Author Topic: Помашка идентичност  (Read 112909 times)

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Ynt: Помашка идентичност
« Reply #150 on: April 01, 2009, 17:41 »
Здрасти Тео, явно си схванал намека ми. Идеята ми беше, че християнството въобще не е било толкова здраво закоренена религия в Родопите, както го изкарват. В горния цитат става дума и за славяни-езичници през 11 век. Действително е имало мюсюлмани в Родопите и преди османлиите да дойдат. Пак в цитата можеш да откриеш, че още по времето на Борис е имало ислямска мисионерска дейност в региона. Моята идея е, че не е задължително предците на някои помаци да са били християни. Напълно е възможно езичници от славяните и трако-славяните да са преминали директно към ислям.

Наистина България оказва много малко влияние върху Родопите и особено върху западните им части през средновековието. Те попадат в Първата българска държава само 7 години, а във втората 15. Аз съм разговарял с иманяри и те са ми споделяли, че никога не са откривали български монети и предмети в нашите земи. Същото се касае и за кръстове в региона на моето и съседните села - такива напълно липсват. Относно етническия състав на днешното родопско помашко население, в миналите 4-5 дена говорих в две теми и нямам намерение да се повтарям.

hacar64

• Guest
« Reply #151 on: April 01, 2009, 17:41 »
Togava ot kade sa da6li hristianite-ot sazvezdieto Andromeda sigorno.

Offline abc

• Forum fan
« Reply #152 on: April 01, 2009, 17:51 »
Долавям някаква пропаганда Тео  ;)

В онези времена мешанията е била пълна. Българската държава е строила, назначавала власт и налагала порядки в новите територии. Нали ти е ясно, че преди 1 000 години не са докарвали и изкарвали съответно население с абтобуси на новозавладените или изгубени земи...

Долу горе така се е развивало царството, а ако стъпим на твърденията за многонационална формация - империята. Видно е, че различни територии в различно време са били в пределите му. Като всяка държава и оная не е подсигурила чешми с мед, масло и бира за поданниците си. Т.е. религията като държавно разклонение е била харесвана и нехаресвана.

Всъщност каква е тезата ти?

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
« Reply #153 on: April 01, 2009, 17:54 »
От памти века мюслюманите си имат своите ашътци-поети,които свирят на саз и омайват със музиката си.Ако беше забранено сега нямаше да има ни арабска ни иранска ни пакистанска музика.Говяря за фундоментлни страни.Ашък Вейсел и Мевляна са дали и духовното във философията и във тогавашната поезия и музика при тюркските народи.

Това че го има не означава, че е позволено. Магията също се практикува сред мюсюлманите от преди исляма та до днес, но е забранена. Относно музиката ето какво казва Мухаммад (с.а.с.):

Абу Амир и Абу Ашри (р.а.) предават, че Пророка (с.а.с.) казал: "Сред моята умма ще има хора, които ще направят позволени либерализма, коприната, алкохола и музикалните инструменти."

Под "либерализъм" се има предвид "разпуснатост", а коприната е забранена за мъжете. Ето и друг хадис:

Анас (р.а.) предава, че Пророка (с.а.с.) казал: "В тази умма ще има наказания чрез земетресения, дъждове от камъни и деформиране, когато хората бъдат въвлечени в пиене на алкохол, слушане на певици и свирене на музикални инструменти."

Всъщност тук се сбъдва предсказанието от първия хадис - че мюсюлманите ще направят музиката от забранена на разрешена. Слушайте си щом искате. В съдния ден ще раберем кой крив и кой прав.

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
« Reply #154 on: April 01, 2009, 18:06 »
Здрасти Тео, явно си схванал намека ми. Идеята ми беше, че християнството въобще не е било толкова здраво закоренена религия в Родопите, както го изкарват. В горния цитат става дума и за славяни-езичници през 11 век. Действително е имало мюсюлмани в Родопите и преди османлиите да дойдат. Пак в цитата можеш да откриеш, че още по времето на Борис е имало ислямска мисионерска дейност в региона. Моята идея е, че не е задължително предците на някои помаци да са били християни. Напълно е възможно езичници от славяните и трако-славяните да са преминали директно към ислям.

Наистина България оказва много малко влияние върху Родопите и особено върху западните им части през средновековието. Те попадат в Първата българска държава само 7 години, а във втората 15. Аз съм разговарял с иманяри и те са ми споделяли, че никога не са откривали български монети и предмети в нашите земи. Същото се касае и за кръстове в региона на моето и съседните села - такива напълно липсват. Относно етническия състав на днешното родопско помашко население, в миналите 4-5 дена говорих в две теми и нямам намерение да се повтарям.

Браво Чечлия,
Изчерпателен отговор!Ето това исках да чуя,която дълго време вече се крие съзнателно от всички Балкански държави...и всеки дърпа Помците към своите.Но позволи ми към тарко-славяноския състав на Помаците да добавя и Куманите.Защото новите изследвания на истриците във Областа Гора откриха интесни неща скрити във Шар планина.Тези изписани знаци,които са открити във скалите на непроходими места във Шар Планина,която носи и тюрско име,Вардар е също със тюркско име,днес все още се използват от местното Горанско население.Давам ви линк:

http://nedengora.blogspot.com/search?updated-min=2008-01-01T00%3A00%3A00-08%3A00&updated-max=2009-01-01T00%3A00%3A00-08%3A00&max-results=35

http://nedengora.blogspot.com/2008/06/136.html

Тук ви давам някои от многото намерени във село Рестелица,Гора знаци,които са присъщи на Орхунските знаци...и най важното че,тези знаци все още се срещат в живота на местното население.
http://nedengora.blogspot.com/2008/06/62-64.html

http://nedengora.blogspot.com/2008/06/59-60.html

Опитайте да прочетет тази книга иследване за Гора от Университески учени от Турция и Гора.Обследвани са всички обичаи и навици и привици и фолклор.Най важното,че не важно какви са били корените на Помаците .По важното че, Помаците са един отделен народ!

Offline abc

• Forum fan
« Reply #155 on: April 01, 2009, 18:14 »
Линк към личен блог е малко по-зле от линк към уикипедия.

След колко поста ще пуснеш твърдението, че мюсюлманин-тюрк-турчин е едно и също.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
« Reply #156 on: April 01, 2009, 18:17 »
Аз за Родопите не съм откривал данни, че е имало някакво постоянно присъствие не кумани и печенеги или че местното население се е смесило с тях. Това не означава, че това не е така, просто не съм откривал такива данни и не мога да се изказвам в подкрепа на твърдението, че помаците са потомци на куманите, след като нямам доказателства.

Иначе през 12 век цялата Тесалия е била гъсто населена с власи-езичници. Има данни, че и те са преминали на изток от Места, но за тях също не съм откривал данни, сочещи че са се смесили с местното население и са предци на помаците.

hacar64

• Guest
« Reply #157 on: April 01, 2009, 18:19 »
Браво Чечлия,
Изчерпателен отговор!Ето това исках да чуя,която дълго време вече се крие съзнателно от всички Балкански държави...и всеки дърпа Помците към своите.Но позволи ми към тарко-славяноския състав на Помаците да добавя и Куманите.Защото новите изследвания на истриците във Областа Гора откриха интесни неща скрити във Шар планина.Тези изписани знаци,които са открити във скалите на непроходими места във Шар Планина,която носи и тюрско име,Вардар е също със тюркско име,днес все още се използват от местното Горанско население.Давам ви линк:

http://nedengora.blogspot.com/search?updated-min=2008-01-01T00%3A00%3A00-08%3A00&updated-max=2009-01-01T00%3A00%3A00-08%3A00&max-results=35

http://nedengora.blogspot.com/2008/06/136.html

Тук ви давам някои от многото намерени във село Рестелица,Гора знаци,които са присъщи на Орхунските знаци...и най важното че,тези знаци все още се срещат в живота на местното население.
http://nedengora.blogspot.com/2008/06/62-64.html

http://nedengora.blogspot.com/2008/06/59-60.html

Опитайте да прочетет тази книга иследване за Гора от Университески учени от Турция и Гора.Обследвани са всички обичаи и навици и привици и фолклор.Най важното,че не важно какви са били корените на Помаците .По важното че, Помаците са един отделен народ!

http://www.litclub.bg/library/bg/adonchev/razdelno/index.htm
помаците са потурчени българи,каде отлетяхте

Offline teo

• Advanced member
« Reply #158 on: April 01, 2009, 18:20 »
Това че го има не означава, че е позволено. Магията също се практикува сред мюсюлманите от преди исляма та до днес, но е забранена. Относно музиката ето какво казва Мухаммад (с.а.с.):

Абу Амир и Абу Ашри (р.а.) предават, че Пророка (с.а.с.) казал: "Сред моята умма ще има хора, които ще направят позволени либерализма, коприната, алкохола и музикалните инструменти."

Под "либерализъм" се има предвид "разпуснатост", а коприната е забранена за мъжете. Ето и друг хадис:

Анас (р.а.) предава, че Пророка (с.а.с.) казал: "В тази умма ще има наказания чрез земетресения, дъждове от камъни и деформиране, когато хората бъдат въвлечени в пиене на алкохол, слушане на певици и свирене на музикални инструменти."

Всъщност тук се сбъдва предсказанието от първия хадис - че мюсюлманите ще направят музиката от забранена на разрешена. Слушайте си щом искате. В съдния ден ще раберем кой крив и кой прав.
Аз ви приветствам че,имате фундоменални разбирания за исляма.Което никога не наричам че вредно.Много по важно  всеки сам да намери пътя си към Бога.Ако музиката  предоставя удовослтвие и дава положителна енегия на хората никога не би  срещнало противоречието на бога.Бог иска нашето добро и добруване.Ние сме на земята временно за да можем да се научим да живеем задружно и да разберем че всяка нишка създадена от бога ...тоест от самия микороорганизъм до вишсия стадий човек, са длъжни да се подчиняват на законите на "верижността".Тоест че, всички взаимно трябва да се уважаваме и да ценим отделните нишки на веригата.Много пъти бог е казвал че, предпочита тези които помагат на други хора и които са човечни...от тия които се молят и изпълняват префекно всичките си молитви.Когато живях в Турция ,Директоа на Завода беше един лидер на  духовен "тарикат".Той ми каза че,молитвата не трябва да се възприема като рабско поведение пред бога.Молитвата е дешарж и шарж на енергия.Когато мюслюманина се моли първата част е дешарж(тоест изхвърляне на лошата енергия),тоест допирайки се със измитите си части в земята по лактите,колнете,дланите,краката,челото,човека изхвърля лошата енергия.Втората част е приемане на енергия.Ръцете са като антена насочени към небето.Искам да кажае че Бог никога не се държи със нас високомерно.Даже ни давам възможност да се чувстваме много добре във земния си престой.Включително и музиката.Но винаги кога съм бил на един рок концерт визнаги съм задавал въпроса тази огромна музика,дали не вреди на всички околни животни.птици,мравки ,насекоми.Дали не създава стрес в тях?

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
« Reply #159 on: April 01, 2009, 18:23 »
Прекалихме с офтопика  >:( Предлагам да продължим дискусията за музиката в темата за Outlandish

Чечлия, дал съм линк в предишния ми пост. Там са разискани споменатите от теб хадиси. Единия е с прекъсната верига, която не води до Пратеника /САС/, другия е с разказвач, който  някои учени по хадис определят като слаб /недостоверен/.

Не можем с едно изречение да обобщим  - музиката е харам и който отрича това, ще гори в Ада. Има различни видове музика, текстът също влияе на това дали определена музика е харам. Че музиката е оръжие на Шейтана, никой не спори за това. Но да забраняваме музиката по принцип е пресилено. Да не забравяме, че заиграването с термина "харам" също е грях.

http://www.islamonline.net/servlet/Satellite?pagename=IslamOnline-English-Ask_Scholar/FatwaE/FatwaE&cid=1119503544202

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
« Reply #160 on: April 01, 2009, 18:28 »
Според исляма, ако човек не е сигурен, дали дадено нещо е позволено или забранено, по-присъщо на праведния е да се отдръпне от него. Т.е. ако пред теб има една порция ядене и не знаеш дали месото е халлал или харам, се очаква да не ядеш. Същото е и с музиката - ако има индикатори, че е забранена, но не е 100% сигурно, по-добре е да се отдръпнеш от нея. Ислямът е лесен за разбиране - особено за този, който иска да разбере.

Offline teo

• Advanced member
« Reply #161 on: April 01, 2009, 18:30 »
Линк към личен блог е малко по-зле от линк към уикипедия.

След колко поста ще пуснеш твърдението, че мюсюлманин-тюрк-турчин е едно и също.

АБС,
забелязвам че ,си ми нещо "вързан" на всичко написано от мен....въпреки че,имаш и официална работа като телефонен техник ...успяваш всичко да проследиш.Мога ли да те покръсят със едно индианско име "Зоркото Око".Радвам се че, имам почитатели.Все пак аз те считам за приятел! Ти сега да не вземе да се сърдиш!Това е във рамките на шегикологията! ;D

fotakiev

• Guest
« Reply #162 on: April 01, 2009, 18:38 »
Mnogouvajavani sladkodumni Teo, mnogo byrzo se vyrna....nali shteshe da se vryshtash sled izborite?
Neshto se beshe obidil predniat pyt zadeto niakoi hora te nari4ali agitator...
Ne ni davash da ni domy4nee eii...:)...

Offline teo

• Advanced member
« Reply #163 on: April 01, 2009, 18:48 »
Mnogouvajavani sladkodumni Teo, mnogo byrzo se vyrna....nali shteshe da se vryshtash sled izborite?
Neshto se beshe obidil predniat pyt zadeto niakoi hora te nari4ali agitator...
Ne ni davash da ni domy4nee eii...:)...

Имаше въпроси за доуточнване...отправени към мен.И ти ли си ми фен...и ме следиш...дали пиша или не.Благодаря ти!Ти имаш ли си друга работа?Колко се плаща за висене във "инакомислещи сайтове".Например моята работа е много добра платена но е много трудна.Всеки ден работя по 11-12 часа.А вашата каква е?Благодаря ви че саркастично ме наричате "садкодумецо".

Offline teo

• Advanced member
« Reply #164 on: April 01, 2009, 19:22 »
Долавям някаква пропаганда Тео  ;)

В онези времена мешанията е била пълна. Българската държава е строила, назначавала власт и налагала порядки в новите територии. Нали ти е ясно, че преди 1 000 години не са докарвали и изкарвали съответно население с абтобуси на новозавладените или изгубени земи...

Долу горе така се е развивало царството, а ако стъпим на твърденията за многонационална формация - империята. Видно е, че различни територии в различно време са били в пределите му. Като всяка държава и оная не е подсигурила чешми с мед, масло и бира за поданниците си. Т.е. религията като държавно разклонение е била харесвана и нехаресвана.

Всъщност каква е тезата ти?

Уважаеми АБС,
радвам се че,   включвате и нови съвременни изобретения на електрониката.Но, не хващат окотото.Ние напримр знаем че, Родопите до 1913г  са със население повече от 95% турско и помашко население.След 1913г на мястото на насилствено изселените близо 400 000 хиляди и  убити турци и помаци са населени Беломорски българи и българи от Одринска Тракия.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42