Здрасти Тео, явно си схванал намека ми. Идеята ми беше, че християнството въобще не е било толкова здраво закоренена религия в Родопите, както го изкарват. В горния цитат става дума и за славяни-езичници през 11 век. Действително е имало мюсюлмани в Родопите и преди османлиите да дойдат. Пак в цитата можеш да откриеш, че още по времето на Борис е имало ислямска мисионерска дейност в региона. Моята идея е, че не е задължително предците на някои помаци да са били християни. Напълно е възможно езичници от славяните и трако-славяните да са преминали директно към ислям.
Наистина България оказва много малко влияние върху Родопите и особено върху западните им части през средновековието. Те попадат в Първата българска държава само 7 години, а във втората 15. Аз съм разговарял с иманяри и те са ми споделяли, че никога не са откривали български монети и предмети в нашите земи. Същото се касае и за кръстове в региона на моето и съседните села - такива напълно липсват. Относно етническия състав на днешното родопско помашко население, в миналите 4-5 дена говорих в две теми и нямам намерение да се повтарям.