Самодисциплината е основен фактор за всеки успех.
Миналата седмица ви говорих на тема благоденствие. Днес с позволението на АллахТ. ще ви говорим на тема самодисциплината. Тогава разбрахме, че за да живеем в благоденствие трябва да спрем да мразим и да търсим отмъщение.Най-големите прегради пред благоденствието на хората са техните собствени: болка, обида, омраза и желание за отмъщение. Хората, чиито сърца са пълни с тези чувства няма как да благоденстват, да бъдат щастливи и да успяват. За да се случи всичко това, ние трябва да сме въоражении с изключителна самодисциплина.Да умеем да контролираме себе си, а това включва илюзиите, желланията, страстите и други подобни мисли и деиствия, които биха ни отклонили от правия път. Освен това:
.
Бъдете различни от мнозинството хора, Мюслюманите трябва да се различаваме с това,че мислим и анализираме внимателно, вникваме в нещата, като ги разглеждаме от различни страни и гледни точки. Трябва да сме прозорливи и да не изпускаме дадените ни от Аллах Т. шансове за успехи. Това означава, че не трябва да се отпускаме и никога да не сме инертни, тоест да не се пускаме по течението на живота, а трябва да действаме! Така са се отнасяли към живота Мухаммед А.С.,сахабите и предците ни. Ние като техни последователи трябва да продължим по същия път и само тогава, със самодисциплина ще натрупаме благосастояние, както за този, така и за отвъдния свят.
Уважаеми братя и сестри!
Искам да отбележа, че ако се самодисциплинираме добре, това ще ни донесе както духовно, така и в материялно богатство. Знаем, че благосастоянието е резултат на самодисциплината, но то не се измерва само в притежаването на много предмети, а начин на мислене и на възприятие на света.Многото имоти, коли, луксозни вещи не създават истинският образ на самото благосъстояние, а показват как човекът първо се труди за да ги има, а после им робува. Истинското благосъстояние натрупано в резултат на самодисциплината е в правилното мислене, вяра и действия на даден човек. По същия начин липсата на къщи, пари и вещи само по себе си не е бедност. Истинската бедност се проявява само в резултат на мисленето, вярата и действията, които всеки човек предприема.Тя се на рича духовна бедност
Нашите мислене, вяра и действия могат да ни доведат до духовно благосъстояние или да направят така, че да изживееме живота си в духовна бедност.
Ще ви дам един пример: Седмици на ред седейки удома пред телевизора или другаде без да се замислим върху поведението си, ние не налагаме върхо тялото и душата си каквато ида било дисциплина. Изведнъж усещаме как животът ни започва да става безмислен.Събуждаме се сутринта и първото нещо, с което се захващаме е да угаждаме на тялото си. Нахварляме едно след друго лакумства и прищявки, които са се превърнали в необходимост. Като се започне с първата цигара и кафе, така се заплесваме, че вечерта е настъпила, а ние сме си на масата отново с цигара в ръка над таблата за шах или сме се уморили вече от игране на карти. Каква е равносметката от изминалият ден.Тя се състои в това; Похарчи ли сме около 5 или 10 лв, цигареният дим е пропил до костите ни, поспорили сме вече с няколко човека и главата ни е раздънена от излишното напрежение. След толкова много пропиляни време и нерви се прибираме удома и с цялата си тежъст като глава на семеиството полунамръщени от коварния ден искаме да бъдем обслужени с вечеря и то не каква да е, а подобаваща. Какво следва след това е излишно да казвам, защото не е нищо друго освен поредната седянка продължена със същите игри или гледане на телевизия до полунощ. Това е елементарният и загубен живот на по голямата част от нас.Къде са самодисциплината и отговорноста? Къде е времето прекарано заради Аллах Т,? Колко пъти сме направили измиване /абдест/ и сме посетии домът на Аллах т.? Колко пъти сме отворили книгата на Аллах Т.? Кой от нас знае колко пъти детето му посещава джемията на Аллах Т.
Къде е времето прекарано с децата ни?Колко от нас общуват с децата си и им казват кое е правилно и кое не? Колко от нас проверяват какви са му оценките на това дете в училище? Колко от нас са прегръщали и целували детето си през последната седмица? Виждате ли колко много въпроси имаме пред себе си и на нито един неможем да дадем точен отговор.Тогава кои сме ние, къде сме и зщо стоим тук? Разбира се голема част от нас за да успокоят себе си, ще си рекът: Аз не съм от тази група или това не е вярно, но Ако направим цялостен анализ на поведението си за период само от един месец, фактите ще заговорят сами, а те са:
- Похарчени 30 дни за безразборно лягане и ставане от сън в повечето случай без да имаме
нужда от това.
- Тютюнопушене
- Безразборно пиене на кафе и питиета
- Безразборно стоене пред телевизора
- Безразборно говорене по телефона
-Безразборно стоене на площада или заведенията
-Безразборни пътувания с колата подръжка и бензин
И много дуги нескупосани деиствия повечето, от които изискват много средства.
Резултатът е огромна сума пари безразбрно похарчени.
Следователно това води към недоимък, който от своя страна предизвиква скандали в семействата и ежедневието ни става все по сиво и непоносимо.Най страшното е, че не се смятаме за виновни. Често търсим вината за безпорядъка, който сме създали сами в жената, децата, като казваме че много харчат, Аллах т., че не е справедлив спрямо нас, и че не ни обича.
Скъпи братя и сстри!
Разбрахте ли до къде можем да стигнем, ако не се самоконтролираме, и че колко е важен самоконтролът за всеки един от нас.
Надявам се по горе казаното да се запечата в съзнанието на всички ни. То е най-важното. Също така се надявам да се стреснем и да разберем, че нашето благоденствие е предимно в нашите ръце. Изберем ли да следваме пътя на благополучието/успехът/ със сигорност ще благоденстваме след време. Обратно – лутаме ли се в безпътица и мислим ли за себе си като мизерстващи и недостойни за благоденствие хора – ще живеем в бедност.
Искам да отбележа също, че благосъстоянието не е само пари. Ако сме дисциплинирани ще сме щастливи значи сме – Здрави, Успешни и Богати.
Има богати хора, които са самотни, болни и разбира се озлобени към живота. Едва ли можем да ги наречем благоденстващи и щастливи. Помнете, че благоденствието включва всички аспекти от нашия живот. Каква е ползата от парите, ако няма на кого да помогнем? Каква е ползата от ежедневната борба и блъскането по цял ден, ако няма с кого да седнем да поговорим и да споделим щастието си!?
Скъпи братя и сестри!
Знаем, че самодисциплината е наи трудното нещо, с което мюсюлманина е натоврен. Това означава, че ние трябва да се борим със себе си всеки един миг от престоят ни на света, а това ни прави войни на Аллах Т.
Животът на вярващите се състои основно от преодоляване на изпитания, формиращи техните умения и характер. Така вяращите придобиваме знания и мъдрост и трупаме опит от своите и чуждите грешки. Всеки от нас обаче, има свой собствен път който трябва да преживее, за да достигне до нужните изводи и мъдрост
Самодисциплината не е просто нещо, което правим – тя е начин на живот.
Хората, които са достигнали до истинското благосъстояние се разпознават от далече. Те са организирани, усмихнати, забавни. Те винаги се отнасят с уважение към другите. Те са подредени в мислите и действията си. Те се грижат добре за останалите, но уважават и себе си, своето тяло и дух. Те са убедени, че правят добро на всички и показват щастието си пред другите. И всичко това тези хора правят не по задължение, не защото искат да изглеждат добри в очите на другите, а защото се чувстват щастливи и са съгласни да разделят частица от своето щастие с другите. Те избягват сериозните и безсмислени конфликти, както и вечно мърморещите и зле настроени хора.
Скъпи братя и сестри!
Самодисциплината е наше право и условие за съществуване.
Ако в нашия живот се чувстваме нещастни или сме болни, бедни, обезверени – това е, защото сме загубили връзка с нашият създател Аллах Т. и сме се отклонили от правия път в живота.
И кой път да следваме!?
„Аз съм Аллах. Няма друг Бог освен Мен. Затова на Мен служи и извършвай молитвата, за да Ме споменаваш!“(20/14)
"Това е Моят път правият път. Следвайте го и не следвайте пътищата, които ви отделят от Неговия път! " (Ал-Анам:153).
Факт е, че здравето е нашето естествено състояние, което ни е дадено от Аллах Т.. Болестите надвиват организма тогава, когато не водим здравословен начин на живот и в телата ни се натрупват вредни вещества, за сметка на полезните. С раждането си всеки от нас влиза в живота като щастлив човек без грехове, без добрини. Да бъдем нещастни е абсолютно осъзнат наш избор..
Ако се самодисциплинираме ще открием себе си и смисъла в живота си, тогава и успехът ще ни намери.
Ако се заемем с това, което ни сближава с Аллах Т., той ще се погрижи за нашето благополучие. Такива са неговите закони – всичко е взаимно – ако ние обичаме Аллах Т. и полагаме усърдие във вашите занимания ще получим обич от Него, благосъстояние и удовлетворение в замяна.
Всевишният Аллах казва:
“Кажи: “Ако обичате Аллах, последвайте ме! И Аллах ще ви обикне, и ще опрости греховете ви. Аллах е опрощаващ, милосърден.”
(Али Имран 31-32)
„И кой има по-хубаво слово от онзи, който зове към Аллах и върши праведни дела, и казва: “Аз съм отдаден!”(41/33)
Макар, че не осъзнаваме това – много хора, се намират в постоянно търсене на отговора на най-великия въпрос „Какъв е смисълът на моя живот и какво е моето предназначение в живота?”. За да имаме успех трябва да станем личности, които са отдадени на Аллах Т.
За какво сме създабдени!?ето какво казва Аллах Т. за това;
"Сътворих Аз джиновете и хората единствено за да Ми служат. Не искам от тях препитание и не искам да Ме хранят. Аллах! Той е Даващия препитанието, Владетеля на силата, Всемогъщия." (51:56-58 )
Скъпи братя и сестри!
Ние не се нуждаем от милиони долари или личен остров, за да бъдем щастливи. Всичко, от което се нуждаем е силна вяра в Аллах Т..и самодисциплина. Ако постигнем това, ще видим сами.