Знаете ли, че от тези хора, които са се навели да се молят - голяма част от тях нямат изобщо българско гражданства, не малка част от тях са по-нелегален начин в България, а друга част се занимават с доста съмнителни бизнеси и незаконни неща.
Не ме разбирайте погрешно. Но честно казано мисля, че за нетолкова богата (все още) държава като България е по-важно да осигури молитвени домове първо за своите си граждани, а после за чуждите. Има населени места в страната в които липсват молитвени домове - и джамии, и църкви ...
Тъй, че поне този критерий, че била тясна джамията да не се използва...От тези, които са се навели там - доста малко са легалните български граждани, а не малко казах, че се занимават с нелегални неща ... Сред тези хора там доста рядко ще срещнете български турци или помаци по едни или други причини.
В крайна сметка, хора дошли от чужда страна в България - би трябвало да поработят (легално) 20 години на тази страна, да получат гражданство (ако заслужават) и тогава да претендират, че джамията им била тясна. И Ал. Невски не е много широк като настъпят големи празници, ама не може току-така да се строят нови подобни огромни храмове, тъй като и от други неща има нужда българското общество.
Иначе, според мен - място за висш ислямски институт трябва да има в София. Няма смисъл да ходят чак в Близкия изток - младите решили да учат религия от Западните Родопи (там има доста такива, затова ги давам за пример) - по-добре да имат тази възможност тук. Естествено и контрола ще бъде малко по-засилен, за да не се окаже, че мама и тате пращат синчето да се изучи на религия и да стане добър човек от него, а да се върне някой фанатик, който черпи с бонбони като загине американски войник в Ирак ..
Тъй, че комплексен е въпроса....
В София живеят близо 10 пъти по-малко мюсюлмани отколкото в Кърджали, а вие ми кажете броя на джамиите в Кърджали и в София в какво съотношение е !!!
Май в Кърджали имат много по-голяма нужда (нищо, че няма опашки от граждани на арабски страни пред нея всекидневно) ....
Тъй, че нуждите в момента са такива:
1. Нужда от Висш ислямски институт в София.
2. Нужда от нова джамия в Кърджали.
Ако някой смята, че в София трябва да има 2 пъти повече джамии, отколкото в Кърджали, при все, че живеят 10 пъти по-малко мюсюлмани там ... не знам що за логика е това ...