Author Topic: Нова джамия в София  (Read 98724 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Ynt: Нова джамия в София
« Reply #165 on: March 07, 2009, 17:51 »
Католици и будисти като почнат да превеждат молитвите  и ние ще почнем. ::)

Късмет, недей така! Човекът се е притеснил за националната сигурност. Какви са тия непознати езици, проводници на чужди култури? С оглед запазване суверенитета на държавата ни, предлагам факултетите по чуждоезикови филологии да преминат изцяло на български език. Езиковите гимназии и Американския университет в Благоевград да бъдат закрити. Всички филми, излъчвани по телевизията, да бъдат задължително дублирани на български език. Никакви субтитри! Ха-мъ, чужди речи по българския ефир!?! Само дразнят хората.

PETER

• Guest
« Reply #166 on: March 07, 2009, 17:56 »
Касмет,

Пак си насилваш късмета. ;)
1.Няма будистки език. Не съм чул китайците да практикуват будизъм на японски и обратно японците на китайски.
2.Католицизма в България се изповядва на роден (т.е. български ) език
Полският монах и свещеник е в България от 2000-та година и отговаря за 1000 католици в село Белозем.

Католическата църква има лукса да е еднаква навсякъде, казва отецът. Местните обичаи са различни, но те не влияят много. Освен че се служи на роден език.
http://e-vestnik.bg/4161

Мустафа,

1. По т.1 – Пътят към разбирателство е във взаимното зачитане на правата.
Трудно го осъзнах, затова разбирам защо се осъзнава трудно.

2. Говоря не за деление по етнически принцип а за  изповядване на роден език.
Етнос и език са различни понятия. Примерно ако има помашки етнос има ли помашки език?

3. Всякаквите мюсюлмани в София, щом са в София знаят български език.
Ако са в Нигерия знаят нигерийски. В Турция - турски.
Обаче почти всички мюсюлмани в София и в България не знаят арабски.

Можеш ли да опишеш как точно се е развил дебата  в Р. Турция преди 15 г.?
Разбира се и аз ще потърся, но да ме улесниш.

Къде точно са тези “повели на Корана - молитвите да се изпълняват само на арабски”?
Щом е “повеля на Корана” би трябвало да става въпрос зе конкретна сура.
Коя е тя?

И една новина:
Проф. Теофанов преработи превода на Корана

Цветан Теофанов припомня така началото на създаването на Корана от Мохамед: "Няколко дена по-късно, след като постепенно започва да се убеждава, че наистина е избран свише - подобно на другите пророци - да предаде на хората Божието послание, отново чува глас от горе и когато поглежда натам, съзира същия архангел, седнал на престол между земята и небето. Той губи почва под краката си и се свлича на пътя. Когато се връща вкъщи, обзет от треска и отново повтаряйки думите: "Завийте ме! Завийте ме!", получава откровенията: "О, ти, който се завиваш, стани и предупреждавай, и своя Господ възвеличавай, и дрехите си почиствай, и скверността отбягвай, и давайки, не се стреми да получиш повече, и в името на своя Господ бъди търпелив!"
Това е от предговора към "Свещен коран", четвъртата редакция на превода (изд. "Труд"). Професор Теофанов го работи за първи път у нас върху класическия оригинал на Писанието и резултатът е официално признат като годен за ползване от правоверните. Сега преводът излиза с основно преработен текст и с нова версия на предговора.
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-03-06&article=269302

Offline kasmet70

• Advanced member
« Reply #167 on: March 07, 2009, 17:59 »
Да съм казъл че има будистки език ,не прекалявай с фантастиката-отразява ти се. ???

Isyankar

• Guest
« Reply #168 on: March 07, 2009, 18:10 »
Да не се прекалява с арабския език при мюсюлманските езици...в крайна сметка и аз не разбирам църковнославянския в православието...

Религиите сами са си виновни, че проповядват на език, който вярващите не го разбират...

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #169 on: March 07, 2009, 18:12 »
Рано или късно ще има и Ислямски център и Джамия. Точка по въпроса. Всеки петък в джамията няма място. Затова е нужна нова джамия. На Байрям намаз да не говорим. Трамваите спират от навалицата за намаза. А за Ислямския център - нужен е, защото за да се акредитира Института, трябва да си имаме собствен терен, иначе не става.

Isyankar

• Guest
« Reply #170 on: March 07, 2009, 18:13 »
Ислямски център трябва да има. Но строго да се контролира от държавата. Българските помаци трябва да могат тук да учат ислям (които искат), а не да ходят по Близкия изток.

А дали ще има минаре - голям въпрос, голямо чудо ...

PETER

• Guest
« Reply #171 on: March 07, 2009, 18:15 »
Касмет,

Прочети си предния късмет-лийски пост.  ???

Значи вече приемаш че будистите и католиците практикуват на роден език?  :)

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #172 on: March 07, 2009, 18:18 »
Ислямски център трябва да има. Но строго да се контролира от държавата. Българските помаци трябва да могат тук да учат ислям (които искат), а не да ходят по Близкия изток.

А дали ще има минаре - голям въпрос, голямо чудо ...
Сега мислиш ли, че нещо е извън контрол. Всичко се контролира от държавата. Или още не си забелязал? Досега бяха в Близкия изток заради ясни за всички причини.
Минарето като е голям въпрос и голямо чудо, защо тогава толкова шум се вдига?

Isyankar

• Guest
« Reply #173 on: March 07, 2009, 18:24 »
Шум се вдига, защото идват избори .... Това е първолаците го знаят...

А иначе няма как да мисля, че сега нещо е извън контрол, защото просто няма такъв ислямски център. Просто като заима се надявам да има. Не може да се твърди, че това е 100% сигурно и не трябва да го обсъждаме даже, защото на Балканите неведнъж се доказа, че има места, където се проповядва краен ислямизъм .... (На места в Западните Балкани). Просто наистина трябва сериозно да се контролират нещата в този център катко от българската държава, така и от Европейския съюз.

Offline Ади

• Senior member
« Reply #174 on: March 07, 2009, 18:33 »
Да не се прекалява с арабския език при мюсюлманските езици...в крайна сметка и аз не разбирам църковнославянския в православието...

Религиите сами са си виновни, че проповядват на език, който вярващите не го разбират...

Dnes v tseliia sviat miusiulmanite chetat edin i syshti koran , niam razlika v korana, koito chete edin afrikanets i tozi koito chete edin amerikanets, niam razlika dori i v edna tochka! Tova e taka zaradi fakta , che spored islama, islama e posledna i svetovna religiia podhodiashta za vsiako vreme i miasto... v takyv sluchai korana tribva da ostane nepromenen do kraia ..blagodarenie na izpolzvaneto samo na arabski v islama s korana ne moje da se sluchi tova , koeto spoletiava ostanalite sveshteni knigi , bibliiata naprimer, da ima desetki biblii koito sa razlichni .... kolkoto do ezana ot 1400 godini v tseliia sviat se chete ezan na arabski ezik i neshto razlichno e glupavo dori da se misli tova e islamska traditsiia nepodlejashta na promeiana . blagodarenie na neia edin ne bg govoriash miusiulmanin bi razbral koga e vremeto za molitva , dokato e v sofiia , syshtoto se otnasia i za edin bylgarin , koito e v chujbina!

Isyankar

• Guest
« Reply #175 on: March 07, 2009, 18:49 »
Не искам да се бъркам в исляма. Това си е религиозна политика. Щом смятат, че трябва да четат и учат нещо, което не разбират  - нека да е. Аз лично нямам толкова свободно време. Нека ме накаже БОГ, ама ще го чете преведем, за да разбера, аджаба, какво е искал да ми каже....

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
« Reply #176 on: March 07, 2009, 18:53 »
Не искам да се бъркам в исляма. Това си е религиозна политика. Щом смятат, че трябва да четат и учат нещо, което не разбират  - нека да е. Аз лично нямам толкова свободно време. Нека ме накаже БОГ, ама ще го чете преведем, за да разбера, аджаба, какво е искал да ми каже....
И кой мислиш, че управлява тази "религиозна политика"?
Кой те спира да четеш преведения Коран?

Offline abc

• Forum fan
« Reply #177 on: March 07, 2009, 18:54 »
adi_bg, това което знам относно четенето на един Коран от различните народи е, че те не го четат, а гледат. Различните народи не знаят арабски, знаят на коя страница какво пише.

За Ислямския център ако някой пита кажете му, че е право на мюсюлманите да го имат.

Isyankar

• Guest
« Reply #178 on: March 07, 2009, 18:55 »
Ами аз така го чета. Затова казах, че който иска да си го чете на арабски, ако ли да не разбира какво чете. :)

Offline Ади

• Senior member
« Reply #179 on: March 08, 2009, 16:03 »
adi_bg, това което знам относно четенето на един Коран от различните народи е, че те не го четат, а гледат. Различните народи не знаят арабски, знаят на коя страница какво пише.

За Ислямския център ако някой пита кажете му, че е право на мюсюлманите да го имат.

абц, въпреки че доста се отклонихме от темата искам да ти кажа , че съществува разлика между кораничния и модерния арабски по отношение на четенето. Четенето на кораничният арабски може да бъде научено сравнително бързо и лесно ( средно интелигентен човек би могъл за около 4 -5 дена) независимо от майчиният език, което дава възможност на мюсюлманите от цял свят да четат корана-оригинал. И тъй като съществуват преводи на почти всички езици заедно с оригинала всеки заинтересуван може да чете преводи, които се водят   като един вид тълкуване.