Шабанчо,
разликата между минимален осигурителен доход и минимална работна заплата, които ти така удобно си махнал от цитата ми
, е 20 лв. (МОД е 260, а МРЗ е 240. )
Сиреч няма изместване на темата а само иронизиране на тая "голяма" разлика.
Навремето учихме че минималното осигуряване е върху МРЗ, сега станало МОД ... незначителни нюанси ... без промяна в принципите на солидарност, приходно-разходност, липса на лична заинтересованост и невъзможност да се наказва за укрити доходи.
Точно тия укрити доходи и слабата държава са проблема, и ако искаш продължи за тях.
Привлекателноста на един или друг трудът, земеделски или друг, трябва да се определя от пазара, а не от изкуствени преференции и държавни субсидии, под форма на ниски суми за осигуряване, които винаги са за сметка на останалите.
Проблема на земеделските производители са мафиотизираните изкупвачи на продукция, а не тежеста на труда.
Германската приходно-разходна пенсионна система не ми е модел за подражание.
Напротив тя е порочна и порока на солидарноста, заложен в нея е предизвикал заселване на толкова турци, с които сега германската държава си има проблем, заради отказа им да се интегрират в германското общество.
Модела за подражание е чилийската спестовно-касова пенсионна система.
Поразучи я за домашно и пак ела да си приказваме.
ДЗПО е ясно какво е, но принципа на укрити доходи важи и при него.
Тарикатите се осигуряват на минимална сума щото разчитат на социалната държава, а разликата я инвестират в триетажни къщи на село.
За ДДПО липсва доверие в пенсионните фондове и държавното регулиране и са много малко тези които изобщо си го позволяват.
Етнически елементи не внасям.
Внася ги Метка с твърдението че етническите мнозинства са длъжни за нещо си на етническите
малцинства. Комунизма свърши Метка. Който ял на готово - ял. Време е всички привилегии да отпаднат и всеки да получава колкото си е заработил.
Принципа трябва да е инвестициите да следват платените данъци. Щото иначе онеправдани са плащащите.Оруч,
Пуснете си гугъл мап и вижте - почти целия район между Златни пясъци и Почивка, на север и на юг от Аспарухово, т.н. бивши вилни зони, са нови квартали. В тях живее още една Варна. Нови 300 000.
Без асфалтови пътища, на помийни ями и често без водопровод - на кладенци.
Пуснете си и го съпоставете на изметения междуселски път за 500-1000 души , направен благодарение на "оня дето разпределял средствата в държавата".
Обществена тоалетна на село - това ми звучи като виц от комунизма, и за мен е символ на корупцията и дискриминацията.