Author Topic: Dискриминация  (Read 231384 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

EVROPOMAK

• Guest
Re: Dискриминация
« Reply #345 on: November 06, 2009, 22:58 »
Офицер изпозастреля колегите си в US база
Майор Малик Нидал Хасан уби 13 и рани 30 души във Форт Худ
Офицер от сухопътните сили на САЩ откри стрелба в военната база ..... В резултат стрелбата загинаха ....... жертвите .... участвали в бойни действия. Стрелецът - ...... е бил военен психиатър от въоръжените сили ..... Според него майорът е бил тормозен заради своя произход... е работил като психиатър във военно-медицински център ..... страдащи от пост-травматичен стрес.

Отново, лоша и неприятна новина от братските военни поделения , но добре пък, че стрелецът не и бил Помак и няма връзки или роднини с емигранти Помаци!  ???
Този случай, за съжаление, малко ми напомня за онзи подобен и трагичен случай на убити войници в софийско поделение, от които единият тормозеният войник беше от село Кочан, мисля, че го разказа, Мустафа, Метката или някой друг, преди няколко месеца.  :o
На същият войник - забравих му името, понеже се бях заинтересовал и го научих от негови роднини, имаше и снимка на направена чешма за спомен в околностите на Кочан.  :(
Само предполагам, какви обиди и простотии са били отправяни към този младеж от Кочани, или онзи войник от УСА, за да се стигне накрая до тези фаталните изстрели, и най-вероятно псувни от рода на "твойта ....... помашка"!  >:(
А пък някои самодоволни и самозабравили се великоетнобоклуци, просто незнаят, че една от най-обидната дума за някои Помаци, е псувнята отправена по адрес на членове на семейството, и за една изпусната псувня, понякога човек може да бъде застрелян и пребит като софийски помияр!
Жалко, но какво да кажеш, Различни етноси и Различни нрави!  :(

Shumarov

• Guest
« Reply #346 on: November 06, 2009, 23:27 »
Прав си. Дано да доживеем този ден без армия и оръжия.

До тогава все пак, за копчето, атеистите имат един мотив по-малко :)

Сигурно е така по пътя на твоята логика!Ако пък копчето го държи мюсюлманин(пак по пътя на твоята логика)....сигурно ще спиш със противоядрен, или противорадиационен костюм  :D ;D ;D ;D

десс

• Guest
« Reply #347 on: November 06, 2009, 23:38 »
Вчера бях на гости на един приятел-помаче,после той ме запозна с едни съседи младо семейство турци,където ми направи много лошо впечатление отношението на мъжа към жената-в това приятелско семейство на моя приятел жената нямаше право на собствено мнение,за всичко се допитваше до мъжа-направо ми заприлича на кукла на конци-е това него разбирам.Не занаех,че в България все още има такива млади семейства,горката жена :-[ :-[ :-[ :-[

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #348 on: November 07, 2009, 00:02 »
Сигурно е така по пътя на твоята логика!Ако пък копчето го държи мюсюлманин(пак по пътя на твоята логика)....сигурно ще спиш със противоядрен, или противорадиационен костюм  :D ;D ;D ;D

Тук вече не си прав. Файда от костюм няма. Тресне ли бомбичката сите се фащаме за палците и поемаме към нищото ( не към рая или ада ).  ;)
Но е верно че ще се притеснявам повече. А ако другото копче е у юдеин, а третото копче е у ристиенин, още повече.
Щото всички глупости на Земята са правени в името на нещо, но никога заради отричане на нещо.

Offline nezir_9

• Advanced member
« Reply #349 on: November 07, 2009, 08:50 »
Вчера бях на гости на един приятел-помаче,после той ме запозна с едни съседи младо семейство турци,където ми направи много лошо впечатление отношението на мъжа към жената-в това приятелско семейство на моя приятел жената нямаше право на собствено мнение,за всичко се допитваше до мъжа-направо ми заприлича на кукла на конци-е това него разбирам.Не занаех,че в България все още има такива млади семейства,горката жена :-[ :-[ :-[ :-[

Може ли по - подробно да обясните като как нямаше право на собствено мнение младата туркиня.

Може въобще да я нямала мнение по някои въпроси

А може от уважение към мъжа си, просто него да го оставя да е напред - много красива постъпка, даже!

А може, щом са младо семейство, още да е толкова влюбена, че да не знае на кой свят е... :-*

Вариантите са безкраен брой...

десс

• Guest
« Reply #350 on: November 07, 2009, 10:17 »
Може ли по - подробно да обясните като как нямаше право на собствено мнение младата туркиня.

Може въобще да я нямала мнение по някои въпроси

А може от уважение към мъжа си, просто него да го оставя да е напред - много красива постъпка, даже!

А може, щом са младо семейство, още да е толкова влюбена, че да не знае на кой свят е... :-*

Вариантите са безкраен брой...
Имам предвид като млади на години,а незнам колко са като семейство-Това турско семейство е от скоро в квартала-купили са си жилището преди няколко месеца-първо това покорно положение на жената е направило впечатление на жената на моя приятел-тъй като я е поканила на кафе-а другата е звънала да пита мъжа си дали ще може да ходи на кафе.
На мен ми направи впечатление това- питаш я нещо тя поглежда към съпруга си-все едно да получи благословия.
Ако е излязъл го чака да се върне за да го пита тя на свой ред и каквото каже той това отвърща и тя-абе хем смешна ,хем трагична ситуация.Това положение ми бе показано нарочно за да се обедя,че все още има хора дето патриархата е в пълна сила и жената няма право на глас и за най-елементарните неща.
Аз бях направо съшардисан след срещата-съжалявам ако в последствие са ги засърбяли ушите,но в след това с мойте приятели  доста обсъждахме това положение.

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #351 on: November 07, 2009, 11:06 »
Отново, лоша и неприятна новина от братските военни поделения , но добре пък, че стрелецът не и бил Помак и няма връзки или роднини с емигранти Помаци!  ???
Този случай, за съжаление, малко ми напомня за онзи подобен и трагичен случай на убити войници в софийско поделение, от които единият тормозеният войник беше от село Кочан, мисля, че го разказа, Мустафа, Метката или някой друг, преди няколко месеца.  :o
На същият войник - забравих му името, понеже се бях заинтересовал и го научих от негови роднини, имаше и снимка на направена чешма за спомен в околностите на Кочан.  :(
Само предполагам, какви обиди и простотии са били отправяни към този младеж от Кочани, или онзи войник от УСА, за да се стигне накрая до тези фаталните изстрели, и най-вероятно псувни от рода на "твойта ....... помашка"!  >:(
А пък някои самодоволни и самозабравили се великоетнобоклуци, просто незнаят, че една от най-обидната дума за някои Помаци, е псувнята отправена по адрес на членове на семейството, и за една изпусната псувня, понякога човек може да бъде застрелян и пребит като софийски помияр!
Жалко, но какво да кажеш, Различни етноси и Различни нрави!  :(

Da EVROPOMAK, i az se setih za tozi slu4ai pri koito sa bili ubiti ne 3 a 4 voinika ot spravkata koqto napravih po kysno.
Voinikyt ot selo Kochan mai se e kazval Abedim ili Mehmed, ama ti nali si ot tozi kray taka 4e mojesh da dopylnish s neshto ot tazi tragediq, za koqto v minaloto e imalo informacionno zatymnenie .
malko e neskromno no kopiram otnovo tuka razkaza za brat mi:

На това място реших да посветя един разказ
                               по действителна случка от казармата на моя брат Ибраим

По време на комунизма България бе превърната в плацдарм, нещо като преден пост срещу армийте на съседните нам Гърция и Турция които тогава бяха членове на НАТО.
Българското общество тогава беше свръх милитаристично и може да се каже дори че бяхме в нещо като военен концлагер.
Учеха ни в казармите как да убиваме гръцките и турските воиници, щото както казваха военните ни командири, ако не ги убием ние, те ще не убият, но първо ще ни таковат, без да се замислят кой е жена кой е мъж...

Та в тази обстановка ние всички които сме преминали като редовни войници в БНА, се налагаше да
оцеляваме по някакъв начин. Имаше разбира се и Дискриминация.
Аз няма да говоря за дискриминацията срещу представителите на малцинствата в българската Армия, като глобален проблем.
По скоро ще разкажа една истинска история, свързана с това, която е преживя тогава моят по -голям брат - Ибраим.

Той влезе в казармата през  есента , септември месец на 1979 година.Aз тогава бях на 15 години и си спомням много добре сълзите на майка ми.
Брат ми беше нейн първороден син и тя разбира се изпитваше страх от нейзвестноста.Тогава имаше информационно затъмнение и в обществото ни пълзяха много схухове за
издевателства и самоубийства на воиници, като вследсвие дискриминация и действане на стари и млади.
По принцип е знайно за помашката лоялност към законите и колко много ги спазваме.За това помаците винаги са давали своя дан за Родината си.

Та в този дух и ситуация брат ми влезе в казармата.
Тои единствен от всички наборници имаше повиквателна заповед на много далечно място от Брезница  - Град Русе.
В школата за военни санитари и готвачи -  ВШБСИ и ГМХ, поне така си спомням баха инициалите на тамошната проклета казарма в град Русе.Където е служил и  форумецът @pomag.

На изпращането му родителите ми устроиха специално празненство - новообранска вечер, на която брат ми бе облечен в нов костюм и окичен със специални китки и пъстри кърпички от близки и приятелки.Спомням си че майка ми вместо да се радва постоянно плачеше тихо с много сълзи...

И така след като влезе в казармата , ние близките му и роднините зачакахме да минат 45  дена за да идем в Русе за да присъстваме на клетвата му. Лека полека, къде в сълзи и къде в мечти дните минаха неусетно.
Събрахме се близо 4 семейства  - моето семейство и семействата на сестрите на моя баща - мойте прочути лели :
- Ала Зайда,Ала Нуша и Ала Дзейнепа.
Заедно с децата им се събрахме кам 30 човека.
Пътувахме с влак до Русе. Първо хванахме помашкият Ориент -Експрес от гара Добринище до гара Септември и после се прехвърлихме на друг по голям влак - от гара Септември до гара Русе. Общо взето пътуването за мене беше много интересно.
В самият влак за щастие се запознахме с други помаци като нас! И то от село Кочан.
Направихме така че да сме в един вагон със тях, защото се оказа че и те имат войник в Русе при моят брат Ибраим!
Запознахме се голяма радост и почнахме моабетите.Беше много интересно с изключение на това,
че майките на войниците - моята майка и майката на кочанският воиник се събраха двете и почнаха да ронят искрени майчини сълзи за рожбите си.

Оказа се че воиникът от село Кочан има  3 сестри! А тои бе единственото момче галено на тази изтрадала помашка майка .Та така премина патуването ни до град Русе..Клетвата беше истинско зрелище за нас.Хора от цяла България, родители и огромен полк от новообранци строени под  звуците на военна музика се калняха в знамето като го целуваха.Всичко беше под стрй и много добре организирано. Направо приличаше на военен парад на Третия райх..

После  воничетата ги пуснаха за няколко часа при близките си..Тва бяха преградки, целувки, сълзи..Последваха  гозби, чевермета, торти,баници и така нататъка.Оказа се че там от целия полк имаше само  няколко помака -моят брат и двама от Кочан и Вълкосел. Спомням си че този от Вълкосел се казваше - Низамов.
Тъй като нашите майки, сестрио бяха облечени по раличен помашки начин се наложи да се скриеме от останалата тълпа с родители и войници.Тази разумна мярка беше за да не бъдат подлагани на подигравки помашките войници..

Та те сички там бяха школници и ги обучаваха за бъдещи командировки и назначения в БНА. Но сичко си има край и клетвата мина неусетно. След клетвата като завършиха школата , моят брат и другите двама помаци от Кочан и Вълкосел, ги командироваха в град София , като мисията им там бе да дават караул в сградата с генералите
от Командването на Строителни войски - ГУСВ.
Тогава главния щаб на ГУСВ се помещаваше в сградата която в момента се намира Израелското посолство до НДК гр София.
Мисията на завършилите школата от Русе бе да пазат канцеларийте, офисите на генералите в тази сграда.
Там е имало секретна документация , нужна за военно и мирно време като част от отбраната на страната ни.
Но за нещастие именно там, именно с моя брат и останалите негови другари войници се случи ужасна трагедия.

Режима на които са били подложени войниците е бил спартански - нещо нормално за една казарма.
В точно опредлено време, раздаване на храна и хранене, спане, даване на наряд на поста със пълно бойно снаражение и зареден автомат Калашников..Причината за случилата се там трагедия бе - Дискриминация.
Имало е трима млад - сержанти от град Благоевград, които са били стари кучета , мразещи помаците и никога не са пропускали случай да го заявят назидателно.

Най любимата им жертва са били нашите познайници - моят брат Ибраим,помакът от Вълкосел - Низамов и помакът от Кочан, на които незнам името му. Определено моят брат е търпелив много и е изпълняал всичко каквото му се е казвали и дори като са го действали назидателно е стискал зъби без да роптае. Низамов е бил същият.
-Изпълнителен...

Така са минавали дните и нощите им - висене на пост, после лъскане на чепици и пране на якички и дерхи на онези млад сержанти ксенофоби от Благоевград..И това за сметка на сънят им..
Униженията на човешкото достойнство, подигравките за това че са обрязани и оплюването им е било норма...
Но не така са стояли нещата при помака от село Кочан.
Той е бил определено бунтар.Понякога е стискал зъби и е малчал като другите, но понякога се е репчел и е скачал на старите кучета помакомразци..За бунтарския си нрав той "уставно" е получавал  огромни дози побой от консолидираните стари кучета..
Но те не са знаели какво ги очаква.. не са знаели какъв злокобен план е намислила съдбата им в лицето на Кочанският помак бунтар..
Защото ако са знаели , едва ли е щяло да са толко лоши към тях.Там е имало един строго охраняван коридор със секретни секций където през ноща са ги пазили и давали наряд - Низамов, моят брат и Кочанеца.
Сменяли са се през два часа.
Един спи, другият си отмаря като бодърствуваща смяна, а третият е бил на пост именно в онзи злокобен коридор .
И така са се сменялаи през два часа, като се въртят.

Саматя смана на караула става чрез  младши сержантите от Благоевград. Именно онези които са малтретирали нашенците.
 На пост е бил помакът бунтар от Кочан. Трябвало е да бъде сменен от Низамов - войникът от Вълкосел.
Моят брат Ибраим е бил до преди малко на пост и трябвало да почива..При самата смяна на Кочанеца и Незамов млад - сержантите от Благоевград са се изкушили и пак са започнали да обиждат с думите - "Мръсни помаци"
Правели са го в нарушение на съществуващия военен устав.
Защото и тогава на практика е съществувало нещо като военен социалистически сиднром - "Абу Гариб", И тва се е смятало за норма.Като военния устав са го погазвали  редовно. Даже са насочвали оръжие към помака от Кочан за да го сплашат.

Но при поредната гавра и унижение те са били изпреварини  от нейздържащият вече наш познайник бунтар. Той просто "изпушил" и натиснал спусъка на заредения автомат...На автоматичен режим. Изтрелял е цялата пачка с патрони в телата на млад сержантите от Благоевград и в собственото си тяло....
От рикошетиете на крушумите по мозайката и стените Низамов е бил тежко ранен.
Но е оцелял за щастие..След ужасният инцидент на моят брат му бе възложена мисията след няколко часа да
изчисти и събере изтеклата кръв по мозайката от четиримата нещастници които до преди малко са били живи..

Брат ми каза после че си е бил изгубил в този момент и дума и ума.
Ужас..
Казва че кръвта е била неузнаваема - немало е разлика каква е била - помашка или непомашка..
Била е съсирена и почерняла, кръв от тела на млади хора ,
жертви на Пропагадната Историческа Митология раждаща зомбита от ксенофоби..
Млади хора станали жертви на нейзживяния национален комлекс от Балкански тип..

Това е грозното и мрачно лице на Дискриминацията...

Мехмед Боюкли

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
« Reply #352 on: November 07, 2009, 17:33 »
Моят коментар е ясен - религиозните не бива да влизат в армията.
В армията се служи на народа, не на Бог.
Ами ако утре някой религиозен военен натисне копчето?

Петре,
знаеш че,много сме спорили със теб,само че едно време аз не бях чак толкова на ниво за да споря По история (особено Османската) и религия,но в последствие благодарение на много форумци,за зло и добро и аз почнах да влизам в "темпо".До като аз се подготвях в същина в някои неща.....виждам че вас ви вълнуват не чак до толкова много теми.Едната е Османската и да докажете че тя е била пагубна и вредна(без да анализирате че,именно тази Империя ви събра на едно място,защото бяхте разпокъсани слаби владения и ви запази корен,култура и идентификация) другата задължително е Тракийските българи и "Арменският геноцид".....и разбира се и нашата религия.И сега си в апогея че, видители мюслюманин е извършил убийство в името на религията си и вярванията си.Не е така!Не е хубаво да съдиш за една религия за това че този човек сповядва тази религия.Друг е въпроса кога някои религии под въздействието на опияти решават да влязат в самоубийствен акт.....или се опасяват със бомби за някакви цели....,но докато в същина дадена религия не сповядва насилие ние не можем да кажем че,тази религия е ненужна и вредна.Аз съм вярващ и вярвам че моята религия е чиста и  никога не ме поддиква към насилие.

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #353 on: November 07, 2009, 19:56 »
Тео,
не "тази религия е ненужна и вредна", а всички религии са ненужни и вредни.
Ако нямаше различни религии, за какво ще се бият палестинци и евреи, сърби и босненци, турци и българи и т.н. и т.н.?

Теб твоята религия може да не те подтиква към насилие, но друг, като оня военен доктор в САЩ, същата религия го подтиква, и ти с твоята умереност всъщност се явяваш като оправдание за съществуване на този другия.

В Корана и другите Свети книги наистина има много мъдрост, но освен мъдрост има и много плашещи неща. Това което трябва да се премахне, са принципите, които разединяват човешката общност и я раздробяват на изолирани лагери с отделни морални норми, и така мюсюлмани се обединяват с мюсюлмани само заради това, че са такива, по същия начин и евреи, и християни.

Трябва да намерим път към бъдеще, в което ще сме просто човешки същества, а не религиозно разделени хора.

Така мисля. :)

Offline gece yolcusu

• Adviser
« Reply #354 on: November 07, 2009, 20:33 »
.....
В Корана и другите Свети книги наистина има много мъдрост, но освен мъдрост има и много плашещи неща.
......

Чета и не вярвам на очите си, PETER да признае че в светите книги има мъдрости.
Естественно, няма как да не благодаря за това признание!
Бих добавил също, че не религийте са причина за разделението на хората.
Напротив, те правят всичко възможно да няма такова.
Разделението винаги е идвало не от религиозното различие, а от жаждата
за власт, пари, богатства и земи.

десс

• Guest
« Reply #355 on: November 07, 2009, 20:48 »
без да анализирате че,именно тази Империя ви събра на едно място,защото бяхте разпокъсани слаби владения и ви запази корен,култура и идентификация
Ха не предричай неща,дето незнаят как са щели да протекат-След 15 век се разпадат и Германия,и Италия,Русия се бори за оцеляване от Полша.Германия е била така разпокъсана-че след селската война е била с на 2/3 намалено населние.
А България е била империя-един император,съимператор или крал,три принцепса,един бан и един деспод.Цар Иван Шишман е бил царят,негови васали са били брат му Страцимир, Принцепсите на Валахия(Балхия),Молдова и Трансилвания,Бана на Банат,Десподът на Добруджа.Ако проследиш хубаво унгарските хроники ще видиш,че Унгарския крал е изпратил протестна нота до българския цар заради корупция на Трансилванската митница.
Договорът между България и Венеция оказват много точно кои територии са освободени от такса за търгуване за венецуелските търговци.Има много подобни документи умело укривани от българската исторография преди 10.11.1989 за да не се наранят чувствата на братята Румънци.Лошото е, че дори да е бил император-цар Иван Шишман е нямал пълна власт на другите територии освен на търновската и често е трябвало да показва на брат си Страцимир кой е царят.Както и постоянната война с маджарите за Банат и Трансилвания.

За Румъния:

Румънската съвременна нация и история са френски лак върху руски ламинат върху австрийска подложка, поставени на български под. Образуваната в 1861 г. румънската нация включва в себе си, по мое мнение засега, две съставки, които ще спомена по-долу. Румъния е образувана в резултат на обединение на три княжества – Влахия,Молдова и Трансилвания, с население езиково латинизирано в ХVІІІ-ХІХ в., на база частично латинизиране на езика на местното трансилванско българоезично /”църковнославянски”/ население в периода на католическа францисканска и лютеранска пропаганда в периода ХІІ-ХVІ в., провеждана от унгарските крале и папството. Към ХVІ-ХVІІ век, последната прониква южно от Карпатите и особено след назначаване на фанариотски князе – работещи за идеята възстановяване на Романия /Източната римска империя, Византия/ по линията от Влахия, през България, към Константинопол – “мегали идея”.

До езиковото латинизиране, съставлавящо към 1861 г. примерно една пета от езика на населението на Влахия /в този смисъл влахите/, последните са си част от общобългарското езиково, народностно, държавностно и културно пространство. Влах и българин са взаимозаменяеми термини. Влах е означение за българите в католическата политико-диалектика /Ватикана, Унгария/. В българската политико-диалектика няма разграничение по линията българи-влахи, това е едно и също – българи, от средна азия, произлезли от района Балх, блахорум в средновековната историография.
Когато Унгарците пленяват Иван Страцимир започват същото насилствено покатоличване и по латинчване на населението на Видинското "царство"-на което И.Шишман взема адекватни мерки.
Друго Кралят на Унгария пише до Мехмед,че България му принадлежи по право-а Мехмед показвайки оръжието на стената,отвръща на пратеника ,че неговото право над България е на стената и ако някой претендира да дойде и да си го отвоюва.Мехмед е 1/3 българин-мяйка му е от сръбския кралски род.Родителите и са българска принцеса и Сръбски крал,който също е потомък на българка.(абе сръбския кралски род от Стефан Душан(наполовина българин) са все българи)

За името:
Българите-Булги(,‘булхи’ на арменски,латински "балхи") са описани в арменския географски атлас от 5-7 век ‘Ашхарацуйц’ като уседнал занаятчийски и търговски народ, а не номадско племе, населяващ областта около големия древен град Балх съответстваща приблизително на днешен северен Афганистан и по-голямата част от Таджикистан. Историографи от античността и ранното средновековие като Агатий Миринейски, Теофилакт Симоката и Михаил Сирийски също посочват планината Имеон като прародина на древните българи.
В някой райони са наричани Бурги-Народът бурги основал държава в Испания с център град Бургос-по късно столица на кастилското кралство и на по сетнешна Испания.
п.с.От друга страна ако прочетете по старите надписи се чете блъгари,като роден българин ще се чете-блъгороден-което е и означавало и името Булгари на авестийски и алано-сарматски -Bulg(благороден,светъл)-ari(племе,народ) -благороден народ.
Ето информирай се повече:http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=5550

Offline abc

• Forum fan
« Reply #356 on: November 07, 2009, 22:53 »
Тази абсурдна теза, че трябва да сме благодарни на Османската империя, че ни е запазила, тн "марината", е колкото глупава, толкова абсурдна и най вече цинична. Тя е съществена част от похода за пренаписване на историята.

Науката е излишна наука за неуките.

Isyankar

• Guest
« Reply #357 on: November 08, 2009, 00:36 »
deleted by moderator

Offline nezir_9

• Advanced member
« Reply #358 on: November 08, 2009, 00:40 »
Ако проследиш хубаво унгарските хроники ще видиш,че Унгарския крал е изпратил протестна нота до българския цар заради корупция на Трансилванската митница.

....явно са я объркали със Солунската митница...

Договорът между България и Венеция оказват много точно кои територии са освободени от такса за търгуване за венецуелските търговци...

...преди това на официално и извънредно посещение в НРБ беше Президентът на Венецуела - др. Уго Чавес... ;)

Isyankar

• Guest
« Reply #359 on: November 08, 2009, 00:57 »
Модератора може да трие, ама индианците са дълбоко благодарни на америнакците, че са ги запазили.