос, просто това което ти казваш за мене има голяма доза достоверност.
Имай напредвид че майка ми помни всичко.
Така че бъди спокойна.Освен това даването на публичност е вид гражданско участие.
Предполагам че съфорумците ни ще ни подкрепят и изразят съпричастност.