Author Topic: Türk tarihçilere göre pomakların tarihi  (Read 16060 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pomak BG

  • Historian
  • *****
  • Posts: 1280
  • Да си помак звучи гордо.
Türk tarihçilere göre pomakların tarihi
« on: November 22, 2008, 19:37 »
Bana ilginç gelecek türkiyede pomaklarla iligi nelerden bahsediliyor. Aslında ben bu konuda çok şeyler yazdım ama hepsi bulgarcaydı.

Offline Тоска

  • Charter member
  • *****
  • Posts: 2348
  • Gender: Male
  • % 100 + POMAK
Ynt: Turk tarihciler gore pomak tarihi
« Reply #1 on: November 22, 2008, 19:59 »
Merhaba pomakbg,
Türk tarihçilerileri arasında bu konu hakkında araştırma yapan kişi sayısı çok azdır çünkü popüler bir konu değildir. Özellikle Yunanistanın batı trakyada müslüman azınlığı bölmek adına pomakların kökenine yönelik geliştirdiği tezlere karşı Prof. Hüseyin Memişoğlunun yayınlanmış bir kitabı ve akabinde diğerlerininde buna benzer bir kaç yayını daha bulunmaktadır. Tezleri ise pomakların kökeninin kuman türklerine dayandığı ve konuştukları dilin türkçe ağırlıklı olduğu yönündedir fakat içerik olarak tatminkar değildir.

Offline daylek

  • Adviser
  • ****
  • Posts: 551
  • Gender: Female
  • pomakinka gorda sam jena... SorguluYorum
Ynt: Türk tarihçilere göre pomakların tarihi
« Reply #2 on: November 22, 2008, 21:36 »
ben de bir merhaba demek isterim önce...
ve evet türkiye de pomaklarla ilgili yazılıp çizilenlerin azlığı ve tatminkarsızlığı yanında aslında amaç pomakları tanımlamak değildir bence. tamamen ya islamiyeti kurtarmaya yada türklük bilincinin kaybolmasını engellemeye yöneliktir. yani aslında pomaklara ucundan değinilir sadece yazılıp çizilenlerde, yani aslında pomaklar araç olarak kullanılır bazı hassas konularda bir köprü bir geçiş ögesidir bu insanlar için ne yazık ki ! eğer bir ülkede pomakların nüfusu ne diye soruluyorsa ve buna verilen cevap "pomaklar göçlerden bu yana farklı bir kimlik olarak değil türk olarak varsayıldıkları için nüfus sayımlarında türk diye kayıt edilmiştir ve yaşadıkları bölgeler ve sayıları bu yüzden net bilinmemektedir" ben trakya da tahminden daha fazla pomak var dediğimde evet tekirdağ ve en fazla çanakkale de gibi bi sınırlamalı cevap geliyorsa ve trakya da ki onlarca pomak köyünden bu cevabı verenler bi haberse (örnek; kuş tepe, sazlamalkoç, akören... gibi ) ve yapılan tanımlamalar sadece dil köklerini inceleme (yanlı inceleme) ama pomakların kültürel ögelerinin geri kalanından hiç bahsetmem eğilimi içinde ise herşeyi bi kenara bıraksak bile eğer araştırmaya başlarken bile "pomak" değil "pomak türkleri" ni araştırıyorum diye başlarsa ben bu araştırmalar nekadar akademik ve nekadar belgeli bulgulu görünsede maalesef bu araştırmalara güvenemem ve güvenmiyorum. allami cihan bir belgede bulsa bu insanlar inanmam inanamam çünkü önce benim insanımın tanımını ve adını (pomak) yoksayan bir zihniyetten güvenilir ve yansız bilgiler bekleyemem beklememde zaten... 

Offline pomak BG

  • Historian
  • *****
  • Posts: 1280
  • Да си помак звучи гордо.
Ynt: Türk tarihçilere göre pomakların tarihi
« Reply #3 on: November 23, 2008, 12:42 »
Husein Memisoglunu kitabi bende varidi, fakat kitabrarim arasinda aradim ama bulumadim. Onun tezlerini ilgili daha iki kitab vardi, onlardan sadece Omer Turanin kitabi bulabildim. 4 sayfaya actiktan sonra okudum ki "Bulgarca'ya cok yakin oldugu iddia edilen pomakca, aslinda 30% ukrayna slavcasi, 25% kuman kipcakca, 20% oguz turkcesi, 15% nogayca ve 10% arabca kelimelerden olusmaktadir. Ve altinda dipnotlarindan gore bu bilgiler Omer Turan, Husein Memisogudan almistir. Bi bakarsik cikiyor ki pomaklarin dili 60% turkcede dir, 10 % arabcadadir, ve sadece 30 % slavcadadir. Aslinda pomakcada bir cok turk kelimeler var, tepsi, yastik, sahat, baltiya ve sayre gibi. Ama onar 60% deildir. Rodoplarin pomaklarinda cok yunan kelimeler da var mesala: paratik, pramatar, saklet v. s. Hatta daha cok ilginc kelemeler da var, bazi onardan bu gunler kullanilmiyorlar, cunku olnar bizim atalarimla beraber obur dunyada gitmisler. Bi bakarsak Memisoglu Turkiyeye, Bulgaristandan da goc etmisti. O pomaklarla verdigi bilgi, kendisi de biliyor ki onlar dogru degildi.
Baska bir kitapta "Islyam kultur atlasa" Istambulda bastedilmis ve kitam Ismail Raci el-Faruki ve Luis Lamia el-Faruki yazmislardi. Bu kitabta 250-251 sayfada Balkanlarda pavlikyan ve bogomil gruplara bast ediliyor. Oradaki yaziyor ki onar tek Allaha inanmasi ici, ve putperesler tapmamadiklari icin, hata alkohol icmedikleriyi icin Osman iperatorunda islqma kabul etmisler. Bu pavlosiyenler ve bogomiler, Bosnada pataryani gibi geciyorlar, Makedoniya torbesler gibi geciyorlar. Bu konuda bende bir kitap yazdim ve bast edildi. Miziya, Trakiya ve Makedoniyada pomaklar ve torbesler. Kitap bulgarcada bas edildi. Orada benim arastirmalara gore araplarindan veya selcuklarindan musulman dini yayinmissa Bulgaristanda ve makedoniyada slavca konusan mileti arasinda sayisi pek az dir. Bu gurup daha cok islam dini osmanli imperatorunun zaminda kabul ediliyormus. Ve coku bu iki gruplarindandir (bogomilerden ve pavlosiyerdenlar).   

Offline bogutevolu

  • Charter member
  • *****
  • Posts: 999
  • Gender: Male
Ynt: Türk tarihçilere göre pomakların tarihi
« Reply #4 on: November 25, 2008, 12:17 »
İnternetin yaygınlaşmasından önce 1970'li yılların sonuna doğru, ulus devletlerin kendi iç politik dengelerini koruyabilmesi için üretilmiş resmi tarih anlayışları bağlamında Pomaklar hakkında benim ilk bilgilerimi oluşturan eser Ahmet EREN isimli bir yazarın "Balkanlarda Akan Kan" isimli kitabı idi.

Bu kitaba göre Pomaklar Kuman Türklerinden gelmekte idi. Yüzde yüz safkan Türk unsuruna aitti. Pomakça denilen dil de yazarının tanımlamasıyla Pomak Türkçesi; yukarda belirtilen ve aynı kaynaktan yayıldığı belli olan oranları içeriyordu.

Bu oranlar benim bildiğim pomakça ile hiç bir alakası olmadığından, bundan hareketle kurgulanan Kuman-pomak bağlantılı tezini de sağlam bulmamıştım. Yine de pomaklar hakkında başka kaynaklara erişmemiz o zaman için mümkün olmadığından bu tez doğru imiş gibi algılanmıştı.

Ancak daha sonra dünya ölçeğinde, gerek bulgar olsun gerekse Bulgaristan dışı diğer kaynakları kıyaslamalı olarak öğrendikçe;Pomakların yaşadığı her bir ulus devletin, kendi nüfusunun bir kısmını oluşturan pomak toplumu hakkında bir takım kurgulamalara yöneldiğini anladım.

Anladım ki maksatları Pomaklar hakkındaki gerçeği ortaya çıkarmak değil, kendi amaçları doğrultusunda gerçekleri ve belgeleri yorumlayıp kendi amaçlarına hizmet ettirmektir.

Bu tutum açıkçası Pomaklara haksızlıktır. Pomaklar hakkındaki tezlerin hepsi gerçeğin tümünü gözden saklayıp, oradan kendi amaçlarına hizmet eder çıkarsamalar yoluyla, Pomakların yüzde yüz türk, bulgar, helen-makedon hatta arap kökenli olarak ilan etmektedirler.

Bizim amacımız ise; öncelikle objektif olarak Pomak toplumuna ait tüm gerçekleri belge ve kanıtlarıyla toplamak, arşivlemek ve sonra mümkün olduğunca doğruya yakın bir tanım geliştirmektir. 

Hepsi öncelikle Pomak toplumunun adını, kimliğini, dilini ve kültürünü reddederek işe başlamaktadırlar. Pomaklar ve Pomakça yoktur. Pomaklar türktür ve dili de Pomak türkçesidir. Pomaklar Bulgardır ve dilleri en temiz Bulgarcadır. Pomaklar Helen-makedon kökenlidir. Dilleri de önce Helen iken sonra değiştirilmiştir. Ve en nihayet Pomaklar Araplardan gelmektedir gibi.. Bir de Traklardan gelme tezini de unutayalım.

Ben kendi açımdan bilimsel yöntemi benimseyen bir araştırmacı gibi davranmak istiyorum. Önyargılarla hedefi daha baştan belirlenmiş argümanlar kullanmak istemiyorum. Düşünce sürecim içinde Pomaklar konusunda zaman zaman kanaatlerim değişmiş olsa da ben halen son noktayı koyarak Pomaklar şudur demeyeceğim. Çünkü kapsamlı bilgi eksikliğimiz nedeniyle Pomak gerçeğinin tümü halen tam olarak saptanabilmiş değildir. O nedenle ortada Pomakların kökenini Traklardan başlayarak bir çok faklı etnik toplumlara bağlamak hatası işlenmektedir.  Çünkü amaç ve hedef siyasi olduğundan; o amaca hizmet eden bir at gözlüğü ile belgeler yorumlanmakta ve istenilen amaca uygun yorumlar yapılmaktadır.

Pomak etnik yapısını oluşturan gerçek: dünyanın hemen her yanında olduğu gibi, tarihsel süreçte hemen her ülke  sürekli göç hareketlerine sahne olması nedeniyle, dünyanın her yerindeki toplumlar genellikle genetik açıdan birer karışımdan ibarettir. Ortada ne safkan türk, ne safkan bulgar, ne safkan yunan ne de başka bir safkan ulus yoktur ve olmasına imkan yoktur. Bu nedenle toplumların kaynağı olarak en başta safkan bir genetik miras aramak gerçek dışıdır.

Toplumları bir araya getiren, onları başkalarından ayıran temel özellikler vardır. Başta kan bağı olmak üzere, tarihsel süreç içinde bir araya gelmiş ve kaynaşmış bir toplum olmalı.. Ortak bir tarihsel süreci birlikte yaşamış olmalıdırlar. Ortak bir dilleri olmalıdır.. Birleştirici bir inanç yapıları olmalıdır. Ortak bir kültür geliştirmiş olmalıdırlar. Ve en önemlisi kendilerini bir bütün olarak tanımladıkları ve bu birlikteliği sürdürme yönünde ortaya konmuş bir toplumsal iradeleri olmalıdır.

Bu unsurların tümünün her toplumda mutlak anlamda kesinkes bulunması gerekli değildir. Bu nedenle bunlar arasındaki ilişki ve bağıntıları etnoloji bilimine bırakıyorum.

Bu esaslar açısından ortada Pomak toplumu var mı ? Biz pomaklara göre: "Biz bir toplum olarak varız". Ama bizim bir arada yaşadığımız kimi toplumlara göre -pomak toplumu ve onun dili yoktur- deme yönündeki propagandalar tüm hızıyla sürmektedir.

Pomak toplumu içinde yaşadığı toplumları yada millet yapılarını; çatışma ve gerginlik istemediğinden kendini tanımlarken özenli bir dil kullanmaktadır. Türkiyede biz Pomak toplumu olarak Türk Milletinin bir parçası olduğumuzu deklare ediyoruz. Türk Toplumunun tüm duyarlıklarını paylaşmaktayız. Kimse bize hem pomak hem türk olamazsınız. Birisini seçmek zorundasınız diyemez. Zaten bunu da çok dar kapsamlı bir türkçü eğilim dışında kimse bizi dışlamamaktadır. Söz konusu türkçü eğilim sadece bizi değil, bu milletin içinde et ve tırnak gibi kaynaşmış birçok unsurları yabancı saymakta ve onları kendi hayali "Türk milletinin düşmanları" listelerinde ilan etmektedirler.

Diğer yandan Bulgaristandaki Pomaklar açısından bakacak olursak: Osmanlı döneminin toplumsal tanımlama biçimi olan "Millet" kavramına müslüman olan herkesi dahil ettiğinden, bu anlayış Balkanlar gibi karmakarışık bir toplumsal yapıyı yüzyıllarca barış içinde bir arada tutmayı başarabilmiştir.  O nedenle Pomakların da Osmanlı Millet sistemi içinde Balkanlarda diğer müslüman unsurlarla birlikte ayrıma tabi tutulmadan 19. yüzyıldaki Balkan kalkışmaları ortamına kadar neredeyse ayrı bir unsur olarak kitaplara dahi geçmeden gelmiştir. Başta Rodoplar bölgesinde Pomakların ortaya çıktığı bölgelerde bölgenin otokton-yerli halkları zaman içinde yöreye başka yerlerden iskan ettirilen halkla kaynaşmıştır.

Bu kaynaşmış toplumun etnik kökenlerini değerlendirecek olursakkısa tarihsel süreç şöyledir: Eski Trak kırallığı MS 46 yıllarına kadar yaşadıktan sonra Roma egemenlerğine girmiş ve daha MS. 6 yüzyıla kadar Trak toplumu olarak varlığını sürdürmüştür. Traklar MS 6. yüzyıldan sonra bahsedilmemesi bu halkın artık Roma tarafından asimile edildiği anlamına geliyor.

MS. 6. yüzyıldan itibaren Tuna ve Balkan sıradağları arasında Bulgar devletinin oluştuğunu görüyoruz. Bu devletin halkı eski yerli halkın üzerine gelen devlet kurucu Proto-bulgarlar ile onlarla birlikte gelen slavlardır. İşte bu halklar zaman içinde kaynaşmış, eski inançları olan pagan inanış ve kültürünü bırakarak Bizans etkisiyle hristiyanlaşmıştır. Öyle ki Tangra inancını bırakmak istemeyen üst yönetici boyar sınıfından 55 kadar boyar, Çar Boris zamanında idam edilmek suretiyle hristiyanlaşma süreci tamamlanmıştır.

Rodoplar ve civarında ise yine şimdilik yaptığımız incelemelere göre 7. yüzyılda Rusyanın Smolensk ve civarındaki slavlar önce batıya doğru göç etmiş ve şimdiki Doğu Almanya bölgesine yerleşmiştir. Oradan bir kısım slavlar Balkanlara inmiştir. Bu slav boylarından Draguvitiler Vardar bölgesine, Mirvatsiler Batı Trakyaya ve Smolenoi-Smolyaniler ise Rodop dağlarına yerleşmiştir. Bu sırada bölge Bizans egemenliği altında idi. Buraya yerleşen slavlar elbette burayı boş bulmadılar. Yörede eski Traklardan kalan Roma kültürü altında bir yerli halk bulunuyordu. Smolyaniler geldiklerinde nüfus yoğunluğu, kültürel dominant etkisi ile yörenin dil kültürünü değiştirdiler.

MS. 750 tarihinde Arapların İstanbulun fethi için buralara geldikleri ve bir kısmının burada kaldığı belirtilmektedir. Yine MS 850 tarihi civarında Bizanslıların Suriye bölgesinden bir kısım arapları da bu bölgeye yerleştirdikleri kayıtları mevcuttur. Rodop Pomaklarının bir kısmının Aren- Agaryan tanımlamasından hareketle; Pomakları Araplara dayandırma çabaları vardır. Bize kalırsa bu arap kütlesi yörede dil ve kültür değiştirecek kadar dominant bir etki oluşturamamış ve yerli halk içinde kaynaşmıştır.

Bölgenin dil ve kültür açısından slav karakteri; daha sonra 11. yüzyıldan itibaren bölgeye yerleşen, ancak nüfus açısından fazla olmadıklarından baskın rol oynamayan Kuman ve Peçenek türkleri de bu bölgede yerli halk içinde kaynaşıp asimile oldu. Vardar Makedonyasındaki Kumanova şehri bu toplumların buradaki varlığının bir belgesidir.

Bu kısa tarihsel açıklama bizi pomak toplumun etnik yapısının yöreye yerleşmiş olan bu sayılan toplumların kaynaşmasından oluştuğunu göstermektedir.

Ancak en önemli nokta şudur: Pomaklık tek bir etnik kökene indirgenerek açıklanamaz. Pomaklık belirtilen etnik yapıların genetik mirasını şu yada bu oranlarda içerse de, Pomakları; Trak, Helen, Bulgar, Arap veya türk olarak açıklamaya kalkışmak, ancak genetik mirasın oranları kadar bir değer ifade edebilir. Yani Pomak eşittir şu yada bu yanlıştır. Pomak; bunların tek tek herbirinden farklıdır. Pomak kimliği kültür olarak; trak, rum, bulgar, arap ve türk değildir. Pomaklık kendine mahsus özgün bir kültürel kimlik bilincini ifade eder.

Pomakların Smolyanilere dayanan slav karakteri dahi; her ne kadar Bulgar etkileri altında önemli olarak değişmiş olsa da Bulgardan ayrı ve kendine özgün bir niteliğe sahiptir. Bu nedenle tek kalemde Pomak eşittir Bulgar tanımını bana göre siyasi amaçlıdır. Aynı biçimde Pomak eşittir Türk demek de o ölçüde gerçeklerle uyumlu değildir.

16 yüzyılda Rodopları gezen bir seyyahın "Bu bölgede dili Bulgarcadan çok Rusçaya benzeyen bir halk yaşıyor. " demektedir. Evet Pomakçanın dil mirası slav unsur olarak dahi zaman içinde Bulgarlaşmış olmasına rağmen yine de kendine özgün orijnal niteliklerini korumaktadır.




Offline pomak BG

  • Historian
  • *****
  • Posts: 1280
  • Да си помак звучи гордо.
Ynt: Türk tarihçilere göre pomakların tarihi
« Reply #5 on: November 25, 2008, 15:13 »
Bence bahsetiğin bu türk grupları (proto bulgar, kuman, peceneg, oguz ve sair), meydandadir.Bulgaristanda ve Makedonyada. Bu iki devletlerde turkler iki kisma ayrılıyorlar. Birinci kisim biraz araplara benziyorlar (karayağızdırlar). Bu tip turkler yuruklerdendir ve Anadoludan gelmislerdi. Obur grup bozsaçlidirlar ve mavi gozleri vardir. Onlar bu protobulgar, kuman, peceneg ve sairedirler. Bu gruplar daha cok Deliormandadirlar. A deliormanda bulgaristanin ilk baskentleri bulunuyorlardi. Ayni zamanda Deliormandan bütun turk gruplar gecmis ve bir kismı Balkanlarin obur taraflara yerlesmistirler.

Bence Balkanlarda butun musulman gruplar turkce orta dili kullanilmak gerektir, ama turk etnik olarak sadece turkler olduğuna bahsedilsin.

Ayni zamanda pomaklarin tarihine etnik taraftan bakarsak, konusan slav bir cok onlarin hangi etnik grubunda olduğuna belirtiyor. Ama biz etnik tarafi bakmamaliyiz, a din tarafına. Cunku pomak tarihi coğu bu usule dayaniyor. Dediğim gibi osmanli imparatorluğundan once belki bu slav grupunda musulman varmis ama onar cok az imis. Daha cok onlarin arasinda bogomilcilik ve pavlikyanlık yayilmistir. A bunlar hristiyanlikta mistik gruplardir ki ve daha cok islama yakinmistilar. Cunku onlar tek ilaha inaniyorlarmis, a obur hristiyanlar uc tanrinın bir olduğundan bahsediyorlar.   

Offline bogutevolu

  • Charter member
  • *****
  • Posts: 999
  • Gender: Male
Ynt: Türk tarihçilere göre pomakların tarihi
« Reply #6 on: November 25, 2008, 16:10 »
Bu uzun yazının zaten amacı da budur. Pomaklık bilinci Pomak kültürüne dayanır. Bu kültür içinde en önemli yapıştırıcı malzeme ise İslam inancıdır. Pomaklık belirtilen bu kadar genetik mirasa dayandığından zaten etnik bir temele dayandırılmamalıdır.

Benim diğer en çok önem verdiğim kavram ise: "Balkan Müslümanlığı ve Müslümanlarının korunması"dır. Bu nedenle Balkan müslümanları arasında ortak dilin türkçe olması mümkündür.

Bizim aramızda çok kullanılan bir deyim. "Aga si Turchin da si vyarvash" Ama buradaki Turchin müslüman demektir.

Offline pomak BG

  • Historian
  • *****
  • Posts: 1280
  • Да си помак звучи гордо.
Ynt: Türk tarihçilere göre pomakların tarihi
« Reply #7 on: November 25, 2008, 18:51 »
Haklisin arkadas. Bu uzun yaziminin amaci da bu idi ama baska bir amac daha var. Bir bakarsak Huseyin Memisoglu, ve onun abileri (Omer Turan, Ahmed Eren v. s.) turk milliyetcileri arasinda iyi bir gozle gorunmek ve makam alabilmek icin boyle tezleri cikarmislar ve kendi islerini pomaklarla duzeltmislerdir. Ayni seyleri Bulgaristandada gorebiliriz. Bir tarihci kendisine iyi bir gozle bakilmasini isterse o ya pomaklari veya makedonlari bulgar cikarmak icin kitab yaziyor. Bence her koyun keni ayagindan asilsin.

Offline daylek

  • Adviser
  • ****
  • Posts: 551
  • Gender: Female
  • pomakinka gorda sam jena... SorguluYorum
Ynt: Türk tarihçilere göre pomakların tarihi
« Reply #8 on: November 25, 2008, 22:01 »
osmanlı imparatorluğu döneminde balkanlarda müslüman olduklarından dolayı pomaklar osmanlı imparatorluğunun yanında yer almayı tercih etmişlerdir, ırksal kökenleri her ne olursa olsun, hatta kendilerini osmanlının bir parçası olarak görmüşlerdir. Buraya kadar tamam; Türkiye cumhuriyeti' n de ise tercih sebebi kurtuluş savaşıdır. ve dahası Türkiye cumhuriyetinin de osmanlı imparatorluğunun da benimsedikleri dış politika hemen hemen aynı olmakla beraber, farklı etnik kökenlere farklı platformlarda benzer yaklaşımlar sergilemişlerdir. Pomaklar için önce din hassas noktaydı şimdi  ise ortak geçmiş ve yaşantılar... pomaklara ne kaldı ben onu merak ediyorum hep birilerinin hayatını yaşamaktan başka...
 

Offline bello

  • Adviser
  • ****
  • Posts: 588
  • Gender: Male
  • Göçler, göçler, göçler...
Ynt: Türk tarihçilere göre pomakların tarihi
« Reply #9 on: November 26, 2008, 11:05 »
Daylek sanırım sorunun cevabı Pomakların Fıtrat meselesi..

Offline pomak BG

  • Historian
  • *****
  • Posts: 1280
  • Да си помак звучи гордо.
Ynt: Türk tarihçilere göre pomakların tarihi
« Reply #10 on: November 26, 2008, 17:47 »
Pomaklar osmanlin devletinden cikti. Daha once dedim gibi ya bogomil ya da pavlikyanmislar ve Allah bilir bu gruplarindaniken Isa umetinden saylacaklari mi ve cennete girebileceklermi. Aslinda pomaklar 1878 seneye kadar osman imperatorundaniken onardan icersinde cok vali, mutesarif, kadi, ve sayri cikmisti. Natta onlardan bir iki vezir da varmis. Sonra Kemal Ataturk pomak olduna basediliyor. Aslinda biz Osman imperatoruna cok onderler verdik, ve cok sihitte verdik. Deyebiliris ki Balkanlarda bosnaklardan ve arnautlardan sonra bizis. Ve 1878 s. sonra Bulgaristan devlet orarak meydandan ciktaktan sonra Bu ulkede ve Makedoniyada 1985 seneye kadar bi suru pomak Turkiyede goc etti, cunku gavurlarla beraber yasamak istemediler. Deyebiliris ki su anda Turkiyede Balkanlardan daha cok pomak yasayor. Bu idir cunku orada pomaklar islyam dini yasayorlar, kotusu onardan coku kendi diline, kulturune ve sayri unuturlar. Ve orada icin hakli cikacek Husein Memisogu bu 60% icin.

Dayrek ben Bulgaristandan olduyum icin senin dilinden bazisi annamayorum, kusuru bakma ve ondan sorduklari tam cevabi veremiyorum.