Шабан,
Още със първият си пост в тази тема съм казал че съм ЗА ислямски център и джамия.
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1083.0/msg,11619.htmlКато условие съм поставил стандартните законови,санитарни норми и съгласието на съседите.
Освен това е хубаво езана и молитвите в България да са на български.
Това можете само Вие мюсюлманите сами да направите.
От една страна немюсюлманите няма да се дразнят, а от друга всички, дори и мюсюлманите, ща разбират това, което се призовава и проповядва.
Т.е. моята теза е че, не исляма а чуждия език в исляма дразни.
Дали съм прав или не, само един експеримент може да докаже.
Ако в България от минарето и в джамията се чува българска реч,според мен, никой няма да е против, и строежа на джамии ще стане нещо обикновено за обществото.
Дори тия от Атака май ще са обезоръжени.
За мен най-важното е хуманизма и мира между хората. Не може мир да се постигне с налагане порядките от едната страна. Трябва да търсим някакъв взаимен компромис.
Заради такива компромиси (езан,молитви на български и др.) съм готов дори да приема държавно финансиране в строежа на ислямския център и джамиите.
Което значи че като атеист ще плащам за това.
Този ислямски център би могъл да стане дори филиал в областта на исляма към факултетите по теология на българските университети, да превежда, да адаптира, да подготвя духовници и т.н. и т.н.
Всичко е въпрос на взаимни компромиси и отстъпки.
Не може коран, хадис и фетви да са над закон и суверен.
Това най-синтезирано е казано така - “божието-богу, кесаревото-кесарю”
Еволюция, както се изразява Тарик Рамадан, ама не и псевдо-еволюция както цели.
Освен това, като ме пращаш да чета Кант, знаеш ли за това?
" Човек е свободен само тогава, когато не му се налага да се подчинява на никого, освен на закона”
Закона Шабан, не Коран. Кант е философ на просвещението, не теолог.
Мустафа,
Това дето го казваш че нищо няма да стане си е само “гола вяра”.
Фактите обаче ме карат да се съмнявам.
То май единственото, в което не се съмнявам, са само фактите.
В света всички войни до сега са заради различия във вярата.
Християни срещу мюсюлмани, протестанти срещу католици, сунити срещу шиити и т.н.
Комунизма, фашизма, национализма, и всякакви други -изми и учения са също вид вяра.Накратко секуларни религии.
Комунистите си вярват в комунизма, националистите в национализма и т.н.
Дори атеизма, ако го ограничим до чистото отричане на Бог си е вяра.
Вяра е когато приемаме нещо безкритично, безрезервно и без съмнение.Т.е. ако хората се съмняват и мислят, то те не вярват.
Ако хората не се съмняват, не мислят, а вярват, то те са фанатици.
Отварям скоба да уточня че не съм атеист който отрича Бог.
Аз само поставям Бог под съмнение. Най точния термин е агностицизъм.
Синтезирано – “аз знам че нищо не знам”.
А какви са фактите:
Джихад, Дар ал Харб, Вахабити, Мюсюлманското братство, Салафистите , Ал Кайда
Т.е. не всички мюсюлмани са терористи, но повечето терористи са мюсюлмани.
Въпрос на цифри.
Тук отново те призовавам да прочетеш дискусията „Ислямът и модерността“
http://www.librev.com/index.php?option=content&task=view&id=378и да се замислиш.
Онова което се нарича “Европейска цивилизация” е построено на следните основни принципи:
- гръцка философия
- римско право
- ренесанс и просвещение.
Тук няма религия. Затова исляма не може да е полюс срещу тези принципи.
Европа се изгради в борба с религията и вярата.
Християнството отдавна е подчинено на държавата и суверена и има само морални и представителни функции.
Европа отдавна не е християнска, Европа е секуларна, надрелигиозна общност.
В Европа може да се каже спокойно ( един цитат от Айан Хирзи Али: )
“Коранът е дело на хората, а не на Бога.
…
Следователно ние сме свободни да го интерпретираме и да го преработваме според изискванията на новото време, вместо да се облягаме на него и да живеем както първите вярващи са живеели в едно отдавна отминало, назадничаво време“.
Същото може да се каже и за Библията , Тората и прочие писания с претенции за световно обяснение,
без казващия да се страхува от някаква присъда, или наказание от държавата.
В същото време за такива думи мюсюлмани издават смъртна присъда на Айан Хирзи Али.
Тази свобода на мисленето, това достижение на просвещението, философията и правото няма цена и никаква религия не може да се противопостави като цивилизационен полюс.
Тази свобода на мисленето е същността на човешката еволюция.
Това не прави света еднополюсен а само разумен.
Вярно е че фанатици има навсякъде, но само в исляма фанатици управляват държавата.
Това е основния проблем ислямска държава да получи достъп до ядрена технология.
Вярно е че за ядрената технология говоря с предположения и опасения, но е прекалено скъпо и опасно да проверяваме дали взаимното въздържане между религиозни вярващи ще проработи.
Напомням че капитализма и комунизма са нерелигиозни вярвания.
При тях вяра за отвъдния живот няма, и затова връзката с настоящия живот е много силна.
Точно заради тази силна връзка с настоящия живот е възможно балансирането и ядреното въздържане.
Между другото подходящо е да се открие една нова тема, където да се дискутира спокойно, без обиди, религията, тъй като тази си има за цел ислямския център и прекалено я разводнихме, и предлагам да я открие някой мюсюлманин, като така ще зададе темата така както него го интересува.