Author Topic: Нова джамия в София  (Read 98692 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline Rahmie

• Charter member
Ynt: Нова джамия в София
« Reply #45 on: December 05, 2008, 13:53 »
Метка,наи-напред искам да те поздравя за това което си направил,но от друга страна за "демокрацията "която аз съм открил -не си прав.Питаи Рахмие и  Ондер, колко пъти са  ме трили и защо и след това можеш да ме поздравиш.Ина4е ми дължиш едно извинение.

Da otgovorya az vmesto Mehmed da me pita. Ami az lichno ne pomnya kolko pati :)
Mojesh da mi pomognesh, ako ti pomnis...?

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #46 on: December 05, 2008, 16:14 »
Ами кои ме е трил тогава ако неси ти и Ондер и богутеволу.Кои друг има тези правомощия.

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #47 on: December 05, 2008, 16:17 »
Ами кои ме е трил тогава ако неси ти и Ондер и богутеволу.Кои друг има тези правомощия.

Nali ti kazah, che sam trila, no ne pomnya broya i narusheniyata na pravilata za koeto e trito... :)

Offline kasmet70

• Advanced member
« Reply #48 on: December 05, 2008, 17:51 »
В никой случай не се връзвайте на фанатици,или всички сме губещи.То си е жива простотия приятели.Ех че е спокойна.Саибияда да ВИ дава всичко хубаво :)

Offline Ibrahim_Ali

• Candidate member
  • *
« Reply #49 on: January 08, 2009, 10:19 »
"Защо християните делят църквите на: българска, сръбска, руска и т.н., а джамиите са за всички?"

Защо ли....Защото в съответните църкви се служи на съответния език: в българската- на български език, в сръбската - на сръбски, в руската на руски, а езикът в джамията е един - арабски.

Това мисля по въпроса.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #51 on: March 01, 2009, 00:08 »
Ами като няма място в София,няма да се сърдите,когато отиват да учат по Саудитска Арабия!

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #52 on: March 01, 2009, 00:19 »
Ами като няма място в София,няма да се сърдите,когато отиват да учат по Саудитска Арабия!
Гелина, в четвъртък на обяд бях в центъра на София, до джамията Баня Баши, точно по време на езана.
Полюбопитствах и  минах през входа на джамията: имаше точно 8 чифта обувки. Чаках един човек пред Халите още 10-15 минути. За това време дойдоха и влязоха само още двама.
Толкоз.
----
В петък по обяд бяхме в едно чисто помашко село от 11.00-15.00.
Беседвахме с ходжата, той, ако иска, да го потвърди. Попитах го: дали не пречим с присъствието и разговора ни на петъчните задължения, които има като ходжа. Той погледна през прозореца (джамията е на 6-7 метра от къщата му), и каза:
- Ами то...днес май няма хора...
Без коментар.
-----
Това не е проблем само на исляма.
С християнството нещата стоят по същия начин.
Това е проблем на духа и на религиозните институции.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #53 on: March 01, 2009, 00:37 »
Личи си! ;)

Offline kasmet70

• Advanced member
« Reply #54 on: March 01, 2009, 08:35 »
В Смолян има само една джамия,а седем църкви.И то трябва да оставиш колата на 100м от джамията.Шест от църквите са строени по времето Салихага.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #55 on: March 01, 2009, 08:47 »
Не виждам какво пречи в една милионна София о отгоре да има нова джамия! Онези дето са против да искарат факти и аргументи за това!!!

Offline kasmet70

• Advanced member
« Reply #56 on: March 01, 2009, 08:53 »
И аз това се питам.Отварянето на една джамия е една преграда за радикалния ислям и др. секти. ???

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #57 on: March 01, 2009, 08:57 »
Гелина, в четвъртък на обяд бях в центъра на София, до джамията Баня Баши, точно по време на езана.
Полюбопитствах и  минах през входа на джамията: имаше точно 8 чифта обувки. Чаках един човек пред Халите още 10-15 минути. За това време дойдоха и влязоха само още двама.
Толкоз.
----
В петък по обяд бяхме в едно чисто помашко село от 11.00-15.00.
Беседвахме с ходжата, той, ако иска, да го потвърди. Попитах го: дали не пречим с присъствието и разговора ни на петъчните задължения, които има като ходжа. Той погледна през прозореца (джамията е на 6-7 метра от къщата му), и каза:
- Ами то...днес май няма хора...
Без коментар.
-----
Това не е проблем само на исляма.
С християнството нещата стоят по същия начин.
Това е проблем на духа и на религиозните институции.

Сбъркал си последователността - разменил си дните и местата. Джамията в София не е достатъчно голяма за да поеме всички желаещи за Петъчната молитва. Освен това новата джамия е част от проект за ислямски център, който включва библиотека, университет, общежитие, конферентна и спортна зали, паркинг.

Ако думата "ислямски" предизвиква състояние на параноя у някои хора, тогава е излишно да спорим. За тези хора всичко свързано с исляма е излишно. Излишни са и самите хора, които го изповядват. 

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #58 on: March 01, 2009, 11:29 »
Сбъркал си последователността - разменил си дните и местата.
Нищо не съм сбъркал.
Аз си имах работа в определените дни и в определените места. не съм си планирал програмата да ходя да слухтя пред джамиите специално, особенно за София, където просто ми назначиха среща пред Халите.
Джамията в София не е достатъчно голяма за да поеме всички желаещи за Петъчната молитва.
За петъчната не знам. Видях какво беше в четвъртък.
Видях и даже снимах и други неща, които вероятно някои ще удивят, а други отново ще скандализират. Но за това по-късно, ако хората са в състояние да погледнат аналитично и информативно на това.

Освен това новата джамия е част от проект за ислямски център, който включва библиотека, университет, общежитие, конферентна и спортна зали, паркинг.
Мустафа, работата е там, че храмове трябва да се строят според пропорционалното количество нуждаещи се от тях, а не в името на строителния бизнес (усвояването на спонсорски пари) и на състезанието между религиозните институции и доктрини.
Трябва да се изведе точна статистика: от 2 млн София колко човека точно са мюсюлмани, колко са християни, да се преброят храмовете и да се спази пропорцията.
Имате ли такива статистики?
Още повече, в Малинова долина няма мюсюлмани!

Ако думата "ислямски" предизвиква състояние на параноя у някои хора, тогава е излишно да спорим. За тези хора всичко свързано с исляма е излишно. Излишни са и самите хора, които го изповядват. 
Параноя безусловно у много хора има, защото медиите постоянно сервират топли новини за обезспокояващи активности от терористични актове, където "активистите" размахват като знаме възхвали на Пророка.
Но тази параноя расте най-вече от някои сури в Коран, които много пъти предлагах да обсъдим в отделна теологична тема, но поканените ислямски теолози дотук не са дали съгласие за отварянето и.
Това предложение за тези дискусии бяха май преди вашето включване в сайта, така че, може и да не сте запознат.

PETER

• Guest
« Reply #59 on: March 01, 2009, 12:10 »
Щом има пари и желание в мюсюлманите - нека си строят.
Не е нормално в столицата на демократична държава с мюсюлманско население да няма ислямски учебен център.
Строежа на храмове също не би трябвало да е проблем.
Разбира се трябва да се спазват законовите и санитарни норми за шум, съгласие на съседите и прочие...
Свободата за всеки свършва там където започва свободата на другия.

Проблема обаче е друг.
В България официалния език е български, и според мен,
ислям трябва да се практикува само на български.
Никакви арабски и прочие емисари.
Религията, каквато и да е, трябва да е подчинена и контролирана от държавата.

Какво мислят българските мюсюлмани за това.