Author Topic: Помашка идентичност  (Read 112810 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Ynt: Помашка идентичност
« Reply #15 on: November 14, 2008, 12:33 »
Аз съм от народа и много добре знам какви са мненията и настроенията там. Всеки човек знае, че това, което пиша е истината, а тези, дето са "някои", се правят, че не е така, въпреки че и те знаят, че е така. Поздрави

Иначе за писане съм "пробвал" - никакви негативни отзиви до сега. И в момента пак "пробвам".

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #16 on: November 14, 2008, 12:42 »
Аз съм от народа и много добре знам какви са мненията и настроенията там.
Всички сме от народа.
От това вашата АНОНИМНОСТ си остава същата.
За разлика от Николай-Хайтовата ИДЕНТИЧНОСТ.

Всеки човек знае, че това, което пиша е истината, а тези, дето са "някои", се правят, че не е така, въпреки че и те знаят, че е така. Поздрави
ВСЕКИ обикновенно е синоним на НИКОЙ конкретно.
То ест, пак общи приказки.

Иначе за писане съм "пробвал" - никакви негативни отзиви до сега. И в момента пак "пробвам".
Пробвайте си - законът не го забранява...засега.
Ако не ви е срам от писанията ви, не се правете на стеснителен, посочете ни ваши заглавия, да се запознаем и да ги сравним с тези на Академик Николай Хайтов, мир на праха му.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
« Reply #17 on: November 14, 2008, 12:44 »
Няма да посоча кой съм, защото не съм длъжен по никакъв начин, ... .

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #18 on: November 14, 2008, 16:32 »
Plamene -a koi ubi Jana Jazova,nima tozi ubiec i vurroditel nego stori tova,za6to si mislish 4e vsi4ki mu se vuzhishtavat i go bogotvorqt.Edin ubiec,nezavisimo kakuv ziv,murtav ili polujiv-toi e ubiec.Na nego mogat da se vuzhishtavat samo horata s promito suznanie i bez kapka 4oveshtina  v dushata si.Vuzpql e Rodopa- az nesum 4el neshto ot nego za Vuzroditelnite procesi-te sa 4ast ot Rodopa ot 1912-god.,ta do nashi dni.Takiva vurzroditeli kato nego nameriha po4va v dushite na pomacite i seqt sega omraza edin sreshtu drug.Primer ti davam s boqndobrev.com,utre ako mu se dade pari i vlast na takiva kato nego,a tova rano ili kusno shte stane shte ni zatrie vsi4ki do edin.Pro4etete    proizvedenieto na Smirnenski-"Prikazka za stulbata",za da razberete na kakvo sa sposobni parite,vlasta,slujbata.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #19 on: November 14, 2008, 17:20 »
iskam da se izkaja che kategorichno sam protiv impoziraniyat ni izraz vazroditelen proces ili vazroditeli. Na tezi ''vazroditeli'' po nashemo im kazvaha trepachi zashtoto bez tepane nishto ne stavashe. Umolyavam vi v imeto na shehitite ni i tepanite da ne upotrebyavame poveche tozi izraz ili naymalkoto da go postavyame v kavichki.
Bih iskal sashto vseki da upotrebyava mestniya si dialekt bez da se smushtava za nyakakva si gramatika i po toya nachin da se vmykne po-intimna atmosfera v tozi chudesen pomashki forum. Selam Aleykum

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #20 on: November 14, 2008, 20:59 »
@Снаке

Постингът ви е изтрит!
Оскърбление на потребител = нарушаване на правила!

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #21 on: November 15, 2008, 05:27 »
Privet boyandobrev,
Normalno e da ne sme na edno mnenie.
Po4vam otzad, napred.
Za pomaskite istorici -Mehmed Dorsunski I Husein Mehmed.
Tova koeto sa pisali v knigite si e tqhno pravo.Sega sme v svobodna darjava kadeto ima svoboda na slovoto i misalta.
Inshallah da ima pove4e kato tqh.Tova 4e sa imami i dvamata e hubavo.Zashtoto te sa dostoini hora koito jiveiat imenno na  Balkanskiqt poluostrov.

Tuka si razmenqme snimki, klipove pozdravi.
AZ bih privetsval ideiata da se pishe samo na pomashki ezik ili dialekt.Chast ot kulturata ni.Onazi 4ast koqto e bila i shte si ostane bqlo petno v balgarskata kultura.

Az se radvam 4e si v Maiami USA.Pri plajovete, pri palmite.

Bez da sam idval tam, znam 4e kulturata na amerikanskoto grajdansko obshtestvo e kultura na tarpimost kam razli4ieto.

Siguren sam 4e tezi profesori za koito govorish sa bili umni hora.
No edva li biha dopusnali nqkoi si ¨samozvan¨istorik da pishe po forumite s pravopisni greshki  i da bade cenen ednovremenno s tova.

Az naprimer mnogo obi4am da pisha na kirilica, no nqmam programa, nevej sam kak da si svalia ot neta i ve4e sviknah na latinicata.
Amo zashto ne - ta nali latinicata e Evropeiska azbuka!

Muglenci za koito govorish i problema za koto govorish go znam s nai golemite podrobnosti.
Filma ¨Gori gori ogan4e¨ be sataniziran togava i edva li ne be pri4ina za nqkakvo etni4esko naprejenie.
Istinata e 4e togava cialata pasmina  ot DS, koito bqha u4astvali vav vazroditelnite procesi upotrebiha horata ot selo Mugla.
neka da sa jivi i zdravi vsi4ki Muglenci, voglave sas mnoobroinite profesori no e hubavo da se znae 4e i v dnesha Turcia ima takova selishte s ime - Mugla.

Ami ako i nie se nadignem sreshtu filma - ¨Koziat Rog¨ i ¨Vreme razdelno¨?? I to kakto muglenci go napraviha?
Spored mene darjavata publi4no trqbva da poricae tezi filmi.
Tqhnoto fetishizirane i preeksponirane poddarja postoianni nacionalisti4eski brojeniq sred balgari, pomaci i turci.
Fetishiziraneto na filmovi paskvili¨kato ¨Kozia Rog¨ i ¨Vreme razdelno¨ preeksponirashti sveshtenni istori4eski mitove - naistina ni razdela!

Здрасти Metka,
Съжалявам за късния отговор - не бях влизал няколко дни във форума.

Относно "историците" - нямам нищо против. Нека си пишат хората, каквото искат.
Както виждаш не съм критикувал писанията им. Не съм съгласен с 80 % от това, което са писали, но както сам казваш - това е правото на изказване на свободно мнение, гарантирано от Конституцията на България.
Не съм съгласен с това, че ги цитираш като едва ли не единствената "интелигенция" на помаците. За това ти казах, че има десетки професори, адвокати, лекари, хора наистина заслужаващи този епитет.
Относно грешките, които допускат. Наистина това не мога да го приема. Не говоря за елементарните правописни грешки, които всички допускаме докато пишем. Говоря за огромни пропуски в образованието им.
И двамата пишат на български език. Езиковата култура е първичната проява на интелект. Интелектуалният процес започва с творческата мисълта и се формулира с езиковата конструкция и изложение на мисълта. Хора, които не умеят да боравят с единствения език, в страната, в която живеят, не заслужават епитета интелектуалци. И тук няма място за оправдания от сорта на "макаренковска образователна система". Аз сам съм се подготвял за кандидатстудентски изпити по литература и английски език докато съм бил в казармата - без частни учители, без уроци, в свободното ми време между нарядите. Пропуските на образованието се преодоляват с минимални усилия от страна на индивида. Нужно е единствено желание. Това, че са имами и двамата показват, в каква насока ще клонят трудовете им. Това го има и тук в Америка. Християнски религиозните фанатици правят псевдоуниверситети и втълпяват на масите скудоумни червеноврати селяни американци, че Генезисът и Библията трябва да се разглеждат дословно. Стигат до там, че публикуват "научни" трудове, в които динозаврите и хората съжителстват....
И докато едни хора се занимават с истинска наука, други пробутват псевдонаучни факти.
Това, го виждаме и в "историите" за нашия произход, които се пробутват.

Относно помашкия език - такова животно няма.
Помаците говорим същия диалект, както и българите християни.
Като отвориш учебниците и речниците по старобългарски език, ще видиш, че диалектът който говорим е просто един старобългарски език, който се е запазил при нас, благодарение на изолираността на Родопите. Носител на този език сме всички, които живеем в Родопите и които го употребяваме - българи мюсюлмани и българи християни.
Не знам доколко има християни в Неврокопско, но в Смолянско те са повече от мюсюлманите. И изведнъж се оказва, че тези хора говорят "помашки" език, така ли? Иди го кажи на някой християнин. Гледам че напоследък и с това се спекулира. Архаичната форма на езика, който говорим е остатък от старобългарския (черковнославянски).
Когато съотнасяме епитета "помашки" към песните, там можем с пълно основание да го прилагаме, защото самите песни носят религиозни маркери - мюсюлмански лични имена, описанието на мюсюлмански обичаи и празници. Там ясно е видно, че песните са сътворени от мюсюлмани и за това, можем да ги разграничим от християнските.
Както всички знаем, обаче, песните в Родопите ги пеем заедно - ние пеем песни за християни, те пеят песни с мюсюлмански мотиви. Най-известните родопски песни, в които се пее за мюсюлмани, са популяризирани от Георги Чилингиров и Радка Кушлева - все българи християни.
Живеем заедно, говорим един език и песните ни са с еднаква мелодика. Различията са в религиозната тематика и това дава основание да можем да ги наречем мюсюлмански или помашки. Мелодиката и техниката на изпълнение са същите като песните на християните - РОДОПСКИ.

Същият епитет не може да бъде прилаган към езика.
Езикът ни е БЪЛГАРСКИ.
Той не може да бъде подлаган на религиозна интерпретация. Там няма религиозни маркери, заради които да го обявите за помашки. Това, че прародителите на мюсюлманите са говорили на него - вярно е, но прародителите и на християните в Родопите също са говорили на него. Вярата ни може да е различна, но езикът ни е общ - БЪЛГАРСКИ.

Видях по-нагоре че беше засегната темата за Хайтов. Лично за мен той не е никак светла личност. Преди да стане известен с разказите си за "дивите хора" от Родопите, той е работил като директор на Горското стопанство в Девин. По спомените на хората от селото ми, той се е отнасял отвратително с всички и няма да чуеш и една добра дума за него в Девинско. (Все пак да не забравяме, че е от род на хайти, а хайтите имат недобра слава в нашия край).
Доста от разказите му осмиват и бита ни и нравите ни, с единствената цел да бъде оригинален. Тази му оригиналност и изследванията му, относно къде се намира гробът на Васил Левски, го направиха председател на Съюза на българските писатели. Лично за мен титани като Радой Ралин и Йордан Радичков бяха много по-достойни за този пост.
За това ще спестя мнението си за него.

Относно писането на кирилица - съвсем елементарно е. Тя ти е вградена в операционната система. Отиваш на My Computer, Control Panel, Regional and Language Options, Languages, Details, Add New Language, избираш Bulgarian и си готов.

Относно истинските интелектуалци от помашките среди. Те са не само то село Мугла. Стотици и хиляди са. Аз съм израснал в Смолянско до 1998 г. и имам наблюдение само от там. Има десетки писатели, поети, дейци на културата, музиканти. Директорът на регионалната болница в Смолян е уважаван професор-кардиолог от Мугла. Директорът на Държавен Архив Смолян беше от Кутела (в момента не знам кой е), Регионалният инспекторат по образованието се оглавяваше от Л. Христова от Селча, Директори на музеи, регионални библиотеки, преподаватели в гимназии и университети ...

Стотици хора, които наистина заслужават уважение и признание за професионалните им качества. Това за мен са истинските интелектуалци излезли от средите на българите мюсюлмани. Но в този форум виждам, че уважавате само тези, които носят чалми.
С такива "прогресивни умове" далеч няма да стигнем.

Поздрави от Маями.

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #22 on: November 15, 2008, 06:28 »
Znam ,4e shte me triete,to e razbiraemo zashtoto nesum akademik ili profesor ot Mugla ,neznam kak shtqhte da se otnasqte ako se kazvah Samuil Kavardjikov ot Mugla-akademik po balamosvame i zaemane na visoki i plateni dlujnosti ,direktor na fabrikata za luji i manipulazii,direktor na arhiva za obrabotka na kusorogi rodopski goveda i vkarvaneto im v kosharqta.E togava stqhte sigorno shtqhte da se vuzhishtavate ot  moite pisaniq.Samo ne razbrah koi sum obidil,koi potrebitel sum naskurbil . ... .

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #23 on: November 15, 2008, 06:46 »
Zashto sega administratorite ne iztriqt boqndobrev.com,za tova 4e obijda nashite 2- imami,kato gi nari4a 4almi,te zaslujavat li da se otnasq taka kum tqh.Toi moje li da se sravni pone malko s tqh.Kato si bulgarin boqndobrev,com,kakvo pravish v Miami na koi parite pazish tam na tvoite priqteli ot mitnicite li.Stoi si tam ,4e v BG stana opasno za takiva kato teb deto raboteha i trupaha milioni za godina tova moga da ti kaja.No 4orapa  zapo4na da se razplita i shte stigne do teb budi siguren.

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #24 on: November 15, 2008, 06:57 »
Невелина Данаилова
Двамата от Мугла не били яли малки кученца
Снимка: Монитор

Светлин Величков и Николина Хаджиева разказаха преди три дни пред "Нова телевизия", че колят и приготвят ястия от малки кученца, тъй като имало поверие, че кучешкото месо лекувало нелечими болести.
Регионалният ветеринарно-медицински център в Смолян състави актове от по 500 лв. на Светлин Величков и Николина Хаджиева от с. Мугла, Смолянско, за твърдението им пред „Нова телевизия", че са яли кученца. "Глобата е заради нехуманно отношение и жестокост по Закона за защита на животните", каза директорът на центъра Сава Бозуков.
Според кметицата на селото Сийка Радева, която е притеснена от случилото се, твърденията на двамата не са верни. "Двамата са алкохолици и почти не изтрезняват. 40-годишният Светлин Величков е безработен и зависим от алкохола, с жълта книжка", каза кметицата. Същата потребност от алкохол има и 62-годишната Николина Хаджиева. Според Радева и двамата са били пияни и са се шегували, когато са разказвали абсурните лъжи. Това потвърдили и самите те пред нея.
Сега  цялото село е в потрес, оплака се кметицата. Вчера хората се събрали в центъра и се чудели какво да направят, за да изчистят името на селото. Двамата интервюирани пък се скрили в къщите си и въобще не се появявали пред съселяните си.Taka pravqt samo profesorite i akademicite ot MUUUUUUUUUUuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuug-la

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
« Reply #25 on: November 15, 2008, 12:25 »
Езикът ни е БЪЛГАРСКИ.

Помашка песен от Веда Словена на "български" език:

Стара му Друда пее:
“Юдю ми Друдю,
хаде ти веке, хаде,
хаде ти на небе,
на небе при Бога.
Апен ти удле,
кусум ти жине,
Аре на Яра.”

Я си юда вели ютговори:
“Тусе буне уара
Думияда у хае
Сетум хае удуна,
ухута жим жиневи.”

Рече юда ни утрече
и са порти расторили,
катънци искапали.”

Лично аз сръбският език го разбирам повече от този "български". При вас не знам как е. Ако някой смее да твърди, че това е български, нека поне ни светне какво означава това в курсив, защото или аз не разбирам български, или горното е на друг език.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
« Reply #26 on: November 15, 2008, 15:49 »
Как пък си толкова сигурен, че не мога ??? Ако не беше асимилаторската политика на държави като България и Турция през последните 100 години, всеки от съответния край щеше да може. Подиграват се с помаците тези, дето фалшифицираха историята, за да могат да прокарват националистическата си политика.

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #27 on: November 16, 2008, 01:08 »
Zashto sega administratorite ne iztriqt boqndobrev.com,za tova 4e obijda nashite 2- imami,kato gi nari4a 4almi,te zaslujavat li da se otnasq taka kum tqh.Toi moje li da se sravni pone malko s tqh.Kato si bulgarin boqndobrev,com,kakvo pravish v Miami na koi parite pazish tam na tvoite priqteli ot mitnicite li.Stoi si tam ,4e v BG stana opasno za takiva kato teb deto raboteha i trupaha milioni za godina tova moga da ti kaja.No 4orapa  zapo4na da se razplita i shte stigne do teb budi siguren.

Пак не си разбрал нещо. Тоз български много мъчен ...
Аз не обиждам. Виж какво казвам "тези, които носят чалми".
Имамите носят чалми, нали? Все едно да обидиш поп като му кажеш - "онзи, който носи калимявка", или да обидиш българин като му кажеш - "онзи, който носи калпак", или да обидиш американец като му кажеш "онзи, който носи бейзболна шапка".
Снейк, снейк ... мъчна работа е тоз език. Ако не разбираш, питай някой около теб да ти обясни, какво означават нещата, които пиша. И тълковен речник може да си вземеш.
Гледам, че имаш голям мерак да работиш в митница. Много е лесно: сядаш си на задните части и се подготвяш за кандидатстудентски изпити по чужд език и география, математика, литература или история, издържаш изпитите поне с 5.90, завършваш
Международни Икономически Отношения, специализираш Външна търговия, защитаваш дипломна работа на тема "Мита и Митническа политика", кандидатстваш за обявените свободни места (конкурси има на всеки 3 месеца) и ако имаш достатъчно сиво вещество и говориш поне два чужди езика - готово. Прав ти път.

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #28 on: November 16, 2008, 01:28 »
Помашка песен от Веда Словена на "български" език:

Стара му Друда пее:
“Юдю ми Друдю,
хаде ти веке, хаде,
хаде ти на небе,
на небе при Бога.
Апен ти удле,
кусум ти жине,
Аре на Яра.”

Я си юда вели ютговори:
“Тусе буне уара
Думияда у хае
Сетум хае удуна,
ухута жим жиневи.”

Рече юда ни утрече
и са порти расторили,
катънци искапали.”

Лично аз сръбският език го разбирам повече от този "български". При вас не знам как е. Ако някой смее да твърди, че това е български, нека поне ни светне какво означава това в курсив, защото или аз не разбирам български, или горното е на друг език.

Както сам виждаш, това е "юдин език".
Преди да почнете да си фантазирате, че това бил някакъв "помашки", вземи да попрочетеш огромните томове с "Български Фолклор" и "Българска Етнология".
Прочети трудовете на родоповедите и музиковедите и фолклористите Константин Канев, Е. Стоин, проф. Николай Кауфман, проф. Р. Кацарова, доц. Ивета Тодорова-Пиргова.
Константин Канев описва в своите трудове "тайния език" на майсторите-дюлгери. Дюлгерската гилдия е използвала измислен таен език, с който са общували помежду си, когато не са искали обикновените хора да ги разбират.
В томовете с български фолклор и ентология са засвидетелствани множество заклинания, баяния против уроки на също такъв неразбираем език. Колкото по-малко разбирал лекувания, толкова въздействието на "лечението" и баянето се смятало за по-силно. Затова баянията са се криели и са били предавани от поколение на поколение.

Та обявяването на юдиното заклинание за помашки език е не смешно, а направо абсурдно. Изведнъж този език бил забравен и гадните българи били асимилирали помаците, дори още докато сме били под турско и българите не са смеели да гъкнат дори.
Подобни неразбираеми заклинания и баяния са засвидетелствани в цяла България.
Ролята им, както и ролята на тайния дюлгерски език е идвала да запълни необходимостта от скриване и забулване в мистериозност намерението на субектите на действието.

Offline rodoplar

• Avarage member
« Reply #29 on: November 16, 2008, 11:00 »
@boqn Da fantaziram 4e tva bil nqkakyv poma6ki. Ti nali si znae6 4e si pomak. Az se gordeq sys tva za6toto ne sym bylgarian i ... .

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42