Author Topic: Нова джамия в София  (Read 98743 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Ynt: Нова джамия в София
« Reply #150 on: March 06, 2009, 15:19 »
abc, ne se trevoji za tova koy na kakvo e ravno. chovek e ravno na chovek. tova e osnovnoto koeto dılgi godini ne moja da se razbere i za sıjalenie tova ravenstvo prodıljava da se tırsi v pogreshni nasoki. Razberete sıshto che nyama nikakvi problemi mejdu pomaci i turci zashtoto pri tyah ima pılno ravenstvo. Anladın mı ? :-* 

Offline abc

• Forum fan
Нова джамия в София
« Reply #151 on: March 06, 2009, 15:41 »
По-бързо ми изтриха поста отколкото го написах

Трябвало по темата. ОК,

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #152 on: March 06, 2009, 15:49 »
shaban начи първо си ми убил ангелчетата! В цитата ги няма! Второ, никъде не съм заявявал, че съм хуманист и трето... не се сещам, но като се сетя ше го кажа.

Четвърто - за джамията. Това, което най-дразни немюсюлманите е езана. Обременени сме, ненадраснали себе си може би... Отделно от това каквото ида си говорим в болшенството има напрежение между религиозните мюсюлмани и българите. По една или друга причина исляма е представен като агресивна назадничава религия, където животът не струва пет пари. Рискувайки с политиката ще отбележа, че ДПС има голям пръст в роптаенето на българите. Ще отбележа също, че за мен помак не е равно на турчин, както го твърдят турците и последно за джамията - всеки има право на храма си. Стига да не пречи на другите. Казано просто - по-скоро ЗА!
Благодаря ти за откровеноста, АБС.
Първо ,не съм ти убил ангелчетата,те са си там където им е мястото, но се срамуват от нас хората.
Второ, всеки може да бъде хуманист , и то без да го заявава публично ,защото освен думите ,има и дела които са по красноречиви.
Трето , преди да кажем нещо, каквото и да е , е добре седем пъти да го премислим, защото когато езикът изпреварва мисълта на кого и да е ,в повечето случаи последствията са катастрофални.
Четвъртото е конкретно :
Ако ще си търсим поводи с които да се дразним ,то е пълно с такива .Значи в нашия плебейски живот всичко друго го оправихме , остана само да се възмущаваме на езана и на звънтенето на църковните камбани.Мен ,лично ,ме кефят като езана ,така и камбаните, защото те са сигналите които ни напомнят ,че сме временни на този мизерен свят.За ДПС е излишно да говорим тук ,както и ти самия казваш , но по принцип ,религиите в България са надпартийни ,така ,че аналогията  е излишна.
Помак не е равно ,нито на турчин ,нито на българин ,е ся че на някой може да му се иска да е така ,в крайна сметка ,сметката никога не излиза така.
Благодаря ти за последното -"всеки си има правото на храм" ,защото храмовете ни помагат да бъдем повече човеци.Когато истинските българи такъв ,какъвто си ти ,станат повече  и разсъждават за хората не от от нивото на раса,етнос,пол,религия и какво ли не друго , а от нивото на човешки качества, може би тогава и България ще стане Швейцария на Балканите. Аз съм оптимист и смятам ,че в България има много човешки материал.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #153 on: March 06, 2009, 18:05 »
shaban не съм искал и с една дума да те подразня. Ти попита, а аз ти отговорих. Истината може би е по средата. Мога да обясня за ДПС, както за тълкуването на турската гледна точка, но Nazmi много бързо трие

Ако съм те засегнал не е било нарочно, а за стигнем до идеалната среда пътят е откровенноста.

PETER

• Guest
« Reply #154 on: March 06, 2009, 19:41 »
Шабан,

Още със първият си пост в тази тема съм казал че съм ЗА ислямски център и джамия.
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1083.0/msg,11619.html
Като условие съм поставил стандартните законови,санитарни норми и съгласието на съседите.
Освен това е хубаво езана и молитвите в България да са на български.
Това можете само Вие мюсюлманите сами да направите.
От една страна немюсюлманите няма да се дразнят, а от друга всички, дори и мюсюлманите, ща разбират това, което се призовава и проповядва.
Т.е. моята теза е че, не исляма а чуждия език в исляма дразни.
Дали съм прав или не, само един експеримент може да докаже.
Ако в България от минарето и в джамията се чува българска реч,според мен, никой няма да е против, и строежа на джамии ще стане нещо обикновено за обществото.
Дори тия от Атака май ще са обезоръжени.
За мен най-важното е хуманизма и мира между хората. Не може мир да се постигне с налагане порядките от едната страна. Трябва да търсим някакъв взаимен компромис.
Заради такива компромиси (езан,молитви на български и др.) съм готов дори да приема държавно финансиране в строежа на ислямския център и джамиите.
Което значи че като атеист ще плащам за това. :)
Този ислямски център би могъл да стане дори филиал в областта на исляма към факултетите по теология на българските университети, да превежда, да адаптира, да подготвя духовници и т.н. и т.н.
Всичко е въпрос на взаимни компромиси и отстъпки.
Не може коран, хадис и фетви да са над закон и суверен.
Това най-синтезирано е казано така -  “божието-богу, кесаревото-кесарю”
Еволюция, както се изразява Тарик Рамадан, ама не и псевдо-еволюция както цели. ;)

Освен това, като ме пращаш да чета Кант, знаеш ли за това?
" Човек е свободен само тогава, когато не му се налага да се подчинява на никого, освен на закона”
Закона Шабан, не Коран. Кант е философ на просвещението, не теолог. ;D

Мустафа,

Това дето го казваш че нищо няма да стане си е само “гола вяра”.
Фактите обаче ме карат да се съмнявам.
То май единственото, в което не се съмнявам, са само фактите.  ;)
В света всички войни до сега са заради различия във вярата.
Християни срещу мюсюлмани, протестанти срещу католици, сунити срещу шиити и т.н.
Комунизма, фашизма, национализма, и всякакви други -изми и учения са също вид вяра.Накратко секуларни религии.
Комунистите си вярват в комунизма, националистите в национализма и т.н.
Дори атеизма, ако го ограничим до чистото отричане на Бог си е вяра.

Вяра е когато приемаме нещо безкритично, безрезервно и без съмнение.

Т.е. ако хората се съмняват и мислят, то те не вярват.
Ако хората не се съмняват, не мислят, а  вярват, то те са фанатици.
Отварям скоба да уточня че не съм атеист който отрича Бог.
Аз само поставям Бог под съмнение. Най точния термин е агностицизъм.
Синтезирано – “аз знам че нищо не знам”.  :)

А какви са фактите:
Джихад, Дар ал Харб, Вахабити, Мюсюлманското братство, Салафистите , Ал Кайда
Т.е. не всички мюсюлмани са терористи, но повечето терористи са мюсюлмани.
Въпрос на цифри.

Тук отново те призовавам да прочетеш дискусията  „Ислямът и модерността“
http://www.librev.com/index.php?option=content&task=view&id=378
и да се замислиш.
Онова което се нарича “Европейска цивилизация” е построено на следните основни принципи:
-   гръцка философия
-   римско право
-   ренесанс и просвещение.
Тук няма религия. Затова исляма не може да е полюс срещу тези принципи.
Европа се изгради в борба с религията и вярата.
Християнството отдавна е подчинено на държавата и суверена и има само морални и представителни функции.
Европа отдавна не е християнска, Европа е секуларна, надрелигиозна общност.
В Европа може да се каже спокойно  (  един цитат от Айан Хирзи Али: )
“Коранът е дело на хората, а не на Бога.

Следователно ние сме свободни да го интерпретираме и да го преработваме според изискванията на новото време, вместо да се облягаме на него и да живеем както първите вярващи са живеели в едно отдавна отминало, назадничаво време“.
Същото може да се каже и за Библията , Тората и прочие писания с претенции за световно обяснение,
без казващия да се страхува от някаква присъда, или наказание от държавата.
В същото време за такива думи мюсюлмани издават смъртна присъда на Айан Хирзи Али.

Тази свобода на мисленето, това достижение на просвещението, философията и правото няма цена и никаква религия не може да се противопостави като цивилизационен  полюс.
Тази свобода на мисленето е същността на човешката еволюция.
Това не прави света еднополюсен а само разумен.

Вярно е че фанатици има навсякъде, но само в исляма фанатици управляват държавата.
Това е основния проблем ислямска държава да получи достъп до ядрена технология.
Вярно е че за ядрената технология говоря с предположения и опасения, но е прекалено скъпо и опасно да проверяваме дали взаимното въздържане между религиозни вярващи ще проработи.
Напомням че капитализма и комунизма са нерелигиозни вярвания.
При тях вяра за отвъдния живот няма, и затова връзката с настоящия живот е много силна.
Точно заради тази силна връзка с настоящия живот е възможно балансирането и ядреното въздържане.

Между другото подходящо е да се открие една нова тема, където да се дискутира спокойно, без обиди, религията, тъй като тази си има за цел ислямския център и прекалено я разводнихме, и предлагам да я открие някой мюсюлманин, като така ще зададе темата така както него го интересува.
 :)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #155 on: March 06, 2009, 20:03 »
А какви са фактите:
Джихад, Дар ал Харб, Вахабити, Мюсюлманското братство, Салафистите , Ал Кайда
Въпрос на цифри.

Факти или медийни клишета и изобретения на ЦРУ? Въпрос на обективизъм.

Тук отново те призовавам да прочетеш дискусията  „Ислямът и модерността“
http://www.librev.com/index.php?option=content&task=view&id=378
и да се замислиш.
Онова което се нарича “Европейска цивилизация” е построено на следните основни принципи:
-   гръцка философия
-   римско право
-   ренесанс и просвещение.
Тук няма религия. Затова исляма не може да е полюс срещу тези принципи.
Чел съм я много преди да я издириш в Гугъл миналата вечер с думи за търсене "Тарик Рамадан". Случайно ли пропусна факта, че гръцката философия е запазена в Европа благодарение на арабите - мюсюлмани?!

Между другото подходящо е да се открие една нова тема, където да се дискутира спокойно, без обиди, религията, тъй като тази си има за цел ислямския център и прекалено я разводнихме, и предлагам да я открие някой мюсюлманин, като така ще зададе темата така както него го интересува.
 :)

Съжалявам, тук не е антиислямски форум. Не мисля, че на някого ще му потрябва подобна дискусия. А и не вярвам Хирзи Али да влиза тук /защото ми се струва, че за теб добри мюсюлмани са единствено ислямските ренегати/. Все пак ако искаш, опитай. Но с условията, които поставяш /“божието-богу, кесаревото-кесарю”/, едва ли ще се завърже дискусия. 

PETER

• Guest
« Reply #156 on: March 06, 2009, 20:15 »
Не личи да си я чел - нямаш и ред критика върху нея. :)

А колкото до запазената гръцка философия - може да говорим за араби но не и за мюсюлмани.
Не религията а писмеността запазва.
От къде се вижда че арабите запазили писменоста са мюсюлмани?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #157 on: March 06, 2009, 20:25 »
Историята май не ти се отдава. След 8. век арабите са вече мюсюлмани.

През 8 век арабите се научили да произвеждат хартия по метода на китайците и разпространили технологията в Европа. Те създали впечатляващи библиотеки, отразяващи богатата им култура. Арабите са и тези, които разпространяват в Стария континент творбите на гръцките мислители. Пример за това е преоткриването на трудовете на Аристотел, преиздадени от арабския учен Авицена.

Сигурно и Авицена не е бил мюсюлманин.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #158 on: March 06, 2009, 20:37 »
Моя батко е по-силен  ;)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #159 on: March 06, 2009, 20:39 »
Моя батко е по-силен  ;)
Лошо става, когато почнеме да си ги мерим!

Offline Atipov

• Candidate member
  • *
« Reply #160 on: March 06, 2009, 21:14 »
Петер,
какво ти пука за новата Джамия в София, ти ще ходиш ли там да кланяш Намаз?
Иди и виж кой пали свещи в Храм-паметника "АЛ.Невски" .
Религията е за тези ,които я уважават на първо място, за тези ,които се опитват да я разберат, на второ място и за тези , които уважават семейство, , родители , традиции, приятелство .
Не е за тези ,които парадират с религиозният си произход.

Помак съм,каквото и да означава това,мюсюлманин съм ,защото баща ми и дядо ми са били такива , а по - преди  - какво значение има.
Децата ми са помаци ,защото аз съм такъв и са мюсюлмани по същата причина.

PETER

• Guest
« Reply #161 on: March 06, 2009, 21:30 »
Мустафа, правиш логически заблуди. :)

Не всички араби са мюсюлмани.
Примерно имало е, а и сега има араби-християни.
Имало е а и сега има и други религии.
Освен това не всички пишещи на арабски са араби.
Примерно Авиацена е таджик.

Освен това
Получава се обаче така, че най-славните арабски философи (басрийските енциклопедисти, Фараби, Ибн Сина) и др. учени) живеят, под покровителството на васални владетели, когато официално в Багдад (IX—XI в.) в ислямската догматика и според мнението на народната маса философията и несхоластическите науки били признати за вредни.

Та Авиацена дали е бил мюсюлманин не е ясно.
Трудно бих си представил последовател на Аристотел да е вярващ.
То и днес има толкова много дето се правят на вярващи, щото така им се отварят повече врати.

Хората не разпъват на кръст а разпъват с пръст. ;)

Offline abc

• Forum fan
« Reply #162 on: March 06, 2009, 22:56 »
Лошо става, когато почнеме да си ги мерим!

Това казвам.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #163 on: March 07, 2009, 11:02 »

1.Още със първият си пост в тази тема съм казал че съм ЗА ислямски център и джамия.

2.Освен това е хубаво езана и молитвите в България да са на български.
Това можете само Вие мюсюлманите сами да направите.
От една страна немюсюлманите няма да се дразнят, а от друга всички, дори и мюсюлманите, ща разбират това, което се призовава и проповядва.
За мен най-важното е хуманизма и мира между хората. Не може мир да се постигне с налагане порядките от едната страна. Трябва да търсим някакъв взаимен компромис.
Не може коран, хадис и фетви да са над закон и суверен.
Това най-синтезирано е казано така -  “божието-богу, кесаревото-кесарю”

3.Отварям скоба да уточня че не съм атеист който отрича Бог.
Аз само поставям Бог под съмнение. Най точния термин е агностицизъм.

4.Джихад, Дар ал Харб, Вахабити, Мюсюлманското братство, Салафистите , Ал Кайда

5.Вярно е че фанатици има навсякъде, но само в исляма фанатици управляват държавата.

По т.1 - Благодаря.
По т.2.Мюсюлманите в България , а и несамо в България не се делят на етнически принцип,защото Корана така повелява,както преполагам,че не се делят и християните.
Как виждаш ,в един мултиетнически трад езана да е закован на един глас, при положение ,че има повеля на какъв език дасе пее. В софия напр. живеят всякакви мюсюлмани- араби ,турци ,помаци,африканци - нима може езана да се изпълнява напр. на нигерийски.
В Р. Турция преди 15 год., горе долу имаше същия проблем със молитвите , и там искаха да се изпълняват на турски , но този проблем се разреши.
Говориш ,че изпълнението на езана на български , може да бъде компромис с християните.Да ,хипотетично може да бъде компромис , но това значи прехвърляне на конфликта в средите на мюсюлманите, предвид нашата различна народност,Тфа е кофти и пак е в разрез с повелите на Корана - молитвите да се изпълняват само на арабски.
Никой не е твъдял тук ,че Корана или Библията са над или под Закона и държавата, между тях няма противоречия ,защото религиите не предписват норми за обществено политическото устройство.
По т. 3. Щом ти, не си атеист който отрича Бога, то ти не си атеист. Разбира се така ,не е важно как и колко ти вярваш в Него,важно е как и колко Той вярва в тебе.
По т.4 Тероризмът не е мюсюлмански патент, за достоверност можеш да провериш в Патентното ведомство.
5.Историята помни и други пресни примери - Хитлер ,Сталин и др.
Иначе е вярно,сега има такива мюсюлмански държави където фанатизма е слят с държавата , но нали бъдещето е пред тях.

Offline kasmet70

• Advanced member
« Reply #164 on: March 07, 2009, 15:48 »
Католици и будисти като почнат да превеждат молитвите  и ние ще почнем. ::)