Author Topic: Помашка идентичност  (Read 112822 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Сидхарта

• Historian
Re: Помашка идентичност
« Reply #210 on: April 03, 2009, 15:18 »
Искам да те питам ти да не си ПП с нов профил,защото използвате еднакъв стил на изразяване.
-не съм ПП просто се опитвам да бъда обективен може би това те навява на мисли за еднаквост.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Ynt: Помашка идентичност
« Reply #211 on: April 03, 2009, 16:28 »
-не съм ПП просто се опитвам да бъда обективен може би това те навява на мисли за еднаквост.
Off - ПП и обективизъм  ??? Човек, на когото всяка втора дума в темите за помаците бе "насилствена ислямизация" - досущ като Божидар Димитров.

Offline Atipov

• Candidate member
  • *
« Reply #212 on: April 03, 2009, 20:22 »
Преди да стъпят, след като са стъпили и след като ги има- , след като ни има, - след като този сайт го има,добър или лош,разпилян или "манипулиран" трябва да се мисли.

Темата "помаци" дразни все повече екземпляри.Преди малко в новинките по БТВ Мехмвет Дорсунски се оказа ирански диверсант. Рибново  преди дни се оказа родното място на Оссама-, Ладен. Утре по същата телевизия ,БТВ, ще има предаване за родното ми село Сейдол, какво ли са заснели?

Проф. Палов направи партия.

За нас ,простите помаци остава да "спорим" на сайта от къде е произлязъл дядо ми и дядо му и кой е по-велик - Хан - ман или Едикой си Ага.

За кой-ли път ще ни употребят всячески без да се усетим.

Offline Whitesnake

• Avarage member
« Reply #213 on: April 03, 2009, 20:29 »
Mehmed Dorsunski go poznavam li4no.Ot moia krai e.Toi e dostoien i intiligenten 4ovek, napisal prav istoria na pomacite.
Toi pisheshe tuka, no sprq..
Sprq zashtoto mu se podigravaha , sprq i zashtoto nie celokupnite pomaci tuka vav foruma ne go podkrepihme i gledahme onemeli i mal4ashti kato ribi, kak shovinistite go napadaha.Mehmed Dorsunski mi kaza 4e e ogor4en ot ov4edushieto ni i 4e gotsopriemstvoto ni koeto pokazvame na praktika ni nanasq samo vredi.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #214 on: April 03, 2009, 20:35 »
Mehmed Dorsunski go poznavam li4no.Ot moia krai e.Toi e dostoien i intiligenten 4ovek, napisal prav istoria na pomacite.
Toi pisheshe tuka, no sprq..
Sprq zashtoto mu se podigravaha , sprq i zashtoto nie celokupnite pomaci tuka vav foruma ne go podkrepihme i gledahme onemeli i mal4ashti kato ribi, kak shovinistite go napadaha.Mehmed Dorsunski mi kaza 4e e ogor4en ot ov4edushieto ni i 4e gotsopriemstvoto ni koeto pokazvame na praktika ni nanasq samo vredi.
  Moje li da kajesh s fakti,koi tuk vyv Foruma ni se e podograval s Mehmed Dorsundki,posochi postingi za tova! Toi e uvajavan ot nas chovek i ako e obiden to trqbva da se zashtiti ili kaje,naj-malko da drasne edno pismo do nas Moderatorite,nie uvajavame tuk nashite chlenove i vsichki imat ednakvo uvajenie tuk!

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #215 on: April 03, 2009, 20:41 »
  Moje li da kajesh s fakti,koi tuk vyv Foruma ni se e podograval s Mehmed Dorsundki,posochi postingi za tova! Toi e uvajavan ot nas chovek i ako e obiden to trqbva da se zashtiti ili kaje,naj-malko da drasne edno pismo do nas Moderatorite,nie uvajavame tuk nashite chlenove i vsichki imat ednakvo uvajenie tuk!
-dobre kazano NAZMI.

Offline Whitesnake

• Avarage member
« Reply #216 on: April 03, 2009, 20:49 »
Teb te e nqmalo togava kogato toi e pisal.Ne razbiram zashto poemash vina za neshto koeto e stanalo bez tvoe u4astie.
Vijdam 4e si iznenadan,no tva e fakt.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #217 on: April 03, 2009, 20:54 »
Teb te e nqmalo togava kogato toi e pisal.Ne razbiram zashto poemash vina za neshto koeto e stanalo bez tvoe u4astie.
Vijdam 4e si iznenadan,no tva e fakt.
Имало ме е,това че съм рег месец май 2008 не означава че не съм чел сайта помак.еу всеки ден.В интерес на истината пак казвам-един уважаващ себе си човек е длъжен да се защити ако е обиден,това Мехмет Дорсунски не направи,както и други Глобал Модератори тук в нашия сайт ,които напуснаха кораба и дори не благодариха на хората тук!

Offline Whitesnake

• Avarage member
« Reply #218 on: April 03, 2009, 21:07 »
Имало ме е,това че съм рег месец май 2008 не означава че не съм чел сайта помак.еу всеки ден.В интерес на истината пак казвам-един уважаващ себе си човек е длъжен да се защити ако е обиден,това Мехмет Дорсунски не направи,както и други Глобал Модератори тук в нашия сайт ,които напуснаха кораба и дори не благодариха на хората тук!
Poradi tova 4e nqmam navika da govorq ot imeto na drug 4ovek, az imam telefona na Dorsumski i bih mu zvanal da potvardi napisanoto ot mene po gore, koeto ti prepora4vam da go pro4etesh oshte edin pat.I hi4 nqmam jelanie da komentiram situacii pri koito ne e qsno koi barka virtualnata realnost s realnata virtualnost.Temata e prosto s drugo zaglavie, pravim spam Nazmi!
Mojesh li da se samosezirash?

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #219 on: April 03, 2009, 21:16 »
 Naprotiv, Whitesnake govorite ot imeto na drug,postinga vi po gore go pokazva kak Mehmed Dorsunski se bil obidil i e kazal na vas,da kaje tuk,ima tema za Oplakvaniq,otdelno ako e taka da drasne na Adminite,takova nqma i do dnes- kazal-rekyl.A tova che hora ot Rykovodstvoto napusnaha ot pomak.eu i do dnes tvyrdq-nikakyv moral,ne kym nas Moderatorite,no sme jivi hora za dobro ili losho trqbva uvajenie.kakvo mi prechi na men edin den ako napusna www.pomak.eu da Blagodarq na vsichki tuk s koito sme spodelqli vseki den bolki i tervogi,myka i radost,shte go napravq az imam lice i ne se kriq zad imena i nikove,vseki me znae tuk.Kaji na vyprosniq obiden da se zashtiti s teza tuk-kakva e prichinata.Ot men tolkova!

Offline Whitesnake

• Avarage member
« Reply #220 on: April 03, 2009, 21:26 »
Kaji na vyprosniq obiden da se zashtiti s teza tuk-kakva e prichinata.Ot men tolkova!

Ok , sha mu kaja ;D...

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #221 on: April 03, 2009, 21:29 »
И за да допълня малко спама - аз също съм чел поне няколко постинга в този форум, в които двамата историци /Мехмед Дорсунски и Хюсеин Мехмед/ са укорявани /да не кажа унижавани/ от други участници. Мога дори да ги цитирам.

Но не мога да оправдая постъпките им, в частност оттеглянето им от сайта. Лесно е да се каже - обиден съм, защото другите не са съгласни с мен и затова напускам кораба. Така не се отстоява позиция.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #222 on: April 03, 2009, 21:38 »
Много правилно и точно мнение Мустафа! Казвам го искрено от сърце,и двамата Мехмед Дорсунски и Хюсеин Мехмед/помак.бг.сега е ходжа в с.Галата Ловешко/ съм писал на лични.Не става въпрос за обида,всеки ден едни се рег,други напускат нормално е! Въпроса ми беше към тези дето довчера са били тук сред нас тези по горе, zashto ne uvajiha syforumnicite si tuk i ne go napraviha doblestno.Ako edin chovek e istinski e gotov da zastane s lice za istinata,takava ne vijdam...Ot nasha strana Adminite,Moderatori  mnogokratno sme podavali priqtelska ryka na dobrojelatelnost,v kraina smetka vseki sam izbira za sebe si.Tova koeto iskam da kaja tuk e,che jivota ne e edin den!!!

fotakiev

• Guest
« Reply #223 on: April 04, 2009, 15:49 »
Ok,Dobrev
Какво ще кажете за Джамията във село Млика (Гора)Която е започната да се строи в 1090г и се завършва във 1128г.

Давам ви един пасаж,който искам да преведа.Всичко не мога защото нямам време.

Във "китабе"то на джамията пише че някой си Ахмед ага е построил джамията като е започнато във 1090 и се завършва във 1129г по новия календар.Когато Османската армия вече  е във Балканите и преди 1389 г в Битката  в Косово поле ,те намират тук население които отдавна са възприели Исляма за религия.Предположенията са че при идването на Куманите и Печениезите във тези земи от северо исток между тези хора вече  е имало много хора възприели исляма.Не казвам всичките Кумани и Печенези.Ние от историята знаем за Кумано-Печенежкия съюз и за държавата Кумания във пределите на Македония.Този съюз съществува само 5 години,от 1085-1090г.После под уловките на Византия те влизат във смъртна схватка и се пръскат на вси страни.Този съюз е бил голяма опасност за Византия,защото са обкръжили Одрин.След развала на съюза куманите и печенезите се пръскат във цяла Европа.Със това че живеят близо 300г със Украинците на едни и същи места езика на куманите е със преобладаващ славянски език.Те вече са славянизирани.А и слявянските булки са били все хубави.Ето аз как обяснявам наличието на исляма при помаците,торбешите и гораноте.Наличието на името на връх Мусалла(това име не от Османците).А и също предишното име на Мусалла е Тангра.Тангра е бог на тюрките.Значи все пак във тези земи са били тюрките. Името на Балканите Е тюркска дума.Вардар е тюркска дума.Шар планина е тюркска дума.Карпат е тюркска дума.Защо например нашата история отбягва тези данни?

Опазил ме бог да казвам че, помаците са тюрки.Те Куманите във дългия си път до полите на Косово и Македония и Родопите вече са се славянизирали.Но са запазили от колора на тюрките....обичаите и традициите.Такива са новите изследвания на учените във Гора.Във това число и Горански учени!Давал съм ви вече линк на научните работи на тези учени.

Но опазил ме е бог да казвам че помаците са българи,нищо че приказват един и същ език.Помаците са със исконното си право да се идентифицират за такива каквито се чувстват!Точка по въпроса!А друг е въпроса че ти се чувстваш българин.Никак не е лошо да се чувстващ така .Важното тук е че ти самият се чувстваш така.А защо да не предоставим тази възможност на останалите помаци които се чувстват именно Помаци.Има ли нещо по достойно от това.Аз се чувствам турчин,въпреки че смятам че съм от огузите разположени във полите и планините около Плиска.Защото живея там.Османската армия като идва  във Делоирмана заварва едно голямо население които не са се христианизирали.и не са си загубили езика...и които говорят, близък език на Османлиите.Това е вече друга тема!

Благодаря ти Тео за доказателствата .Данните който даде за стари камъни и джамии, сметнах че е излишно да ги коментирам , защото долупосоченото обобщава нещата..

Сега ще Ти цитирам един Косовски историк Нексхат Ибрахими  , който препокрива твоите мисли (не веднъж си казвал за много важни данни от историци от там) за ислямизация на Балканите и Европа преди нашествието на османлиите.

http://www.geocities.com/yusuf.ismailov/islm.html

Той изкарва  , че даже  Цар Симеон I. е искал да приеме исляма.Също пише , че :

"Присъствието на мюсюлмани на Балканския полуостров станало толкова силно, че християнските кралства вече не можели да ги толерират. Много кръстоносци преминали през полуострова и буквално ги унищожавали. Това се случило през 13ти век, а българите и сърбите са много горди с това, че са защитавали Християнството. От тук се подразбира за голямата омраза между мюсюлмани и славяни. ".

Това Тео си е живо изнасилване над историята. Християните имаме един израз "......както Дявола чете Евангелието...".Въртите , сучите, вадите жокери от ръкавите и ще изкарате, че исляма  се е разпространиавал винаги и само с мир и лубов а христяините са ги християнизирали в последствие :

" Тази книга все пак не представлява цялостно проучване на въпроса. Все пак тя хвърля малко светлина върху истината. Мюсюлманите са живели на Балканския полуостров много по-рано, от колкото се предполагаше преди. Първите им следи са от 8ми век. Техните възвишени религиозни вярвания накарали местните да ги приемат открито. Все пак късогледите и прагматични политици от европейските християнски кралства, чувствайки че губят почва, отвърнали със сила – основата на бъдещата европейска политика била поставена. Никога повече няма да има толкова чистосърдечни отношения между мюсюлмани и християни в Европа. "

Такива историци ли четеш Тео?Това вече си е радикализъм.И настроиване над масите хора.Това го четат най-вече мюсуюманите и след това християните  се чудим защо толкова странят някои мюсюлмански  общности в България, и недоумяваме защо отхвърлят нашите призиви.
Ти като турчин знаеш ли, че 600 000 хиляди българо-мюсюлмани(помаци)останали в източна Тракия  в Турция  и много са се изселии там през 1912-13 и след това между 1970-90 им казват турки и не ги признават за малцинство.Не им разрешават да учат във училище майчиният език който, ако не знаеше  е български и така учейки само турски вече се асимилират и забравят езика и произхода си.Нали твърдиш че помаците са си народ помаци и са етнос..Как така  в Турция не ги приемат за етнос?А Ти и много хора , които във България при преброияване се пишат турци  смятате че помаците са етнос... В конституцията на Р.Турция е записано, че след като си турски гражданин значи си турчин, а през османско време след като някой е приел исляма  значи е свои(пак турчин).Нали разбираш накъде бия.....ако пак се правиш на неразбрал ще ти кажа.....Турция като ислямска държава най-вече и не по-малко Арабските страни искат да убедят българите мюсюлмани(помаци) като единоверци и вече свои , че са етнос.

То не бяха книги ,че са наследници на арабите още от времето на Александър Македонски, то не беше че са турци забравили си езика.Сега модерно е , че помаците винаги са си били помаци и винаги са си били мюсюлмани.Даже ще се пише книга  за помаците, в която и ти лично ще участваш (като непомак а турчин) и обикаляйки из селата и записваики фолклора им , за да докажеш пред ЕС че има етнос.Пак ти казвам, може да си наистина многоуважаван във този саит , но смятам че всички вие които правите това сте провокатори!

Аз с удоволствие ходя в Родопите и  вече познавам много  вярващи  мюсюлмани.Те са много добри хора и съжителстват прекрасно с всички.Ритъмът на живота си върви, а мюсюлмани и християни са се научили да живеят мирно заедно.И  няма да се примиря никога, когато някой пречи на това съжителство!

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #224 on: April 04, 2009, 16:02 »
Много правилно и точно мнение Мустафа! Казвам го искрено от сърце,и двамата Мехмед Дорсунски и Хюсеин Мехмед/помак.бг.сега е ходжа в с.Галата Ловешко/ съм писал на лични.Не става въпрос за обида,всеки ден едни се рег,други напускат нормално е! Въпроса ми беше към тези дето довчера са били тук сред нас тези по горе, zashto ne uvajiha syforumnicite si tuk i ne go napraviha doblestno.Ako edin chovek e istinski e gotov da zastane s lice za istinata,takava ne vijdam...Ot nasha strana Adminite,Moderatori  mnogokratno sme podavali priqtelska ryka na dobrojelatelnost,v kraina smetka vseki sam izbira za sebe si.Tova koeto iskam da kaja tuk e,che jivota ne e edin den!!!

Tai kato muzikata mi e slabost iskam da izkaja skromnoto si mnenie po tozi vapros, no pak sas malko muzika...  :)

Mnogo hora doidoha, mnogo si otidoha, oshte tolkova shte doidat i shte si idat...
Nyakoi nikoga nyama da gi zabravim i te shte ostavyat dalboki spomeni vav sartsata ni, drugi shte gi zabravim, moje bi mnogo barzo...

Da se predadesh i da si tragnesh e nay lesniyat pat... No ima edna turska pogovorka" Hayat seceneklerden ibarettir- jivotat se izgrajda ot izbori". Vinagi ima pone dva izbora i pochti vinagi chovek sam reshava koi ot dvata varianta da izbira, po edna ili druga prichina. No izborat si e lichno negov. Taka che tezi koito si zaminaha ili byaha prinudeni da zaminat vav kraya na kraishtata sami sa izbrali tozi pat.

Pomnya edin laf " Prav im pat kriv im zavoya"

Ponyakoga daje si mislya, che nyakoi se mislyat za mnogo veliki hora i ne mogat da se unijat sas obiknovennite hora kato nas... Vse pak te sa veliko neshto, napravili sa neshto, moje bi...

Taka che vav sayata ni vinagi shte preobladavame nie obiknovennite horitsa, bez golemite pritentsiyi po nashiyat si po obiknoven nachin i sas nashite si ne dotolkova golemi i veliki poznaniya... :)

Za vsichki nas deto sme vse oshte tuk, a i za tezi deto si otidoha...

Jivi i zdravi da sme...
I vse taka da ni ima... tuk i tam i navsyakade po sveta...

AJDA PEKKAN-KIMLER GELDI KIMLER GECTI

Kimler geldi kimler geçti

Bilmem ki bu akşam sen de bir hoş musun
İçmeden hatıralardan sarhoş musun
Ellerin sanki bak hala ellerimde yanıyor
Duyuyor musun

Dostlar seni söylüyor sahi mutsuz musun
Bu yolda dönüş yok sen bilmiyor musun
Her şey gönlünce olmaz demiştim sana
Kaderden kaçılmaz görüyorsun

Kimler geldi hayatımdan kimler geçti
Hiçbirisi hasretini gidermedi
En güzeli senin kadar sevilmedi

Korkma bu akşam gelip çalmam kapını
Başkası paylaşıyor alın yazını
Ben sensiz yaşıyorum yasak aşkımı
Söylüyorum şarkını

Kimler geldi sorma sakın kimler geçti
Hiçbirisi hasretini gidermedi
En güzeli senin kadar sevilmedi
------------------------------------------------
Koy doidoha, koi preminaha

(skromniyat mi prevod)
Ne znam,  tazi vecher kak si
Dori ne pil, piyan li si ot  spomenite
Izglezhda, vse oshte ratsete ti sa vse oshte vav  moite
Chuvash li

Priyatelite mi kazvat, naistina neshtasten li si
Vrashtane nyama ot tozi pat znaesh li tova
Vsichko, ne moje da e po jelanie
Vijdash li ot sadbata ne mojesh izbyaga

Koy doydoha v moya zhivot, koi sa preminali
Nikoy ne zagasi kopnezha
Nikoi ne be obichan kato teb
Koy doidoha, koi prminaha

Ne boi se tazi vecher ne bih pozvanyala na tvoyata vrata
nyakoy drug navyarno spodelya sadbata ti
Az bez tebe jiveya lubovta zabranena
I peya, pesenta ti

Koy doydoha v moya zhivot, koi sa preminali
Nikoy ne zagasi kopnezha
Nikoi ne be obichan kato teb
Koy doidoha, koi prminaha

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42