Касмет,
Разбирам иронията ти, но
Божи гроб също не е до Александър Невски, но библията се чете на български.
Какво пречи корана да се чете, и исляма да се проповядва на български?
Къде е този канон който го забранява?
Защо на български да не може а примерно на турски да може?
Защо Главното мюфтийство иска преподаването на ислям на турски език а не примерно на арабски?
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2001/04/02/19266_glavnoto_mjuftiistvo_iska_prepodavaneto_na_isliam_na/Разбира се не твърдя че учените-богослови трябва да учат ислям единствено на български и да не ходят на специализация. Напротив, обучението в чужбина винаги е предимство, но тук става въпрос за обучение и проповядване в България.
Точно тук виждам мястото на ислямския център – да превежда, да адаптира и да преподава богословската ислямска литература на достъпен български.
Точно тук виждам голямо бъдеще за българите-мюсюлмани – да адаптират исляма към славянските етноси и народи, така както навремето учениците на Кирил и Методи са адаптирали християнството.
Така както са нарушили догмата на триезичието.
Според мен перспективата е отлична.
Мустафа,
Прегледах сайта на Харун Яхя
http://www.harunyahya.com/bulgarian/Ето дори той е адаптирал тезите си на български а не ги е оставил на арабски или турски.
В общи линии съм съгласен с критиките му към еволюционизма.
Но, когато почва да защитава исляма изпада в същото положение на еволюционистичен псевдо-учен.
Накратко еволюционистичната теория има три основни прехода, които не може да обясни научно. А те са:
- преход от нищо към нещо, т.е. как се е създала материята?
- преход от нежива материя към жива материя, т.е. как се е създал живота?
- преход от жива материя към разум?
До тук съм съгласен с Харун Яхя.
НО, точно затова науката казва че това е ТЕОРИЯ а не ДОГМА.
Т.е. това, че еволюционистичната теория не обяснява нещо, не значи че креационизма го обяснява.
Т.е. това че науката не може да обясни нещо не значи че религията го обяснява.
Т.е. тук имаме ЛОГИЧЕСКА ЗАБЛУДА.
Сега ако се върнем на понятието фундаментализам (Фундаментализмът (от англ. — fundamentalism) е религиозно или политическо движение, следващо стриктни принципи за разглеждане на дадена доктрина)
Ще забележим че единственото, което определя дали дадена доктрина (религия, теория, и прочие) е фундаментализъм, е това, дали принципите (на религия, теория, и прочие) се разглеждат стриктно или се допуска СЪМНЕНИЕ.
Т.е. ако принципите на дарвинизма и материализма се разглеждат стриктно, и не се допуска съмнение и те са фундаментализъм.
Т.е. ако се опитаме да обобщим с едно изречение
Умерената религиозност и умерената научност са онова към което трябва да се стремим за да не позволим прояви на фундаменталната религиозност и фундаменталната научност.За мен проповядването на ислям в България на български, в български ислямски център, контролиран от суверена, а суверена е народа в една демократична държава, е път към умерената религиозност, към която нямам нищо против.
Стриктното спазване на някакъв канон ( без значение дали е религиозен или псевдонаучен) е фундаментализъм, и за мен е неприемлив.