Author Topic: Нова джамия в София  (Read 98442 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Gelina

• Forum fan
Ynt: Нова джамия в София
« Reply #120 on: March 05, 2009, 08:31 »
Гелина,

Твоите думи че "Директора на училището не знае една дума на арабски" потвърждават тезата ми, че мюсюлманите в България изповядват религия която всъщност не разбират.
Не може да се молиш на език който не разбираш.
Въпроса сега е,  щом не се разбира защо се изповядва?
Мистерия! Поне за моя рационален начин на мислене.

Някъде да си видял,че се моли? Но и да го прави така е според религията! Запознай се с религията ни,тогава спори! Пък и Пламен ще ти помага! ;)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #121 on: March 05, 2009, 08:47 »
Освен това израза “ще му отправя един последен жест” ми е смешен и … малко тъжен.
Затова, като отговор на последния ти жест, ще ти кажа че ти липсва изследователския, научен начин на мислене.
Инструменти като “допускане”, “съмнение”, “представителност” и “проверка”.
Имаш една авторитетна теза и я следваш, независимо от очевадните факти които я опровергават.
Не случайно разговора ни започна от поантата на Zeitgeist, че се приема авторитета за истината вместо истината за авторитет.

Успех. :)

Вече казах, това бе последният жест от моя страна. Аз не подлагам на съмнение моето желание и стремеж за диалог между цивилизациите. Това е и единствената ми теза, която защитавам в този и в други форуми. Тарик Рамадан и Джон Еспозито са личности, които желаят същото. След като отказваш да приемеш този "жест" като предпочиташ да игнорираш трудовете на подобни специалисти и усилията им за разбирателство считам, че няма смисъл да продължаваме дискусията. Очевидно ти не желаеш разбирателство, а се стремиш да разрушаваш мостовете, изградени от други. 

Успех и на теб!

PETER

• Guest
« Reply #122 on: March 05, 2009, 17:49 »
Мустафа,

Последен жест или вече последен жест минус едно? ;D
Ей затова лафове като  последен жест, последен пост, са ми смешни.
Звучат ми като от сърдито дете, дето уж нямало вече да приказва с теб.

Любопитно ми е след като се стремиш към диалог, защо очакваш в този диалог твоите тези винаги да се приемат?
Защо очакваш да се вярва безкритично на “трудовете” на някакви си твои “специалисти”?
Това твоето май пак прилича на опит за пробутване на авторитета за истина вместо истината за авторитет... ;)
Т.е. ДИА-ЛОГ е разговор, а не приемане на "жест" или някакви “трудове”.
Не сме в джамия а сме във форум. Площад, място където се срещат и противоположни тези.
Разбирателството и мостовете не се изграждат с приемане само от едната страна.
Ето примерно изчетох Харун Яхя, Цветан Теофанов, Тарик Рамадан.
Посочих какво от тях приемам и какво не приемам. Посочих и защо.
Ти какво изчете? Сам Харис? Дискусията „Ислямът и модерността“?
Не, ти поучаваш, очакваш някакво приемане, сърдиш си,
и забравяш че човек вместо да вярва може да мисли. :)

Gelina,

Следващите ти думи “така е според религията” са си чисто будалкане.
Всичко в света е причинно-следствено обусловено. Дори и религиите.
И не ме пращайте да се запознавам с исляма, когато имам под ръка толкова много мюсюлмани.
Айнщайн е казал “Човек не разбира нещо добре, ако не може да го обясни на баба си.”

Извинявайте, ако засягам някого, но с тези молитви, на език който не разбирате, ми напомняте за Валентина Хасан и нейното “Кен лиии”.
И тя пееше, при това добре, но почти нищо не разбираше от думите.
Valentina Hasan-Ken Lee (Without you, Mariah Carey)

Offline kasmet70

• Advanced member
« Reply #123 on: March 05, 2009, 17:56 »
За да разбереш нашета религия се иска АКЪЛ-се казваше в една реклама ;DПък той не се налива с фуния. ;D

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #124 on: March 05, 2009, 18:10 »
Книгите не се четат просто за самия прочит, Петре както го правиш ти.Ти може да прочетеш сто пъти преведен на български Коран , но ти няма да го четеш за да го разбереш , ти само ще търсиш в него поводи за логически заблуди.А това ,че ти показваш склонност към поставяне на абсолютно всичко под съмнение , не е добре за теб. Някои неща ,просто се оставят такива каквито са си. А ти обяснил ли си до ден днешен нещо на баба ти,нещо което си го приел ,че е абсолютна истина и говориш ли си с баба ти,дано да е жива и здрава.Молитвите ,нали ти казаха ,е задължително да се произнасят на арабски, но четенето ,тълкуването и обяснението на корана всеки може да си го прави на какъвто си език пожелае ,стига да го разбира.
Валентина Хасан си беше много готина , но ти вече ми заприличваш на Димитър Ковачев - Фънки , нема да му слагам епитети.

PETER

• Guest
« Reply #125 on: March 05, 2009, 18:26 »
Шабан,

Бабите ми отдавна са умрели, но на децата си обяснявам че няма абсолютна истина.
Всичко в тоя свят е относително. Или ако пак ми позволите да цитирам Айнщайн:

"Когато мъж разговаря с красиво момиче в продължение на час, му се струва, че е минала секунда.
Но ако седне на гореща печка, секундата му изглежда като час. Това е относителността." :)

Offline kasmet70

• Advanced member
« Reply #126 on: March 05, 2009, 19:18 »
Петре,явно имаш спор с Шабан.Хайде да те направим мюсулманин и ще разбереш за какво става въпрос.Абсолютно съм сигурен ,че ще подкрепяш Шабан.Даже се ангажирам Корана да ти го преведа. ;D

PETER

• Guest
« Reply #127 on: March 05, 2009, 19:28 »
Касмет,

не си насилвай късмета. ;)
Атеист съм. Не ми пука ни от Христос, ни от Алах.

А ти си марширувай - мисленето е трудно нещо.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #128 on: March 05, 2009, 19:42 »
Диалог се провежда само при желание на двете страни. Когато едната страна поеме инициативата, тя прави жест на отсрещната. Всичко вече е в ръцете на последната.

Не мога да прочета Сам Харис, защото той открито заявява "Религиите трябва да отмрат". Това не е свобода на словото, нито призив за диалог. Той посяга на изконното човешко право - свободата на съвестта и религията. Ако аз или някой друг мюсюлманин, особено в настоящата обществено-политическа обстановка, се изрази аналогично на Сам Харис "неверниците трябва да измрат" /атеизмът няма място в днешния свят/ това свобода на словото ли е? Едва ли. А Гуатанамо е пълен с мюсюлмани, които дори не са изричали това.

PETER

• Guest
« Reply #129 on: March 05, 2009, 19:56 »
Религията е само някаква вяра, но неверниците са преди всичко хора.
Аз съм хуманист. Поставям на първо място хората, а не вярата.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #130 on: March 05, 2009, 20:06 »
Значи си сбъркал форума. Доколкото си спомням тук е забранена антирелигиозната пропаганда. Помаците имат религия, на която все още държат.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #131 on: March 05, 2009, 20:13 »
Айнщайн е казал “Човек не разбира нещо добре, ако не може да го обясни на баба си.”

"Когато мъж разговаря с красиво момиче в продължение на час, му се струва, че е минала секунда.
Но ако седне на гореща печка, секундата му изглежда като час. Това е относителността
."

PETER ако някога се срещнем, познаем и седнем на маса, имаш една бира за първия цитат и кебапче за втората Втория го знам, но съм добър

PETER

• Guest
« Reply #132 on: March 05, 2009, 20:15 »
Правила на форума:

1. Не е позволено публикуването на коментари (постове), съдържащи политическа и религиозна пропаганда, ругатни, нецензурни обръщения и определения, противоречащи на морала, и целящи да нанесат обида някому.
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,72.0.html

Лоша памет Мустафа. Според точка първа нарушителят си ти. ;D

Освен това не всички помаци са мюсюлмани, така както не всички хора са мюсюлмани.

Isyankar

• Guest
« Reply #133 on: March 05, 2009, 20:17 »
Антирелигиозна пропаганда ?

Религиозна пропаганда ?

Доста интересно...

Само ще кажа, че процентът на помаците-атеисти не е по-малък от процента при етническите турци или етническите българи ...

Нима те не са помаци ?

Нима помаците от хилядолетия са мюсюлмани ?

Все пак - нека да покажем, че сме в 21 век и можем да бъдем хем религиозни и хем да приемемаме друго- или нерелигиозните...

Или помак-атеист - на клада ?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #134 on: March 05, 2009, 20:23 »
Не съм чел скоро правилата, но си спомням си, че една тема вече бе затворена именно заради противоречащ на вяра/убеждение постинг.

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1389.0/msg,11316.html