Ok,Dobrev
Какво ще кажете за Джамията във село Млика (Гора)Която е започната да се строи в 1090г и се завършва във 1128г.
Давам ви линк:
http://www.millet.gr/dhaber.php?haberid=500Давам ви един пасаж,който искам да преведа.Всичко не мога защото нямам време.
Cami kitabesinde “1090 yılında bu camiyi Ahmet Ağa inşa ederken, onarımı da 1128 yılında tamamlanmıştır” yazılıdır. Söz konusu kitabe İslam’ın buraya Osmanlıdan önce geldiğini bir daha kanıtlamaktadır. Ayrıca burada bir hususa daha değinmek önemlidir. Tüm bu süreçte Kuman ve Peçenekler Balkanlara kuzeyden inerken aralarında İslam’ı benimseyenler de vardır. Aralarında tesettürlü kadınlar olduğu gibi, yüzleri örtülü, yakışıklı, cesur ve savaşçı Kuman ve Peçenek Türkleri vardır. O yüzden Osmanlı orduları Balkanlara çıkarken, 1389 Kosova Muharebesinden önce diğer yerlerde olduğu gibi Gora’da da İslam’ı benimsemiş, dillerinde ve yaşam tarzlarında orta Asya’daki eski Türk kültürüne özgü özellikleri yitirmeyen insanları bulmuşlardır. Osmanlıların Balkanlarda hızlı bir şekilde ilerlemesinin önemli bir faktörü de burada buldukları ve onlara yardımcı olup yol gösteren, Osmanlı saflarına geçen Kumanlar, Pomak, Peçenekler; yada Balkanlar’da bugünkü adlarıyla Torbeşler, Goralılar ve Boşnaklar olmuştur.
Във "китабе"то на джамията пише че някой си Ахмед ага е построил джамията като е започнато във 1090 и се завършва във 1129г по новия календар.Когато Османската армия вече е във Балканите и преди 1389 г в Битката в Косово поле ,те намират тук население които отдавна са възприели Исляма за религия.Предположенията са че при идването на Куманите и Печениезите във тези земи от северо исток между тези хора вече е имало много хора възприели исляма.Не казвам всичките Кумани и Печенези.Ние от историята знаем за Кумано-Печенежкия съюз и за държавата Кумания във пределите на Македония.Този съюз съществува само 5 години,от 1085-1090г.После под уловките на Византия те влизат във смъртна схватка и се пръскат на вси страни.Този съюз е бил голяма опасност за Византия,защото са обкръжили Одрин.След развала на съюза куманите и печенезите се пръскат във цяла Европа.Със това че живеят близо 300г със Украинците на едни и същи места езика на куманите е със преобладаващ славянски език.Те вече са славянизирани.А и слявянските булки са били все хубави.Ето аз как обяснявам наличието на исляма при помаците,торбешите и гораноте.Наличието на името на връх Мусалла(това име не от Османците).А и също предишното име на Мусалла е Тангра.Тангра е бог на тюрките.Значи все пак във тези земи са били тюрките. Името на Балканите Е тюркска дума.Вардар е тюркска дума.Шар планина е тюркска дума.Карпат е тюркска дума.Защо например нашата история отбягва тези данни?
Опазил ме бог да казвам че, помаците са тюрки.Те Куманите във дългия си път до полите на Косово и Македония и Родопите вече са се славянизирали.Но са запазили от колора на тюрките....обичаите и традициите.Такива са новите изследвания на учените във Гора.Във това число и Горански учени!Давал съм ви вече линк на научните работи на тези учени.
http://nedengora.blogspot.com/search?updated-min=2008-01-01T00%3A00%3A00-08%3A00&updated-max=2009-01-01T00%3A00%3A00-08%3A00&max-results=35http://nedengora.blogspot.com/2008/06/136.htmlНо опазил ме е бог да казвам че помаците са българи,нищо че приказват един и същ език.Помаците са със исконното си право да се идентифицират за такива каквито се чувстват!Точка по въпроса!А друг е въпроса че ти се чувстваш българин.Никак не е лошо да се чувстващ така .Важното тук е че ти самият се чувстваш така.А защо да не предоставим тази възможност на останалите помаци които се чувстват именно Помаци.Има ли нещо по достойно от това.Аз се чувствам турчин,въпреки че смятам че съм от огузите разположени във полите и планините около Плиска.Защото живея там.Османската армия като идва във Делоирмана заварва едно голямо население които не са се христианизирали.и не са си загубили езика...и които говорят, близък език на Османлиите.Това е вече друга тема!