Когато говорим за идентичноста на Помашкия народ,много е важно е да се отбележат със точно някои неща.
Когато говориш за Помашки народ е хубаво да вземeш малко да прочетеш нещо и да видиш, че такъв народ по някакъв начин не може да се каже, че е имало.Както ти казваш е хубаво да се говори с точност за тези неща...учудваш ме как знаеш ама отбягваш да го правиш.
Във горния постинг прочитам че Борил във 1211г говорил че ,има още езичници във Родопите.Бихте ли уточнили :
Сега ли чуваш за това, че е имало езичници по времето на Борил във 1211г. То е ясен факт.Езичници е имало навсякъде в Българската държава и не само в Родопите.Ако искаш да докажеш, че тези езичници, които ги е имало в Родопите са от измислиният помашки народ сам си усложняваш работата...
1.За кои езичници е говорил и искал да каже Борил?
Ако не знаеш бъллгарите са били езичници преди.Преди българите е имало готи, келти,траци и от тях е имало езичници.Готите са се махнали, келтите също.
2.Колко време изобщо Родопите са били под Българското царство....та да се говори и за покръстване и за наличиие на българско население във Родопите?
Родопите са били част от българско царство години преди Кан Аспарух да поведе Българите Оногундури отвъд дунава.Тази българия се е наричала Куберова България и много време след това гърците ту споменават за една България, ту за две.След това се обединяват.Много скоро ще дам доказателствата по този въпрос.За да не съм като теб - пишеш без доказателства.
3.И освен това съществуващите там славянско население до колко е българско?
Ами хубав въпрос...
Вeче във друга тема дадох пост, че такова нещо славянска нация няма а е измислица на кумунизма.Имало е склавини, което по римско време и на латински значи роби.\"Славяните\" които са били винаги със Българите са се наричали анти и значи на древно сърматски език човек от покрайнините.Българите винаги са били родово устроени и всеки род е бил натоварен със различно нещо.Специално антите \"Славяните\" са били винаги на границата със съседите.
4.Нека да не забравяме че , във Родопите стават две големи преселения на юрюшки -тюркски племена във 1050-60г и 1345г.Единия път 50-60 000 втория път 100 000.Всичко това е отбелязани във византийските регистри.А и наличието на имена на населени места днес все още съществуват.Отбелязани са и от А.Златарев и Константин Иречек и много други български учени.Тогава тези земи са Византийски.
Имало е много малки населения на племена из цяла България.Навсякъде и не само в България.Само че,няма как да са били 60 000 или 100 000 души. Ако е било така, докажи го конкретно със източник, име и без свободен текст от теб.Тогава можем да говорим по това пак.
5.Колко време общо Родопите са български та да говорим и за българската идентичност на населението и?
Ами доста преди 681 година е имало българско царство на Родопите.Смятай.. от тогава досега има достатъчно години. Даже предостатъчно.
6.Нека да не забравяме че Юрюците са посрещнати със огромното уважение на това местно население.От там са нашите братски взаимоотношения.На Турци и Помаци.
Ти явно си бил там и помниш.Взаимоотношенията между Родопчани и тaка наречените турци идва мн мн по-късно след като голямата част на Родопа планина приема исляма със мир и любов от Вас.
7.Когато Борил говори за Родопите във 1211г...да не забравяме че са открити мюслюмански монументи и надгробни камъни и джамии които са построени във това време.Значи съществуването на мюслюманството е много по рано от 1211г.Излиза че исляма е пронинал тук много време по напред....от така наречената христианизация.Моля да ме поправите ако съм грешил.Все пак не съм историк.
Е надявам се да не ми се сърдиш ама и тук пак ще те поправя.Няма намерени никакви подобни неща отпреди идването на Отоманските орди.
Горенаписаното, че е имало, само мaже с мед ухото на хората които искат да кажат, че никога не са били християни а винаги са си били мюслюмани.Даже ще ти кажа, че Родопите са били осеяни със църкви и манастири.
А до това , че те следя грешиш! И аз ходя на работа и даже тъкмо се върнах когато видях, че си писал.Не ме интересува ти колко работиш и колко печелиш. Интересува ме зaщо като човек непомак, а турчин толкова здраво си се хванал да доказваш, че все пак съществува помашки етнос.Ако не искаш да ми отговаряш сега - не се притеснявай разбирам...зает си до изборите ...
P.P. Моля те, остави Помаците намира,стига им всичко досега...