Български > Религия и мистика

Суфизъмът в България

<< < (4/6) > >>

TUFCA35:
pomaga li sa  ako kazva6 obratnoto 6te ti dokaja taka 4e koito te e izlagal na nego se qdosvai

Пламен Пасков:

--- Quote from: TUFCA35 on November 26, 2008, 17:48 ---g_n Paskov vie mai ne ste na qsno kakvo govorite vie ili ste izlagan ili  ste zabluden bez da se nervira6 spokoino ako ikma6 vreme  600 godini da prosledi6 osmanskiqt period i ste vidi6 osmanliite ru6ili li sa ili sa stroili  vij priqtel  osmanliqta  e varvql redom s sve6tennata kniga Kuran_i Kerim vinagi sa razprostranqvali Islamat   nikogo ne sa karali na sila  da priema Islamat. Za tova  sam  siguren  4e ne da sa ru6ili a sa stroili 4erkvi  kak sa gi stroili pom
--- End quote ---
TUFCA35, вашето са думи, може би искренни и добронамерени, но другото са фактите. А те са: крепости и храмове сринати до дъно, за гробищата с кръстовете даже не отварям да говорим.
Което е лошо.
Вие казвате, и знам, че има истина в това, че след 1878 година са рушени и ислямски храмове и надгробни плочи.
Което също е лошо.
Кое да си мерим и сравняваме?
На кого лошотията и постиженията в това отношение са били по-големи, или по-малки?
За какво ни е този спор?
Не може ли да се фокусираме над това, което ни обединява, а не постоянно да чоплим като обезумели това, което ни разделя?

pomak BG:
Г-н Пасков ако забелязахте в постенга съм написал българските хайдуци или комити все едно, ако смятате целия български народ за такъв това вече излиза от вас не от мен. Причист съм от това което говорите по мой адрес. Другото което съм длъжен да спомена е във връска със историята. Аканджиите са причината множеството от църквите и крепостите да се съборят не османлиите и ако са османлиите, тогава вие искате да върнете българския народ далеч от своето развитие. Защото ако османлиите са ги свалили от кепостите и тяхните едностайни жилища в тях, а обикновеното население от колибите в който са живеели и са ги научили на дулгерство, като са им показали какво е дирек, мартак, кьортаван и пр., то чрез вашите постенги останових, че вие мислите противоположното на това, като си искате крепостите и там незнам си какво. От друга страна ако приемем че голяма част от тези крепости били срийнати от управата, за да използват материала, те надеч не са го прахосали, ами са го опозатворили, като са изграждали с него, хамами, керван сараи, бизестени, джамии, медресета, конаци та дори и църкви. Запазена били единствено крепостите по граничните райони, защото те били нужни за отбраната на това население. Тъй като като дойде австроунгареца и руснака, те не питат кой какъв е по вероизповедание, крадът и изнасилват нарет.

TUFCA35:
PomakBG napalno sam  na va6eto mnenie privarjenik poneje i az taka vqrvam ne kazvam mislq a taka vqrvam za6toto e to4no takaaz sam govoril s hora  stari balgari hristiqni koito kazvaha taka .. osmanliqta ni napravi hamami  ta o6te gi polzvame

Subeyi Kurt:
Edna ot parvite hristiyanski cherkvi osthe e na krak v selo blizo do Mudanya/ Bursa. Prez 1925 g. tam e bilo nastaneno semeystvo doshlo ot Garciya pri vzaimnata obmyana na naselenie. Taka che izobshto ne smyatam che Osmanlii sa rushili zlonamereno. No za hilyadite djamii ot koito 500 v sofiya ne sam siguren. Byah v Bosna i vidyah na kakvo mogat da bydat sposobni fanatici koito razrushiha stotici djamii.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version