Привет Българин,
Прочетох и двете статий.Мисля че проблемът с ромите и тяхната интеграция наистина е голям проблем. Особено образованието и морала.
В традиционите религий на балканите има обич към книгата.
В религията има разбира се и морални ценности.
Бих дал и пример с това че религияата може да се разглежда и като стожер срещу сексуалната разюзданост и проституцияата.
Това важи особено за исляма.
Трудно мие засега да правя анализа на изнесения от тебе материал но нещо ми се наби в очите.
Това е село Долни Цибър.
Ето даже и цитата от статияата ти:
"....Намиращото се в община Вълчедръм село Долни Цибър е разположено на брега на Дунава. В него живеят около 1800 души, като над 90% са роми. Днес половината от тях се самоопределят като мюсюлмани. От няколко години насам населението масово се ислямизира......."
Аз съм бил в това село през 1984 година. Като войници бяхме командировани там на бригада в помощ на селското стопанство.
Общо престоят ни беше 2 месеца и имахме възможност да се опознаем с местните хора.
Спомням си много добре че те говореха три езика - български. турски и цигански/може би влашки/.
Но изненадата ми бе много голяма когато видях гробището на самото село.
Гробището беше мислуманско.Имаше даже по накакво чудо останали стари надгробни камани надписани с арабски букви на османотурски език.
Хората които живееха в селото тогава според мене не бяха чак толко вярващи.
От тях повечето бяха атеисти, някои от които преселници и от други места.Имаше разбира се и християни.
Направи ми впечатление факта че хората , макар че бяха от цигански произход , просто не им личеше, не бяха толко мургави както сме свикнали да ги знаем.
От старите хора които живееха там се подразбираше че и при тях е имало възродителен процес, но е било доста одавна.