Author Topic: Ислямската клетва  (Read 7866 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline al-fatiha

• Senior member
Ислямската клетва
« on: November 06, 2008, 18:12 »
Какво е за нас, мюсюлманите, клетвата?

Какво е дадената дума?

Разсмислете върху тази тежка дума клетва.

Сура ал Имран, аят 77:

Ония, които продават на нищожна цена обета към Аллах и своите клетви, те нямат дял в отвъдния живот и Аллах не ще ги погледне и Аллах не ще им проговори, не ще ги погледне в Деня на възкресението, и не ще ги пречисти [...]

Offline MEDJLIS

• Candidate member
  • *
Ynt: Ислямската клетва
« Reply #1 on: January 14, 2009, 16:33 »
За съжаление в днешно време клетвата или дадената дума страшно много девалвира сред мюсюлманите. Уви когато някой ти каже ИНШААЛЛАХ това ВЕЧЕ значи няма да стане. Има над какво да помислим като мюсюлмани.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #2 on: January 16, 2009, 13:31 »
   Moje li nqkoi da razkaje poveche.Kato deca pomnq kato ne slushahme maikata vikashe neshto ot roda na kletvi,a stariq mi dede buba ne davashe da se izduma za kletva,shtoto moje da se prihvanalo.Kakyv  e smisala na tova i ima li sila kletva izrechena ot roditeli kum deca!!!

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #3 on: January 16, 2009, 13:36 »
  Moje li nqkoi da razkaje poveche.Kato deca pomnq kato ne slushahme maikata vikashe neshto ot roda na kletvi,a stariq mi dede buba ne davashe da se izduma za kletva,shtoto moje da se prihvanalo.kakyv e smisala na tova i ima li sila kletva izrechena ot roditeli kum deca!!!

Imashe interesna tema "mayka priklela sina si..." tryabva da ya potarsim. Beshe interesna!

Offline Rahmie

• Charter member

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #5 on: January 16, 2009, 13:40 »
    Blagodarq Rahmie,naistina mnogo ot nas sa chuvali za kletvata i ni e bilo strah,men pone,a kakvo e ostanalo dnes i dali ima onazi sila kato predi godini ne znam,ne vqrvam mladite da im puka ili da se pozamislqt!!!

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #6 on: January 16, 2009, 13:44 »
   Blagodarq Rahmie,naistina mnogo ot nas sa chuvali za kletvata i ni e bilo strah,men pone,a kakvo e ostanalo dnes i dali ima onazi sila kato predi godini ne znam,ne vqrvam mladite da im puka ili da se pozamislqt!!!

:) Nay dobre ne pravi i ne misli nikomu zlo... Az pone se starya da ne varsha takiva neshta, pa Allah gleda nali taka kazvat nashte vinagi...Gledai ako mojesh da napravish neshto dobro i da si polezen sas neshto na tozi svyat.

Offline al-fatiha

• Senior member
« Reply #7 on: January 17, 2009, 18:04 »
За мен да отсъжда може само Аллах!

Гражданските съдии, които отсъждат по някакви "общочовешки" закони, за мен не са справедливи, защото има случаи, в които те накърняват религията на човека.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #8 on: January 17, 2009, 18:11 »
За мен да отсъжда може само Аллах!

Гражданските съдии, които отсъждат по някакви "общочовешки" закони, за мен не са справедливи, защото има случаи, в които те накърняват религията на човека.

Приемам казаното по горе al fatiha,но в днешно време виждаш накъде върви света! Нашите деца дали ще усетят за какво говорим- Ислямската клетва.Ние сме от по старо поколение и искаме да съхраним това,да се знаем,да знаем че има АЛЛАХ и той е над нас,дано всеки по своему го разбере за себе си....

Offline kasmet70

• Advanced member
« Reply #9 on: January 17, 2009, 18:22 »
За мен е по важна човещината,защото познавам доста религиозни  без грам морал и човещина ,не че и аз съм безгрешен.

Offline al-fatiha

• Senior member
« Reply #10 on: January 18, 2009, 14:58 »
Приемам казаното по горе al fatiha,но в днешно време виждаш накъде върви света! Нашите деца дали ще усетят за какво говорим- Ислямската клетва.Ние сме от по старо поколение и искаме да съхраним това,да се знаем,да знаем че има АЛЛАХ и той е над нас,дано всеки по своему го разбере за себе си....

Назми, аз съм на 15 г., но съм възпитан в религиозно семейство. А моите връстници-мюсюлмани, когато ги питаш за религията, казват с един пренебрежителен тон: "Ми средна работа - и вярвам, и не вярвам."

А животът е едно голямо изпитание, нали така! Аз вярвам, че всичко, което става сега по света, е с цел да се замислим - толкова ли сме големи, че смятаме делата си за големи и велики. Но колко от нас обаче си задават този въпрос, това ми е неизвестно.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #11 on: January 19, 2009, 03:09 »
Назми, аз съм на 15 г., но съм възпитан в религиозно семейство. А моите връстници-мюсюлмани, когато ги питаш за религията, казват с един пренебрежителен тон: "Ми средна работа - и вярвам, и не вярвам."

А животът е едно голямо изпитание, нали така! Аз вярвам, че всичко, което става сега по света, е с цел да се замислим - толкова ли сме големи, че смятаме делата си за големи и велики. Но колко от нас обаче си задават този въпрос, това ми е неизвестно.
                                                                                                                                                            Приятно съм изненадан,на 15 години си дано повече има като теб.Поздравление от мен Назми!

Offline al-fatiha

• Senior member
« Reply #12 on: January 19, 2009, 18:01 »
Благодаря ти!

Напоследък май че се възвърна религиозността и сред мюсюлманите, и сред християните, но има твърде много изкривявания.

Оная религиозност, на която сте възпитани вие, от предишните поколения, макар и тъпкана от комунистите, ние, от моето поколения няма да я усетим. Светът наистина затъва, но инш Аллах, един ден всичко да си дойде на мястото.